MENIU
AfectiuniGenunchi

Condromalacia Rotulei | Genunchi Dureros | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Condromalacia Rotulei?

Condromalacia Rotulei se refera la o durere localizata în partea din față a genunchiului. În trecut acest termen era folosit la modul general  pentru a descrie o durere resimțită în regiunea anterioara a genunchiului. Totusi condromalacia rotuliana se refera la un diagnostic particular al genunchiului si anume: uzura cartilajului rotulei.

Training of broken leg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în afecțiunile genunchiului. Dr. Pojoga are o vasta experiență în diagnosticarea și tratamentul condromalaciei rotulei.

Cum Apare Condromalacia Rotulei?

Traumatismele, suprasolicitarea sau moștenirea genetica pot juca un rol în uzura cartilajului rotulei sau a părții din femur cu care aceasta are contact pe parcusul mișcării denumită trohlee. In genunchiul sănătos cartilajul care acopera rotula si trohleea este extrem de neted iar lichidul articular creeaza la acest nivel o suprafață de alunecare foarte eficientă comparabila cu alunecarea gheață pe gheață .

Atunci cand apare o fisura a cartilajului aceasta alunecare perfecta nu mai există. Orice fisură a cartilajului este o formă de artroza care se poate clasifica in grade diferite de condromalacie de la 1-4. Astfel, condromalacia apare atunci când suprafață cartilajului a fost fisurata cu apartia artrozei incipiente. Din pacate cea mai rezistenta partea a cartilajului articular este chiar suprafața acestuia denumita lamina splendis. Odata cu lezarea părții superficiale, cartilajul profund, care este mai puțin rezistent se va uza si mai rapid  ducând la apariția artrozei genunchiului.

Care Sunt Simptomele Condromalaciei Rotuliene?

Printre simptome se numără:

  • Durerea localizată în partea din față (anterioară) a genunchiului atat în repaus cât și în timpul unor activități precum urcatul, coboratul, îndoirea maxima a genunchiului.
  • Crepitatii articulare-senzatia că se macina ceva in articulatie.
  • Umflarea articulatiei după activități sustinute.

În unele cazuri pacienții pot avea condromalacie rotuliana fără să prezite niciunul din simptomele de mai sus.

Cum Se Trateaza Condromalacia Rotulei?

Primul pas in tratarea unui pacient cu condromalacia rotulei (Condromalacia Rotulei) este identificarea cauzei acesteia. Pentru pacienții care se prezintă cu durere în fața genunchiului sunt necesare examinarea clinica, radiografii și posibil RMN  pentru a stabili cauza durerii.

Tratamentul include cel mai frecvent masuri nechirurgicale: repaus, modificarea activității, fiziokinetoterapie, stretching, orteze, injecții dar  poate fi uneori poate fi și chirurgical – artroscopia genunchiului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/proteza-unicompartimentala.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3DA68BF4-4BDC-4CDF-9FBF-7FFF201C96AC_1_105_c.jpeg

Cum Se Trateaza Chirurgical Condromalacia Rotulei?

Interventia chirurgicala pentru condromalacie rotuliana poarta denumirea de Condroplastie Artroscopica.

Operația înseamnă pe scurt introducerea în genunchi prin 2 incizii minuscule portale a unor instrumente specializate cu ajutorul cărora chirurgul netezeste sau elimină bucățile instabile de cartilaj care irită articulatia si creeaza simptome.

După operație vor fi recomandate exerciții specifice pentru a întări musculatura genunchiului si a preveni formarea de țesut cicatricial în exces în jurul rotulei. De asemenea pacienților le este recomandat să evite activități care pot cauza uzura în continuare a cartilajului.

În general, cu exceptia atletilor de performanță, dr. Pojoga le recomandă pacienților evitarea activităților intense cu impact articular puternic cum ar fi sariturile, genoflexiunile, alegarea în panta sau pe teren accidentat  pentru a încetini viteza de degradare a cartilajului articular.

Cum Este Recuperarea După Operația Pentru Condromalacia Rotulei?

Protocolul post operator după tratamentul artroscopic al leziunilor instabile de cartilaj la nivelul rotulei sau trohleei include exerciții pentru menținerea sau recastigarea forței musculare, proceduri pentru diminuarea inflamatiei genunchiului, si mentinerea mobilitatii articulare cu ajutorul fiziokinetoterapeutilor specializati.

Este foarte importantă menținerea mobilitatii rotuliene si limitarea inflamatiei post operatorii în special la pacientii cu leziuni pe suprafete mari care au necesitat netezire artroscopica-condroplastie. La acești pacienti un regim post operator prea agresiv cu suprasolicitarea articulatiei poate duce la formarea de tesut cicatricial în exces care poate genera durere odata cu creșterea în intensitate a activității. Astfel, recomandam acestor pacienti activitati fizice cu impact articular redus in primele 6 saptamani post operator cum ar fi înotul, bicicleta stationara, alergare pe banda.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in afectiunile genunchiului. Dr Pojoga are o vasta experiență în diagnosticarea și tratamentul condromalaciei rotulei.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas