MENIU
GenunchiTratamente

Artroscopie Genunchi | Tratamente Genunchi | Dr. Adrian Pojoga

Artroscopie Genunchi. Definitie

Artroscopie genunchi: cea mai putin invaziva interventie chirurgicala efectuata la nivelul genunchiului.

Întreaga intervenție este realizată prin 2 sau 3 mici incizii, denumite portale, cu dimensiune de sub 1 cm, create in jurul genunchiului. Artroscopul, o camera video de marimea unui creion, este introdus printr-unul dintre portale pentru a vizualiza interiorul genunchiului. Prin celelalte portale sunt introduse, rand pe rand, instrumente specializate, de asemenea foarte subtiri, cu scopul de a diagnostica sau a trata o gama foarte largă de afecțiuni.

Artroscopia este folosită frecvent pentru diagnosticarea si tratarea diverselor afectiuni apărute și în alte articulatii, cum ar fi umărul, glezna, cotul sau soldul. La nivelul genunchiului, artroscopia este folosită de rutina pentru a trata rupturile de menisc, rupturile de ligamente, de cartilaj sau fracturile.

Prin comparatie cu chirurgia clasică, deschisă, artroscopia permite chirurgului o vizualizare mai buna a structurilor pe care le tratează, diminueaza semnificativ fibroza postoperatorie si astfel accelerează recuperarea mobilitatii. Pacientul va avea mai puțină durere după operație si in acelasi timp un risc de infecție si tromboza mult mai redus.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/cropped-ll1a3096-1.jpg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica a genunchiului. Este expert în diagnosticarea si tratarea unei game foarte largi de afectiuni ale genunchiului.

Cand Este Necesara Interventia Artroscopie Genunchi?

Multe afecțiuni ale genunchiului pot fi tratate fără operație. Tratamentele nechirurgicale constau în: repaus, aplicatii reci locale, poziție ridicată și bandaj compresiv. Alte tratamente nechirurgicale frecvent utilizate includ: orteze, medicamente antiinflamatorii, injecții articulare (acid hialuronic, cortizon, PRP sau celule stem), precum și fiziokinetoterapia.

Atunci când se știe că o anumită afecțiune are o evolutie mai buna atunci cand este tratată chirurgical, medicul ortoped va poate recomanda o artroscopie genunchi.

Datorită naturii minim invazive, chirurgia artroscopica este de preferat în locul chirurgiei clasice, deschise, datorita recuperarii accelerate si a complicatiilor reduse.

Care Sunt Cele Mai Frecvente Afecțiuni Tratate prin Artroscopia Genunchiului?

Beneficiile chirurgiei artroscopice sunt: durere diminuata, rigiditate postoperatorie mai redusa si o perioada de recuperare mai scurtata. Pacientii sunt incantati de acest tip de chirurgie si de obicei relateaza o diminuare semnificativa a durerii cu recuperarea completa a functiei articulare.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/0A73F1AF-6F99-40D1-B175-058540C328C8.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/14F7999B-0E81-448B-A399-C6B4C36FA3FA.jpeg

Cum Se Realizează o Artroscopie de Genunchi?

Interventia artroscopie genunchi necesită de obicei 1 noapte de spitalizare. Medicul anestezist vă va administra o anestezie generala ușoară si veti fi adormit. Pentru proceduri artroscopice mai elaborate, medicul anestezist vă va administra o anestezie rahidiana sau un bloc de nerv periferic care va amorti întreg membrul inferior pentru o perioada limitata de timp, de regula cateva ore.

După inducerea anesteziei, veti fi asezat pe masa de operație. Genunchiul va fi poziționat pe un suport special denumit leg-holder, care va ajuta chirurgul in mentinerea diverselor pozitii ale articulatiei pe parcursul interventiei. Membrul inferior va fi sterilizat cu o soluție puternică antibacteriana. În jurul genunchiului vor fi poziționate câmpuri sterile pentru a menține zona sterila. Câteva mici incizii, sau portale chirurgicale, vor fi făcute în jurul genunchiului pentru a avea acces în interiorul articulatiei. Un artroscop va fi introdus în genunchi si imaginile din interiorul genunchiului vor fi proiectate pe un ecran.

Dr. Pojoga va inspecta cu atenție toate părțile genunchiului, va confirma diagnosticul si va face toate procedurile de reparare necesare.

Procedurile chirurgicale simple, cum ar fi: înlăturarea corpilor liberi articulari sau curățarea unui menisc degenerat dureaza mai puțin de 30 minute. Procedurile artroscopice mai complexe, cum ar fi: reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, posterior sau repararea unui menisc pot dura intre 1 si 2 ore.

După ce procedura este finalizata, micile incizii sunt închise cu fire absorbabile, sunt aplicate pansamente sterile peste plagi și în anumite cazuri genunchiul va fi imobilizat în orteza. După terminarea operației, veti fi transferat din sala de operație în salonul de terapie intensiva, unde veti petrece cateva ore până când efectul anesteziei va dispare complet. Din acest moment, va va fi permis sa măncati și să beti și va veti putea ridica din pat sa mergeti, ajutaț de carje. În mod tipic, dupa o artroscopie de genunchi, veti fi externat a doua zi dimineața sau in aceeasi zi.

Deși intervenția de artroscopie genunchi este minim invaziva cu o recuperare foarte rapidă comparativ cu chirurgia deschisa, este foarte important ca pacienții să urmeze cu strictete instructiunile date de dr. Pojoga si echipa lui, pentru a obtine rezultatul functional dorit.

Cum Este Recuperarea după o Artroscopie de Genunchi?

Pentru majoritatea afectiunilor tratate prin artroscopie genunchi, pacienților le este permis mersul cu sprijin imediat, iar kinetoterapia, cu exerciții de mobilitate, va fi inceputa cât mai repede posibil. Inciziile vor fi acoperite steril până la 14 zile.

Este important sa aplicați gheață, să țineți genunchiul ridicat, să nu mergeti foarte mult si să nu stați foarte mult în picioare în primele zile după operație. În acest fel, veti reusi să limitați umflarea genunchiului care împiedică de regula reluarea mobilitatii și crește intensitatea durerii.

Majoritatea pacientilor nu necesită medicamente analgezice puternice dupa operatie. Cei mai multi dintre pacienti raporteaza o recuperare completă în 4-6 săptămâni de la o interventie simplă de artroscopie genunchi.

Cei mai multi dintre pacienți sunt foarte încântați de rezultat și de faptul că se pot întoarce rapid la un stil de viață activ.

 

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3E787F60-31AF-4FC5-9BEE-48DF3784712A.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/durerea-anterioara-de-genunchi-2.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este specialist in chirurgia artroscopica și are mare experiență în acest gen de interventii.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas