MENIU
Articole

Artrodeza Lapidus - tratamentul eficient al formelor avansate de hallux valgus (monturi) | Dr. Adrian Pojoga

img_0208
img_0210
img_0092
33214

Monturile (hallux-valgus)  reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Monturile se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul piciorului si a metatarsianului I spre interior. In fapt nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular si ligamentar care duce la o deformare a pozitiei si raporturilor osoase.

Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Afectiunea  este mult mai complexa decat o simpla proeminenta, pentru ca implica afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare si osoase.

In timp, prin accentuarea acestui dezechilibru musculo-ligamentar, pe langa aparitia montului se produc de asemenea si multiple modificari adaptative ale piciorului cu aparitia de exemplu a degetelor in ciocan si afectiunea devine astfel din ce in ce mai complexa.

Cum se trateaza monturile?

Mai ales in stadiile avansate ale bolii, cand diformitatea este din ce in ce mai complexa singurul tratament eficient este cel chirurgical, si are rolul de a reechilibra functional piciorul prin obtinerea alinierii corecte si stabile a oaselor si articulatiior acestuia.

Trebuie subliniat faptul ca tratamentul chirurgical al diformitatilor piciorului devine si el din ce in ce mai complex pe masura ce diformitatea se accentueaza in timp si apar multiple alte complicatii.

La ce se refera complexitatea interventiei chirurgicale?

Complexitatea interventiei se refera la faptul ca tratamentul va trebui sa se adreseze tuturor structurilor osoase, musculare si ligamentare afectate in scopul de a obtine un picior echilibrat si deplin functional. De foarte multe ori aceasta presupune efectuarea de osteotomii de corectie sau scurtare ale oaselor, blocari selective articulare, alungiri de tendoane etc.

Ce este artrodeza Lapidus?

Artrodeza Lapidus este un procedeu chirurgical prin care se realizeaza corectia diformitatii hallux valgus prin reaxarea si stabilizarea articulatiei dintre metatarsianul I si osul cuneiform medial.

Este o procedura care se aplica cu succes in special in formele avansate ale bolii si asigura o stabilizare foarte eficienta si functionala a piciorului cu scaderea semnificativa a riscului de recidivare a diformitatii.

Practic, blocarea chirurgicala-artrodeza– acestei articulatii are rolul de a inlatura in fapt cauza care a dus la aparitia diformitatii si montului si anume excesul de mobilitate de la acest nivel care a permis in timp unui os sa se deplaseze fata de celalalt.

Fixarea chirurgicala a articulatiei se va realiza cu ajutorul unor suruburi si placute metalice specializate.

Interventia chirurgicala se desfasoara sub anestezie loco-regionala-bloc popliteal si necesita o noapte de spitalizare.

Abordarea chirurgicala complexa a bolilor piciorului presupune de asemenea corectia in aceeasi sedinta operatorie a tuturor diformitatilor prezente in scopul de obtine un picior complet functional si nedureros.

Astfel se face corectia degetelor in ciocan si de asemenea echilibrarea lungimilor oaselor metatarsiene prin osteotomii de scurtare pentru a preveni simptomele dureroase cauzate de distribuirea inegala a presiunilor in timpul mersului asa numita metatarsalgie de transfer.

Cat dureaza si ce inseamna recuperarea functionala dupa interventie?

  • Pacientul va putea relua mersul cu sprijin pe piciorul operat dupa un interval cuprins intre 1-4 saptamani post operator in functie de complexitatea interventiei
  • Va merge initial ajutat de carje sau cadru metalic
  • Va purta la mers o incaltaminte speciala de tip pantof Barouk sau gheata walker pentru o perioada cuprinsa intre 6-8 saptamani post operator
  • Utilizarea incaltamintei normale va fi incurajata dupa 8 saptamani post operator
  • Va efectua zilnic gimnastica de mobilizare a articulatiilor gleznei si piciorului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas