MENIU
AfectiuniGenunchi

Luxatia de Rotula | Instabilitate Rotula | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Luxatia de Rotula?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/BD74FE32-D39B-44C7-BFA0-F60AE2778E97.jpeg

Luxatia de rotula este mult mai frecventa decat se credea anterior. Cel mai adesea presupunem ca atunci cand un sportiv sufera un traumatism de genunchi si aude un pocnet in articulatie înseamnă ca si-a rupt ligamentul incrucisat anterior. Astazi, stim însă ca o parte dintre acesti sportivi au suferit de fapt o luxatie de rotula.

Luxatiile de rotula sunt la fel de dureroase ca rupturile LIA, iar pacientii au un tablou clinic asemanator. Multi sportivi simt un pocnet la nivelul rotulei cand fac o întoarcere brusca, iar unii nu realizeaza ca rotula s-a luxat deoarece aceasta revine uneori spontan la locul ei.

Rotula sta intr-un sant, situat in partea din fata a femurului, denumit trohlee. Pe parcursul miscarii genunchiului ea aluneca in acest sant in sus si in jos si este tinuta in loc de muschi si ligamente. O rasucire brusca a genunchiului sau o lovitura directa poate face ca rotula sa iasa din acest sant si sa se produca luxatia.

O luxatie de rotula poate avea consecinte pe termen lung cum ar fi: instabilitatea femuro patelara, leziuni de cartilaj la nivelul rotulei si artroza.

Tratamentul luxatiilor de rotula este complex si depinde de factorii care au contribuit la aparitia luxatiei de rotula.

Acesti factori sunt:

  • Traumatismul direct- o lovitura in partea interna a rotulei poate provoca luxatia acesteia.
  • Anatomia femurului- rotatia si adancimea santului in care sta rotula – displazia trohleara. Cu cat acest sant este mai adanc cu atat rotula va fi mai stabila pe parcursul miscarii genunchiului.
  • Statusul Ligamentului Patelo Femural Medial MPFL daca este rupt sau lax.
  • Locul de fixare al tendonului rotulian pe tibie, uneori este prea lateral- distanta TT-TG marita.
  • Pozitionarea uneori prea inalta a rotulei in raport cu femurul- patela alta.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/luxatia-rotului-6.png

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia genunchiului cu experienta in diagnosticul si tratamentul complex al luxatiei de rotula.

Care Este Anatomia Rotulei?

Rotula sau Patela este un os de forma ovala situată  în partea din fata a genunchiului. Rotula sta intr-un sant localizat pe femur denumit trohlee. Rotula ramane in acest sant pe parcursul miscarii datorita ligamentelor care o tin pe loc. Dintre aceste  ligamente cel mai important rol il joaca ligamentul patelo-femural medial MPFL. Daca acest ligament este intins sau rupt in urma unui traumatism atunci rotula pierde principalul stabilizator care o impiedica sa se deplaseza in lateral si se va luxa.

De Ce Se Luxeaza Rotula?

Stabilitatea rotulei, adica capacitatea ei de a ramane in pozitie normala, centrata in santul ei de pe femur, depinde de funcționarea ligamentelor si muschilor din jurul acesteia. De asemenea depinde foarte mult de forma oaselor cu care se articulează. La multi dintre noi anatomia genunchiului este diferita.

1. Pentru a stabiliza rotula muschii coapsei, în special muschiul cvadriceps precum si mușchii soldului ar trebui sa fie tonifiati si echilibrati. De exemplu daca muschii soldului sunt slăbiti, ei vor permite femurului sa se rotească prea mult catre interior si astfel rotula va fi fortata catre lateral si poate sari din santul ei.

2. Anatomia femurului si in special a santului femural, trohlee, este foarte importantă pentru stabilitatea rotulei. La unii oameni trohlea este din nastere mai plata sau chiar bombata. Aceasta situatie este denumita displazie trohleara si are mai multe grade de severitate: usoara, medie sau severa. Pacientii cu displazie trohleara au un risc mai mare de a dezvolta instabilitate rotuliana cu luxatii repetate. De asemenea gradul de displazie trohleara poate modifica semnificativ si optiunile de tratament chirurgical al luxatiei de rotula.

3. Ligamentul patelo-femural medial MPFL este structura care impiedica rotula sa se deplaseze lateral. Acest ligament este evaluat cel mai des cand dorim sa stim de ce s-a luxat rotula. Unii pacienti au ligamentele mai laxe, iar un MPFL mai lax va permite rotulei sa iasa din santul ei si sa se luxeze. Cel mai adesea acest ligament se rupe in urma unui accident care duce la luxatia rotulei. Daca acest ligament nu se vindeca si ramane lax dupa o prima luxatie de rotula, pacientul are un risc crescut de a dezvolta instabilitatea rotuliana cu luxatii repetate.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/luxatia-rotulei-5.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/2C0B10D2-AB6A-4FC7-B18F-7A0ECF95E330.jpeg

Cum Se Rupe Ligamentul Patelo Femural Medial MPFL?

MPFL se rupe datorita unui traumatism care poate fi prin contact direct sau indirect, fără contact. Când un sportiv aleargă și este lovit accidental în partea interioara a genunchiului, forța  loviturii poate duce la ruperea ligamentului patelo femural medial și rotula se va luxa în lateral.

Cel mai adesea însă, mecanismul rupturii este indirect, cand sportivul se rasuceste brusc cu genunchiul usor îndoit. In aceasta situatie MPFL este foarte tensionat si se poate rupe.

Deci, MPFL se poate rupe în situatii asemănătoare cu cele ale rupturii LIA, prin mecanism direct sau indirect.

Stim ca majoritatea rupturilor de ligament incrucișat anterior LIA se produc prin traumatisme rotationale, fără contact. Același lucru este valabil și în cazul luxatiilor de rotula. Interesant este insa faptul că majoritatea pacienților nu realizează că si-au luxat rotula, deoarece imediat dupa traumatism rotula se întoarce singura înapoi în șanțul ei. La unii insa rotula va ramane luxata si acestia vor avea nevoie de ajutor medical pentru a împinge rotula inapoi la locul ei.

Cum Se Tratează Luxatia de Rotula?

Tratamentul initial al luxatiei de rotula este reducerea luxatiei. Manevra de reducere a luxatiei va fi realizată de către un medic sportiv pe terenul de joc sau de catre un chirurg ortoped la spital. Dupa reducerea luxatie se vor face radiografii de genunchi pentru a exclude prezenta unei fracturi.

Continuarea tratamentului din acest moment va depinde de mai multi factori, dar in principal va conta daca aceasta este o prima luxatie sau pacientul a avut luxatii repetate ale rotulei.

Majoritatea pacientilor cu luxatii repetitive au nevoie de tratament chirurgical pentru a stabiliza rotula!

Tratamentul depinde de leziunile care s-au produs in urma luxatiei de rotula. Cand rotula se luxeaza în lateral, se rupe de obicei ligamentul care impiedica aceasta deplasare: ligamentul patelo-femural medial MPFL.

Dupa o luxatie traumatica de rotula va fi recomandată o evaluare RMN a genunchiului. Examinarea RMN va arata daca MPFL este rupt și daca s-au produs leziuni de cartilaj în timpul luxatiei. Mulți sportivi se aleg cu leziuni ale cartilajului rotulei sau femurului în urma unei luxatii. Unele leziuni sunt mici si nu necesită tratament. Altele, in schimb sunt mari si necesită reparare chirurgicală pentru a scădea riscul de a dezvolta artroza.

In funcție de tipul de luxatie, dacă este prima sau au fost mai multe episoade, precum si de structurile care au fost lezate in genunchi, dr. Pojoga va discuta in detaliu cu pacientul despre optiunile de tratament .

Examinarea RMN este foarte importantă pentru ca ne poate preciza pe lângă prezenta sau nu a leziunilor de ligament sau cartilaj si cât de adânc este șanțul în care sta rotula, adica gradul de displazie trohleara, care poate determina riscul de repetare al luxatiei.

Un prim episod de luxatie de rotula va fi tratat aproape intotdeauna fără operație. Tratamentul conservator cuprinde repaus, mers cu carje, imobilizare in orteza si recuperare medicală începută cât mai devreme.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/luxatia-rotulei-4.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/EFABC983-0D56-469A-942F-8E1E46BFBB17.jpeg

Cand Este Necesara Operatia pentru Luxatia de Rotula?

Tratamentul chirugical al luxatiilor de rotula este complex si reprezinta o provocare chiar si pentru un chirurg ortoped experimentat. Daca pacientul a suferit multiple episoade de luxatie a rotulei, cel mai probabil va avea nevoie de operație pentru a impiedica rotula sa se mai deplaseze de la locul ei de pe femur. Tipul de intervenție chirurgicală, de care pacientul are nevoie va fi determinat dupa o examinare clinică amănuntită si analizarea atenta a investigațiilor de imagistică cum ar fi radiografii, RMN sau CT.

Pentru a decide tipul de tratament pentru luxatia de rotula, dr. Pojoga va lua in calcul urmatoarele:

  • Este vorba despre o prima luxatie?
  • Cartilajul articular a fost lezat?
  • Cartilajul lezat necesita reparare chirugicala?
  • Ligamentul patelo femural medial MPFL s-a rupt?
  • Pacientul are displazie trohleara si cat de severa este aceasta?

Multe instabilitati de rotula vor putea fi tratate chirugical doar prin reconstrucția ligamentului patelo-femural medial MPFL. Altele, la care anatomia femurului este modificată prin displazie trohleara, sau cartilajul articular este lezat vor avea nevoie de alte proceduri adiționale pentru a le corecta.

Reconstrucția Ligamentului Patelo-Femural Medial MPFL

Ligamentul patelo-femural medial MPFL are rolul principal de a tine rotula in santul ei si de a o împiedică să se luxeze in lateral. Dacă pacientul are o rotula instabila si a suferit multiple episoade de luxatie, asta înseamnă că MPFL nu mai functioneaza normal, este prea intins si nu mai poate ține rotula pe loc în timpul mișcării genunchiului. Pentru a mentine rotula stabilă, este nevoie sa reconstruim acest ligament.

În timpul interventiei de reconstructie MPFL, dr. Pojoga va folosi o grefa ligamentara recoltata de la pacient pentru a crea un nou ligament. Dr. Pojoga utilizeaza pentru reconstrucția MPFL o fasie recoltata minim invaziv din tendonul cvadriceps, care ramane atasata de rotula. Aceasta fasie va fi fixata intr-un punct ales cu precizie pe femur, punctul Schottle, cu ajutorul unui surub resorbabil si va deveni in timp noul ligament care va stabiliza rotula.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/luxatia-rotulei-1.jpg

Cum Este Recuperarea După Reconstrucția MPFL?

După interventia chirurgicala va fi nevoie de o perioada de timp pentru ca durerea si inflamatia genunchiului sa se diminueze. Veti utiliza o orteza mobila de genunchi si veti avea flexia limitată la 90 grade in primele 3 săptămâni. Veti incepe fiziokinetoterapia de regula dupa primele 2 saptamani.

Va fi nevoie de un interval cuprins între 6 si 10 luni pentru reîntoarcerea la activități sportive. Daca sportivul reia activitatile prea devreme după interventia chirurgicala, noul ligament se poate întinde si acesta risca noi accidentari.

Cat Dureaza Recuperarea Dupa o Luxatie de Rotula?

Perioade de recuperare poate varia si depinde in general daca este vorba despre un prim episod de luxatie sau au fost mai multe episoade in trecut. Timpul de recuperare este influentat de asemenea de existenta sau nu a leziunilor de cartilaj pe rotula sau femur.

  • Daca acesta este primul episod de luxatie si nu aveti o leziune de cartilaj veti incepe probabil un program de recupereare imediat dupa traumatism. Pacientii care sunt la prima luxatie nu necesită tratament chirurgical. Multi sportivi se vor reîntoarce la activitățile sportive după 6-12 saptamani de recuperare.
  • Daca sunteti la prima luxatie și ati suferit o leziune de cartilaj atunci veti avea nevoie de operație pentru a repara cartilajul afectat. Procesul de vindecare a cartilajului poate dura 4-6 luni.
  • Daca ati suferi mai mult de un episod de luxatie a rotulei atunci va trebui sa luati in considerare interventia chirurgicala de reconstructie a ligamentului MPFL pentru a stabiliza rotula. Recuperarea cu reintoarcerea la sport dupa aceasta interventie poate dura 6-10 luni.
  • De la caz la caz, in functie de anatomia modificata a pacientului pot fi indicate si alte proceduri chirurgicale aditionale cum ar fi trohleoplastia adica adancirea santului trohlear sau osteotomia de tuberozitate tibiala anterioara, ambele cu perioade mai îndelungate de recuperare.
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in patologia genunchiului cu o vastă experiență în tratamentul chirurgical al luxatiei de rotula.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas