MENIU
AfectiuniGenunchi

Condromalacia Rotulei | Leziune Cartilaj Rotula | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Condromalacia Rotulei?

Condromalacia Rotulei se referă la o durere localizată în partea din față a genunchiului. În trecut acest termen era folosit la modul general pentru a descrie o durere resimțită în regiunea anterioară a genunchiului. Totusi condromalacia rotuliana se referă la un diagnostic particular al genunchiului si anume: uzura cartilajului rotulei. 

Pentru toate celelalte cazuri în care pacientii au simptome dureroase în regiunea anterioară a genunchiului, făra a fi însă dovedită o leziune a cartilajului rotulian diagnosticul va fi de sindrom dureros femuro patelar.

luxatie de rotula

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în afecțiunile genunchiului. Dr. Pojoga are o vasta experiență în diagnosticarea și tratamentul condromalaciei rotulei.

Cum Apare Condromalacia Rotulei?

Traumatismele, suprasolicitarea sau moștenirea genetică pot juca un rol în uzura cartilajului rotulei sau a părții din femur cu care aceasta are contact pe parcusul mișcării, denumită trohlee. În genunchiul sănătos cartilajul care acoperă rotula si trohleea este extrem de neted iar lichidul articular creeaza la acest nivel o suprafață de alunecare foarte eficientă comparabila cu alunecarea gheață pe gheață .

Atunci cand apare o fisură a cartilajului aceasta alunecare perfectă nu mai există. Orice fisură a cartilajului este o formă de artroza care se poate clasifica în grade diferite de condromalacie de la 1-4.

Astfel, condromalacia apare atunci când suprafața cartilajului a fost fisurată cu apartia artrozei incipiente. Din păcate cea mai rezistentă parte a cartilajului articular este chiar suprafața acestuia denumită lamina splendis. Odată cu lezarea părții superficiale, cartilajul profund, care este mai puțin rezistent se va uza si mai rapid, ducând la apariția artrozei genunchiului.

Care Sunt Simptomele Condromalaciei Rotuliene?

Printre simptome se numără:

  • Durerea localizată în partea din față (anterioară) a genunchiului atât în repaus cât și în timpul unor activități precum urcatul, coborâtul, îndoirea maximă a genunchiului.
  • Crepitatii articulare adică senzatia că se macină ceva în articulatie.
  • Umflarea articulatiei după activități sustinute.

În unele cazuri pacienții pot avea condromalacie rotuliana fără să prezite niciunul din simptomele de mai sus.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/durerea-anterioara-de-genunchi.jpg

Cum Se Tratează Condromalacia Rotulei?

Primul pas în tratarea unui pacient cu condromalacia rotulei (Condromalacia Rotulei) este identificarea cauzei acesteia. Pentru pacienții care se prezintă cu durere în fața genunchiului sunt necesare examinarea clinica, radiografii și posibil RMN pentru a stabili cauza durerii.

Tratamentul include cel mai frecvent măsuri nechirurgicale: repaus, modificarea activității, fiziokinetoterapie, stretching, orteze, injecții articulare cu acid hialuronic sau PRP dar poate fi uneori și chirurgical printr-o artroscopie de genunchi.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/proteza-unicompartimentala.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3DA68BF4-4BDC-4CDF-9FBF-7FFF201C96AC_1_105_c.jpeg

Cum Se Tratează Chirurgical Condromalacia Rotulei?

Interventia chirurgicală pentru condromalacie rotuliana poarta denumirea de Condroplastie Artroscopica.

Operația înseamnă pe scurt introducerea în genunchi prin 2 incizii minuscule denumite portale a unor instrumente specializate cu ajutorul cărora chirurgul netezeste sau elimină bucățile instabile de cartilaj care irită articulatia si creează simptome.

După operație vor fi recomandate exerciții specifice pentru a întări musculatura genunchiului si a preveni formarea de țesut cicatricial în exces în jurul rotulei. De asemenea pacienților le este recomandat să evite activități care pot cauza uzura în continuare a cartilajului.

În general, cu exceptia atletilor de performanță, dr. Pojoga le recomandă pacienților evitarea activităților intense cu impact articular puternic cum ar fi săriturile, genoflexiunile, alegarea în pantă sau pe teren accidentat pentru a încetini viteza de degradare a cartilajului articular.

Cum Este Recuperarea După Operația Pentru Condromalacia Rotulei?

Protocolul post operator după tratamentul artroscopic al leziunilor instabile de cartilaj la nivelul rotulei sau trohleei include exerciții pentru menținerea sau recâstigarea forței musculare, proceduri pentru diminuarea inflamatiei genunchiului, si mentinerea mobilitătii articulare cu ajutorul fiziokinetoterapeutilor specializati.

Este foarte importantă menținerea mobilitatii rotuliene si limitarea inflamatiei post operatorii în special la pacientii cu leziuni pe suprafete mari care au necesitat netezire artroscopica adică condroplastie. La acești pacienti un regim post operator prea agresiv cu suprasolicitarea articulatiei poate duce la formarea de tesut cicatricial în exces care poate genera durere odata cu creșterea în intensitate a activității.

Astfel, recomandăm acestor pacienti activităti fizice cu impact articular redus in primele 6 luni post operator cum ar fi înotul, bicicleta stationară, alergarea pe bandă.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in afectiunile genunchiului. Dr Pojoga are o vasta experiență în diagnosticarea și tratamentul condromalaciei rotulei.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?