MENIU
TratamenteUmar

Luxatie sau Disjunctie Acromio-Claviculara AC | Dr. Adrian Pojoga

Cum se Tratează o Disjunctie Acromio-Claviculara?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/24963-e1726272545443.png

Stabilizarea articulatiei acromio-claviculare (AC) este o operatie de care au nevoie cel mai adesea pacientii diagnosticati cu o luxatie sau disjunctie acromio-claviculara. Majoritatea leziunilor articulatiei acromio claviculare sunt cauzate de o cădere accidentală pe umăr.

Simptomele într-o luxatie sau disjunctie acromio-claviculara includ adesea durere imediată cu deformarea zonei, precum si scăderea mobilitătii si a fortei umarului. Durerea este cauzată de ruptura ligamentelor articulatiei acromio-claviculare si a tesuturilor din jur.

Stabilizarea chirurgicală a articulatiei acromio-claviculare este recomandată în tratamentul disjunctiilor articulatiei AC de grad inalt. Operatia pentru o disjunctie acromio-claviculara este în mod tipic realizată artroscopic si are scopul de a restabili alinierea normală a articulatiei, în acest fel eliminând durerea si ducând la întoarcerea la normal a functiei umarului.

luxatie clavicula

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în tratarea problemelor de umar, cu experientă în diagnosticarea si tratarea luxatiilor sau disjunctiilor acromio-claviculare.

Când Este Necesară Operatia pentru Disjunctie Acromio-Claviculara?

luxatie clavicula

Disjunctiile acromio-claviculare de grad mic (tipul 1 si 2) sunt tratate nechirurgical cu repaus, gheată si o imobilizare de scurtă durată în esarfă, urmate de recuperare medicală pentru a recâstiga mobilitatea si forta musculara. Ocazional, se folosesc injectii în articulatie pentru a scădea inflamatia.

Pentru disjunctiile AC de grad înalt (tipul 4, 5, 6 si unele tip 3) este necesară operatia de stabilizare artroscopica. În caz contrar, pacienții vor experimenta durere cronică de umar, slabiciune si vor rămâne cu o deformare evidentă a articulatiei AC.

Pacientii care sunt tratati artroscopic pentru o disjunctie AC raportează grade înalte de satisfactie în postoperator. Articulatia AC este redusă si aliniată în pozitia ei normală, în asa fel încât ligamentele ei rupte se vor vindeca corespunzător. Odată recuperați după această interventie, pacientii se vor putea întoarce la toate activitătile lor de zi cu zi, inclusiv activităti sportive si muncă fizică intensă.

Ce Tehnici Chirurgicale Se Folosesc Pentru Stabilizarea Articulatiei AC?

ac_tightrope_0-large
a-right-shoulder-acromioclavicular-joint-dislocation-treated-with-a-hook-plate-the-hook
luxatie clavicula
operatie luxatie clavicula

În mod obisnuit, operatia de stabilizare a articulatiei AC este realizată artroscopic. Capătul claviculei este adus înapoi, în pozitia normală în articulatia AC si este mentinut în această pozitie cu ajutorul unui material de sutură rezistent, fixat cu 2 mici butoane metalice. Uneori, este utilizată o grefa de tendon recoltată de la pacient pentru a întări ligamentele rupte în asa fel încât acestea să se vindece mai bine.

Anumite tipuri de disjunctii AC sunt tratate pe cale deschisa, folosind o placă specială de metal, denumită hook plate. Această placă este folosită pentru a reduce, a alinia si a mentine articulatia in pozitia ei normală, anatomică până când ligamentele rupte se vor vindeca.

În functie de natura traumatismului sau dacă exista înainte de accident o artroza a articulatiei AC, se poate adaugă o procedură denumită Mumford. În procedura Mumford, este înlaturată o bucatică de 8-10 mm de os din capătul claviculei, în asa fel încât nu va mai exista contactul os pe os care ar putea agrava distrugerea articulatiei si durerea.

După operatie, cei mai multi dintre pacienti vor avea rezultate excelente si se pot astepta să îsi recapete mobilitatea, forta si să se întoarcă fără durere la majoritatea activitătilor inclusiv sportive.

Cum Este Realizată Interventia pentru Disjunctie Acromio-Claviculara?

Stabilizarea articulatiei AC, artroscopica sau deschisa, necesită 1 noapte de spitalizare. Înainte de interventie, o asistentă va va monta o linie venoasa periferică si vi se vor administra anumite medicamente. Un medic anestezist vă va administra în mod obisnuit un bloc de nervi periferici sub ghidaj ecografic, în asa fel incât veti avea amortit membrul superior, de la umar până la degete și vă veti trezi după operatie având dureri minime. Apoi veti fi adormit cu o anestezie generală ușoară. Veti fi pozitionat pe masa de operatie si zona umarului va fi curatata cu solutii antimicrobiene. Umărul va fi izolat steril cu câmpuri speciale.

Un artroscop, care este de dimensiunea unui creion va fi introdus in umar si vor fi inspectate toate structurile umarului. Dacă există si alte leziuni în umar, în afară de cea a articulatiei AC, acestea vor fi si ele reparate. O mică incizie va fi realizată deasupra articulatiei AC, un ghid special va fi folosit pentru a realiza o mică gaură prin capatul lateral al claviculei si una prin osul situat imediat sub clavicula, numit coracoida. Un manunchi de fire rezistente va fi trecut prin cele două gauri si fixat deasupra claviculei si sub coracoidă cu două dispozitive mici de metal, numite butoni. Acest dispozitiv de fixare va mentine articulatia acromio claviculara în pozitie redusă până când ligamentele rupte se vor vindeca.

În cazurile mai vechi, o grefă de tendon va fi plasată de-a lungul ligamentelor rupte si fixată pentru a întări ligamentele rupte. Uneori, când articulatia este artrozica se poate adauga procedeul Mumford. Întreaga procedură durează în medie 1h, desi, datorită pregătirilor înainte de operatie, pacientul poate petrece în blocul operator până aproape de 2h. La finalul interventiei, inciziile vor fi închise cu fire de sutura absorbabile. Membrul superior va fi imobilizat într-o esarfă, după care pacientul va fi trezit din anestezie si transferat în Terapie Intensiva. Pacientii vor fi externati din spital a doua zi.

Cum Este Recuperarea după o Disjunctie Acromio-Claviculara operată?

După majoritatea intervențiilor artroscopice, recuperarea initiala este mai rapidă comparativ cu chirurgia clasică. Recuperarea după interventia chirurgicală va avea o durată de timp variabilă în functie de tipul luxatiei si complexitatea procedurii. În general, protocolul de recuperare include:

  • schimbarea pansamentului steril la fiecare 3 zile timp de 2 săptămâni.
  • control la 7 si 14 zile pentru verificarea vindecării plagii.
  • utilizarea unei esarfe până la 6 săptămâni cu limitarea mobilitătii umarului.
  • pacientul poate începe imediat exercitii de mobilitate pentru cot, pumn si degete.
  • pacientul va recupera intreaga mobilitate si forta musculară în jurul săptămânii a 12-a
  • va evita suprasolicitarea umărului în primele 12 săptămâni.
  • majoritatea pacientilor au un rezultat foarte bun chirugical si se întorc fără probleme la activitătile lor preferate.
operatie tendon rupt umar
operatie tendon rupt umar
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgia umarului cu experienta deosebita in diagnosticarea tratarea luxatiilor acromio claviculare.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?