MENIU
AfectiuniUmar

Umar Inghetat sau Capsulita Retractila | Artroscopie | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Un Umar Inghetat sau Capsulita Retractila?

Un umar inghetat sau capsulita retractila este o afecțiune cel mai frecvent întâlnită în populația adultă de sex feminin, cu vârsta între 40-60 ani. Pacienții cu diabet zaharat sau cei care au avut un umăr imobilizat pentru o perioadă mare de timp au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta un umar inghetat.

În acesti umeri se dezvoltă benzi groase de țesut cicatriceal, apar aderente, scade cantitatea de lichid articular, toate acestea cauzând înțepenirea sau „inghetarea umarului”.

De obicei, simptomele debutează cu dureri moderate si cu o scădere ușoară a mobilitătii articulare. Pe măsură ce tesutul capsular se îngroașă si se întărește, mobilitatea umărului scade progresiv si durerea creste în intensitate. În cazurile severe, umărul poate deveni complet imobil si din acest motiv este numit umar inghetat.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/CE5D466B-EB47-4B3E-B08C-6FDBA9D66785.jpeg
ruptura coafa rotatorie

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia umărului cu o experienta în diagnosticarea si tratarea pacientilor cu umar inghetat.

Care Sunt Primele Semne Ale Unui Umar Inghetat?

Inițial, apare o durere care tinde să se intensifice în timp si mobilitatea începe să devină limitată. Frecvent durerea este localizată pe partea laterală a umărului și poate iradia ocazional în jos, în lungul brațului.

Care Sunt Simptomele Unui Umar Inghetat?

Umarul inghetat este una dintre cele mai dureroase afecțiuni ale umărului. Durerea este foarte intensă în primele stadii de evolutie ale bolii, când există o inflamatie importantă în articulatia umărului. Inflamatia poate fi rezultatul unei boli sau a unui traumatism, sau poate apare în urma unei perioade de imobilizare a umărului.

Durerea este de obicei intensa si ascuțită. De regulă, apare in fata, în spatele și în lateralul umărului, iar la unii pacienți, ea iradiaza în jos, pe braț. Frecvent, durerea scade in intensitate când pacientul își ține brațul lipit de corp. Totuși, chiar si cele mai mici mișcări ale umărului sau brațului pot exacerba durerea.

Scăderea mobilitătii umărului și durerea afectează capacitatea pacientului de a realiza activităti de rutina, cum ar fi: îmbrăcatul, dezbracatul sau legarea centurii de sigurantă în mașină.

Semnul specific care diferențiază un umar inghetat de alte afectiuni ale umărului este incapacitatea atât a pacientului, cât și a examinatorului, de a mișca, ridica sau repozitiona brațul si umărul, deoarece articulatia umărului a devenit rigidă sau inghetată.

În alte afecțiuni, cum ar fi ruptura de coafă rotatorie, medicul examinator poate ridica sau repozitiona bratul pacientului.

Ce Cauzează un Umar Inghetat?

Cauzele umarului inghetat nu sunt complet înțelese. Pacienții de obicei nu descriu un accident, dar pot relata că au trecut printr-o perioadă de suprasolicitare a umărului în special cu activităti deasupra capului, care a coincis cu debutul simptomelor. Umarul inghetat are trei etape de evolutie:

  • Faza întâi de inghetare. În timpul acestei faze, pacientul remarcă o durere profundă la nivelul umărului cu reducere moderată a mobilitătii articulare; pe măsură ce această faza continuă atât durerea, cât și înțepenirea umărului vor progresa; aceasta fază poata dura între 2-9 luni, iar simptomele se agravează progresiv; durerile nocturne de umăr pot deveni dominante.
  • Faza a doua de inghetat. Această fază este marcată de reducerea intensității durerii, dar miscările umărului rămân extrem de limitate; activitătile zilnice pot fi extrem de dificil de executat, iar pacienții sunt oarecum dizabilitati în cursul acestei faze; această faza poate dura între 4-6 luni.
  • Faza a treia de topire. Aceasta este etapa de recuperare, când afecțiunea începe să se vindece; inflamatia din articulatia umărului si capsulă începe să scadă iar mobilitatea umărului creste lent; durerea se diminuează sau poate dispare complet, dar de regulă mai există o mică durere reziduală; mobilitatea umărului se îmbunătățește treptat și se poate întoarce la valori normale; această fază de rezolutie poate dura între 6 luni – 2 ani.

Se Poate Vindeca un Umar Inghetat Sau Capsulita Retractila Mai Repede?

Este important ca această afecțiune să fie diagnosticată si tratată cât mai repede posibil. Cu cât simptomele sunt lăsate mai mult timp netratate, cu atât este mai mare probabilitatea de a ajunge in faza a doua, de umar inghetat, cu toate simptomele acestuia.

Pacienții care sunt suspecti de umar inghetat, pot folosi aceste remedii chiar si acasă pentru a-i ajuta. Aceste tratamente includ:

  • Aplicatii reci sau calde local: pentru controlul durerii, căldura sau gheața aplicate local sau ambele alternativ, pot fi eficiente; o compresă caldă sau o pungă de gel încălzită pot fi aplicate de mai multe ori pe zi, la intervale de 15 minute. De asemenea, o pungă de gheață poate fi folosită într-un fel asemănător.
  • Controlul durerii: inflamatia tesuturilor moi din umăr poate fi diminuată prin utilizarea unor medicamente antiinflamatorii; acestea vor ajuta și în controlul durerii.
  • Fiziokinetoterapia: efectuarea unor exerciții blânde de mobilizare si întărire a musculaturii poate preveni agravarea simptomelor. Este recomandat ca acest program de exerciții să fie stabilit împreună cu un fiziokinetoterapeut pentru a evita activitățile care pot duce la agravarea afectiunii.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/4D48E488-5617-4E46-A36D-AF133BC2FD98.jpeg
durerea de umar

Daca aceste remedii nu reduc simptomele, iar durerea si înțepenirea umarului se agravează, este recomandat un consult ortopedic în vederea stabilirii unui plan terapeutic.

Pot fi luate în calcul, ca tratament nechirurgical, injectii articulare cu corticosteroizi în încercarea de a opri evoluția umarului inghetat.

Daca inflamatia, durerea si rigiditatea se agravează în ciuda efectuării unui tratament corect nechirurgical, atunci un tratament chirurgical poate fi luat în considerare. De regulă acest tratament presupune o artroscopie de umăr cu scopul de a înlătura țesutul cicatricial din articulatie care impiedica mobilitatea.

În vederea interventiei chirurgicale, medicul anestezist vă va amorti bratul cu ajutorul unui bloc nervos periferic, însoțit de o anestezie generală ușoară .

Dr.Pojoga va introduce în articulatie un artroscop prin 2-3 incizii mici făcute în jurul umărului. Benzile de tesut cicatricial și aderentele vor fi precis înlăturate cu ajutorul unui electrocauter. După ce aderentele au fost înlăturate, umărul va fi apoi manipulat si trecut prin tot spectrul de miscare restaurându-se mobilitatea completă a acestuia. Veți avea membrul superior imobilizat într-o esarfa pentru confort si veți fi încurajați să începeți exerciții de mobilitate încă din primele zile postoperator. Veti fi externat din spital a doua zi si veți veni la un control in 7-10 zile de la operație.

Pentru cei mai multi dintre pacienti, combinatia dintre artroscopia de umăr si manipularea articulatiei sub anestezie poate aduce cele mai bune rezultate.

În toate cazurile, cea mai rapida cale de tratament a acestei afecțiuni este aceea de a fi diagnosticată rapid si tratată complet de către un chirurg ortoped specializat.

In Cât Timp Se Vindecă un Umar Inghetat?

În funcție de gravitatea afectiunii, un umar inghetat sau capsulita retractila se poate vindeca de la sine între 1-3 ani. Cu cât tratamentul va fi început mai rapid, cu atât recuperarea se va face mai repede. Un umar inghetat vechi, netratat, pune probleme serioase si este greu de tratat fără operație. Cheia tratamentului este recunoasterea rapidă a afectiunii si initierea promptă a unui plan de tratament în scopul de a diminua durata de evoluție a afectiunii și de a restaura functia normală a umărului.

dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este un chirurg ortoped specializat in patologia umarului, cu experiență in tratamentul artroscopic al umarului inghetat.

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?