Tendinita calcificanta sau depozitele de calciu din coafa rotatorilor este una dintre cele mai dureroase afecțiuni ale umărului pe care le vedem în cabinet, la consultatii. Durerea din tendinita calcificanta este adesea foarte severă si poate face imposibil somnul. Inflamația cauzată de tendinita calcificanta va face dificilă utilizarea umărului pentru orice activitate zilnică normală. Cei mai mulți dintre pacienti doresc să știe de ce au aceste depozite de calciu în umăr și ce pot face în acest sens.
Mulți dintre dumneavoastra sunteți aici, citind această postare, pentru că vi s-a spus probabil că aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru eliminarea depozitului de calciu din umăr. Acestă interventie este însă mai rar necesară. Majoritatea pacienților cu tendinită calcificantă nu vor avea nevoie de o operație la umăr.
Vom discuta în acest articol despre toate formele de tratament, atât chirurgicale cât si nechirurgicale, care vă pot elimina în mod eficient durerea de umăr cauzata de aceasta tendinita calcificanta.
„Majoritatea pacienților cu tendinita calcificanta pot evita operația la umăr pentru îndepărtarea depozitelor de calciu.”
Nimeni nu știe exact ce cauzează dezvoltarea si acumularea calciului în interiorul tendoanelor coafei rotatorilor. Există multe teorii, dar niciuna nu este dovedită.
Dacă aveți dureri foarte severe la nivelul umărului și vi s-a spus că aveți depozite de calciu vizibile pe o radiografie de umăr, atunci probabil că suferiți de tendinită calcificanta a coafei rotatorilor.
Ai un umăr dureros si nu stii care este cauza?
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopică cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea minim invazivă a afectiunilor umărului.
Ce este tendinita calcificantă a umărului?
Tendinita calcificanta este o boală comună care afectează predominant persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Femeile par să fie mai afectate decât bărbații. Se estimează că un procent de până la 2% din populatie va avea la un moment dat în viată o tendinita calcificanta a coafei rotatorilor. Credeți sau nu, majoritatea persoanelor cu depozite de calciu în tendoanele coafei rotatorilor nu au dureri, sau sunt complet asimptomatici. Sună neobișnuit, dar este adevărat. Tendinita calcificantă este de asemenea considerată a fi o boală „autolimitată”. Asta înseamnă că durerea și adesea calcificarile vor dispărea de la sine, în timp util.
Dacă aveți dureri severe de umăr din cauza calcificarilor din umăr sau, mai precis, din tendoanele coafei rotatorilor atunci aceast articol este pentru dumneavoastră.
Tendinita calcificanta a umărului. Observați depozitul de calciu în formă de virgulă deasupra capului humerusului.
Majoritatea pacienților cărora li s-a pus diagnosticul de tendinita calcificanta au o poveste foarte asemănătoare. Au între 40 și 60 de ani și cel mai probabil sunt femei. Nu au avut nici un traumatism sau accident la nivelul umărului.
În urmă cu câteva zile s-au trezit cu o durere surdă în umăr. Apoi, în următoarele câteva zile sau săptămâni, acea durere surdă a devenit foarte intensă. Această durere este localizată adesea pe partea laterală a brațului.
Tendinita calcificanta a umărului este adesea o afecțiune acut dureroasă datorită prezenței depozitelor calcificate în interiorul tendoanelor supraspinos sau infraspinos.
Poate în mod surprinzător, incidența depozitelor de calciu în umăr nu este mai mare la persoanele care efectuează munci fizice grele sau la sportivii care ridică frecvent mâna deasupra capului, asa cum ne-am astepta, datorită uzurii tendoanelor.
În cele din urmă, datorită durerilor intense, capacitatea pacientului de a dormi și de a folosi brațul pentru orice activitate este grav afectată. Ati mers la o consultatie pentru această durere de umăr și radiografia efectuată a arătat că aveti depozite de calciu în coafa rotatorilor. Pe lângă întrebarea fireasca despre cum puteti face față durerii, sunteti și îngrijorat dacă asta înseamnă că aveti depozite de calciu si în altă parte a corpului dumneavoastra. De regula, nu.
Tendinita calcificanta a umarului este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care cineva are un umăr dureros si dificil de mobilizat.
Tendinita calcificanta este o afecțiune în care o radiografie arată că depozitul de calciul se află de fapt în interiorul tendonului coafei rotatorilor. Nu suntem siguri de ce apare calcificarea. Nu înseamnă că aveți boli rare.
Depozitul de calciul provoacă presiune în coafa rotatorilor. Durerea începe în umăr de regula atunci când corpul încearcă să elimine sau să reabsoarbă calciul. Corpul elimină calciul folosind celulele albe din sânge. Aceste celule eliberează o mulțime de substanțe chimice iritante atunci când dizolvă depozitul de calciul. Aceste substanțe chimice sunt pro inflamatorii și provoacă multă durere.
Tendinita calcificanta a coafei rotatorilor provoacă de obicei o durere profundă. Pentru unii, durerea poate fi mai ușoară. Pentru mulți dintre dumneavoastra însă, durerea de umăr poate fi foarte severă. Durerea este de obicei localizată în partea de sus sau pe partea laterală a umărului. Asta pentru că acolo este cea mai comună locație pentru un depozit de calciu în umăr.
De ce avem calcificari în umăr?
Nu știm de ce majoritatea oamenilor dezvoltă depozite de calciu în umeri. Nu înseamnă că beti prea mult lapte sau luati prea multe suplimente cu calciu. Nu înseamnă că aveți boli rare. De acum, putem spune deci că se datorează poate…ghinionului. Multi dintre pacientii pe care îi vedem în cabinet, cu depozite de calciu vizibile pe radiografiile efectuate la nivelul umarului, sunt de altfel sănătosi si bine, adică nu au simptome în legatură cu ele.
Cum tratăm calcificarile din umăr?
Deoarece tendinita calcificantă poate fi extrem de dureroasă, majoritatea pacienților sunt nefericiți și caută o „remediere rapidă”a problemei lor. Pacienții cu tendinită calcificată sunt de obicei ușor de selectat dintr-o mulțime de pacienți cu dureri de umăr. Arată obosiți deoarece nu dorm, nu pot sta nemișcați și se apucă mereu de umeri.
Tratamentul tendinitei calcificante prin injectii articulare ecoghidate.
Aplicatiile reci locale in zona umărului ar putea ajuta atunci când durerea cauzată de tendinita calcificanta este severă. Dacă durerea este tolerabilă, atunci este bine să urmați un tratament de „observare”. Multe cazuri de tendinita calcificanta se vor rezolva spontan. Da.. la mulți dintre dumneavoastră, depozitul de calciul se va dizolva și va dispărea. Ar putea dura luni pentru a se întâmpla acest lucru, dar calciul se va dizolva la mulți dintre acesti pacienți.
Dacă, totuși, durerea dumneavoastră este foarte severă, una dintre cele mai eficiente modalități de a vă alina durerea este să vă trimitem la un radiolog care vă va efectua o procedura ghidata ecografic. Nu toți medicii radiologi sunt instruiți în această tehnică. Chirurgul dumneavoastră ortoped ar trebui să știe cine sunt radiologii din zona dumneavoastră care vă pot ajuta cu acest tip de procedură.
Medicul radiolog identifică initial depozitul de calciu din tendonul dumneavoastra folosind un aparat cu ultrasunete, ecograful. După ce calciul din coafa rotatorilor este identificat, medicul vă va amorți pielea din zona umărului cu o anestezie locală. Dupa ce pielea este amorțită, medicul radiolog poate introduce sub ghidajul ecografului un ac în depozitul de calciu și să îl spele progresiv injectand în tendon o solutie salină care il dizolvă.
La majoritatea oamenilor, depozitul de calciu are o consistenta de pastă de dinți, fiind relativ ușor pentru medicul radiolog să-l spele de pe manșeta rotatoare. De obicei, nu este un depozit dur precum osul. Deși mai rar, la o parte dintre pacienti depozitul de calciu va fi mai greu de spălat.
De obicei, ameliorarea durerii este observată într-o zi sau două. După procedură, veți fi avea un umăr dureros pentru câteva zile, dar durerea ar trebui să fie mult diferită. De obicei, în aproximativ o săptămână, majoritatea dintre dumneavoastra vă veti simți mult mai bine.
Inflamația declansată de tendinita calcificantă poate provoca, de asemenea, rigiditatea articulatiei la mulți dintre pacienti. Injectile ghidate ecografic in bursa subacromială cu substante antiinflamatorii pot ameliora semnificativ durerea si rigiditatea articulară. În afară de injectii, majoritatea pacientilor vor avea nevoie de fizio si kinetoterapie pentru a-și îmbunătăți mobilitatea umerilor și pentru a fi ajutati să revină la forta și funcționalitatea normală.
Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scapa de calcificarile din coafa rotatorilor?
Operația pentru tendinita calcificanta a umărului este de fapt mai rar necesară. Acest lucru se datorează faptului că spălările ghidate ecografic au avut si continuă să aibă un succes rezonabil. Cheia este să găsiti o echipă de chirurg / radiolog care să lucreze împreună și să fie foarte buni în efectuarea aceastei tehnici. Spălarea ghidată cu ultrasunete este o mică procedură efectuată în cabinet. Se efectuează folosind doar anestezie locală.
Ocazional, calciul care a fost spălat din tendoanele coafei rotatorilor va provoca o bursită intensă sau o inflamație în interiorul umărului. Dacă se întâmplă acest lucru și nu răspundeți la gheață și medicatie antiinflamatorie, atunci există posibilitatea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală minim invaziva, adică de o artroscopie de umar pentru a îndepărta țesutul inflamat. Acesta se intampla însa destul de rar.
Recuperarea după o „spălare” ghidată cu ultrasunete pentru tendinita calcificanta este de obicei rapidă. Majoritatea oamenilor vor avea durere pentru o zi sau două după procedura. În decurs de o săptămână, durerea cea mai severă pe care o aveati va dispărea. S-ar putea să rămâneți cu o durere surdă care se va îmbunătăți în continuare însă prin exerciții fizice și fizioterapie.