În 1954, chirurgul francez dr. Michel Latarjet a publicat o nouă tehnică chirurgicală incitantă pentru tratarea umerilor instabili. Deși a durat ceva timp pentru chirurgii din intreaga lume să adopte această tehnică, in prezent este acceptată pe scară largă în întreaga lume ca fiind cea mai eficientă tehnică pentru tratarea instabilității anterioare (luxatie in față) a umărului cu pierderea unei părți a osului articular (glena) precum și pentru sportivii de înaltă performanță care participă la sporturi cu ciocniri violente frecvente, cum ar fi rugby-ul. Și nu este de mirare de ce – tehnica Latarjet are rezultate excelente și o rată scăzută de eșec în comparație cu alte operații de stabilizare a umărului. Să aruncăm o privire mai atentă la această tehnică fascinantă și să vedem cine beneficiază cel mai mult de pe urma acestei proceduri.
Când este necesară Operația Latarjet?
Pentru a înțelege pe deplin cum funcționează operația de stabilizare Latarjet, pacienții trebuie mai întâi să înțeleagă de ce umerii pot deveni instabili. Umărul este o articulație sferică formată din trei oase: humerusul (osul brațului), scapula (omoplatul) și clavicula (claviculă). Mușchii și tendoanele din jurul umărului îi conferă stabilitate și sprijin. Articulatia umarului este asemanata cu o minge pe o farfurie. Farfuria cunoscută sub numele de glena, acoperă doar ⅓ din suprafata „mingii” articulației umărului, care este capul humeral. Acest aranjament ar fi foarte instabil dacă nu ar exista un grup complex și bine echilibrat de mușchi și tendoane, cunoscut sub numele de manșeta rotatorilor, care să țină mingea în centrul farfuriei. Datorită acestor structuri uimitoare, umărul este capabil să se rotească într-un interval mai mare de mișcare decât orice altă articulație a corpului.
În timp ce umărul este cea mai mobilă articulație din corp, este și cea mai puțin stabilă și predispusă la luxații, ceea ce reprezintă o deplasare completă a mingii de pe farfurie. Instabilitatea umărului apare atunci când ligamentele, oasele și mușchii nu țin mingea centrată în articulatie. Deoarece suprafata glenei este relativ mică în comparație cu capul humeral, chiar si o mică pierdere osoasă la acest nivel, prin tocire sau fractura poate duce la incapacitatea mușchilor și tendoanelor de a stabiliza umărul. Instabilitatea umărului poate apărea cu ocazia unei lovituri puternice la umăr, prin căderea cu un braț întins sau cu activități repetitive deasupra capului, cum ar fi aruncarea unei mingi de baseball sau lovirea unei mingi de volei.
Cine este candidat pentru Operatia Latarjet?
Probabil că sunteți un candidat principal pentru operația Latarjet dacă ați experimentat oricare dintre următoarele scenarii:
Scenariul 1: Aveti o luxație recidivanta a umărului
Operatia Latarjet este o formă de tratament de mare succes pentru pacienții care suferă de luxații recurente ale umărului. La aproape fiecare luxație, există o oarecare pierdere osoasă la nivelul glenei, cu diminuarea suprafetei acesteia. Această pierdere osoasă lasă pacientul cu un risc mai mare de a repeta luxația dacă nu are loc o intervenție chirurgicală pentru a face fata pierderii osoase. Din pacate, cea mai frecvent utilizată intervenție chirurgicală în lume, o reparație artroscopică a țesuturilor moi rupte, operatia Bankart (mai mult de 90% din toate operațiile de instabilitate a umărului), nu funcționează la fel de bine atunci când osul a fost deteriorat. Cu luxații repetate, umărul devine din ce în ce mai instabil. Procedura Latarjet este foarte eficientă în prevenirea luxațiilor viitoare prin refacerea osului pierdut și creșterea securității reparării țesuturilor moi în același timp.
Scenariul 2: Ati suferit deja o operație de stabilizare la nivelul umărului care nu da rezultate
Operația Latarjet este, de asemenea, o opțiune pentru pacienții care nu sunt mulțumiți de rezultatul unei intervenții chirurgicală efectuata anterior la umăr. De exemplu, unii pacienți au suferit in trecut o intervenție chirurgicală cu repararea artroscopica a țesuturilor moi, labrum si capsula la nivelul umărului, cum ar fi procedura Bankart. Dacă acesti pacienti au o luxație recurentă a umărului după o astfel de intervenție chirurgicală artroscopică a umărului, probabil că vor avea șanse mult mai mari de a-și stabiliza umărul, pentru toate activitățile, după procedura Latarjet.
Prin urmare, operația Latarjet este considerată o opțiune pentru fiecare pacient care are instabilitate a umărului care nu s-a îmbunătățit cu kinetoterapie și este cel mai probabil să fie recomandată dacă pacientul a avut deja operații de stabilizare a umărului nereușite sau îi lipsește o parte a osului in partea din fata a glenei.
Cum funcționează Operația Latarjet?
Operatia Latarjet, cunoscută și sub numele de transfer coracoid, implică o grefă osoasă și un transfer de tendon. În timpul acestei proceduri, dr. Pojoga face o mică incizie in partea din față a umărului, apoi transferă o bucată de os de la omoplat, osul coracoid în partea din față a cavității umărului, glena, unde osul s-a uzat.
Acest os coracoid va restabili suprafata glenei, împiedicând capul humerusului să alunece in afara ei atunci când brațul este ridicat departe de corp. În plus, tendoanele mici care sunt atașate la osul coracoid transferat adaugă un plus de stabilitate articulației umărului, în special în pozițiile care sunt cele mai predispuse la luxații recurente, inclusiv atunci când brațul este ridicat deasupra nivelului umărului. Osul coracoid folosit pentru procedură este situat foarte aproape de glena, așa că deplasarea acestui os pe distanță scurtă nu compromite nicio funcție a umărului. După ce bucata mică de os este separată de omoplat, zona este sigilată cu o ceară de os specială pentru a minimiza sângerarea și se vindecă fără tratament suplimentar. Osul transferat va fi fixat la nivelul glenei cu suruburi speciale. Tot osul și cele două tendoane mici care sunt transferate rămân în umăr, la doar o mică distanță de poziția lor normală, fără niciun compromis în funcționarea generală a umărului.
Cine poate beneficia de această intervenție chirurgicală?
Persoanele care beneficiază cel mai mult de operația Latarjet sunt de obicei cei care participă la sporturi, în special sporturi de contact precum fotbalul sau rugby-ul, precum și cei a căror activitate îi face mai susceptibili la instabilitatea umerilor. Dintre aceste grupuri, i-am desemnat pe cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei tehnici.
Oricine se bazează pe umerii lor pentru siguranță, securitate și viață trebuie să aibă un tratament pentru instabilitatea umărului, care are cea mai mare probabilitate să împiedice umărul să cedeze în timp ce isi îndeplinesc datoria. Printre acestia se afla:
- Militari
- Paramedici
- Pompieri
- Poltisti
Luxațiile umărului sunt frecvente în sport in special in sporturile de coliziune și contact, mai ales atunci când pot implica căderi pe un braț întins. Dr. Pojoga vede adesea beneficiile operației Latarjet pentru pacienții care participă la:
- Rugby profesionist
- Snowboard
- Schi alpin
- Motocros
- Arte martiale mixte
- Fotbal
- Hochei
- Volei
- Lupte libere
Deși unele persoane cu instabilitate a umărului se pot descurca bine cu tehnicile artroscopice care repara doar țesuturile moi care sunt lezate, există multe cazuri în care tehnica chirurgicală Latarjet va oferi un rezultat mai bun, mai fiabil și permanent. Studiile arată că dintre toți pacienții care au o luxație a umărului și apoi au o procedură Latarjet pentru a o repara, mai puțin de 5% dintre ei vor experimenta o altă luxație în viitor în următorii 5 ani, chiar dacă își continuă sportul sau munca. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor comparativ cu cele obtinute dupa repararea artroscopica a țesuturilor moi. În mod remarcabil, acest succes este observat chiar și la pacienții care au suferit reparații anterioare ale țesuturilor moi, cum ar fi reparația Bankart artroscopică.
Vă rugăm să nu ezitați să il contactați Dr. Pojoga pentru orice întrebări pe care le aveți despre procedura Latarjet și dacă aceasta este potrivită pentru dumneavoastra.