MENIU
Articole

Grefa de tendon cvadricipital in reconstructia anatomica ,,all inside” a ligamentului incrucisat anterior LIA | Dr. Adrian Pojoga

f9-large
f5-large
f7-large
f8-large1
3436297_rdax_80
acl-surgery2

Ligamentoplastia sau reconstrucția ligamentului încrucișat anterior LIA este o intervenție chirurgicala prin care se dorește refacerea anatomiei genunchiului prin inlocuirea ligamentului rupt cu o grefa de tendon.

Scopul interventiei este acela de a reda pacientului un genunchi stabil si de a preveni astfel complicațiile care pot sa apara datorita instabilitații si anume leziuni ale meniscurilor, cartilajelor si in final artroza genunchiului.

Succesul interventiei  care inseamana pentru pacient un genunchi stabil, complet funcțional si care sa-i dea posibilitatea reluarii activitaților inclusiv cele sportive la un nivel identic cu cel de dinaintea accidentului depinde de :

  • Tehnica chirurgicala folosita
  • Calitatea grefei implantate
  • Recuperarea functionala post operatorie

Exista mai multe tipuri de grefe de tendon, recoltate de la pacient denumite autogrefe si utilizate in reconstructia LIA, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

  • Grefa de tendon rotulian denumita si os-tendon-os este o fasie din tendonul rotulian recoltata la capete cu doua pastile osoase si are avantaje legate de o integrare mai rapida de tip os-os dar dezavantaje legate de durerea si deficitul functional cauzate de locul de recoltare. Acest tip de grefa a fost considerat mult tip ,,standardul de aur” in reconstructia LIA.
  • Grefa de ischiogambieri-gracilis si semitendinos-este in prezent cea mai utilizata in reconstructia LIA datorita durerii reduse la locul de recoltare, si posibilitatii de recoltare minim invazive, dar cu dezavantaje legate de o integrare mai lenta os-tendon, dimensiuni uneori insuficiente si deficit functional relativ al musculaturii dupa recoltare.

Ce caracteristici ar trebui sa indeplineasca o grefa pentru a fi ideala?

In primul rand alegerea grefei ar trebui sa fie,, personalizata” in functie de disponibilitate si necesitatile pacientului si nu in ultimul rand de experienta chirurgului cu respectivul tip de grefa.

Grefa “ideala” ar trebui sa aiba:

  • Costuri reduse-alogrefele si grefele artificiale au costuri ridicate ceea ce face ca autogrefele sa fie de prima intentie
  • Potential de integrare biologica cat mai mare-autogrefele au din acest punct de vedere un mare avantaj fata de alogrefe si cele sintetice
  • Sa fie usor si rapid de recoltat si cat mai putin invaziv posibil
  • Sa aiba efecte adverse cat mai putine
  • Sa poata asigura dimensiunile necesare pentru o reconstructie cat mai anatomica a LIA

Nici o grefa tendinoasa nu poate indeplini in totalitate toate criteriile de mai sus.

Ce este grefa de tendon cvdricipital?

Este o nou tip de grefa utilizata in reconstructia anatomica a LIA.

Ea este de fapt o fasie recoltata minim invaziv din tendonul cvadricipital,unul dintre cele mai solide tendoane aflate in regiunea genunchiului.

Poate fi recoltata de la acelasi genunchi sau de la celalalt.

Are dimensiuni predictibile –tendonul cvadricipital poate fi masurat preoperator pe un RMN standard.

Este o grefa extrem de versatila in comparatie cu celelelte tipuri de grefa putand fi recoltatata in diverse dimensiuni, cu pastila osoasa sau fara, si poate fi utilizata atat in reconstructii de tip single cat si double bundle a LIA.

Are o structura foarte asemanatoare cu cea a LIA nativ ceea ce ii sporeste potentialul de integrare biologica-vindecare comparativ cu celelalte tipuri de grefa.

Efectele adverse la locul de recoltare sunt minimale, practic functia cvadricepsului nu este afectata dupa recoltarea unei fasii si acesta se va regenera in timp.

Poate fi recoltatata cu incizii minime prin tehnici minim invazive odata cu aparitia si dezvoltarea unui instrumentar si a unor tehnici specializate.

Este o grefa cu rezistenta mecanica net superioara celorlalte tipuri de grefa si de aceea este recomandat a fi utilizata mai ales in cazul sportivilor de performanta.

Poate fi utilizata cu succes in orice tehnica de reconstructie a LIA, dar in combinatie cu tehnica all inside graftlink produce rezultate excelente deoarece este necesara recoltarea unei fasii mult mai scurte comparativ cu celelate tehnici iar recuperarea functionala este foarte rapida.

 

Dr. Adrian Pojoga foloseste cu succes in Ponderas Academic Hospital acest tip nou de grefa pentru a realiza reconstructia artroscopica a ligamentului incrucisat anterior in special in cazul pacientilor sportivi iar rezultatele obtinute sunt spectaculoase cu o recuperare rapida a acestora si o intoarcere pe terenul de sport in conditii de maxima siguranta.

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas