MENIU
TratamenteUmar

Operatia Latarjet | Luxatie Recidivanta Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce se Întâmplă Când se Luxeaza Umărul?

luxatie recidivanta umar

Luxatia de umar este una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme apărute după un traumatism la nivelul umărului. Articulatia gleno-humerala este formată din glena și capul humeral. Articulatia este deseori comparată cu o minge (capul humeral) pe un platou (glena), datorită formei plate pe care o are aceasta din urma. Forma plată pe care o are glena face ca umărul să depindă mai mult de ligamente si labrum pentru a menține capul humeral în interiorul articulatiei.

O primă luxatie de umăr poate apare în urma unei căderi mai puternice, asa cum se întâmplă în accidentele de schi sau de bicicletă. În majoritatea cazurilor capul humerusului tinde să se luxeze în fața glenei, luxatie glenohumerala anterioară, dar se poate uneori deplasa și în spatele ei sau în jos in luxatia de umar posterioară sau inferioară.

Labrumul, care seamănă cu o garnitură de cauciuc atașată circular în jurul glenei, este rupt si se desprinde de pe os, în timpul unei luxatii. Din păcate, acest labrum nu se vindecă în pozitia corectă după o luxatie și din acest motiv, persoanele tinere si active sunt predispuse să își luxeze din nou umărul după ce au suferit o primă luxatie. În acest fel apare luxatia recidivanta de umar.

Când umărul se luxeaza pentru prima oară, în cele mai multe cazuri labrumul se rupe si este desprins de pe glena iar ligamentele glenohumerale sunt întinse.

Cu timpul, cu cât se produc mai multe luxatii cu atât umărul va fi mai avariat.

Adesea, pacienții încep cu o simplă ruptură de labrum, și ajung să aibă rupturi ligamentare serioase iar unii își vor fractura sau își vor ,,toci” în timp marginea osoasa a glenei. Această pierdere de os la nivelul glenei face ca umărul sa fie în timp si mai instabil deoarece platoul devine din ce in ce mai mic și scăpă mingea mult mai ușor de pe el.

Având în vedere toate acestea, pacienții tineri cu luxatie recidivanta a umarului vor avea cel mai adesea nevoie de o operație pentru a stabiliza umărul .

luxatie umar

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgie artroscopica, cu experientă în tratamentul luxației recidivante de umăr.

operatie latarjet

Ce Tipuri de Operații Se Practică Pentru Stabilizarea Umărului?

Cei mai mulți dintre pacienți vor fi operati artroscopic prin procedeul Bankart, prin care labrumul este reatasat la marginea glenei de unde s-a desprins iar ligamentele laxe sunt retensionate.

Totuși dacă pacienții au pierdut prin tocire sau fractură mai mult de 20% din suprafata glenei, atunci această reparare a părtilor moi nu va fi suficientă pentru a preveni luxatia umărului. În cazurile cu pierdere semnificativă de os la nivelul glenei este indicată operatia Latarjet prin care se reface osul pierdut si astfel se stabilizează umarul.

Operația Latarjet este o procedură chirurgicala de transfer osos. Intervenția a fost inițial descrisă de către un grup de chirurgi francezi. Operatia Latarjet este realizată prin transferul unei portiuni din apofiza coracoida, un os aflat în imediata vecinătate a glenei si atașarea acestui fragment osos la marginea anterioara a glenei, care a fost fracturată sau tocită prin luxatii repetate. Din fericire forma osului coracoid se potriveste perfect cu conturul glenei. Fragmentul de os va fi menținut pe loc cu 2 șuruburi. Organismul va lipi aceasta grefă de os la glena așa cum se vindecă o fractură, iar in acest fel suprafata glenei se va mări, împiedicând astfel aparitia de noi luxatii ale capului humeral.

Cum Este Recuperarea După Operația Latarjet?

Operatia Latarjet necesită 1 noapte de spitalizare. Înainte de interventie, medicul anestezist vă va amorti întreg membrul făcând o anestezie loco regională, un bloc nervos periferic și de aceea nu veti simti dureri importante în prima zi după intervenție. Pacienții vor utiliza o esarfa în postoperator. Recuperarea functională va fi începută imediat după operatie cu scopul initial de a recupera mobilitatea umarului fără a forță zona reparată. Esarfa va fi utilizata pana la 3-4 saptamani. Osul se vindecă de obicei destul de bine după 8 săptămâni si din acest moment pot fi efectuate exerciții mai intense pentru întărirea musculaturii. Pacientii se vor reîntoarce la activitățile sportive după 3-4 luni.

recupeare dupa operatie de cartilaj
reparare cartilaj genunchi
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este specializat in diagnosticarea si tratarea instabilitatii de umar.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?