MENIU
GenunchiTratamente

Osteotomia Genunchiului | Genunchi Deformat | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Osteotomia Genunchiului Si De Ce Este Efectuata?

Osteotomia Genunchiului este o interventie chirurgicala folosită de chirurgii ortopezi, de zeci de ani, prin care oasele sunt taiate controlat pentru a îndrepta articulația si oasele deformate. Osteotomiile pot fi făcute in jurul oricărei articulații, dar cel mai frecvent sunt realizate in jurul genunchiului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/B3CA3AE9-2782-4EA3-9447-0F044E1D598D.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/A12796D4-4467-4BC7-874F-E2ADFE3CA213.jpeg

Principala indicatie de osteotomie în jurul genunchiului este de a modifica alinierea genunchiului cu scopul de a descărca o zonă din genunchi care este artrozica și dureroasă. În prezent, osteotomiile sunt recomandate pentru pacienții activi, cu artroza care sunt prea tineri pentru a avea o proteza totala de genunchi deoarece ar uza această proteza prea devreme.

Osteotomiile sunt realizate cu scopul de a prelungi viața genunchiului unui pacient tânăr care are artroza doar intr-un singur compartiment al genunchiului. După osteotomie, pacientul se poate întoarce la aproape toate activitățile, fără restricțiile pe care le au cei cu proteze totale de genunchi.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiului.png

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgia artroscopica si reconstructiva a genunchiului.

Cum Știm Dacă Genunchiul Este Deformat?

Pentru a evalua alinierea mecanica a membrului inferior se realizează o radiografie specială  care include soldul, genunchiul si glezna pe același film, cu pacientul stând  în  picioare.

O linie poate fi trasată între centrul soldului si centrul gleznei pentru a determina dacă  genunchiul pacientului are un ax neutru, în varus (cracanat) sau în valgus (in X). Dacă aceasta linie trece prin partea laterala a genunchiului, pacientul are un ax în valgus si greutatea este suportată mai mult de partea laterală a genunchiului. Opusul este adevărat în cazul unui genunchi cu ax în varus, unde cea mai mare parte a greutatii este suportată de porțiunea interna a articulatiei.

După  mai mulți ani în  care pacientul a fost activ, dar cu un genunchi incorect aliniat, cartilajul din porțiunea  supraîncărcata a genunchiului va incepe sa se deterioreze. Pacientii cu dezaxare în  valgus supraîncărca si uzează  cartilajul din partea laterala a genunchiului. Cei cu dezaxare în  varus își supraîncărca si uzează  cartilajul din partea interna a genunchiului.

Uzarea cartilajului articular al genunchiului in situația unei axari incorecte poate fi comparată cu tocirea cauciucului unei roti descentrate de la mașină.

Din fericire, aceste probleme de aliniere incorectă a genunchiului pot fi rezolvate prin procedura de osteotomie. Dupa operație pacientul va resimți o scădere semnificativă a durerii pentru ca zona artrozica și dureroasă va fi descărcată prin modificarea axului.

Care Sunt Simptomele Unui Genunchi Deformat?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiului-2.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiuli-2jpg-scaled.jpg

In timp, un genunchi strâmb va începe să-și uzeze prematur cartilajul din zona care este supraîncărcata. Această uzură a cartilajului care acoperă capetele osoase poartă numele de artroza.

Pe partea mediala sau laterala a genunchiului, meniscurile vor fi si ele prematur rupte, deoarece sunt suprasolicitate. Ruptura de menisc va accelera, la randul ei, dezvoltarea artrozei. Pacientii se vor plânge de blocajul, umflatura si durerea datorate uzurii si rupturii meniscului. Durerea este adesea localizata in zona in care genunchiul este supraîncărcat prin dezaxare.

Care Sunt Tratamentele Nechirurgicale Pentru Un Genunchi Deformat cu Artroza Asociată?

Puteti citi articolul dr.Pojoga despre proteza unicompartimentala de genunchi, dar pe scurt, pacienții pot apela la un tratament medicamentos antiinflamator. Injectiile articulare cum ar fi cele cu corticosteroizi, soluții vascoelastice, PRP si celule stem pot fi luate in considerare. Fizio si kinetoterapia pot fi folosite pentru a intinde tesuturile moi contractate. Nu in ultimul rând, exista orteze de genunchi speciale care acționează prin descărcarea zonei de genunchi suprasolicitate; acestea se numesc orteze Unloader.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3DA68BF4-4BDC-4CDF-9FBF-7FFF201C96AC_1_105_c.jpeg

Cum Este Realizată Osteotomia Genunchiului?

Înainte de începerea interventiei, medicul anestezist vă va administra o anestezie rahidiana sau o anestezie generala în combinație cu un bloc de nerv periferic. Blocurile de nervi reduc aproape în întregime durerea astfel încât pacienții nu au durere când se trezesc după operație. Membrul inferior al pacientului va fi tratat cu soluție antibacteriana si va fi izolat cu câmpuri sterile.

Osul care urmează să fie taiat este expus printr-o incizie, un aparat de radiologie mobil va fi utilizat pentru a pozitiona ghidul de osteotomie pe os. Osteotomia se va realiza cu precizie conform planului preoperator, cu ajutorul unei lame oscilante.

Daca genunchiul este deformat în valgus, genunchi in X, în mod normal osteotomia este facuta în partea de jos a femurului si este numita osteotomie de varizare. Dacă in schimb genunchiul pacientului este deformat în varus, genunchi cracanati, osteotomia este realizata prin partea de sus a tibiei si este numita osteotomie de valgizare.

După ce s-a realizat tăietura în os, osul va fi deschis progresiv, ca o carte, deschiderea fiind calculata cu precizie in milimetri. Pentru un genunchi in valgus partea laterala a femurului va fi taiata si deschisa in așa fel încât zona laterala al genunchiului, cu artroza va fi descărcata si se va transfera mai multă greutate pe partea interioara a genunchiului, unde există cartilaj bun.

Pentru un genunchi in varus, partea internă a tibiei va fi taiata si deschisa, descarcand astfel partea interioara a genunchiului cu artroza si transferand mai multa greutate in partea laterala a genunchiului, unde există cartilaj bun.

Defectul creat de deschiderea osteotomiei va fi umplut uneori cu os recoltat sau cu os artificial. O placă specială cu suruburi este folosită pentru a mentine axul nou al osului până ce acesta se vindeca.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/fc0e125f3a90735d8a516aeb95137f85-1.jpg

Descărcarea zonei de artroza a genunchiului poate atenua foarte mult din durerea pacientului, permitand reluarea activitatilor care îi fac plăcere.

Cum Este Recuperarea După Operația De Osteotomie?

Majoritatea pacientilor necesită 1 sau 2 nopți de spitalizare dupa Osteotomia Genunchiului. Pacienții sunt instruiți sa foloseasca gheață local si sa mențină membrul inferior ridicat. De asemenea le sunt prescrise medicamente împotriva durerii si pentru prevenirea formării de trombi in vene.

Pacienții vor utiliza o orteza si vor merge ajutați de carje cu sprijin parțial. În medie este nevoie de până la 6 săptămâni până când pacientii vor fi capabili sa meargă cu sprijin complet pe membrul operat.

Programul de recuperare este început imediat după operatie, iar exercitiile de mobilizare a articulatiei sunt permise încă din prima zi. De regula, la 8 saptamani de la operatie exista un inceput de vindecare a osului, dar va fi nevoie de cateva luni pana cand osul se va vindeca complet. Este nevoie in medie de 4-6 luni pentru un pacient să-și recapete forța în genunchi si să se reîntoarcă la activități sportive dupa o osteotomie.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/2CEEA0E3-7AD1-4EE1-9D65-014BE3F4B50B.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/CE3B8A4A-047F-42D5-AB3C-27E135859CEE.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped, supraspecializat in chirurgia genunchiului, cu o vastă experienta in diagnosticarea si tratarea afectiunilor genunchiului.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas