MENIU
AfectiuniGenunchi

Anatomia Genunchiului | Dr. Adrian Pojoga

Care este Anatomia Genunchiului?

Genunchiul este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului. Este asemănător ca funcție unei balamale, si este responsabil de sustinerea greutății corpului în timpul mersului, precum si de realizarea mișcărilor de baza pentru activitățile de zi cu zi cum ar fi mersul, alergatul, asezatul sau ridicatul in picioare. Oasele care alcătuiesc articulatia genunchiului sunt:

  • Tibia, osul gambei si fibula, osul mai subtire alaturat
  • Femurul, osul coapsei
  • Rotula

Capatul femurului si capatul tibiei formeaza impreuna o articulatie de tip balama. Capetele osoase sunt acoperite de un strat neted de cartilaj articular. Acest cartilaj favorizează o mișcare lină in articulatie. Pentru a proteja acest strat neted de cartilaj, există între capetele osoase 2 structuri cu rol de amortizor denumite meniscuri, unul pe partea interna si celălalt in partea laterală a articulatiei. Impreuna cu cartilajul articular meniscurile preiau socurile transmise in articulatie la impactul piciorului cu solul.

Muschii si tendoanele acestora contribuie la realizarea miscarilor articulatiei. Mușchiul este legat de os prin intermediul tendonului. Cand mușchiul se contracta acesta va trage de tendon si aceasta forta se va transmite osului realizând mișcarea în articulatie. Exista 2 grupe musculare importante care contribuie la miscarile genunchiului:

  • Mușchiul cvadriceps situat in partea din față a coapsei si genunchiului face extensia.
  • Muschii ischiogambieri situați in partea din spate realizează flexia.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/luxatia-rotulei-3.jpg

Care Sunt Ligamentele si Tendoanele Genunchiului?

Ligamentele asigura stabilitatea articulatiei. Genunchiul are 4 ligamente importante:

Exista 2 tendoane importante la nivelul genunchiului:

  • Tendonul cvadricipital care este situat in partea din fata deasupra rotulei si conecteaza muschiul cvadriceps de rotula.
  • Tendonul rotulian situat imediat sub rotula, conectează rotula de tibie.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/anatomia-genunchiului-3.jpg

Care Este Anatomia in Spatele Genunchiului?

Partea din spate a genunchiului este diferita atat ca anatomie cat si ca functie. Majoritatea nervilor si vaselor de sange sunt localizate in spatele genunchiului într-o zona denumita fosa poplitee. Muschii ischiogambieri si cei din spatele gambei se insera în spatele genunchiului. Cel mai frecvent, o durere in spatele genunchiului va fi cauzata de artroza sau de o ruptura de menisc. Lichidul acumulat in exces in articulatie poate forma un chist popliteal sau chist Baker in spatele genunchiului si cauza durere. Inflamatia tendoanelor sau rupturile musculare pot cauza de asemenea durere in spatele genunchiului.

Anatomia Genunchiului pe Radiografie si RMN

Pe langa un examen clinic amănunțit va fi nevoie de o radiografie simpla sau un RMN pentru a diagnostica corect o afectiune a genunchiului. Desi pe radiografie nu se poate vedea cartilajul, diminuarea inaltimii spatiului articular intre femur si tibie indica uzura si pierderea cartilajului in zona respectiva. Asta este artroza genunchiului. In artroza o radiografie mai poate arata osteofite, chisturi osoase sau deformarea articulara.

Cand avem nevoie sa vizualizam partile moi ale genunchiului cum ar fi meniscurile si ligamentele, va fi recomandat un examen RMN. Aceasta modalitate de investigatie asigura o evaluare mai detaliata a acestor structuri.

artroza genunchi

Care Sunt Cauzele Frecvente ale Durerii de Genunchi?

Avand in vedere complexitatea acestei articulatii exista numeroase conditii care cauzeaza durere la nivelul genunchiului.

  • Artroza si leziunile de cartilaj: artroza genunchiului sau osteoartrita este o cauza frecventa a durerii de genunchi. Alte forme de artrita mai rar intalnite sunt artrita reumatoida care este o boala autoimuna, artrita septica cauzata de o infectie sau guta.
  • Ruptura de ligament apare cel mai frecvent in timpul activitatilor sportive. Un ligament se poate rupe in urma unei decelerari sau pivotari bruste. Desi sunt 4 ligamente la nivelul genunchiului, cel mai frecvent lezate sunt ligamentul incrucisat anterior si ligamentul colateral medial.
  • Ruptura de menisc poate apare in timp datorita uzurii sau in urma unui traumatism. Repararea artroscopica a meniscului este una dintre cele mai frecvente interventii realizate la nivelul genunchiului.
  • Tendinita sau inflamatia tendoanelor: tendoanele din jurul genunchiului se pot inflama cand sunt suprasolicitate. Inflamatia cauzeaza durere la nivelul genunchiului atat in repaus, cat si in timpul activitatii.

Cand este Recomandat Tatamentul Chirurgical in Cazul Unui Genunchi Dureros?

Tratamentul unui genunchi dureros incepe intotdeauna cu stabilirea unui diagnostic precis de catre un chirurg ortoped. In functie de diagnostic, foarte multe afectiuni ale genunchiului pot fi tratate fara operatie. Tratamentul nechirurgical initial include:

  • Repaus, gheata, pozitie ridicata, bandaj compresiv.
  • Controlul durerii si inflamatiei cu medicamente.
  • Mers cu sprijin partial asistat de carje
  • Orteze care stabilizeaza articulatia si limiteaza anumite miscari
  • Fizio si kinetoterapie

Anumite afectiuni ale genunchiului cum sunt ruptura de menisc, ligamente incrucisate sau defectele de cartilaj nu se vor vindeca însă fără interventie chirurgicala.

Close-up Of A Person Sitting And Applying Ice Gel Pack On An Injured Knee
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga poate repara majoritatea acestor leziuni pe cale artroscopica sau minim invaziva care va scurta semnificativ durata recuperarii.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?