Ce Este o Luxatie de Genunchi?
Genunchiul are 4 ligamente principale care îi asigură stabilitatea: ligamentul colateral medial LCM, ligamentul colateral lateral LCL, ligamentul încrucișat anterior LIA și ligamentul încrucișat posterior LIP. Aceste ligamente conlucrează pentru a asigura mobilitatea normala a genunchiului si stabilitatea acestuia.Un traumatism complex de genunchi implică lezarea a cel puțin 3 dintre aceste ligamente importante. Aceste leziuni apar frecvent intr-o luxatie de genunchi.
Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat in afecțiunile genunchiului cu mare experienta în diagnosticarea și tratarea traumatismelor complexe de genunchi.
Cum Se Produce o Luxatie de Genunchi?
Luxatiile genunchiului sunt cel mai adesea cauzate de un accident. Acestea sunt întâlnite frecvent în accidentele auto, accidentele sportive grave sau în căderile de la înălțime.
Un traumatism sever poate duce la dislocarea genunchiului, adică la situația în care osul coapsei sau femurul si osul gambei, tibia, care formează împreună articulatia, pierd contactul unul cu celălalt. Aceste oase pot pierde complet sau partial contactul dintre ele în timpul unei luxatii de genunchi.
Din punct de vedere mecanic, o luxatie de genunchi se produce de obicei când genunchiul este surprins ușor îndoit si forta traumatismului cauzează o rotire bruscă a acestuia. Într-o luxatie de genunchi, se rupe ligamentul încrucișat anterior și /sau ligamentul încrucișat posterior. În plus, ligamentul colateral medial sau cel lateral vor fi de asemenea rupte.
O luxatie de genunchi este o urgență ortopedică care necesită asistentă medicală imediată!
Ce Se Întâmplă Când se Luxează un Genunchi?
Când genunchiul se luxeaza, tibia se poate deplasa anterior, posterior, medial sau lateral. Simptomele unei luxatii de genunchi includ:
- pocnet auzit în timpul traumatismului
- durere severă care creste treptat în intensitate
- deformarea evidentă a genunchiului
- imposibilitatea de a merge cu sprijin pe membrul afectat
- instabilitate imediată a genunchiului
- tumefiere
- învinetire
- senzație de amortire a pielii sub nivelul genunchiului sau imposibilitatea de a mișca degetele piciorului
Datorită gravitătii acestor simptome care apar într-o luxatie de genunchi, este necesară o evaluare medicală imediată. Este foarte important să se realizeze o evaluare completă pentru a preveni agravarea leziunilor, în special datorită faptului că vasele și nervii pot fi lezate in timpul accidentului si asta poate duce la complicatii ulterioare.
Cum Este Diagnosticată Luxatia Genunchiului?
Diagnosticul traumatismelor complexe de genunchi începe cu o evaluare ortopedică de urgență. Există de obicei o deformare evidentă a genunchiului care ridică suspiciunea de luxatie.
Rapiditatea cu care pacientul ajunge sa fie diagnosticat si genunchiul redus în poziția inițială este esențială pentru prognostic!
După obtinerea unui scurt istoric, va fi evaluată initial starea tegumentelor. Funcția nervilor va fi verificată observând dacă pacientul isi poate misca glezna si degetele în sus și jos. Vascularizatia este evaluată prin palparea pulsului la arterele piciorului.
Radiografiile genunchiului vor fi efectuate de urgență. Dacă genunchiul pare luxat pe radiografie, atunci pacientul va fi sedat în camera de garda si articulatia va fi manipulată ușor pentru a fi redusă la loc. Dupa reducerea luxatiei, în timp ce pacientul rămâne sedat, ligamentele genunchiului vor fi testate pentru a vedea care sunt rupte. Deoarece un genunchi luxat cu multiple rupturi ligamentare este foarte instabil, de obicei se va opta pentru imobilizare în orteză de genunchi.
După reducerea luxatiei, vor fi realizate examinări computer tomografice pentru a stabili dacă au fost lezate vasele de sânge. De asemenea, va fi recomandată o evaluare RMN a genunchiului. RMN-ul va arăta care dintre ligamente s-au rupt si dacă există în plus leziuni ale cartilajului si meniscurilor. După ce au fost efectuate toate aceste investigatii, se poate stabili un plan de tratament.
Cum Se Tratează o Luxatie de Genunchi?
În majoritatea cazurilor, leziunile de ligamente, tendoane, os, vase sau nervi necesită reparare chirurgicală, de obicei în primele 3 săptămâni de la accident, imediat după ce inflamatia inițială se reduce.
Membrul inferior va fi imobilizat initial într-o atela sau orteză. Repausul, controlul medicamentos al durerii, aplicațiile reci locale si mentinerea ridicată a piciorului vor fi de obicei indicate.
Interventia chirurgicala va fi fie artroscopică, fie deschisă, în functie de gravitatea leziunilor existente. Scopul interventiei este de a reconstrui sau repara fiecare ligament din genunchi pentru a restabili funcția normală a acestuia.
Cât Durează Recuperarea După o Luxatie de Genunchi?
Recuperarea după o luxatie de genunchi depinde de mai multi factori:
- cauza traumatismului si gravitatea acestuia.
- existența sau nu a leziunilor de nervi si vase de sânge.
- tipul de tratament efectuat.
- aderenta pacientului la planul de tratament si recuperare.
Datorită complexitatii acestui tip de leziuni, recuperarea genunchiului poate dura intre 9-12 luni. Pacienții care urmeaza un tratament si un plan de recuperare corect instituite, se vor putea reîntoarce la o funcție normală a genunchiului.
Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia genunchiului cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea traumatismelor complexe de genunchi.