Ce Este un Umăr Instabil?
Un umăr este instabil atunci când capul humerusului iese parțial sau complet din articulatie, părăsind suprafață glenei.
O luxatie de umăr este cel mai adesea rezultatul unui traumatism prin cădere în timpul unor activităti sportive. Cel mai adesea capul humeral se luxează în fața glenei cauzând o luxatie anterioară de umar. Tipic, pacienții descriu o cădere, cu bratul întins și depărtat de corp, care duce la o luxatie de umar. În momentul căderii se produce o mișcare bruscă în abductie si rotație externă a articulatiei gleno-humerale, care fortează capul humeral să iasă din articulatie.
Când umărul se luxeaza, de obicei se aude un pocnet, însoțit de durere intensă și pacientul simte imediat că umărul a iesit de la locul lui. Într-o luxatie anterioara apare o deformare a părții din față a umărului. Această deformare este cauzată chiar de capul humeral care stă în fața glenei!
Majoritatea celor care au o primă luxatie nu sunt capabili să-și reducă singuri umărul și trebuie sa meargă într-o camera de gardă pentru a avea umărul pus la loc.
Ai un umar instabil si vrei să îl tratezi?
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgia artroscopica a umarului cu experientă în tratamentul instabilității de umăr.
Ce Structuri Sunt Lezate După o Luxatie de Umar?
Cand umărul se luxeaza, labrumul articular este rupt si smuls împreuna cu ligamentele atasate de acesta de pe marginea glenei. Labrumul este un burelet de cartilaj atașat circular pe întregul contur al glenei. Articulatia umarului are cel mai mare grad de mobilitate dintre toate articulațiile corpului. Asta se datoreaza formei plate a glenei si faptului ca stabilitatea statica a articulatiei este asigurată în special de către labrum si de ligamentele atașate de acesta.
Prin comparatie, soldul este diferit de umar deoarece cavitatea în care stă capul femural, cotilul, are o suprafată mult mai adâncita comparativ cu cea a glenei, care este plată, iar stabilitatea articulatiei soldului este astfel asigurată, în principal, de modul în care se îmbină oasele fiind mai putin dependentă de labrum si ligamente.
Într-o luxatie anterioară a umărului, labrumul articular este smuls de pe partea din față a glenei. Partea din spate a capului humeral se loveste puternic de marginea glenei si se deformează prin înfundare cu aparitia unui defect Hill-Sachs. În unele situatii, marginea anterioară a glenei se poate fractura și un fragment mic de os se desprinde, acesta fractură fiind numită leziune Bankart osos. Dacă cineva are luxatii repetate, în timp, capul humeral va ,,toci” cartilajul și osul de pe marginea glenei.
Articulatia umărului seamănă cu o minge pe un platou. Mingea se mișcă pe suprafața platoului si este ținută să nu iasă de către ligamentele si labrumul care o înconjoară. Dacă platoul se sparge, adică dacă glena se fracturează sau se toceste, umărul devine foarte instabil deoarece mărimea suprafeței glenei este foarte importantă pentru stabilitatea articulatiei.
Din nefericire, o leziune a labrumului sau o fractură a marginei glenei apărute în urma unei luxatii, nu se vor vindeca în poziția corectă inițială. De aceea dacă cineva a suferit o luxatie, acesta va avea un risc mai mare de a-și luxa din nou umărul în viitor, în special dacă este tânăr, bărbat si practică sporturi de contact. Cu fiecare nouă luxatie, labrumul, ligamentele si osul se vor deteriora din ce în ce mai mult. Există o legătură clara între numărul de luxatii si riscul de a dezvolta în viitor artroza.
Umărul poate deveni atăt de instabil încât se poate disloca în timpul unor activitati banale cum ar fi îmbrăcatul si dezbrăcatul sau când pacientul doarme. Acesti pacienți de regulă au nevoie de tratament chirurgical, adică de o operatie de stabilizare umar pentru a putea duce o viata normală.
Cine Este Candidat Pentru Operația De Stabilizare a Umărului?
Tratamentul pacientilor tineri care au suferit o primă luxatie de umăr este plin de controverse. Unii chirurgi ortopezi recomandă o prima etapa de tratament conservator, constând în repaus, imobilizare în esarfa și recuperare medicală. Alții recomandă interventie chirurgicală imediată pentru a repara labrumul rupt, argumentând că este foarte probabil ca acea persoană tânără să aibă o nouă luxatie și să-și creeze noi leziuni de labrum si os, iar intervenția, făcută din timp, ar putea evita asta.
Pacientii mai în vârsta nu au un risc important de recidiva după o primă luxatie, dar de regulă acestia își rup tendoanele coafei rotatorilor. Din acest motiv este foarte important ca examinarea RMN obținută să analizeze și starea acestor tendoane. Dacă într-adevăr aceste tendoane sunt rupte, atunci operația este recomandată pentru a repara ruptura care altfel s-ar agrava în timp.
Cum Este Operația Pentru un Umăr Instabil?
Interventia chirurgicala prin care se repară un umăr care continuă să se luxeze se numeste operatia Bankart si se realizează artroscopic prin trei mici incizii. O camera video este introdusă în umăr, iar sub controlul ei, labrumul rupt este adus înapoi la marginea glenei de unde s-a desprins si fixat acolo folosind implanturi chirurgicale mici dar foarte rezistente denumite ancore. În același timp, ligamentele care au fost întinse in timpul luxatiilor repetate si au devenit laxe sunt retensionate.
Câteodată, unul din tendoanele coafei rotatorilor, tendonul infraspinos, este cusut in defectul osos din capul humeral, defect Hill-Sachs, cu scopul de a stabiliza suplimentar umărul. Procedura se numeste Remplissage. Fracturile mici ale marginei glenei, leziunile Bankart osos, pot fi de asemenea fixate cu succes artroscopic.
Cum Este Recuperarea După Operatia Bankart?
Pacienții vor petrece după operație o noapte în spital si vor pleca a doua zi. Vor folosi o esarfă timp de 4 săptămâni. Programul de recuperare funcțională va începe imediat după operație. Vor fi recomandate pentru început exerciții ușoare de mobilitate, dar acestea vor fi limitate pentru a nu forța tesuturile recent reparate. După 4 săptămâni vor începe exercițiile de întărire a musculaturii. Cei mai mulți dintre pacienti vor avea un umăr nedureros, cu mobilitate si fortă complete după aproximativ 3-4 luni când se pot întoarce la majoritatea activităților sportive.
Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în tratamentul umărului instabil.