MENIU
AfectiuniUmar

Artroza Umarului | Proteza Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Cauzează Artroza Umarului?

În fiecare an milioane de oameni sunt diagnosticati cu artroza umarului în toata lumea. Cea mai întâlnită formă de artroza este artroza primară care apare prin îmbătrânirea si uzura în timp a cartilajului articular.

Artroza umărului este mai rar întâlnită comparativ cu artroza genunchiului si soldului deoarece umărul nu este o articulatie de sprijin asa cum sunt genunchiul și soldul, în timpul mersului. Si totuși există destul de multe cazuri de artroza a umarului!

Artroza umărului poate apare frecvent datorită unor traumatisme ale umărului din trecut, cum ar fi o luxatie recidivanta sau o fractură. Este de asemenea frecventa la pacienții care si-au suprasolicitat de-a lungul vietii umărul ridicând greutăți sau lucrând cu mâna deasupra capului. În timpul acestor activități, datorita mobilitatii mari pe care o are articulatia umărului, sunt generate forțe de frecare foarte mari la nivelul cartilajului articular și asta duce la uzura lui prematură.

Mai rar, artroza umarului este cauzata de boli autoimune cum ar fi poliartrita reumatoida.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/reunion-tsa-image-3d183063c6b553871c9fd548b70dd7d4efc0d4845fa1556a536f3462c0c868df.png

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in afectiunile umărului cu experiență in diagnosticarea si tratarea artrozei umărului.

Care Sunt Simptomele în Artroza Umarului?

Durerea este cel mai frecvent întâlnit simptom în artroza umarului, și care tinde sa se agraveze in timp. Anumite activitati cum ar fi ridicarea de greutati sau sporturi cu mana deasupra capului pot accentua durerea. Durerea este prezentă adesea în timpul nopții. Pacienții experimentează de asemenea o scădere a mobilitatii umărului care face dificila realizarea activităților de rutina pe parcursul zilei. Pacientii observa adesea aparitia unor zgomote în articulatia umărului.

Artoza umărului apare de fapt in 2 articulații:

  • Articulatia gleno-humerala: artroza afecteaza atât capul humeral( bila) cât si glena( platoul). Pacienții cu artroza glenohumerala localizează de obicei durerea fie în fața fie în spatele umărului dar cel mai frecvent descriu o durere profundă în spatele umarului, în jurul omoplatului și care se agravează noaptea.
  • Articulatia acromio-claviculara: aceasta artroza afecteaza o articulatie mică formată de clavicula si acromion care este o prelungire a omoplatului. Pacientii cu artroza AC raportează adesea o durere in partea de sus a umărului. Uneori aceasta durere iradiaza spre torace de-a lungul claviculei.

Cum este Diagnosticata Artroza Umarului?

Mai intai dr.Pojoga va obține un istoric al afecțiunii stabilind când si cum au debutat simptomele si unde sunt localizate. Ulterior vă va examina clinic umărul, cu mare atenție pentru a evalua:

  • Localizarea zonelor sau punctelor dureroase.
  • Gradele de mobilitate activă și pasivă ale umărului.
  • Funcția mușchilor coafei rotatorilor.
  • Nervii si vascularizatia membrului superior.

Dupa examinarea clinica va urma evaluarea imagistică care include de obicei radiografii de umăr și uneori RMN. Radiografiile sunt foarte bune pentru detectarea artrozei. Pe o radiografie se va observa reducerea in dimensiune a spațiului dintre capul humeral si glena până aproape la dispariția acestuia în stadiile avansate de artroza os pe os. De asemenea se pot observa osteofiti, os nou format in jurul articulatiei și care împiedică mișcarea.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/FC8DE5B2-AB57-4096-91ED-2FA61CE8A36B.jpeg
durere umar

Cum se Tratează Artroza Umarului?

Initial toți pacienții pacientii vor urma un tratament conservator care constă în:

  • Repaus cu limitarea activităților care presupun suprasolicitarea umărului.
  • Medicamente antiinflamatorii.
  • Aplicații reci sau calde locale.
  • Fizio si kinetoterapie.
  • Injecții articulare.

Ce Injecții sunt Indicate in Artroza Umărului?

Injecțiile articulare vor ajuta în ameliorarea temporară a simptomelor dureroase. Există mai multe tipuri de injecții care se folosesc:

  • Injectii cu corticosteroizi
  • Injectii cu acid hialuronic
  • Injectii cu plasma concentrată PRP
  • Injecții cu celule STEM

Injecțiile cu corticosteroizi sunt foarte eficiente în reducerea rapidă a durerii în umărul artrozic. În câteva zile pacienții observă o scădere semnificativă a durerii cu creșterea mobilitatii articulare. Efectul se poate menține chiar și câteva luni.

Injectiile cu acid hialuronic cunoscute și ca soluții vascoelastice conțin o proteina, acidul hialuronic care este prezentă și în cartilajul articular. Aceste injecții asigură lubrefierea articulatiei si au un efect antiinflamator. Sunt utilizate frecvent in tratamentul artrozei și își pot menține efectul chiar si până la 6 luni.

Injecțiile cu plasma PRP si celule STEM pot ajuta în reducerea inflamatiei și durerii dar nu exista încă studii care se concluzioneze un efect de refacere al cartilajului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/what-should-you-look-for-in-a-professional-surgeon-1.jpg

Ce Tip de Exercitii Sunt Recomandate pentru Artroza Umărului?

Kinetoterapia este elementul cheie in tratamentul non chirurgical al artrozei de umăr. Exercițiile recomandate includ:

  • Gimnastica aerobica: pentru starea generală de sănătate, cu beneficii în creșterea perfuziei cu sânge și oxigenarii articulatiei afectate.
  • Exerciții pentru mobilitate: sunt esențiale pentru prevenirea si limitarea rigiditatii articulare care apare in artroza umărului. Acestea includ manevre de întindere cu scopul de a obține o mobilitate mai bună în flexie, abductie, rotatie interna sau externa la nivelul umărului.
  • Exerciții de tonifiere ușoară a musculaturii: au scopul de a întări musculara care susține și stabilizează umărul în special coafa rotatorie si deltoidul.

Este de preferat să discutați mai întâi cu un chirurg ortoped sau un kinetoterapeut înainte de a începe aceste exerciții!

Care este Tratamentul Chirurgical in Artroza Umărului?

Cand tratamentul nechirurgical al artrozei nu se mai dovedește eficient, iar pacientul experimentează o durere din ce in ce mai intensă care îi afectează somnul si activitățile zilnice, poate fi indicat tratament chirurgical.

Exista 2 tipuri de intervenții care pot fi recomandate in funcție de stadiul si localizarea artrozei.

  • Artroscopia umarului: artrozele glenohumerala si AC în forma ușoară sau moderată pot fi tratate prin metode artroscopice. Astfel, articulatia este debridata sau curatata cu eliminarea osteofitelor si repararea tendoanelor din jurul articulatiei. Aceasta interventie nu va duce la vindecarea artrozei și cel mai probabil vor urma si alte intervenții în viitor. În schimb va ajuta la diminuarea durerii si la creșterea funcționalității umărului pentru un interval variabil de timp.
  • Artroplastia totală a umarului adică proteza de umăr. Când artroza este avansată este recomandată de obicei protezarea anatomică a umărului. În cadrul acestei intervenții capul humeral deteriorat va fi înlocuit cu o componentă de metal iar glena cu una de plastic. În cazul în care pe lângă artroza există și o ruptură ireparabila de tendoane ale coafei rotatorilor atunci va fi recomandată o proteza inversată de umăr.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2023/02/fullsizeoutput_43c.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia umărul cu vastă experiență în tratamentul artrozei umărului.

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?