MENIU
Articole

Chirurgia ortopedică pentru pacientul varstnic. Ce trebuie să știți și cum să vă pregătiți | Dr. Adrian Pojoga

Unul dintre cele mai frecvente mituri pe care le întâlnesc ca si chirurg de genunchi si umar este că interventia chirurgicala ortopedică este prea riscantă pentru vârstnici, fie din cauza vârstei lor, a problemelor medicale asociate, fie a unei combinații dintre aceste 2 lucruri. În fiecare săptămână, întâlnesc pacienți mai în vârstă în cabinetul meu, cărora li s-a spus că nu ar trebui să le fie reparate tendoanele rupte de la nivelul umarului sau înlocuită articulația artrozica cu o proteza de frica unor complicații severe. Deseori, pacienților li se spune acest lucru de către familia sau prietenii bine intenționați – în unele cazuri, chiar și medicul lor de familie deduce acest lucru. În această postare pe blog, vreau să dezmint o parte din informațiile greșite din jurul operațiiilor ortopedice pentru pacientul in vârstă și să ofer opțiuni pentru cei care doresc să trăiască fără durere, indiferent de vârsta lor.

Experinta unei interventii chirurgicale ortopedice pentru pacientul in varsta

Se estimează că 53% din toate procedurile chirurgicale ortopedice din lume sunt efectuate pe pacienți care au 65 de ani și mai mult. Cu toate acestea, există considerații speciale care trebuie luate în seama. Ca grup, seniorii tind să aibă mai multe probleme de sănătate. De exemplu, mai mulți bătrâni suferă de hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă și  sechele dupa un accident vascular cerebral decât omologii lor mai tineri. Toate acestea creează un risc mai mare pentru intervenții chirurgicale, parțial datorită anesteziei necesare pentru operațiile majore.

Pentru a fi clar, riscul chirurgical depinde mai mult de sănătatea generală decât de vârstă. Există tineri care s-ar putea să nu fie eligibili pentru operația ortopedică din cauza riscurilor extreme pentru sănătate și există pacienți foarte vârstnici care o pot aborda fără probleme majore. Riscul fiecărei persoane trebuie evaluat individual.

Adevărata preocupare: Fragilitatea

În timp ce vârsta este luata in considerare în eligibilitatea pentru intervenții chirurgicale pentru seniori, accentul real este pe fragilitate. În medicină, fragilitatea este un termen folosit pentru a descrie oamenii care sunt slabi, obosiți, subnutriți, care se luptă cu probleme medicale complexe și nu tolerează bine intervențiile medicale și chirurgicale. Aceste persoane au cel mai mare risc de cădere, invaliditate, internare prelungită în spital sau îngrijire pe termen lung.

A ajunge la o decizie de a evita sau de a continua operația poate fi o decizie dificilă pentru un pacient fragil și familia acestuia. Răspunsul corect poate fi să evitați intervenția chirurgicală și, în schimb, să urmați alte tratamente, cum ar fi injecțiile cu cortizon, injecțiile biologice sau kinetoterapie. Cu toate acestea, dacă intervenția chirurgicală este indicată ca cea mai bună opțiune pentru starea umărului sau a genunchiului, conștientizarea in avans a fragilității pacientului și a riscurilor asociate acesteia va permite echipelor chirurgicale să își planifice cu atenție îngrijirea, rezultând in cel mai bun rezultat chirurgical posibil.

Desigur, mulți pacienți vârstnici nu sunt fragili. De fapt, facem destul de frecvent intervenții chirurgicale la pacienți în vârstă de 70, 80 de ani și, ocazional, 90 de ani, care sunt activi și sănătoși. Deci, dacă te încadrezi în această categorie, s-ar putea să fii interesat să afli mai multe despre cum ar putea arăta operația pentru tine.

Ce pot face seniorii înainte de operație

Obțineți cat mai multe informatii

Înainte de a lua o decizie cu privire la intervenția chirurgicală, pacienții vârstnici ar trebui să pună întrebări pentru a cântări riscurile și beneficiile potențiale. Mai jos, veți găsi întrebările pe care mi le-aș putea adresa dacă una dintre rudele mele ar necesitat o operație ortopedică. Vă încurajez să puneți întrebări similare atunci când vă gândiți la o intervenție chirurgicală.

  • Care sunt posibilele complicații ale acestei intervenții chirurgicale?
  • Care este timpul mediu de recuperare cu acest tip de intervenție chirurgicală?
  • Am vreo afecțiune de sănătate care mi-ar putea complica operația sau recuperarea?
  • Ce restricții/limitări voi avea după operație?
  • De ce ajutor voi avea nevoie pentru a avea grijă de mine după operație?
  • Care sunt opțiunile mele de tratament dacă aleg să nu mă operez?
  • Cum se va schimba/deteriora starea mea dacă nu mă operez?

Faceti kinetoterapie si optimizare generala preoperatorie

Un studiu recent arată că seniorii au beneficii foarte mari daca urmeaza un program de optimizare înainte de o intervenție chirurgicală majoră. Optimizarea preoperatorie este echivalentul preoperator al reabilitării și poate include un regim alimentar cu suplimente nutriționale și un program de exerciții fizice. Scopul optimizarii preoperatorii este de a ajuta persoanele în vârstă să revină mai repede și cu mai puține complicații dupa interventia chirurgicala. Poate include:

  • Mers pe jos;
  • Exerciții de întărire a musculaturii trunchiului;
  • Gimnastica respiratorie;
  • Întreruperea medicamentelor care pot interacționa cu anestezia (cum ar fi antihistaminice și benzodiazepine).
  • Regim alimentar cu adaos de proteine
  • Hidratare

Efectuarea unor acestor mici modificări în săptămânile dinaintea operației vă va asigura că sunteți într-o formă mai bună pentru operație și vă va pregăti pentru o recuperare mai lină.

Pregătiți-vă să reveniți acasă

Înainte de a merge la operație, toți pacienții trebuie să se asigure că mediul lor de acasă este propice vindecării postoperatorii. Ultimul lucru pe care și-l dorește cineva este să ajungă înapoi la spital după o intervenție chirurgicală din cauza unui accident care poate fi prevenit acasă. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele în vârstă, care pot avea deja probleme de echilibru sau mobilitate înainte de a adăuga recuperarea dupa interventia chirurgicală în amestec. O cădere după o intervenție chirurgicală ortopedică este gravă pentru oricine, dar vârstnicii trebuie să fie deosebit de atenți din cauza riscului mai mare de complicații postoperatorii grave.

Fă-ți timp înainte de operație pentru a preveni accidentari suplimentare, făcând un control de siguranță al casei. Modificările obișnuite ale siguranței la domiciliu pentru operația la genunchi sau la umăr pentru pacientul in vârstă includ:

  • Instalarea unui scaun de duș și a unei bare de sprijin în baie;
  • Îndepărtarea oricăror pericole de împiedicare (de exemplu, covoare slăbite și cabluri electrice etc.);
  • Punerea la îndemână a obiectelor de zi cu zi (ceașcă de cafea, pahar cu apă, telecomandă, telefon etc.)
  • Dezvoltarea unei rutine cu animalele de companie, astfel încât să fie puțin probabil să se împiedice de animal

Dupa operatie

Duș și îmbrăcare

În funcție de tipul de intervenție chirurgicală pe care o aveți, este posibil să aveți o mobilitate redusă timp de câteva zile sau săptămâni. De asemenea, va trebui să vă mențineți membrul operat uscat – ceea ce înseamnă că, dacă faceți duș sau baie după operație, ar trebui să păstrați inciziile chirurgicale acoperite cu o husă impermeabilă sau rezistentă. Este posibil să aveți nevoie de ajutor pentru a menține uscate bandajele și locurile de puncție, plasând o pungă de plastic deasupra acestora sau înlocuindu-le cu altele curate și uscate dacă se udă. Va veti îmbraca mai ușor dacă alegeti bluze largi, cu fermoar în față. Oricum, probabil veti avea nevoie de ajutor pentru a va îmbrăca la începutul recuperării.

Alimentatie

Mâncarea bună este o parte importantă a recuperării dupa o interventie chirurgicala, dar poate fi destul de greu să gătești cu un braț în esarfa sau cu o orteză pe genunchi si carje in maini. Nu este o idee bună să te bazezi doar pe mese simple precum ceaiul și pâinea prăjită, deoarece acestea nu oferă o nutriție adecvată pentru efortul important depus organism in perioada de vindecare. Iată ce funcționează pentru unii dintre pacienții mei:

  • Pregătirea meselor sănătoase înainte de operație și congelarea porțiilor individuale
  • Apelarea la servicii de livrare de alimente la domiciliu
  • Achiziționând din timp mâncăruri sănătoase, congelate, care pot fi reîncălzite cu ușurință
  • Apelarea la suplimente nutriționale care va vor furniza proteine esențiale, precum și vitamine și electroliți.

Fiziokinetoterapia

Fiziokinetoterapia este o parte valoroasă a procesului de reabilitare functionala. Seniorii pot lucra cu un kinetoterapeut local care poate oferi un plan personalizat de recuperare pentru nevoile lor.

Rolul apartinatorilor

Toată lumea are nevoie de sprijin după o intervenție chirurgicală majoră, iar acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele în vârstă. Iată cum apartinatorii îi pot ajuta pe cei dragi mai în vârstă să se pregătească și să se recupereze după o intervenție chirurgicală:

  • Ajutați-i să se pregătească mental vorbind despre preocupările și speranțele lor de recuperare;
  • Încurajați-i să finalizeze orice program de optimizare preoperatorie prescris de chirurgul lor, inclusiv un program de suport nutrițional;
  • În ziua externarii, luati-i cu masina de la spital
  • Îndepărtați toate obiectele de care s-ar putea împiedica prin casă; 
  • Puneți-le obiectele necesare la îndemână.

Unii vârstnici pot fi eligibili pentru îngrijire la domiciliu după o intervenție chirurgicală sau pot alege să angajeze pe cineva în mod privat. Multe agenții de îngrijire la domiciliu oferă îngrijitori instruiți pentru câteva ore sau zile pe săptămână pentru a-i ajuta pe vârstnici să țină pasul cu kinetoterapia, să facă ceva menaj, să supravegheze gestionarea medicamentelor etc.

______________________

Îmi place să lucrez cu toți pacienții vârstnici pentru ca operația lor ortopedică să fie un succes. Am avut privilegiul de a lucra cu o gamă largă de seniori și sunt întotdeauna inspirat de tenacitatea si de determinarea lor.

Dacă aveți o problemă la genunchi sau la umăr, nu ezitați să trimiteți un e-mail sau să sunați pentru o programare. Aș fi bucuros să lucram împreună, indiferent de vârstă, pentru a vă readuce la o viață activă și pentru a recăpăta cât mai multă mobilitate și functie a umărului sau genunchiului dvoastra.

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas