Accidentarile la nivelul umărului pot fi foarte serioase. Cum îți poți da seama dacă e asa sau nu? Când și mai ales de ce ar trebui să consulți un specialist?
Să presupunem că ai căzut pe un umăr si ai auzit o trosnitură. Observi imediat o umflatură în partea de sus a umărului. Este asta ceva grav?
Unii dintre voi au căzut si au aterizat pe mâna si acum nu își mai pot mișca umărul. A revenit mobilitatea în câteva zile odată cu scăderea durerii sau nu? Cum știi că accidentarea ta la umăr este serioasă si că ar trebui să consulți un specialist?
Poate că doar te-ai trezit de dimineață si simți că te doare un umăr. Durerile apărute spontan sunt de fapt destul de des întâlnite după vârsta de 40 ani. De cele mai multe ori putem ignora acest tip de dureri si să asteptăm să vedem dacă se rezolvă de la sine.
Strategia de a aștepta și de a vedea cum evoluează durerea ar putea să fie foarte bună pentru majoritatea nu însă și pentru cei ce au o funcție sever compromisă a umarului în urma unei accidentari. Cum putem să știm cine ar trebui evaluat de către un medic ortoped mai bine mai devreme decât mai târziu ?
Ai suferit o accidentare la umar si nu stii cât de gravă este?
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopica cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea afectiunilor traumatice sau degenerative ale umarului.
Când ar trebui să consulți un specialist după un traumatism al umarului?
Datorită complexitatii articulatiei umarului, sunt foarte multe structuri care pot fi lezate în cazul unei accidentări. O să enumăr câteva dintre cele mai des întâlnite leziuni, si voi încerca să te ghidez ca tu să decizi când ar trebui să consulți un doctor.
Umărul este o articulatie extrem de complexă! Pentru a funcționa corect, mușchii sau coafa rotatorilor trebuie sa funcționeze normal. Coafa rotatorilor este compusă din 4 mușchi. Rupturile mici ale coafei, care implică doar unul dintre tendoane, nu sunt de regulă atât de importante încât să compromită functionalitatea umărului. Unii pacienți pot avea dureri importante fără sa aibă vreo ruptură. Altii dimpotrivă au rupturi importante si dureri minime.
Intensitatea durerii nu se coreleaza întotdeauna cu dimensiuniile rupturii de tendon!
Umărul este o constructie extraordinară. Se poate mișca în aproape toate direcțiile spațiului și totusi rămâne stabil pe tot parcursul miscării. Între cele 2 oase ale umarului avem labrumul, un disc cartilaginos care ajută în menținerea stabilității umarului. Leziunile acestui labrum pot cauza instabilitate cu dislocare a umarului. Pentru ca umărul sa rămână la locul lui si să nu se luxeze este nevoie ca labrumul si ligamentele să funcționeze bine.
Ei bine, mulți dintre noi, cei peste 40 ani, avem leziuni de labrum cauzate de uzură în timp. De aceea e bine de precizat că nu toate leziunile de labrum duc la instabilitate. Totusi, dacă ai căzut si ți-ai luxat umărul trebuie să stii că majoritatea luxatiilor produc leziuni de labrum. Aceste leziuni acute de labrum, în special cele mari, fac o viitoare luxare a umarului foarte probabilă în viitor. Leziunile degenerative, asociate cu vârsta nu vor cauza luxatii ale umarului!
Miscarea umarului este controlata de un numar de 4 muschi foarte importanti. Acesti muschi formeaza împreună coafa rotatorilor.
Traumatismele umarului prin cădere pot cauza rupturi masive ale acestor muschi. Aceste rupturi masive vor cauza cel mai adesea slăbirea forței musculare la nivelul umarului.
Care sunt semnele care iti arată că ai o leziune serioasa a umarului?
Slăbiciunea musculară este un semn de accidentare serioasă a umarului
Cea mai frecventa cauza de slăbiciune musculara severă după un traumatism este o ruptură masivă a coafei rotatorilor. Aceasta ruptură implică de regulă cel putin 2 din cele 4 tendoane.
Slăbirea fortei musculare după un traumatism poate semnifica o ruptură de tendoane dar …nu te grăbi!
După o accidentare s-ar putea întradevar sa nu fii capabil să ridici bratul. Pot exista 2 motive pentru asta. Primul motiv pentru care nu poti ridica bratul este durerea. Durerea poate inhiba functia mușchilor. De aceea poti aștepta câteva zile să vezi dacă slabiciunea se ameliorează odată cu scăderea durerii si de regulă așa se si întâmplă. Totuși, dacă după câteva zile durerea se ameliorează dar slăbiciunea persistă atunci probabil ai suferit o leziune serioasă, și ar trebui sa consulți un medic ortoped.
Slăbiciunea musculara după un traumatism de umar prin cădere este mai frecventă la pacienții peste 40 ani. Rupturile masive de coafa rotatori sunt mai des întalnite la aceștia dar pot apărea și la tineri.
Când cazi pe umar sau pe mâna cu brațul intins, poți forță suficient umărul încât sa rupi aceste tendoane. Rupturile mici nu vor cauza slăbirea forței, în schimb cele mai mari, da. Slăbirea forței musculare după o cădere accidentală pe umăr ar trebui să te determine sa consulți un specialist!
Mai multe informatii despre ruptura coafei rotatorilor poti citi aici.
Instabilitatea umarului
Instabilitatea sau luxatiile umarului pot aparea dupa o accidentare. Când cineva cade cu bratul intins sau aterizeaza pe o parte isi poate luxa umarul. Unii umeri luxati se vor reduce spontan la loc. Altii vor avea nevoie de ajutor specializat pentru a pune umarul la loc, de regula in camera de garda a unui spital.
Nu toti pacientii cu luxatie de umar au nevoie sa mearga in spital pentru a si reduce luxatia. Multi pacienti vor simti cum umărul alunecă la loc cand incearca sa se ridice de jos.
Oricum daca ai simtit ca umarul tau a iesit din loc si a intrat la loc, ar trebui sa consulti un medic specializat! Daca ai simtit ca umarul s-a redus spontan, nu mai este nevoie sa mergi in urgență la spital dar ar fi bine sa programezi un consult cu un specialist!
Mai multe despre instabilitatea de umar poti citi aici.
Daca ai mai mult de 50 ani, ai suferit o luxatie umar care a fost redusa, si simti o slabiciune musculara importanta, probabil ca ai o ruptura masiva de coafa rotatori sau o leziune a unui nerv care determina aceasta slabiciune. Luxatiile de umar in populatia peste 50 ani produc frecvent pe langa leziunea de labrum si rupturi de tendoane. Aceste leziuni ar trebui evaluate de catre un specialist in patologia umarului, mai bine mai devreme decat mai tarziu! Majoritatea leziunilor de nerv se vor rezolva de la sine dar leziunile masive de tendoane vor necesita reparare chirurgicala.
Ai auzit un pocnet la nivelul umarului
Dacă ai cazut pe un umăr si ai auzit un pocnet iar acum simți o durere importantă si slabiciune e posibil sa-ti fi rupt tendoanele sau labrumul ori sa fi suferit o luxatie claviculara. Un pocnet in umar, acompaniat de o durere severa, o umflatura in partea de sus a umarului sau slăbirea forței când încerci să ridici brațul, toate ar trebui sa te determine să te programezi pentru un consult care nu trebuie sa fie neaparat in urgență .
Ai observat o umflătură în partea de sus a umarului
După o cazatura pe umăr sau o lovire puternică de perete s-ar putea sa observi o deformare in partea de sus a umarului. Aceasta este întotdeauna însoțită de o durere severă si ar putea indica o leziune a articulatiei acromio-claviculare cu luxatia claviculei. Aceste leziuni sunt denumite disjunctii acromio-claviculare si sunt de diverse grade in funcție de gravitate. Majoritatea acestor luxatii nu necesită tratament chirurgical dar trebuie evaluate de către specialist care să determine despre ce tip de luxatie este vorba. După ce determinăm tipul luxatiei vom sti daca este o leziune serioasa care necesită tratament sau este una minora care se va recupera de la sine in timp.
Despre tratamentul chirurgical al disjunctiilor acromio-claviculare poti citi mai multe aici.
Aceste umflaturi apărute după un traumatism nu necesită neaparat sa mergeti la spital in urgenta dar vor trebui evaluate de către chirurgul ortoped!
Durere în zona claviculei
O cădere pe umăr poate forța clavicula rezultând o fractura. S-ar putea sa nu sesizezi neapărat deformarea claviculei dar vei simți imediat durere la acest nivel. Deși majoritatea fracturilor de clavicula se pot vindeca bine fără operație, e bine să știi ce tip de fractura ai suferit si dacă interventia chirurgicala este sau nu o opțiune de luat in calcul.
Fracturile de clavicula nu sunt urgențe ! Chiar si fracturile care necesită tratament chirurgical nu sunt considerate urgențe. Totuși dacă suspicionezi ca ai o fractura de clavicula ar trebui sa mergi la camera de garda sau sa te programezi la un consult ortopedic.
Multe dintre traumatismele umarului pot fi serioase! Cu cat sunt evaluate mai repede de către un specialist de umăr cu atât cresc șansele de reîntoarcere la activitățile sportive. Majoritatea acestor leziuni nu necesită evaluare in urgență dar va trebui consultat un chirurg ortoped cât mai repede cu putință pentru un diagnostic si un tratament eficient.