MENIU
TratamenteUmar

Operatia Latarjet | Luxatie Recidivanta Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce se Întâmplă Când se Luxeaza Umărul?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/40CFA46D-D4BA-4B57-88BF-30A2884EB64E.jpeg

Luxatia de umar este una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme aparute dupa un traumatism la nivelul umarului. Articulatia gleno-humerala este formată din glena și capul humeral. Articulatia este deseori comparata cu o minge (capul humeral) pe un platou (glena), datorită formei plate pe care o are aceasta din urma. Forma plată pe care o are glena face ca umărul să depindă mai mult de ligamente si labrum pentru a menține capul humeral în interiorul articulatiei.

O primă luxatie de umăr poate apare în urma unei căderi mai puternice, asa cum se întâmplă în accidentele de schi sau de bicicleta. În majoritatea cazurilor capul humerusului tinde sa se luxeze in fața glenei, luxatie glenohumerala anterioară, dar se poate uneori deplasa și în spatele ei sau în jos. Labrumul, care seamănă cu o garnitură de cauciuc atașată circular în jurul glenei, este rupt si se desprinde de pe os, în timpul unei luxatii. Din păcate, acest labrum nu se vindecă în pozitia corectă după o luxatie și din acest motiv, persoanele tinere si active sunt predispuse să își luxeze din nou umărul după ce au suferit o primă luxatie. In acest fel apare luxatia recidivanta de umar.

Când umărul se luxeaza pentru prima oara, în cele mai multe cazuri labrumul se rupe si este desprins de pe glena iar ligamentele glenohumerale sunt întinse.

Cu timpul, cu cât se produc mai multe luxatii cu atât umărul va fi mai avariat.

Adesea, pacienții încep cu o simplă ruptură de labrum, și ajung să aibă rupturi ligamentare serioase iar unii își vor fractura sau își vor ,,toci” în timp marginea osoasa a glenei. Aceasta pierdere de os la nivelul glenei face ca umărul sa devina si mai instabil deoarece platoul devine din ce in ce mai mic și scăpa mingea mult mai ușor de pe el.

Având în vedere toate acestea, pacienții tineri cu luxatie recidivanta a umarului vor avea cel mai adesea nevoie de o operație pentru a stabiliza umărul .

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/shoulder.jpg

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgie artroscopica, cu experienta in tratamentul luxației recidivante de umăr.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/Screenshot_2020-10-27-img_3021-jpg-JPEG-Image-750-×-719-pixels.png

Ce Tipuri de Operații Se Practică Pentru Stabilizarea Umărului?

Cei mai mulți dintre pacienți vor fi operati artroscopic prin procedeul Bankart, prin care labrumul este reatasat la marginea glenei de unde s-a desprins iar ligamentele laxe sunt retensionate.

Totuși dacă pacienții au pierdut prin tocire sau fractură mai mult de 20% din suprafata glenei, atunci aceasta reparare a partilor moi nu va fi suficienta pentru a preveni luxatia umărului. În cazurile cu pierdere semnificativă de os la nivelul glenei este indicată operatia Latarjet prin care se reface osul pierdut si astfel se stabilizeaza umarul.

Operația Latarjet este o procedură chirurgicala de transfer osos. Intervenția a fost inițial descrisă de către un grup de chirurgi francezi. Operatia Latarjet este realizată prin transferul unei portiuni din apofiza coracoida, un os aflat în imediata vecinătate a glenei si atașarea acestui fragment osos la marginea anterioara a glenei, care a fost fracturata sau tocita prin luxatii repetate. Din fericire forma osului coracoid se potriveste perfect cu conturul glenei. Fragmentul de os va fi menținut pe loc cu 2 șuruburi. Organismul va lipi aceasta grefa de os la glena așa cum se vindecă o fractură, iar in acest fel suprafata glenei se va mari, impiedicand astfel aparitia de noi luxatii ale capului humeral.

Cum Este Recuperarea După Operația Latarjet?

Operatia Latarjet necesită 1 noapte de spitalizare. Inainte de interventie, medicul anestezist vă va amorti întreg membrul făcând o anestezie loco regionala, un bloc nervos periferic și de aceea nu veti simti dureri importante in prima zi dupa intervenție. Pacienții vor utiliza o esarfa in postoperator. Recuperarea functionala va fi începută imediat dupa operatie cu scopul initial de a recupera mobilitatea umarului fără a forță zona reparata. Esarfa va fi utilizata pana la 3-4 saptamani. Osul se vindeca de obicei destul de bine dupa 8 saptamani si din acest moment pot fi efectuate exerciții mai intense pentru întărirea musculaturii. Pacientii se vor reîntoarce la activitățile sportive dupa 3-4 luni.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/CE3B8A4A-047F-42D5-AB3C-27E135859CEE.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/2CEEA0E3-7AD1-4EE1-9D65-014BE3F4B50B.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este specializat in diagnosticarea si tratarea instabilitatii de umar.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas