MENIU
AfectiuniUmar

Luxatie Umar | Ce este un umar luxat sau instabil? | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Luxatie de Umar?

luxatie umar

Umărul are în alcătuirea lui 3 oase: humerusul sau osul bratului, omoplatul si clavicula. Partea de sus a osului bratului (capul humeral) se articulează cu glena, parte a omoplatului, pentru a forma articulatia umărului (gleno-humerala). Glena are o suprafată destul de plată. În jurul glenei, se atasază circumferential labrumul, care seamană cu o garnitură de cauciuc. Ligamentele care mentin capul humeral pe glena se atasează de acest labrum si împreună cu acesta asigură stabilitatea umărului.

Deoarece glena este plată ca o farfurie si nu adânca ca o cupă, asa cum este de exemplu cotilul la nivelul soldului, articulatia gleno-humerală va fi mult mai mobila decât orice altă articulatie a corpului.

O minge se miscă mai usor când e pusă pe o farfurie decât atunci când este în interiorul unei cupe!

Însă, această libertate de mișcare face ca umărul să fie la risc de a dezvolta luxatii și instabilitate.

tratament luxatie umar

Instabilitatea de umar este o afecțiune în care capul humeral părăsește suprafață glenei și iese din articulatie. Capul humeral, părăsește de obicei complet suprafata glenei, este împins peste marginea acesteia si astfel apare o luxatie de umar. Uneori, capul humeral poate iesi doar parțial în afara glenei si atunci se produce o subluxatie de umar.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/instabilitate-umar.jpg

Ai avut o luxatie de umar si nu stii ce să faci în continuare?

Dr.Pojoga este medic ortoped specializat în chirurgia artroscopică si reconstructivă a umarului, cu experiență în diagnosticarea si tratarea luxatiei de umar.

Pentru a obține o opinie medicală din partea dr. Pojoga, puteți sa ne trimiteți in avans documente medicale relevante pentru cazul dumneavoastra precum: rezultatul unor investigații RMN, CT, radiografii sau consultații anterioare, incarcandu-le aici:

Din Ce Cauză Apare o Luxatie de Umăr?

  • Traumatismele prin cădere pot duce la luxatii de umar. In timpul unei căderi întindem de obicei brațul pentru a atenua căzătura. În momentul în care mâna ia contact cu solul, forta de impact se va transmite în umar iar acesta va fi împins în afara corpului. Când se întâmplă asta, capul humeral poate să părăsească complet suprafața glenei și să se luxeze. Labrumul si ligamentele atașate de labrum sunt smulse de pe marginea glenei în momentul în care capul humeral părăseste articulatia. Dacă labrumul și ligamentele s-au rupt în momentul luxatiei, acestea nu se vor mai vindeca corect, în pozitia lor initială. Asta va duce la repetarea luxatiei iar umarul devine în timp instabil.
  • Instabilitatea multidirectională: unii pacienți, în particular femeile tinere si adolescentele, au o laxitate generalizată a ligamentelor. Acești pacienți au o particularitate si anume: își pot mișca articulațiile dincolo de limita normală. La nivelul umerilor, aceștia pot simți că articulatia iese ușor de la locul ei când fac activități simple cum ar fi încercarea de a lua ceva din spate. Anumite activități sportive care presupun ridicarea brațului în sus, cum ar fi înotul si voleiul, pot duce la intinderea progresivă a ligamentelor si la creșterea senzatiei de instabilitate in umăr. Acesti pacienti pot experimenta subluxatii sau luxatii complete ale articulatiei. In subluxatiile umarului, labrumul nu este de regulă rupt de pe marginea glenei, dar ligamentele vor fi parțial rupte sau întinse atunci când capul humeral părăseste în mod repetat suprafață glenei.

Cum Este Diagnosticată o Luxatie de Umăr?

leziune Bankart Hill Sachs

În general este recomandat un consult ortopedic pentru pacienții cu simptome de instabilitate la nivelul umarului cu scopul de a stabili un diagnostic corect. Inițial un scurt istoric va fi luat de la pacient, urmat de o examinare clinica.

Este important sa stabilim dacă o luxatie de umar a apărut in urma unui traumatism sau nu!

În prima parte a examinarii va fi verificata mobilitatea umărului. Bratul va fi adus in diferite pozitii si se va urmări daca umărul devine instabil. Capul humeral va fi împins în articulatie in mai multe direcții pentru a vedea care ligamente sunt întinse sau care este principala directie în care se luxeaza umărul.

Un diagnostic imagistic este realizat de asemenea. O radiografie va indica dacă există traumatisme la nivelul oaselor umarului. RMN-ul ne va arăta informatii detaliate despre labrum, tendoane, ligamente si alte părti moi din jurul umărului.

Se Vindecă o Luxatie de Umar?

În funcție de vârstă și nivelul de activitate, mulți dintre pacienți se vor recupera complet în urma unei luxatii sau subluxatii de umăr, fără a avea probleme ulterioare. Inițial, umărul va fi pus in repaus prin imobilizare pentru a permite structurilor lezate să se vindece. Sunt recomandate aplicatii reci locale pentru a scădea durerea si inflamatia. Vor fi recomandate medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene sau alte medicamente analgezice pentru a controla durerea.

Fizio si kinetoterapia sunt utile pentru a recupera încet mobilitatea si a mentine forța musculară. Întărirea muschilor coafei rotatorilor si a altor muschi de suport este foarte importantă. Va fi nevoie de 3-4 luni pentru ca cineva sa se poate întoarce la activități sportive după o luxatie de umăr.

operatie luxatie umar

Cum Se Tratează o Luxatie Recidivantă de Umar?

Daca cineva continuă să experimenteze luxatii sau subluxatii repetate de umar, este foarte important să caute un tratament pentru ca aceasta afecțiune să nu se agraveze in timp. Pacientii tineri, în special cei care practică sporturi de contact, cum ar fi rugby sau arte martiale au un risc mai mare de a dezvolta instabilitate cronică după ce au suferit o primă luxatie de umar. Cu cât se petrec mai multe episoade de luxatie, cu atât ligamentele si labrumul vor fi din ce în ce mai avariate. De asemenea, și cartilajul poate fi traumatizat datorită forțelor pe care le exercită capul humeral când iese afara din articulatie. În aceste situatii se recomanda de obicei un tratament chirurgical.

Opțiunile chirurgicale includ:

  • Repararea Artroscopica a Labrumului sau Operația Bankart: în această intervenție, labrumul este cusut la loc pe marginea glenei unde era atasat înainte de luxatie. In acelasi timp, ligamentele umărului care au fost întinse vor fi retensionate cu fire de sutura foarte rezistente. Aceasta procedura are o rata de succes foarte mare si previne aparitia altor luxatii. Procedurile artroscopice ale umarului au avantajul suplimentar că sunt minim invazive si permit astfel o recuperare mai rapida.
  • Operatia Latarjet: în situațiile în care osul de pe marginea glenei a fost tocit în urma multiplelor episoade de luxatii, este foarte important ca acesta să fie adus la forma si dimensiunea inițială. În procedeul Latarjet, un os, localizat in partea din fată a umarului, denumit apofiza coracoida, este transferat împreună cu tendoanele atasate de acesta si reatașat la partea din față a glenei cu ajutorul unor suruburi speciale. În acest mod se restabileste forma si mărimea normală a glenei care a fost tocită sau fracturată când umarul s-a luxat in mod repetat.
operatia latarjet pentru luxatie umar recidivanta
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în afectiunile umărului. Are o vasta experiență în diagnosticarea si tratarea pacientilor cu instabilitate de umăr.

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0741 816 809Spital Monza Bucuresti 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Mesajul dumneavoastră
Doriți sa programati o consultație?
Doriți sa programați o consultație cu Dr. Adrian Pojoga?