MENIU
TratamenteUmar

Artroscopia Umarului | Tratamente Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Artroscopie de Umar?

Artroscopia de umar este o interventie chirurgicală minim invaziva folosită pentru a trata un număr foarte mare de afecțiuni ale umarului. Artroscopia de umar are o perioada de recuperare mult mai mică comparativ cu chirurgia clasică, deschisa.

Artroscopia umarului permite o vizualizare mult mai buna decât chirurgia deschisa a structurilor din interiorul si din jurul articulatiei. Artroscopul este o camera video foarte subțire, de dimensiunea unui creion. El este introdus in umar printr-o mică incizie, denumită portal. Imaginea captată de artroscop este vizibila pe un monitor situat deasupra pacientului. Prin alte mici portale sunt introduse în umar instrumente chirurgicale miniaturale cu scopul de a repara structurile lezate.

Artroscopia a devenit standardul de tratament in majoritatea afectiunilor chirurgicale ale umarului, iar chirurgia deschisa este din ce in ce mai puțin necesară. Tehnicile chirurgicale artroscopice sunt in prezent in continuă dezvoltare si perfectionare.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/artroscopie-umar-scaled.jpg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped cu experienta in diagnosticarea si tratarea afectiunilor umarului.

Pentru Ce Este Folosita Artroscopia de Umar?

Artroscopia de umar este folosită pentru diagnosticarea si tratarea unui număr foarte mare de afecțiuni ale umarului. Lista acestor afectiuni include:

  • Ruptura de Coafa Rotatori: Coafa rotatorilor este formată din patru mușchi și tendoanele acestora care acționează împreună pentru a mișca si stabiliza umărul. Tendoanele acoperă  partea din față, de sus si din spate a articulatiei umarului, realizând o structura continuă. Unul sau mai multe dintre aceste tendoane se pot rupe si desprinde de la locul lor de inserție de pe capul humeral rezultând o ruptură de coafa rotatori. Aceste rupturi apar de obicei ca rezultat al uzurii in timp. Rupturile de coafa rotatori sunt dureroase si cauzeaza slabiciunea articulatiei. Rupturile de coafa rotatori pot fi reparate utilizand artroscopia de umăr. Proeminentele osoase, denumite si osteofite, care irita tendoanele coafei rotatorilor din partea de sus a umarului sunt frecvent înlăturate in timpul aceleiași intervenții utilizând  artroscopia de umar.
  • Ruptura de capsula si labrum articular: Capsula articulara este un sac de tesut care se intinde între capul humeral si glena si etanseaza complet articulatia umarului. Capsula se fixeaza pe labrum care este un inel de tesut dur, elastic care inconjoara glena. Pacientii care isi luxeaza parțial sau complet umarul isi rup acest labrum, care se va desprinde de pe glena. Capsula si ligamentele se vor întinde, vor deveni laxe si vor avea in consecinta un umăr instabil. Aceste leziuni pot fi reparate cu ajutorul artroscopiei de umar.
  • Artroza umar: Articulatia umarului este formata din capul humeral si glena. Glena face parte din osul omoplat (scapula). Cartilajul articular acopera atat capul humeral, cât și   glena. Artroza reprezinta uzura cu distrugerea treptata a acestui strat de cartilaj. Cu ajutorul artroscopiei, acest cartilaj deteriorat poate fi netezit si orice fragment liber de cartilaj sau os poate fi înlăturat.

Cu toate ca majoritatea afectiunilor umarului pot fi tratate cu ajutorul artroscopiei, este in continuare insa necesară utilizarea chirurgiei deschise. Chirurgia deschisa este utilizata in prezent pentru o serie de proceduri cum ar fi: fixarea fracturilor sau protezarea umarului.

Cand Este Necesara o Artroscopie De Umar?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/2399E472-4350-4880-A0F3-06CA82160D36.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/56B0235B-4683-4289-B65D-1585346FF370-1.jpeg

Artroscopia de umar poate fi necesară cand un tratament nechirurgical a fost aplicat un timp si nu a dat rezultate. Artroscopia este indicata de la inceput, pentru afectiunile umarului despre care se știe că tratamentul chirurgical dă rezultate mai bune.

Cele mai frecvente proceduri realizate prin artroscopie de umar sunt:

Cum Se Realizeaza o Artroscopie de Umar?

Artroscopia de umar necesita 1 noapte de spitalizare. Procedura dureaza in medie intre 1-2h in funcție de complexitatea afectiunii. Medicul anestezist va va face o anestezie loco-regionala, denumita bloc nervos periferic, prin care vă va amorti intregul membru superior, de la umăr până la degete, astfel încât nu veți avea nici o durere când vă veți trezi după operație.

De asemenea, veti avea în plus o anestezie generală ușoară pe parcursul interventiei, veți  dormi și nu veți simți nici un fel de durere.

Pacienții sunt cel mai adesea poziționati in pozitie ,,beach chair”, ca pe sezlong. Zona umarului va fi spălată cu o soluție antibacteriana și câmpurile sterile vor fi plasate in jurul umarului pentru a mentine sterilă întreaga zona. Se realizează mai intai un mic portal in spatele umarului. Prin acest portal camera video este introdusă în umăr si imaginile captate sunt transmise către un monitor aflat in vecinatate..

Prin teaca artroscopului este introdusă continuu în umăr, sub presiune, o soluție salina. care ajută la distensia articulara si faciliteaza o bună vizualizare. Ulterior sunt realizate alte câteva  mici portale. Tuburi mici de plastic denumite canule sunt introduse in fiecare portal, în asa fel încât lichidul din articulatie să nu iasa afară, iar instrumentele sa poate fi introduse si scoase cu ușurință din articulatie. O mulțime de instrumente subțiri sunt introduse in umar pentru a repara diversele leziuni.

Aceste instrumente permit chirurgului sa realizeze o sumedenie de proceduri, cum ar fi: să taie, sa frezeze, sa treaca fire prin tesuturi, sa introduca ancore de sutura în os, etc.

La sfârșitul  interventiei, portalele vor fi închise folosind fire de sutura sau benzi adezive. Umarul vă va fi imobilizat în esarfa si veți fi transferat din sala de operație in terapie intensiva.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/shoulder_limb_positioners_0-large.png

Cum Este Recuperarea dupa o Artroscopie de Umar?

Recuperarea initiala dupa o artroscopie de umar este mult mai rapida decât după o operație deschisă, datorita caracterului minim invaziv. Recuperarea completă va depinde insa foarte mult de afectiunea pentru care a fost făcută artroscopia.

Dacă interventia a constat in înlăturarea unui osteofit sau netezirea unor zone de artroza, atunci recuperarea va fi foarte rapida. Dupa acest tip proceduri pacienții renunța la esarfa după 1 săptămână si sunt complet recuperati in 6 săptămâni.

Dacă intervenția a constat in repararea unei rupturi mari de coafa rotatori, atunci pacientul va fi in esarfa pana aproape de 6 săptămâni. Activitatea umarului va fi destul de restricționata in acest interval de timp pentru a nu forța zona reparată. Un program de recuperare bine condus îi va ajuta pe pacienți sa atingă un rezultat optim postoperator.

Dacă pacienții adera cu seriozitate la acest program de recuperare, se pot aștepta la un rezultat foarte bun după o artroscopie de umar. La finalul perioadei de recuperare acestia își vor putea relua treptat toate activitățile.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/4D48E488-5617-4E46-A36D-AF133BC2FD98.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/DDE19D25-FA3B-45DE-9EDF-5E6452D35CC2.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped experimentat in diagnosticarea si tratarea afectiunilor umarului.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas