MENIU
GenunchiTratamente

Operatia de Reparare Ligament Incrucisat Anterior | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este si Cum se Tratează Ruptura de Ligament Încrucișat Anterior?

Ruptura de ligament încrucișat anterior LIA a devenit extrem de des întâlnită pe mai toate terenurile de sport din lume. O ruptură de ligament încrucișat anterior este tratata de obicei chirurgical, prin reconstrucție. Reconstructia de ligament incrucisat anterior inseamna înlocuirea ligamentului rupt cu o grefa alcatuita din unul sau mai multe tendoane, recoltate cel mai adesea de la pacient. Tehnicile artroscopice au evoluat enom in ultimii ani si permit realizarea cu succes pe langa operatiile de reconstructie si a operatiilor de reparare ligament incrucisat anterior.

Intrebarea care a inceput recent să fie pusă din ce in ce mai des este: nu ar fi mai bine să reparam ligamentul rupt in loc să îl reconstruim cu o grefa?

Fie că sunt datorate antrenamentelor incorecte, slabei pregătiri fizice, specializarii prea timpurii intr-un singur sport sau pur si simplu ghinionului, literatura si experienta clinică ne spun ca rupturile LIA sunt din ce in ce mai frecvente in randul sportivilor.

Dacă un sportiv își rupe LIA se poate astepta la o perioada lungă de recuperare, cu o șansă de 25% de a se reaccidenta și cu o rata de întoarcere la nivelul sportiv dinainte de accidentare, destul de modestă, de 65-70%. Din păcate sportivul care își rupe LIA are de asemenea si un risc ridicat de a dezvolta artroza la o vârstă relativ tânăra.

Încă nu se stie foarte clar de ce riscul de a dezvolta artroza este atât de mare in ciuda tehnicilor actuale de reconstrucție a ligamentului incrucisat anterior, de aceea merită încercată si o alta abordare in tratamentul acestei leziuni, in speranta ca acest risc va fi diminuat semnificativ in viitor.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/5FF15315-9FA5-45EC-ABF3-3FFB0A03DC21.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/4DA90DE3-DD6B-4C56-9EE0-25B8568E1C88.jpeg

Dr.Pojoga este ortoped specializat în chirurgia genunchiului. Dr Pojoga realizează frecvent si cu succes operatii de reparare artroscopica ,,Internal Brace” de ligament încrucișat anterior.

De Ce Ar Trebui Reparata o Ruptură LIA?

Avem deja în intreaga lume o experiența foarte mare în tratarea sportivilor cu ruptură de LIA. Pentru mulți dintre acestia metodele actuale de tratament le permit reîntoarcerea la activitatea sportiva sau mentinerea unui stil de viață activ. Din păcate reîntoarcerea cu succes în activitatea sportivă aduce cu sine un risc de aproape 25% de ruptura LIA la celalalt genunchi sau a celui operat si reconstruit.

Ligamentul Încrucișat Anterior LIA normal are între fibrele lui multiple terminatii nervoase cu funcții speciale. Aceste terminatii nervoase sunt in permanență stimulate în timpul mișcării prin întinderea sau relaxarea ligamentului și asigură astfel proprioceptia. Proprioceptia inseamna că, prin feedback-ul trimis în permanenta de către acesti nervi, creierul va sti poziția în spațiu a genunchiului fără ca noi să ne uitam la genunchi și să devenim conștienți de acest lucru. Se pare ca aceasta proprioceptie influențează semnificativ senzația de stabilitate la nivelul unei articulatii. De exemplu, dacă după o entorsa de gleznă pacientul va face un antrenament specific, capabil sa îi îmbunătățească proprioceptia, glezna lui se va simți mult mai stabilă si va evita recidiva. De asemenea se pare ca ortezele elastice de genunchi au la baza acelasi mecanism de stimulare a proprioceptiei si astfel creaza senzatia de stabilitate.

Când LIA se rupe, aceste fibre nervoase se rup în egala măsură. Din pacate în urma unei reconstructii standard a LIA, acești nervi nu se vor regenera. Din acest motiv, noul ligament nu va transmite nici un feedback proprioceptiv către creier.

Asta poate explica motivul pentru care unii pacienți cu LIA reconstruit își simt în continuare genunchiul instabil, si poate de ce avem un risc mai mare de a dezvolta artroza după o ruptura LIA.

Exista 3 motive principale pentru care o reparare artroscopica de ligament incrucisat anterior ar fi de preferat în locul unei reconstructii cu grefa :

  1. Cand facem o reparare de ligament incrucisat anterior nu avem nevoie de o grefa de tesut pe care sa o folosim pentru noul ligament. In prezent pentru o reconstrucție recoltam de la pacient unul sau mai multe tendoane, fapt care poate contribui la durerea de dupa operatie precum si la alte posibile probleme ulterioare.
  2. O reparare cu succes a LIA contribuie la refacerea nervilor responsabili de proprioceptie din structura ligamentului. Acest lucru poate îmbunătăți semnificativ senzatia de stabilitate în genunchi, poate creste capacitatea de reîntoarcere la activități sportive si poate sa scada semnificativ riscului de artroza.
  3. Aproape 25% din pacienții cu LIA reconstruit riscă să își rupă din nou ligamentul. Operatia de revizie ligament incrucisat anterior este de cele mai multe ori o interventie complicată cu rezultate adeseori mai slabe dacat prima reconstructie. Daca reparam LIA si pacientul își rupe din nou ligamentul, reinterventia va fi mult mai ușoara, comparabilă cu o prima reconstructie deoarece spre deosebire de revizie, nu avem tunele osoase mari în os care pot impiedica realizarea de noi tunele. Pentru a repara LIA pe cale artroscopica nu este nevoie sa foram tunele mari in os.

Se Pot Repara Toate Rupturile LIA?

Cu siguranta NU.

Nu se pot repara toate rupturile LIA, ci doar un procent destul de mic dintre acestea. LIA nativ este atasat la un capăt pe femur si la celalalt pe tibie. Tehnicile noastre actuale permit repararea doar a rupturilor LIA localizate sus, la locul de inserție de pe femur.

De asemenea pentru a putea fi reparată, ruptura LIA nu trebuie sa fie veche. Dacă ruptura este veche, ligamentul este de regula degenerat, retractat și nu vom putea sa-l readucem la locul de unde s-a desprins.

De asemenea uneori ligamentul rupt arata ca si cum ar fi explodat și în aceste situații rămâne prea putin țesut viabil pentru a putea fi reparat.

In toate aceste situații când nu putem repara ligamentul, putem sa facem în schimb o augmentare biologică, adică să păstrăm ligamentul rămas pe loc si sa îl întărim cu o grefa de țesut care se va lipi peste vechiul ligament.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/repararea-ligamentului-incrucisat-internal-brace-e1606839157519.jpg

Cum Se Realizeaza Operatia de Reparare Ligament Incrucisat Anterior?

Daca un pacient își rupe LIA atunci va trebui sa ia in considerate un tratament chirurgical, dacă dorește sa își mențină un stil de viața activ. De aici încolo există mai multe optiuni.

Daca pacientul optează pentru reparare si ligamentul este reparabil, atunci dr. Pojoga îl va sutura la locul de pe femur de unde s-a rupt si va întări ligamentul cu o banda sintetica rezistenta denumita Internal Brace.

Daca repararea artroscopica nu este posibila atunci se va trece la o reconstructie standard cu grefa sau augmentare biologica.

Ce Este Operatia de Reparare LIA cu Augmentare Biologica?

Cele mai multe dintre rupturile LIA nu pot fi reparate prin sutura. Daca ligamentul nu poate fi reparat, dar o mare parte din ligament a ramas atasat pe tibie, atunci dr.Pojoga va păstra ligamentul pe loc si il va întări cu o grefa de tendon. Grefa va fi plasata prin mijlocul ligamentului rămas. Acest lucru va permite ca ligamentul ramas sa se vindece prin lipire peste grefa de tendon. Drept urmare se va îmbunătăți vascularizatia grefei cu posibilitatea refacerii terminatiilor nervoase responsabile de proprioceptie.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/2AD2C8EA-7A56-4437-9933-654FCDA508DA.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/6489847F-C027-4ED5-911F-795F7A52EE19.jpeg

Care Sunt Riscurile Operatiei de Reparare Ligament Incrucisat Anterior?

Riscurile sunt in general cele comune oricărei intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului: sangerare, infecție, durere cronica, tromboze sau scăderea mobilitatii articulare. În plus există riscul ca ligamentul reparat sa nu se vindece si sa se rupa din nou la un traumatism.

Tratamentul rupturilor LIA este complex si va continua sa se schimbe si sa evolueze. Cu cât vom înțelege mai multe lucruri despre biologia rupturilor de LIA cu atât vom putea sa le asigurăm pacientilor reîntoarcerea mai rapidă la un stil de viață activ și sa îi ferim de artroza.

Poate, daca vom acorda o atentie mai mare repararii ligamentului în locul reconstrucției acestuia vom face un pas decisiv in evoluția acestor tratamente. Doar timpul va spune acest lucru.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgia genunchiului cu experienta vasta în tratamentul rupturii de ligament încrucișat anterior.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas