Ce este acidul hialuronic AH?
Acidul hialuronic (AH) – lubrifiantul natural al articulației umane – face parte dintr-o moleculă mare de zahăr denumita glicozaminoglican GAG, care permite ca apa să fie absorbită și eliberată de pe suprafața cartilajului articular. Acest lucru oferă durabilitate, elasticitate si compresibilitate cartilajului articular.
Fără acid hialuronic in articulațiile noastre, ne-am poticni cu toții la fiecare pas….
Studiile recente au clarificat numeroasele motive pentru care o injecție de AH într-o articulație dureroasă sau artrozica ajută la ameliorarea simptomelor. Deși unii oameni nu răspund la injecțiile cu AH, totuși cei mai mulți resimt beneficiile acestora atât prin lubrifierea mecanică a articulatiei, cât și prin efectele biochimice.
Iată câteva puncte importante ale acestor cercetări:
Efectul asupra frecarii din articulatie
Acidul hialuronic reduce frecarea în articulatie, scăzând astfel eliberarea particulelor de uzură – bucăți de cartilaj și os care sunt produse in articulatie atunci când două suprafețe articulare se zgârie una de cealaltă fără lubrifiere de protecție. Aceste particule de uzură sunt cunoscute că irită căptușeala articulațiilor, producând durere și umflături. În mod uimitor, datorită acidului hialuronic și a moleculelor de zahăr de pe suprafata cartilajului, care interacționează cu apa, coeficientul de frecare în interiorul unei articulații normale a genunchiului este de cinci ori mai alunecos decât gheața pe gheață.
Permeabilitate
Acidul hialuronic AH este capabil să pătrundă adânc în cartilaj, afectând direct celulele care susțin cartilajul (condrocite), precum și în sinoviala (mucoasa articulară care căptușește interiorul genuchiului).
Comportamentul celular
Acidul hialuronic AH suprimă expresia genetică a mai multor molecule inflamatorii, acționând ca un antiinflamator și reducând umflarea articulațiilor. De asemenea, reduce producția de enzime degradative din celulele care descompun cartilajul – un proces care accelerează evolutia artrozei.
Efectul asupra cicatricilor
Formarea cicatricilor articulare și pierderea ulterioară a mobilității este unul dintre cele mai invalidante aspecte ale oricărei leziuni articulare sau intervenții chirurgicale. Acidul hialuronic afectează anumiți anticorpi și receptori celulari implicați în aderența celulară, ceea ce reduce formarea de țesut cicatricial după leziuni sau intervenții chirurgicale.
Formarea colagenului
Formarea în exces de colagen este un alt mecanism prin care se formează țesutul cicatricial după o leziune. HA suprimă expresia genelor pentru tipurile specifice de colagen implicate în formarea cicatricilor, dar nu și pentru colagenii implicați în formarea cartilajului articular normal.
Efect antioxidant
S-a demonstrat că acidul hialuronic HA previne moartea celulelor cartilajului, adica a condrocitelor prin promovarea expresiei enzimelor antioxidante care le protejeaza.
Efectul asupra durerii
După o ruptură de LIA sau orice ruptură de țesut în articulație, moleculele inflamatorii asociate cu durere (enzima COX-2) sunt reduse prin aplicarea de acid hialuronic HA. Activitatea neurotransmițătorilor care stimuleaza receptorii durerii este de asemenea redusa dupa aditia de acid hialuronic.
Efecte de lungă durată
Deși HA injectat poate rămâne doar o zi sau două în articulație, efectele sale pozitive pot dura luni de zile. Nu se știe exact de ce, dar cercetările sugerează că beneficiile biologice și clinice continue ale HA se datorează cel mai probabil pătrunderii timpurii a HA în țesuturi și efectului său asupra celulelor subiacente. Există o creștere naturală a producției articulare de HA după injectare și o îmbunătățire a proprietăților fizice ale lichidului sinovial. Cercetările recente au confirmat că atunci când factorii de creștere din PRP sau celule stem sunt adăugați la o injecție de AH, celulele de căptușeală ale articulației, sinoviale sunt stimulate să producă și să elibereze mai mult AH în articulație în timp. Acesta este unul dintre motivele pentru care combinăm frecvent injecțiile de AH cu factori de creștere.
AH este împărțit pe piață între formule cu greutate moleculară mică și mare. Nu este clar care combinații asigură cel mai bun echilibru între efectele fizice ale lubrifierii mecanice (greutate mare) și efectele biologice (greutate mică) ale stimulării celulare. Experiența clinică arata că eficacitatea tuturor injecțiilor cu AH este îmbunătățită prin adăugarea de factori de creștere la injecții, adesea cu până la un an de ameliorare clinică chiar și în articulațiile cu artroză severă.
Concluzia?
Articulațiile care scârțâie sunt lubrifiate și stimulate, de acidul hialuronic, si asta se stie deja de ceva timp. Asa ca daca aveti o articulatie stricata, care va face probleme zilnice, consultați un medic ortoped si întrebați-l despre acest tip de tratament…sunt șanse mari să vă ajute.