MENIU
Articole

Este accidentarea mea la genunchi grava sau nu? Cele 5 semne pe care trebuie să le observi. | Dr. Adrian Pojoga

Genunchiul tău s-a răsucit, ai auzit un pocnet si acum este inflamat, umflat si simți durere atunci când încerci sa mergi sau sa îndoi genunchiul… sau poate ai fost lovit de un alt jucator, ai niște vanatai dar genunchiul nu ți s-a umflat. Sunt sau nu sunt acestea accidentari grave? Când ar trebui sa consulți un chirurg ortoped in cazul in care ai suferit un traumatism de genunchi? Hai sa trecem in revista cele 5 semne importante pe care le urmărește un profesionist in domeniu pentru a determina severitatea unui traumatism de genunchi.

Daca esti un sportiv activ, fie profesionist sau recreational știi deja ca accidentarile de genunchi sunt destul de des întâlnite. Atât cele prin contact direct cat se cele indirecte, fără contact, pot fi foarte severe. Acest articol va descrie 5 semne importante care te pot ajuta sa îți dai seama dacă traumatismul tău de genunchi este grav. In general, in cele mai multe dintre cazuri, principalul semn care apare este umflarea imediata si semnificativă a genunchiului.

Genunchiul s-a umflat.

Umflarea genunchiului, imediată sau la puțin timp dupa accidentare, este un semn comun care indică că ai suferit un traumatism sever al genunchiului. In multe cazuri, umflarea se datoreaza sângelui acumulat in genunchi. Sangerarea se va opri dar umflatura va rămâne pentru mai mult timp. Acumularea sângelui in genunchi poarta denumirea de hemartroza. Prezența sângelui in genunchi poate cauza durere importantă datorită inflamatiei. Dacă bănuim prezenta sangelui în genunchiul tău, asta înseamnă cel mai adesea că ai suferit o accidentare severa. Sangerarea este cauzată de obicei de ceva ce s-a rupt în interiorul genunchiului tău.

Cauzele cele mai frecvente de umflare a genunchiului dupa un traumatism sever sunt:

Peste 70% dintre sportivii care au simțit un pocnet în interiorul genunchiul in timp ce alergau sau efectuau o răsucire, vor fi diagnosticati cu o ruptură LIA sau o luxatie de rotula. Luxatiile rotulei sunt mai des întâlnite decât va gânditi . Toti pacienții se tem ca si-au rupt ligamentele încrucișate și sunt surprinși să afle atunci când ii vedem in clinică că de fapt si-au luxat rotula. Majoritatea luxatiilor de rotula se vor reduce spontan, chiar acolo pe teren. Asta înseamnă că rotula se va reașeza singură la locul ei fără ajutor din exterior. O luxatie de rotula poate fi la fel dureroasa ca și o ruptură de ligament încrucișat.

În oricare dintre situatiile de mai sus, genunchiul tău va fi foarte dureros si vei avea dificultăți reale la mers. Mersul cu carje, gheață aplicată local, menținerea in poziție mai ridicată a genunchiului pot fi de real ajutor in acest caz. Aceste traumatisme de genunchi ar trebui evaluate incĺusiv radiologic. Fracturile sunt mai rare dar totuși se întâmplă. In foarte putine situații se impune folosirea unei orteze de genunchi, dar unii pacienți aleg sa o foloseasca pentru confort. Motivul cel mai important pentru care ar trebui sa consulti un chirurg ortoped după ce ai avut un accident si ai un genunchi umflat, este acela de cauta una din cauzele cele mai frecvente de traumatism grav. Cele mai multe dintre aceste accidentari severe ale genunchiului ar trebui evaluate mai degrabă mai devreme decât mai tarziu. Aceasta evaluare trebuie sa includă initial o examinare clinica amănuntită urmată de un RMN care sa confirme diagnosticul. In functie de ceea ce credem ca este lezat in genunchiul tău va trebui sa iei in considerare pentru urmatoarea perioada : repausul, fizio si kinetoterapia sau chiar o interventie chirurgicala.

Genunchiul tău este blocat si nu poți sa îl îndrepți complet.

Dacă ai avut un traumatism de genunchi si nu mai poti sa îndrepți complet genunchiul adică să faci extensia completă, atunci se cheamă ca ai un genunchi in blocaj. Există mai multe motive pentru care un genunchi poate deveni blocat. La unii pacienti, inflamarea si umflarea genunchiului poate impiedica intinderea completă. La alții o bucata de menisc s-a rupt si s-a deplasat in centrul articulatiei creând blocaj mecanic.

Nu poți sa îndrepți genunchiul cu meniscul în această poziție!

Mulți sportivi cu genunchiul blocat au de asemenea durere si dificultate importantă la îndoirea genunchiului. Pot simți o durere ascuțită la nivelul genunchiului atunci cand fac flexie si bucata de menisc se deplasează. Cea mai frecventa cauză de genunchi in blocaj este o ruptură particulară a meniscului denumită în ,,toarta de cos”.

O ruptură în toarta de coș a meniscului este considerată leziune severă si necesită cel mai adesea interventie chirurgicală pentru a o repara. Motivul pentru care aceste rupturi necesită operație este acela că o bucata mare din menisc se rupe si se deplasează de la locul ei către centrul articulatiei.

Ei bine… ai nevoie ca acest menisc să fie intact si la locul lui pentru a-ți proteja genunchiul, și de aceea trebuie reparat!

Vestea buna este ca majoritatea acestor leziuni pot fi reparate chirurgical cu condiția ca pacientul sa fie evaluat cât mai devreme. Deci cu cât vom începe acest proces mai rapid cu atât mai mult vor crește șansele de succes în repararea meniscului!

Dar nu toți genunchii in blocaj au rupturi de menisc in toarta de cos. Sportivii mai in varsta au rupturi de tip flap sau alte diferite tipuri. Chiar si aceste rupturi deși sunt diferite ca prognostic si tratament, trebuie identificate devreme. Cele mai multe rupturi în toarta de cos sunt reparabile. Bucata de menisc deplasata nu ar trebui scoasa din genunchi ci repusa la loc si cusută. Bucata de menisc deplasată si care blocheaza genunchiul este de obicei destul de mare. Daca aceasta este înlăturată si nu reparata vor creste semnificativ șansele de a dezvolta artroza în acel genunchi. Aceste rupturi de menisc nu necesita o operatie imediata dar ar trebui operate cat mai repede posibil, de aceea ar trebui sa consulți un chirurg ortoped cât mai devreme în cazul in care simți că ceva te împiedică să îndrepți complet genunchiul dupa o accidentare.

Genunchiul se simte instabil si ai simțit un pocnet in articulatie.

Dacă ai simtit sau ai auzit un zgomot puternic în genunchi in timp ce pivotai sau te rasuceai să eviti un alt jucator, cel mai probabil ti-ai rupt ligamentul incrucisat anterior LIA. O alta cauza posibila este luxatia de rotula. Deci daca ai auzit sau simțit un pocnet in articulatia genunchiului în timpul unei accidentari sunt mari șansele ca accidentarea să fie severa. Majoritatea leziunilor LIA si luxatiilor de rotula se petrec prin traumatisme fără contact. In fotbal scenariile des întâlnite sunt un atacant care se deplaseaza in lateral pentru a evita un fundaș sau un jucator aterizează în sprijin pe un picior după o săritură si genunchiul i se răsucește brusc.

Majoritatea rupturilor de ligament încrucișat LIA sau luxatii de rotula se produc prin rasucirea brusca a genunchiului fără contact. Tipic pacientul povesteste ca si-a rasucit genunchiul in cădere si a simțit un pocnet in articulatie . Asa cum am precizat mai sus, majoritatea luxatiilor de rotula se reduc spontan si rotula revine singură la locul ei de unde a plecat. Dar in cazul in care rotula rămâne luxata genunchiul va arata ciudat. Luxatiile de rotula sunt mai frecvente decat majoritatea oamenilor tind sa creadă. Aproape toti au auzit de ruptura ligamentului încrucișat dar puțini sunt avizati de faptul ca si rotula se poate disloca. Multe luxatii de rotula se reduc singure fără ajutor si rotula se va intoarce la locul ei. Asta înseamnă ca rotula a stat luxata doar timp de una sau doua secunde. Pacienții cu luxatii de rotula au de obicei nevoie de examen RMN pentru a vedea daca si-au lezat cartilajul de pe rotula în timpul luxatiei. Operatiile de reparare a ligamentelor patelofemurale rupte nu sunt de regulă indicate dupa o primă luxatie.

Simti o slabiciune si ca nu ai forta suficienta cand incerci sa indrepti genunchiul.

 

Ai dificultate semnificativă la mersul cu sprijin pe membrul afectat.

Bineînțeles că multe dintre traumatismele genunchiului fac ca mersul sa fie dureros si dificil. Pentru pacienții cu traumatisme severe de genunchi mersul cu sprijin este adesea extrem de dificil dacă nu imposibil. Cei mai multi vor avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa si vor folosi carje. Oricine are nevoie de carje pentru a se deplasa va fi considerat grav accidentat pana cand va fi evaluat de ortoped.

In majoritatea cazurilor sunt indicate radiografii pentru a exclude o fractură in cazul in care sportivul nu îsi poate lăsa greutatea pe genunchiul accidentat.

In concluzie: La ce trebuie să fii atent atunci când ți-e teamă că ai suferit o accidentare serioasă la genunchi?

  1. Ai genunchiul umflat.
  2. Ai simțit un pocnet in articulatie.
  3. Genunchiul este blocat si nu poți să-l îndrepți complet.
  4. Simți o slăbiciune semnificativă când încerci să îndrepți genunchiul.
  5. Ai dificultate importanta la mers si când te sprijini pe membrul afectat.

Traumatismele de genunchi sunt des întâlnite în aproape toate activitățile sportive. Marea lor majoritate sunt de severitate mica sau medie si atletul se poate reîntoarce la activitate destul se repede. Identificarea leziunilor severe de genunchi si tratamentul rapid poate face diferenta atunci cand vorbim de reîntoarcerea la sport si de reducerea riscului de a distruge și mai mult articulatia.

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas