MENIU
Articole

Osteotomia de Tuberozitate Tibiala Anterioara TTA | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Osteotomia de Tuberozitate Tibiala Anterioara TTA?

Pacientii care au instabilitate femuro patelara adica luxatie recidivanta de rotula sau sufera de artroza localizata in portiunea centrala sau laterala a articuatiei femuro patelare pot fi candidati pentru operatia de osteotomie de tuberozitate tibiala anterioara.

Tuberozitatea tibiala anterioara este o proeminenta osoasa situata in fata genunchiului pe care se fixeaza tendonul rotulian la nivelul tibiei.

In aceasta interventie, tuberozitatea anterioara a tibiei este decupata prin osteotomie si mutata fie mai jos fie mai spre interior la nivelul tibiei in incercarea de a obtine o pozitie normala si stabila a rotulei in santul ei pe parcursul miscarii genunchiului. De asemenea acesta interventie poate fi eficienta si pentru a descarca o zona de pe rotula sau trohlee unde cartilajul este uzat si a devenit o sursa de durere.

O serie de investigatii paraclinice cum ar fi: radiografii, CT si RMN sunt necesare pentru a stabili care dintre pacienti sunt candidati ideali pentru interventia de osteotomie de tuberozitate tibiala anterioara.

Pentru pacientii cu luxatie recidivanta de rotula si patela alta adica au rotula situata mai sus decat normal, si care au distanta masurata pe CT sau RMN dintre tuberozitatea anterioara si mijlocul santului trohlear, distanta TT-TG mai mare de 20 mm, ar putea fi indicata aceasta interventie.

De asemenea pacientii care sufera interventii de reconstructie cartilaj la nivelul rotulei sau la nivelul trohleei ar putea fi candidati pentru o osteotomie de TTA pentru a descarca zonele de cartilaj refacute.

Cum Se Realizeaza Osteotomia de Tuberozitate Tibiala Anterioara TTA?

In timpul interventiei, tuberozitatea tibiala anterioara este taiata cu precizie-osteotomie, detasata impreuna cu tendonul rotulian, partial sau complet si apoi mutata intr-o pozitie noua, precalculata cu exactitate in partea din fata a tibiei. Noua pozitie in care va fi fixata tuberozitatea tibiala anteriora va fi decisa in functie de investigatiile imagistice efectuate inainte de interventie: distanta TT-TG sau index-ul Salvati.

De obicei tuberozitatea tibiala este mutata mai jos adica distal sau mai intern, medial la nivelul tibiei. Tuberozitatea va fi fixata in noua pozitie cu ajutorul a 2 sau 3 suruburi canulate. Acesta fixare este suficient de solida incat sa permita mobilizarea rapida a genunchiului pana la o flexie de 90 grade imediat post operator.

Interventia necesita 1 noapte de spitalizare, se efectueaza sub anestezie rahidiana si dureaza in medie intre 1-2 ore.

Frecvent interventia osteotomie TTA  este asociata si cu alte proceduri care sunt realizate in acelasi timp cum ar fi: reconstructia artroscopica a cartilajului rotulei si femurului sau reconstructia de ligament patelo femural medial MPFL pentru stabilizarea rotulei.

Preoperator vor fi intotdeauna necesare o serie de investigatii amanuntite cum ar fi CT, RMN si radiografii de genunchi, pentru a determina unde anume trebuie transferata tuberozitatea anterioara pentru a obtine efectul dorit si anume centrarea rotulei in santul ei de pe femur.

Care Este Protocolul Post Operator pentru Osteotomia de TTA?

Dupa aceasta procedura pacientii vor merge ajutati de carje cu sprijin partial progresiv timp de 4-6 saptamani.

Tuberozitatea tibiala se va vindeca lent in noua pozitie dupa o perioda de 3-4 luni, de aceea in toata aceasta perioada pacientii nu trebuie sa puna presiune foarte mare pe mecanismul extensor pentru a evita o fractura la acest nivel. Totusi acesta complicatie este foarte rara in realitate. De asemenea trebuie evitate traumatismele prin cadere la acest nivel pentru a nu stresa zona care este in curs de vindecare si a risca o fractura.

Exercitiile de mobilizare ale genunchiului sunt permise inca din prima zi fara a forta insa flexia mai mult de 90 grade in primele 4 saptamani.

Care Este Rata de Succes pentru Osteotomia de TTA?

Rata de succes pentru aceasta interventie depinde in primul rand da patologia genunchiului pentru care a fost indicata procedura.

Pentru cazurile in care procedura de osteotomie TTA este asociata cu interventia de reconstructie MPFL in tratamentul luxatiei recidivante de rotula, rata de succes se pare ca este chiar mai mare de 80%.

Atunci cand osteotomia TTA este asociata unei proceduri de reconstructie de cartilaj sau pentru tratamentul artrozei femuropatelare, rata de succes este dependenta de tehnica de reconstructe condrala folosita sau de gradul artrozele FP.

In general se discuta despre o rata de succes cuprinsa intre 70-80 % la 5 ani de la interventie.

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas