MENIU
AfectiuniUmar

Fractura Umar | Tratament Fractura Humerus Proximal | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Fractura de Umar?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/E174E346-0958-4F0A-A007-5287EB84E736.jpeg

Fractura de umar este ruptura unui os care face parte din articulatia umărului. Fracturile sunt aproape întotdeauna datorate unui traumatism. Cel mai adesea sunt cauzate de o cădere accidentală cu aterizare direct pe umăr sau în mâna, cu șocul preluat de umăr. Sporturile de contact, cum ar fi hocheiul sau fotbalul, schiul sau traumatismele prin accident rutier sunt cele mai frecvente cauze ale fracturilor de umăr. Articulatia umărului cuprinde:

3 oase:

  • humerusul
  • omoplatul (scapula)
  • clavicula

3 articulatii:

  • articulatia gleno-humerala
  • articulatia acromio-claviculara
  • articulatia sterno-claviculara

Cea mai întâlnită fractura la nivelul umărului este fractura de clavicula, urmata de fractura extremității superioare a humerusului sau fractura de humerus proximal și de fractura omoplatului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/poza-fractura-umar.png

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat în problemele umărului cu experiență în diagnosticarea si tratarea fracturilor umărului.

Ce Este Fractura De Humerus Proximal?

fractura humerus proximal

O fractură de humerus proximal înseamnă o fractura a părții de sus a osului brațului (humerus). Capul humerusului este asemănător unei mingi situată în partea de sus a humerusului si care se articuleaza cu glena, situată la nivelul omoplatului, făcând astfel legatura dintre braț și trunchi.

O fractura des întâlnită de humerus proximal este aceea situata imediat sub capul humeral si care realizeaza o separare intre cap si diafiza humerusului. Ca mai toate fracturile, si aceasta fractura este clasificata ca fiind fie cu deplasare, fie fără deplasare. Dacă osul fracturat a rămas în pozitia sa anatomica, atunci fractura se clasifica ca fiind fara deplasare. Dacă fragmentele de os fracturate nu mai sunt aliniate corect, atunci fractura este cu deplasare.

Deplasarea fragmentelor osoase necesită de obicei operație pentru a fi reduse în pozitie normală, precum și de plăci si șuruburi pentru a menține aceste fragmente în poziție corecta pentru ca humerusul să se vindece bine.

Pacienții cu fractură de humerus proximal, au urmatoarele simptome:

  • durere imediata si severă.
  • creșterea în intensitate a durerii cu orice mișcare a umărului.
  • umflatura localizată.
  • învinetirea pielii.
  • zgomote in articulatie la mobilizare.
  • deformarea regiunii umărului.
  • sangerare daca fractura este deschisa (fragmentele osoase au înțepat pielea).

Cum Apare o Fractura la Nivelul Umarului?

Majoritatea fracturilor umărului sunt rezultatul unui traumatism prin cădere. Adulții în vârstă de 65 ani si peste sunt mai predispuși la traumatisme prin cădere de la același nivel, datorită tulburărilor de echilibru si scăderii acuitatii vizuale.

În plus, majoritatea persoanelor în vârstă suferă de osteoporoza cu scăderea densității osoase care îi pune la risc de a face fracturi după traumatisme usoare.

Mai rar, cauza fracturii poate fi o tumora benignă sau maligna care slăbește osul și îl predispune la fractură.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/traumatism-umar-3.jpg
luxatie sau disjunctie acromio claviculara

Cât de Dureroasă Este o Fractura de Umar?

Majoritatea fracturilor de umăr cauzează dureri importante. Durerea se accentuează la cele mai mici mișcări ale umărului si de aceea pacienții preferă să-și țină brațul lipit de corp sau fixat într-o esarfa. Chiar si micile mișcări cauzate de tuse, determină durere. Durerea este de asemenea resimțită la atingerea zonei fracturate.

Fracturile umarului în mod frecvent implica tuberozitatile, care sunt mici proeminete osoase situate imediat lângă capul humeral, de care se prind tendoanele muschilor coafei rotatorilor. Când tuberozitatile sunt fracturate, funcția coafei rotatorilor va fi si ea compromisă. Coafa rotatorilor este compusă din 4 mușchi si tendoanele lor: supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic.

Dacă cineva a avut un accident și suspectează o fractură de umăr, ar trebui sa se prezinte de urgență la un spital pentru a fi examinat.

fractura os brat

Cum Se Tratează o Fractura de Umar?

O etapa inițială de tratament al fracturii de umar este realizarea unui diagnostic precis.

Mai întâi, va fi facut un scurt istoric, urmat de examinarea clinică. Umarul va fi palpat pentru a determina unde este localizată durerea. Va fi evaluată mai apoi mobilitatea acestuia. Vor fi verificate funcția nervilor periferici si perfuzia cu sânge a membrului superior.

Apoi, vor fi recomandate investigatii imagistice pentru a verifica dacă exista o fractură sau nu. O simpla radiografie va arata acest lucru. Daca fractura este complexă, atunci va fi cerută o examinare CT care arată oasele mai în detaliu si mult mai bine decât o radiografie.

Opțiunile de tratament vor varia în funcție de severitatea fracturii. Chirurgii ortopezi stiu de regulă care fracturi se vor vindeca bine fără operație si care vor evolua mai bine cu operație .

Fracturile care sunt cu deplasare minimă, de obicei, nu necesită operatie. Aceste fracturi sunt tratate cu:

  • imobilizarea membrului pentru o perioada de 4-8 săptămâni folosind o esarfa .
  • tratament împotriva durerii, incluzand mai ales Paracetamol și evitând medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene care încetinesc vindecarea osoasă.
  • aplicatii reci pe zona afectată.
  • kinetoterapie blândă pentru a limita scăderea mobilitătii umarului.
  • tratamentul leziunilor de părți moi asociate.
  • întoarcerea treptată la activități in functie de progresul vindecarii osoase urmărit pe radiografii făcute la intervale regulate de timp.

Pacienții care respecta cu strictețe indicațiile vor avea de obicei rezultate foarte bune în urma unui tratament conservator. Totusi, unii pacienti pot rămăne cu o limitare a mobilitătii umarului după ce au avut o fractură de umar. Unii pot, de asemenea, sa dezvolte o artroza de umăr în cazul în care cartilajul articular a fost afectat în momentul fracturii.

Ce Fractura De Umar Necesită Operație?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/frcatura-umar.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/DD77D5CA-88E4-40E1-A51E-10C2651CE16C.jpeg

Deși foarte multe dintre fracturile umărului pot fi tratate conservator, există și câteva tipuri de fractură care pot evolua mai bine cu tratament chirurgical:

  • Fractura Claviculei: operația este indicată atunci când fragmentele osoase sunt deplasate cu mai mult de 2 cm sau dacă pielea a fost întepata de osul fracturat. Fractura de clavicula este de obicei redusa si menținută în pozitie anatomică cu ajutorul unei plăci speciale, metalice, conturată să se potrivească perfect cu curbura osului si fixată la acesta cu șuruburi mici.
  • Fractura de Omoplat: fracturile de omoplat de regula se vor vindeca fără operație. Totuși, daca fractura omoplatului ajunge la nivelul articulatiei (suprafata glenei) și aceasta se deplasează atunci operația este indicată pentru a reduce suprafata articulatiei si a împiedica apariția artrozei.
  • Fractura de Humerus Proximal: fracturile situate imediat sub capul humerusului, în care capul este separat de diafiza sunt de obicei tratate fără operație cu conditia ca deplasarea să fie minima. Totuși, dacă aceste fracturi implică tuberozitatile (la nivelul cărora se insera tendoanele coafei rotatorilor) atunci operația este recomandată pentru a pune la loc fragmentele osoase si a le menține reduse cu ajutorul unei plăci speciale cu șuruburi blocate.
  • Disjunctia Acromio-Claviculara: ruperea ligamentelor determină deplasarea capatului claviculei în diferite direcții și cu diferite grade de severitate. Disjunctiile acromio-claviculare moderate sunt tratate fără operație și ligamentele se vor vindeca. Cele mai severe vor avea nevoie de intervenție pentru a avea un rezultat bun.

Dupa interventia chirurgicală urmată de o perioadă de imobilizare si recuperare funcțională, majoritatea pacientilor cu fracturi de umăr operate se vor întoarce la activitățile lor normale în cateva luni cu un rezultat bun.

dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este specializat in chirurgia umărului si are o experiență vastă în diagnosticarea si tratarea fracturilor complexe ale umărului.

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?