MENIU
GenunchiTratamente

Artroscopie Genunchi | Ghid practic pentru pacienti | Dr. Adrian Pojoga

Artroscopie Genunchi. Ce este si Când este Indicată?

artroscopie genunchi

Artroscopia de genunchi este o interventie chirurgicală minim invazivă efectuată frecvent la nivelul genunchiului.

Artroscopia este de fapt o cale de acces chirurgical la nivelul unei articulatii si nu o operatie în sine. Chirurgul ortoped realizează, prin artroscopie, majoritatea procedurilor chirurgicale sub controlul unei camere video si nu sub control vizual direct, asa cum se întâmplă în chirurgia clasică deschisă.

Întreaga intervenție este realizată prin 2 sau 3 mici incizii, denumite portale, cu dimensiune de sub 1 cm, create în jurul genunchiului. Artroscopul, care este o camera video, de mărimea unui creion, este introdus în articulatie printr-unul dintre portale pentru a vizualiza interiorul genunchiului. Prin celelalte portale sunt introduse, rând pe rând, instrumente specializate, de asemenea foarte subtiri, cu scopul de a diagnostica sau a trata o gama foarte largă de afecțiuni ale genunchiului.

Artroscopia este utilizată frecvent pentru diagnosticarea si tratarea diverselor afectiuni apărute și în alte articulatii, cum ar fi umărul, glezna, cotul sau soldul. La nivelul genunchiului, artroscopia este folosită de rutina pentru a trata rupturile de menisc, rupturile de ligamente, de cartilaj sau fracturile.

Ce Avantaje Are Artroscopia Genunchiului?

Prin comparatie cu chirurgia clasică, deschisă, artroscopia permite chirurgului o vizualizare mai bună si mai detaliată a structurilor pe care le tratează. Interventiile artroscopice diminuează semnificativ fibroza postoperatorie datorită incizilor foarte mici si astfel accelerează recuperarea mobilitătii. Pacientul va avea mai puțină durere după operație si în acelasi timp un risc de infecție si tromboză mult mai redus.

artroscopie genunchi

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica a genunchiului cu mare experientă in diagnosticarea si tratarea unei game foarte largi de afectiuni ale genunchiului.

Când Este Necesară o Artroscopie de Genunchi?

Multe dintre afecțiunile genunchiului pot fi tratate si conservator adică, fără operație. Tratamentul nechirurgical constă adesea în: repaus, aplicatii reci locale, poziție ridicată a membrului respectiv și bandaj compresiv. Alte tratamente nechirurgicale frecvent utilizate includ: orteze, medicamente antiinflamatorii, injecții articulare (acid hialuronic, cortizon, PRP sau celule stem), precum și fiziokinetoterapia.

Atunci când se știe însa, că o anumită afecțiune a genunchiului ar putea avea o evolutie mai bună dacă este tratată chirurgical, este foarte probabil ca medicul ortoped sa vă recomande o artroscopie de genunchi.

Datorită naturii minim invazive, chirurgia artroscopică este de preferat în locul chirurgiei clasice, deschise, datorita recuperării accelerate si a complicatiilor reduse.

Care Sunt Cele Mai Frecvente Afecțiuni Tratate prin Artroscopia Genunchiului?

artroscopie genunchi

Beneficiile chirurgiei artroscopice sunt: durere diminuată, rigiditate postoperatorie mai redusă si o perioadă de recuperare mai scurtată. Pacientii sunt încântati de acest tip de chirurgie si de obicei relatează o diminuare semnificativă a durerii cu recuperarea rapidă si completă a functiei articulare.

artroscopie genunchi
artroscopie genunchi

Cum Se Realizează o Artroscopie de Genunchi?

artroscopie genunchi

Interventia artroscopie genunchi necesită de obicei 1 noapte de spitalizare. Medicul anestezist vă va administra o anestezie generala ușoară si veti fi adormit. Pentru proceduri artroscopice mai elaborate, medicul anestezist vă va administra o anestezie rahidiana sau un bloc de nerv periferic care va amorti întreg membrul inferior pentru o perioadă limitată de timp, de regulă câteva ore.

După inducerea anesteziei, veti fi asezat pe masa de operație. Genunchiul va fi poziționat pe un suport special denumit leg-holder, care va ajuta chirurgul în mentinerea diverselor pozitii ale articulatiei pe parcursul interventiei. Membrul inferior va fi sterilizat prin spălare cu o soluție puternică antibacteriana. În jurul genunchiului vor fi poziționate câmpuri sterile pentru a menține zona sterila.

Câteva mici incizii, sau portale chirurgicale, vor fi făcute în jurul genunchiului pentru a avea acces în interiorul articulatiei. Prin unul dintre portale artroscopul va fi introdus în genunchi si imaginile din interiorul genunchiului vor fi proiectate pe un ecran. Prin celelalte portale vor fi introduse rănd pe rând diverse instrumente specializate, cu ajutorul cărora medicul chirurg va repara, înlătura sau înlocui de la caz la caz structura articulară lezata.

Dr. Pojoga va inspecta cu atenție toate părțile genunchiului, va confirma diagnosticul si va face toate procedurile de reparare necesare.

Cât Durează o Artroscopie de Genunchi?

Procedurile chirurgicale simple, cum ar fi: înlăturarea corpilor liberi articulari sau curățarea unui menisc degenerat durează mai puțin de 30 minute. Procedurile artroscopice mai complexe, cum ar fi: reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, posterior sau repararea unui menisc pot dura între 1 si 2 ore.

După ce procedura este finalizată, micile incizii sunt închise cu fire absorbabile, sunt aplicate pansamente sterile peste plagi și în anumite cazuri genunchiul va fi imobilizat în orteză.

După terminarea operației, veti fi transferat din sala de operație în salonul de terapie intensivă, unde veti petrece câteva ore până când efectul anesteziei va dispare complet. Din acest moment, vă va fi permis să mâncati și să beti și vă veti putea ridica din pat sa mergeti, ajutat de cârje.

În mod tipic, după o artroscopie de genunchi, veti fi externat a doua zi dimineața sau în aceeasi zi.

Deși artroscopia genunchiului este o interventie chirurgicală minim invazivă, cu o recuperare foarte rapidă comparativ cu chirurgia deschisă, este foarte important ca pacienții să urmeze cu strictete instructiunile date de dr. Pojoga si echipa lui, pentru a obtine rezultatul functional dorit.

Ce Proceduri se Realizează prin Artroscopie de Genunchi ?

Cum Este Recuperarea după o Artroscopie de Genunchi?

artroscopie genunchi

Pentru majoritatea afectiunilor tratate prin artroscopie de genunchi, pacienților le este permis mersul cu sprijin imediat, iar kinetoterapia, cu exerciții de mobilitate, va fi începută cât mai repede posibil. Inciziile vor fi acoperite steril până la 14 zile.

Este important să aplicați gheață, să țineți genunchiul ridicat, să nu mergeti foarte mult si să nu stați foarte mult în picioare în primele zile după operație. În acest fel, veti reusi să limitați umflarea genunchiului care împiedică de regulă recuperarea mobilitătii și crește intensitatea durerii.

Majoritatea pacientilor nu necesită medicamente analgezice puternice după operatie. Cei mai multi dintre pacienti raportează o recuperare completă în 4-6 săptămâni de la o artroscopie de genunchi simplă.

Cei mai multi dintre pacienți sunt foarte încântați de rezultat și de faptul că se pot întoarce rapid la un stil de viață activ, după această interventie.

 

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3E787F60-31AF-4FC5-9BEE-48DF3784712A.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/durerea-anterioara-de-genunchi-2.jpg
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este specialist in chirurgia artroscopica și are mare experiență în acest gen de interventii.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?