MENIU
Articole

Operația de menisc este o procedura standard sau nu? | Dr. Adrian Pojoga

Ce înseamna de fapt o procedură standard?

Un chirurg nu ar trebui să trateze niciodată o operație de menisc ca pe un proces automatizat, de linie de asamblare. Când aud un pacient spunând „Doctorul mi-a spus că este o procedură standard”, adesea cred că pacientul a inteles că medicul nu se gândește prea mult la procedura in timp ce o realizeaza, face ceva automat. În mintea pacientului nu există  „procedură standard”.

Sau un alt pacient îmi va spune: „Mi s-a spus că am un menisc rupt în genunchi. Chirurgul a spus că este foarte simplu să scoți doar partea ruptă a meniscului și ca este o procedură standard pe care o face frecvent.”

Da, din pacate asa este, si se intampla sa ne intalnim destul de des cu acest scenariu. Dar de fapt, nu ar trebui să abordam lucrurile atat de simplist si standardizat pentru ca fiecare pacient este diferit. Fiecare genunchi este diferit. Fiecare ruptură de menisc este diferită. Și cel mai important, obiectivele și rezultatul fiecărei proceduri sunt diferite. Voi încerca să va explic.

Ce este un menisc și de ce este atât de important?

Meniscul este amortizorul cheie în genunchi. Chiar si in situatia in care doar portiuni mici din acesta sunt indepartate prin operatie, presiunea exercitata asupra cartilajului, care nu mai este protejat de menisc, va creste, uzand suprafata portanta si ducând la artroza precoce a genunchiului. Când meniscul este rupt, scopul tratamentului este de a salva cât mai mult tesut meniscal posibil, de preferință prin repararea acestuia sau, dacă este cu adevărat ireparabil, prin îndepărtarea a cat mai puțin din acesta pentru a recrea o suprafață netedă la nivelul marginilor uzate. Chiar și cele mai comune rupturi de menisc au adesea rupturi laterale suplimentare sau zone degenerative ascunse care pot afecta rezultatul final al tratamentului.

Operatia de menisc este întradevăr standard pentru un chirurg?

Maestria chirurgului determină cât de neted și de stabil va fi țesutul meniscal rămas la sfârșitul intervenției. Înțelegerea științifică a chirurgului cu privire la cât de important este meniscul pentru genunchi, cum se stimulează o nouă alimentare cu sânge a acestuia, cum se folosesc injecțiile cu factori de creștere pentru a ajuta vindecarea, cum se recrutează celule progenitoare derivate din celule stem la locul de vindecare, cum se suturează marginile rupte sau (dacă este necesar) cum se înlocuiește meniscul distrus cu unul nou artificial sau de la un donator, este esentiala si va determina modul cum va acționa acesta atunci când se va confrunta cu ruptura unică de menisc din interiorul genunchiului dvs, unic.

Deci deocamdata, nimic standard.

Dar pentru pacient?

Preferințele d-voastră ca pacient contribuie, de asemenea, la a face cazul d-voastră unic și nestandardizat. Sunteți dispus să treceti printr-o perioda mai îndelungată de recuperare post operatorie pentru a permite vindecarea țesuturilor? Puteti accepta ca în cazul în care efortul de a va salva meniscul prin sutura, eșuează, sa fie nevoie de o nouă intervenție chirurgicală? Vreți doar să vă întoarceți rapid la activitatea d-voastră și nu sunteți preocupat de consecintele pe termen lung ale rupturii de menisc? Vreți să alergați la maratoane și aveți nevoie de orice protector posibil in articulatie împotriva șocurilor? Dacă o parte semnificativă a meniscului este deteriorată ireversibil, este chirurgul d-voastră pregătit să vă înlocuiască meniscul în timpul aceleiași intervenții chirurgicale? Ați convenit cu chirurgul dumneavoastră asupra obiectivelor intervenției chirurgicale?

Din nou, nimic standard.

Consider că fiecare pacient și fiecare problemă – nu doar fiecare leziune de menisc – este unică și că este important să încercăm să potrivim abilitățile chirurgului cu nevoile pacientului pentru a obtine un rezultat bun al tratamentului. O parte din munca unui chirurg este de a educa pacienții nu doar despre ceea ce putem face astăzi, ci si despre ceea ce ne aduce viitorul în ceea ce privește noile tehnici și înțelegerea acestora. Și cred că fiecare chirurg ar trebui să se gândească și să lucreze la cum să îmbunătățească fiecare procedură chirurgicala care se practica deja.

Deci, dacă vi se va spune că procedura dumneavoastră este standard, nu uitați să întrebați „Standardul cui?”

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas