MENIU
TratamenteUmar

Operatia de Tenodeza Biceps | Artroscopie Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Operatia de Tenodeză Biceps?

Operația de tenodeză biceps este o interventie chirurgicală minim invazivă utilizată pentru a trata leziunile tendonului lung al bicepsului. Acestă intervenție poate fi realizată artroscopic sau deschis, printr-o mică incizie.

Muschiul biceps are 2 tendoane cu care se fixează în zona umărului: capătul lung si capătul scurt. Capătul lung al bicepsului este fixat chiar în articulatia umărului la nivelul labrumului articular iar cel scurt în imediata vecinătate a articulatiei, pe apofiza coracoida. Capătul lung este cel mai adesea afectat de inflamatii sau rupturi și cauzează durere în regiunea umărului.

ruptura tendon biceps
artroscopie umar

Ai fost diagnosticat cu o problemă la nivelul bicepsului si ai nevoie de o operatie?

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia umarului cu vastă experiență in tratamentul leziunilor de biceps.

Când Este Indicată Operatia de Tenodeza Biceps?

Leziunile tendonului biceps sunt frecvent întâlnite la sportivii aruncători precum și la cei care execută mișcări repetate deasupra capului, cum sunt tâmplarii sau zugravii. Inflamatia, instabilitatea sau ruptura de tendon biceps sunt surse ale durerii de umăr. Durerea este localizată în partea din față a umărului. Multi pacienți au deseori senzația că ceva agată în articulatie în timpul mișcării.

Tratamentul pentru o tendinita de biceps include: repaus, aplicatii reci locale, modificarea activității, fizioterapie, medicamente antiinflamatorii orale sau injectii cu cortizon în jurul tendonului inflamat. Aceste măsuri sunt de regula eficiente în cazul tendinitei dar în cazul rupturii ele vor asigura doar o ameliorare temporară.

Dacă cineva bănuiește ca are o leziune de tendon biceps ar trebui sa consulte un chirurg ortoped. După examinarea clinică se va recomanda de regulă un examen imagistic ecografic sau RMN pentru vedea dacă există o ruptură sau o subluxatie (deplasare de la locul sau) a tendonului biceps.

Când apare subluxatia tendonului, un ligament care în mod normal tine acest tendon în șanțul lui de pe humerus, cedează si astfel tendonul scapă si iese afară din acest sant. Dacă tendonul este rupt sau subluxat, pacientii au de regulă nevoie de operatie pentru că aceste leziuni nu se vor vindeca. Ba mai mult, instabilitatea tendonului biceps poate cauza leziuni suplimentare și în special ruptura unui tendon din coafa rotatorilor, tendonul subscapular.

Cum se Realizează Operatia de Tenodeza Biceps?

tenodeza biceps

Ruptura de tendon biceps se aseamăna cu desirarea si ruperea unei frânghii, la capătul unde aceasta este legată. La fel ca în cazul franghiei, si pentru biceps nu există o metoda eficientă de a repara partea desirată sau ruptă partial.

Prin operația de tenodeza, tendonul biceps va fi fixat din nou pe os de-a lungul traseului său normal, dar mai jos, unde tendonul este sănătos, iar porțiunea degenerată a tendonului, care cauzează durere, va fi înlăturată.

Operatia de Tenodeza Biceps poate fi realizată deschis, printr-o mică incizie de 2-3 cm sau complet închis prin artroscopie.

În cazurile în care tendonul este foarte degenerat si desirat, dr.Pojoga preferă tehnica de Tenodeza Subpectorala care se realizează deschis prin acea mini incizie.

În această tehnică, se realizeaza o incizie de 3 cm în regiunea interioară a brațului, foarte aprope de axilă, tendonul biceps este identificat în locul unde stă de obicei sub muschiul pectoral, partea desirată a tendonului este înlăturată, capătul rămas este cusut cu fire rezistente si fixat cu ajutorul unui buton metalic care este introdus în os într-o gaura mică realizată cu un burghiu. Tendonul se va vindeca în acesta nouă locatie, pacientul își va recupera forța si nu va mai avea durere deoarece portiunea de tendon degenerat si inflamat a fost înlăturată.

Operatia de tenodeza poate fi realizată si artroscopic, într-o manieră asemănătoare cu tehnica deschisă. Sub control artroscopului tendonul este fixat pe os la nivelul articulatiei însă. Tehnica artroscopică este preferată în cazurile în care tendonul nu este foarte deteriorat si degenerat, deoarece o mare parte din tendon rămâne în articulatie si poate cauza în continuare durere.

La pacienții mai în vârsta și mai puțin activi fizic, care au o afectare cronică a bicepsului, acest tendon va fi doar taiat de la nivelul articulatiei fără însă să mai fie refixat si lăsat să alunece în jos pe braț unde se va cicatriza si vindeca. Aceasta operație poartă denumirea de Tenotomie Bicipitala Artroscopica. Operatia este frecvent realizată concomitent cu cea de reparare artroscopica coafa rotatori.

Recuperarea după această procedură este foarte rapidă deoarece nu este nevoie de protectia zonei reparate asa cum se recomandă în cazul tenodezei. Pacientul poate rămâne cu o ușoară deformare de ordin estetic a bratului deoarece corpul muscular al bicepsului alunecă putin mai jos față de pozitia normală. Există de asemenea si o usoara scădere a forței musculare după această procedură, dar studiile arată că majoritatea pacientilor în vârstă evoluează foarte bine postoperator, fără dureri și cu o funcție mai bună a umărului.

Cum Este Recuperarea după Operatia de Tenodeza Biceps?

După operatie, membrul superior va fi imobilizat în esarfă timp de 4 săptămâni pentru a proteja tendonul reparat. Pacienții au nevoie de medicamente orale câteva zile pentru a controla durerea, în special noaptea. Imediat după operatie pot fi începute exercitii ușoare de mobilitate iar după 4 săptămâni se poate începe kinetoterapia standard.

Majoritatea pacienților evoluează foarte bine după această procedură si se pot întoarce fără durere la activitățile fizice preferate.

operatie tendon rupt umar
operatie tendon rupt umar
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia umarului cu experienta vasta in tratarea leziunilor de biceps.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?