MENIU
TratamenteUmar

Operatia de Tenodeza Biceps | Artroscopie Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Operatia de Tenodeza Biceps?

Operația de tenodeza biceps este o interventie chirurgicala minim invaziva utilizată pentru a trata leziunile capatului lung al bicepsului. Acesta intervenție poate fi realizată artroscopic sau deschis, printr-o mică incizie.

Muschiul biceps are 2 tendoane cu care se fixeaza in zona umărului: capătul lung si capătul scurt. Capătul lung al bicepsului este fixat chiar în articulatia umărului la nivelul labrumului articular iar cel scurt în imediata vecinătate a articulatiei, pe apofiza coracoida. Capătul lung este cel mai adesea afectat de inflamatii sau rupturi și cauzează durere în regiunea umărului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/8DF31A78-7713-4B59-BCAA-EEE078BDAFA6.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/0346B870-0A24-48A5-B6D6-4107F1D36DC4.jpeg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia umarului cu vastă experiență in tratamentul leziunilor de biceps.

Cand Este Indicata Operatia de Tenodeza Biceps?

Leziunile tendonului biceps sunt frecvent întâlnite la sportivii aruncatori precum și la cei care execută mișcări repetate deasupra capului, cum sunt tâmplarii sau zugravii. Inflamatia, instabilitatea sau ruptura de tendon biceps sunt surse ale durerii de umăr. Durerea este localizată în partea din față a umărului. Multi pacienți au deseori senzația că ceva agăța în articulatie în timpul mișcării.

Tratamentul in tendinita de biceps include: repaus, aplicatii reci locale, modificarea activității, fizioterapie, medicamente antiinflamatorii orale sau injectii cu cortizon in jurul tendonului inflamat. Aceste măsuri sunt de regula eficiente în cazul tendinitei dar în cazul rupturii ele vor asigura doar o ameliorare temporara.

Daca cineva bănuiește ca are o leziune de tendon biceps ar trebui sa consulte un chirurg ortoped. După examinarea clinica se va recomanda de regula un examen imagistic ecografic sau RMN pentru vedea daca exista o ruptură sau o subluxatie (deplasare de la locul sau) a tendonului biceps.

Cand apare subluxatia tendonului, un ligament care in mod normal tine acest tendonul în șanțul lui de pe humerus, cedeaza si astfel tendonul scapa si iese afara din acest sant. Dacă tendonul este rupt sau subluxat, pacientii au de regula nevoie de operatie pentru ca aceste leziuni nu se vor vindeca. Ba mai mult, instabilitatea tendonului biceps poate cauza leziuni suplimentare și în special ruptura unui tendon din coafa rotatorilor, tendonul subscapular.

Cum se Realizeaza Operatia de Tenodeza Biceps?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/swivelock_biceps_technique_0-large.png

Ruptura de tendon biceps se aseamana cu desirarea si ruperea unei franghii, la capatul unde aceasta este legată. La fel ca in cazul franghiei, si pentru biceps nu exista o metoda eficienta de a repara partea desirata sau rupta partial.

Prin operația de tenodeza, tendonul biceps va fi fixat din nou pe os de-a lungul traseului sau normal, dar mai jos, unde tendonul este sanatos, iar porțiunea degenerata a tendonului, care cauzeaza durere, va fi inlaturata.

Operatie de Tenodeza Biceps poate fi realizata deschis, printr-o mica incizie de 2-3 cm sau complet închis prin artroscopie.

In cazurile în care tendonul este foarte degenerat si desirat, dr.Pojoga prefera tehnica de Tenodeza Subpectorala care se realizeaza deschis prin acea mini incizie. În această tehnica, se realizeaza o incizie de 3 cm în regiunea interioara a brațului, foarte aprope de axila, tendonul biceps este identificat în locul unde sta de obicei sub muschiul pectoral, partea desirata a tendonului este înlăturată, capatul ramas este cusut cu fire rezistente si fixat cu ajutorul unui buton metalic care este introdus în os într-o gaura mică realizata cu un burghiu. Tendonul se va vindeca in acesta noua locatie, pacientul își va recupera forța si nu va mai avea durere deoarece portiunea de tendon degenerat si inflamat a fost înlăturată.

Operatia de tenodeza poate fi realizata si artroscopic, intr-o manieră asemanatoare cu tehnica deschisa. Sub control artroscopului tendonul este fixat in os la nivelul articulatiei însă. Tehnica artroscopica este preferată in cazurile în care tendonul nu este foarte deteriorat si degenerat, deoarece o mare parte din tendon rămâne în articulatie si poate cauza in continuare durere.

La pacienții mai în vârsta și mai puțin activi fizic, care au o afectare cronică a bicepsului, acest tendon va fi doar taiat de la nivelul articulatiei fara sa mai fie refixat si lasat sa alunece în jos pe braț unde se va cicatriza si vindeca. Aceasta operație poartă denumirea de Tenotomie Bicipitala Artroscopica. Operatia este frecvent realizata concomitent cu cea de reparare artroscopica coafa rotatori.

Recuperarea după această procedura este foarte rapida deoarece nu este nevoie de protectia zonei reparate asa cum se recomanda în cazul tenodezei. Pacientul poate ramane cu o ușoară deformare de ordin estetic a bratului deoarece corpul muscular al bicepsului aluneca putin mai jos față de pozitia normala. Exista de asemenea si o usoara scădere a forței musculare după această procedură, dar studiile arată că majoritatea pacientilor în vârstă evoluează foarte bine postoperator, fără dureri și cu o funcție bună a umărului.

Cum Este Recuperarea după Operatia de Tenodeza Biceps?

Dupa operatie, membrul superior va fi imobilizat în esarfa timp de 4 saptamani pentru a proteja tendonul reparat. Pacienții au nevoie de medicamente orale câteva zile pentru a controla durerea, în special noaptea. Imediat dupa operatie pot fi incepute exercitii ușoare de mobilitate iar după 4 saptamani se poate începe kinetoterapia standard.

Majoritatea pacienților evoluează foarte bine după această procedură si se pot intoarce fara durere la activitățile fizice preferate.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/0D9ECC68-0F85-4931-8430-0339A1CF1EF4.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/11/873AC6BE-AE15-4AD1-B94C-009A173337E9.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia umarului cu experienta vasta in tratarea leziunilor de biceps.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas