MENIU
AfectiuniGenunchi

Luxatia Genunchiului | Ruptura Ligamente Genunchi | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Luxatie de Genunchi?

Genunchiul are 4 ligamente principale care îi asigură stabilitatea: ligamentul colateral medial LCM, ligamentul colateral lateral LCL, ligamentul încrucișat anterior LIA și ligamentul încrucișat posterior LIP. Aceste ligamente conlucreaza pentru a asigura mobilitatea normala a genunchiului si stabilitatea acestuia.Un traumatism complex de genunchi implica lezarea a cel puțin 3 dintre aceste ligamente importante. Aceste leziuni apar frecvent intr-o luxatie de genunchi.

Dortmund's Polish midfielder Jakub Blaszczykowski lies on the pitch during the German first division Bundesliga football match Borussia Dortmund vs FC Augsburg in the German city of Dortmund on January 25, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.    (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images)

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat in afecțiunile genunchiului cu mare experienta în diagnosticarea și tratarea traumatismelor complexe de genunchi.

Cum Se Produce o Luxatie de Genunchi?

Luxatiile genunchiului sunt cel mai adesea cauzate de un accident. Acestea sunt intalnite frecvent în accidentele auto, accidentele sportive grave sau in căderile de la înălțime.

Un traumatism sever poate duce la dislocarea genunchiului, adică la situația în care osul coapsei sau femurul si osul gambei, tibia, care formeaza impreuna articulatia, pierd contactul unul cu celalalt. Aceste oase pot pierde complet sau partial contactul dintre ele în timpul unei luxatii.

Din punct de vedere mecanic, o luxatie de genunchi se produce de obicei cand genunchiul este surprins ușor îndoit si forta traumatismului cauzeaza o rotire brusca a acestuia. Într-o luxatie de genunchi, se rupe ligamentul încrucișat anterior și /sau ligamentul încrucișat posterior. În plus, ligamentul colateral medial sau cel lateral vor fi de asemenea rupte.

O luxatie de genunchi este o urgență ortopedica care necesita asistenta medicala imediata!

Ce Se Întâmplă cand se Luxeaza un Genunchi?

Când genunchiul se luxeaza, tibia se poate deplasa anterior, posterior, medial sau lateral. Simptomele unei luxatii de genunchi includ:

 • pocnet auzit in timpul traumatismului
 • durere severa care creste treptat in intensitate
 • deformarea evidenta a genunchiului
 • imposibilitatea de a merge cu sprijin pe membrul afectat
 • instabilitatea imediata a genunchiului
 • tumefiere
 • învinetire
 • Senzația de amortire a pielii sub nivelul genunchiului sau imposibilitatea de a mișca degetele piciorului

Datorita gravitatii acestor simptome care apar într-o luxatie de genunchi, este necesara o evaluare medicala imediata. Este foarte important sa se realizeze o evaluare completa pentru a preveni agravarea leziunilor, în special datorită faptului că vasele și nervii pot fi lezate in timpul accidentului si asta poate duce la complicatii ulterioare.

Cum Este Diagnosticata o Luxatie de Genunchi?

Diagnosticul traumatismelor complexe de genunchi incepe cu o evaluare ortopedica de urgență. Exista de obicei o deformare evidentă a genunchiului care ridică suspiciunea de luxatie.

Rapiditatea cu care pacientul ajunge sa fie diagnosticat si genunchiul redus în poziția inițială este esențială pentru prognostic!

Dupa obtinerea unui scurt istoric, va fi evaluata initial starea tegumentelor. Funcția nervilor va fi verificată observând dacă pacientul isi poate misca glezna si degetele în sus și jos. Vascularizatia este evaluată prin palparea pulsului la arterele piciorului.

Radiografiile genunchiului vor fi efectuate de urgență. Dacă genunchiul pare luxat pe radiografie, atunci pacientul va fi sedat în camera de garda si articulatia va fi manipulata ușor pentru a fi redusa la loc. Dupa reducerea luxatiei, in timp ce pacientul ramane sedat, ligamentele genunchiului vor fi testate pentru a vedea care sunt rupte. Deoarece un genunchi luxat cu multiple rupturi ligamentare este foarte instabil, de obicei se va opta pentru imobilizare în orteza de genunchi.

Dupa reducerea luxatiei, vor fi realizate examinari computer tomografice pentru a stabili daca au fost lezate vasele de sânge. De asemenea, va fi recomandată o evaluare RMN a genunchiului. RMN-ul va arata care dintre ligamente s-au rupt si dacă există în plus leziuni ale cartilajului si meniscurilor. După ce au fost efectuate toate aceste investigatii, se poate stabili un plan de tratament.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/59410828-8AFC-4A0D-B62A-6C383AA37A24.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/traumatisme-complex-de-genunchi.jpg

Cum Se Trateaza Luxatiile Genunchiului?

În majoritatea cazurilor, leziunile de ligamente, tendoane, os, vase sau nervi necesita reparare chirurgicala, de obicei in primele 3 saptamani de la accident, imediat dupa ce inflamatia inițială se reduce.

Membrul inferior va fi imobilizat initial într-o atela sau orteza. Repausul, controlul medicamentos al durerii, aplicațiile reci locale si mentinerea ridicata a piciorului vor fi de obicei indicate.

Interventia chirurgicala va fi fie artroscopica, fie deschisa, în functie de gravitatea leziunilor existente. Scopul interventiei este de a reconstrui sau repara fiecare ligament din genunchi pentru a restabili funcția normala a acestuia.

Cat Dureaza Recuperarea Dupa o Luxatie de Genunchi?

Recuperarea după o luxatie de genunchi depinde de mai multi factori:

 • cauza traumatismului si gravitatea acestuia.
 • existența sau nu a leziunilor de nervi si vase.
 • tipul de tratament efectuat.
 • aderenta pacientului la planul de tratament si recuperare

Datorita complexitatii acestui tip de leziuni, recuperarea genunchiului poate dura intre 9-12 luni. Pacienții care urmeaza un tratament si un plan de recuperare corect instituite, se vor putea reîntoarce la o funcție normala a genunchiului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia genunchiului cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea traumatismelor complexe de genunchi.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas