MENIU
TratamenteUmar

Operatia Bankart | Luxatie Recidivanta Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este un Umăr Instabil?

Un umăr este instabil atunci când capul humerusului iese parțial sau complet din articulatie, părăsind suprafață glenei.

O luxatie de umăr este cel mai adesea rezultatul unui traumatism prin cădere în timpul unor activitati sportive. Cel mai adesea capul humeral se luxeaza în fața glenei cauzand o luxatie anterioară. Tipic, pacienții descriu o cădere, cu bratul întins și depărtat de corp, care duce la o luxatie de umar. In momentul caderii se produce o mișcare bruscă în abductie si rotație externă a articulatiei gleno-humerale, care forteaza capul humeral sa iasa din articulatie.

Când umărul se luxeaza, de obicei se aude un pocnet, însoțit de durere intensă și pacientul simte imediat că umărul a iesit de la locul lui. Într-o luxatie anterioara apare o deformare a părții din față a umărului; această deformare este cauzată chiar de capul humeral care stă în fața glenei.

Majoritatea celor care au o prima luxatie nu sunt capabili să-și reducă singuri umărul și trebuie sa meargă într-o camera de gardă pentru a avea umărul pus la loc.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/operatia-bankart-scaled.jpg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in tratamentul instabilității de umăr.

Ce Structuri Sunt Lezate Dupa o Luxatie de Umar?

Cand umărul se luxeaza, labrumul articular este rupt si smuls impreuna cu ligamentele atasate de acesta de pe marginea glenei. Labrumul este un burelet de cartilaj atașat circular pe întregul contur al glenei. Articulatia umarului are cel mai mare grad de mobilitate dintre toate articulațiile corpului. Asta se datoreaza formei plate a glenei si faptului ca stabilitatea statica a articulatiei este asigurata in special de catre labrum si de ligamentele atașate de acesta.

Prin comparatie, soldul este diferit de umar deoarece cavitatea in care sta capul femural, cotilul, are o suprafata mult mai adancita comparativ cu cea a glenei, care este plata, iar stabilitatea articulatiei soldului este astfel asigurată, in principal, de modul in care se îmbină oasele fiind mai putin dependenta de labrum si ligamente.

Într-o luxatie anterioară a umărului, labrumul articular este smuls de pe partea din față a glenei. Partea din spate a capului humeral se loveste puternic de marginea glenei si se deformează prin înfundare cu aparitia unui defect Hill-Sachs. În unele situatii, marginea anterioara a glenei se poate fractura și un fragment mic de os se desprinde, acesta fractura fiind numita leziune Bankart osos. Dacă cineva are luxatii repetate, în timp, capul humeral va ,,toci” cartilajul și osul de pe marginea glenei.

Articulatia umărului seamănă cu o minge pe un platou. Mingea se mișcă pe suprafața platoului si este ținută să nu iasă de către ligamentele si labrumul care o înconjoară. Daca platoul se sparge, adica daca glena se fractureaza sau se toceste, umărul devine foarte instabil deoarece mărimea suprafeței glenei este foarte importantă pentru stabilitatea articulatiei.

Din nefericire, o leziune a labrumului sau o fractură a marginei glenei aparute in urma unei luxatii, nu se vor vindeca în poziția corecta inițială. De aceea daca cineva a suferit o luxatie, acesta va avea un risc mai mare de a-și luxa din nou umărul în viitor, in special daca e tânăr, bărbat si practica sporturi de contact. Cu fiecare noua luxatie, labrumul, ligamentele si osul se vor deteriora din ce in ce mai mult. Exista o legătură clara între numărul de luxatii si riscul de a dezvolta în viitor artroza.

Umărul poate deveni atat de instabil incat se poate disloca in timpul unor activitati banale cum ar fi imbracatul si dezbracatul sau când pacientul doarme. Acesti pacienți de regula au nevoie de tratament chirurgical, adica de o operatie de stabilizare umar pentru a putea duce o viata normala.

Cine Este Candidat Pentru Operația De Stabilizare A Umărului?

Tratamentul pacientilor tineri care au suferit o prima luxatie de umăr este plin de controverse. Unii chirurgi ortopezi recomandă o prima etapa de tratament conservator, constand in repaus, imobilizare in esarfa și recuperare medicala. Alții recomanda interventie chirurgicală imediata pentru a repara labrumul rupt, argumentand că este foarte probabil ca acea persoana tânără să aiba o noua luxatie și să-și creeze noi leziuni de labrum si os, iar intervenția, facuta din timp, ar putea evita asta.

Pacientii mai in vârsta nu au un risc important de recidiva dupa o prima luxatie, dar de regula acestia își rup tendoanele coafei rotatorilor. Din acest motiv este foarte important ca examinarea RMN obținută să analizeze și starea acestor tendoane. Dacă într-adevăr aceste tendoane sunt rupte, atunci operația este recomandată pentru a repara ruptura care altfel s-ar agrava în timp.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/operatie-bankart.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/artroscopia-spalla.jpg

Cum Este Operația Pentru un Umăr Instabil?

Interventia chirurgicala prin care se repară un umăr care continuă sa se luxeze se numeste operatia Bankart si se realizeaza artroscopic prin trei mici incizii. O camera video este introdusă în umăr, iar sub controlul ei, labrumul rupt este adus înapoi la marginea glenei de unde s-a desprins si fixat acolo folosind implanturi chirurgicale mici dar foarte rezistente denumite ancore. În același timp, ligamentele care au fost intinse in timpul luxatiilor repetate si au devenit laxe sunt retensionate.

Câteodată, unul din tendoanele coafei rotatorilor, tendonul infraspinos, este cusut in defectul osos din capul humeral, defect Hill-Sachs, cu scopul de a stabiliza suplimentar umărul. Procedura se numeste Remplissage. Fracturile mici ale marginei glenei, leziunile Bankart osos, pot fi de asemenea fixate cu succes artroscopic.

Cum Este Recuperarea După Operatia Bankart?

Pacienții vor petrece după operație o noapte in spital si vor pleca a doua zi. Vor folosi o esarfa timp de 4 săptămâni. Programul de recuperare funcțională va începe imediat după operație. Vor fi recomandate pentru început exerciții ușoare de mobilitate, dar acestea vor fi limitate pentru a nu forța tesuturile recent reparate. După 4 săptămâni vor începe exercițiile de întărire a musculaturii. Cei mai mulți dintre pacienti vor avea un umăr nedureros, cu mobilitate si forta complete dupa aproximativ 3-4 luni cand se pot întoarce la majoritatea activităților sportive.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/57642AD2-9E07-4C98-90DC-60EB4368F6F9.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/5B24554F-0658-4306-92D6-90CFE34B96E1.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în tratamentul umărului instabil.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas