MENIU
GenunchiTratamente

Osteotomie Genunchi | Genunchi Deformat | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Osteotomie Genunchi Si De Ce Este Efectuată?

Operatiile de Osteotomie Genunchi sunt folosite de chirurgii ortopezi, de zeci de ani, si sunt proceduri prin care oasele sunt tăiate controlat cu scopul de a îndrepta articulația si oasele deformate. Osteotomiile pot fi făcute în jurul oricărei articulații, dar cel mai frecvent sunt realizate în jurul genunchiului.

osteotomie de valgizare tibie
osteotomie genunchi

Principala indicatie de osteotomie în jurul genunchiului este de a modifica alinierea genunchiului cu scopul de a descărca o zonă din genunchi care este artrozică și dureroasă.

În prezent, osteotomiile sunt recomandate pentru pacienții activi, cu artroză si care sunt prea tineri pentru a avea o proteză totală sau partiala de genunchi deoarece ar uza această proteza prea devreme.

Osteotomiile sunt realizate cu scopul de a prelungi viața genunchiului unui pacient tânăr care are artroză doar într-un singur compartiment al genunchiului.

După o osteotomie de genunchi, pacientul se poate întoarce la aproape toate activitățile, fără restricțiile pe care le au cei cu proteze totale de genunchi.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiului.png

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgia artroscopică si reconstructivă complexă a genunchiului.

Cum Știm Dacă Genunchiul Este Deformat?

Pentru a evalua alinierea mecanică a membrului inferior se realizează o radiografie specială  care include soldul, genunchiul si glezna pe același film, cu pacientul stând în picioare.

O linie poate fi trasată între centrul soldului si centrul gleznei pentru a determina dacă  genunchiul pacientului are un ax neutru, în varus (crăcănat) sau în valgus (în X).

Dacă această linie trece prin partea laterală a genunchiului, pacientul are un ax în valgus si greutatea este suportată mai mult de partea laterală a genunchiului. Opusul este adevărat în cazul unui genunchi cu ax în varus, unde cea mai mare parte a greutatii este suportată de porțiunea interna a articulatiei.

După mai mulți ani în care pacientul a fost activ, dar cu un genunchi incorect aliniat, cartilajul din porțiunea supraîncărcată a genunchiului va incepe să se deterioreze. Pacientii cu aliniere în valgus supraîncărca si uzează cartilajul din partea laterală a genunchiului. Cei cu aliniere în  varus își supraîncărcă si uzează cartilajul din partea internă a genunchiului.

Uzarea cartilajului articular al genunchiului în situația unei alinieri incorecte poate fi comparată cu tocirea cauciucului unei roti descentrate de la mașină!

Din fericire, aceste probleme de aliniere incorectă a genunchiului pot fi rezolvate prin procedura de osteotomie genunchi.

După aceasta operație pacientul va resimți o scădere semnificativă a durerii pentru că zona artrozică și dureroasă va fi descărcată prin modificarea axului.

Care Sunt Simptomele Unui Genunchi Deformat?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiului-2.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/osteotomia-genunchiuli-2jpg-scaled.jpg

În timp, un genunchi strâmb va începe să-și uzeze prematur cartilajul din zona care este supraîncărcată. Această uzură a cartilajului care acoperă capetele osoase poartă numele de artroză.

Pe partea medială sau laterală a genunchiului, meniscurile vor fi si ele prematur rupte, deoarece sunt suprasolicitate. Ruptura de menisc va accelera, la rândul ei, dezvoltarea artrozei.

Pacientii se vor plânge de blocajul, umflătura si durerea datorate uzurii si rupturii meniscului. Durerea este adesea localizată în zona în care genunchiul este supraîncărcat prin aliniere incorectă.

Care Sunt Tratamentele Nechirurgicale Pentru Un Genunchi Deformat cu Artroză Asociată?

Puteti citi si articolul despre proteza partiala de genunchi, dar pe scurt, pacienții pot apela la un tratament medicamentos antiinflamator.

Injectiile articulare cum ar fi cele cu corticosteroizi, soluții vâscoelastice, PRP si celule stem pot fi luate in considerare.

Fizio si kinetoterapia pot fi folosite pentru a întinde tesuturile moi contractate.

Nu în ultimul rând, există orteze de genunchi speciale care acționează prin descărcarea zonei de genunchi suprasolicitate; acestea se numesc orteze Unloader.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3DA68BF4-4BDC-4CDF-9FBF-7FFF201C96AC_1_105_c.jpeg

Cum Este Realizată o Osteotomie de Genunchi?

Înainte de începerea interventiei, medicul anestezist vă va administra o anestezie rahidiana sau o anestezie generală în combinație cu un bloc de nerv periferic. Blocurile de nervi reduc aproape în întregime durerea astfel încât pacienții nu au durere când se trezesc după operație.

Membrul inferior al pacientului va fi tratat cu soluție antibacteriană si va fi izolat cu câmpuri sterile.

Osul care urmează să fie tăiat este expus printr-o incizie, un aparat de radiologie mobil va fi utilizat pentru a pozitiona ghidul de osteotomie pe os. Osteotomia se va realiza cu precizie conform planului preoperator, cu ajutorul unei lame oscilante.

Dacă genunchiul este deformat în valgus, genunchi in X, în mod normal osteotomia este făcută în partea de jos a femurului si este numită osteotomie de varizare.

Dacă în schimb genunchiul pacientului este deformat în varus, genunchi crăcănati, osteotomia este realizată în partea de sus a tibiei si este numită osteotomie de valgizare.

După ce s-a realizat tăietura în os, osul va fi deschis progresiv, ca o carte, deschiderea fiind calculată cu precizie în milimetri.

Pentru un genunchi in valgus partea laterala a femurului va fi taiată si deschisa în așa fel încât zona laterală al genunchiului, cu artroză va fi descărcată si se va transfera mai multă greutate pe partea interioară a genunchiului, unde există cartilaj bun.

Pentru un genunchi în varus, partea internă a tibiei va fi tăiată si deschisă, descărcând astfel partea interioară a genunchiului cu artroză si transferând mai multă greutate în partea laterala a genunchiului, unde există cartilaj bun.

Defectul creat de deschiderea osteotomiei va fi umplut uneori cu os recoltat sau cu os artificial. O placă specială cu suruburi este folosită pentru a mentine axul nou al osului până ce acesta se vindeca.

In prezent operatiile de osteotomie genunchi sunt realizate cu ghiduri de tăiere personalizate, create special pentru pacient în urma unei evaluari CT tridimensionale. Acest lucru aduce un plus de precizie în efectuarea acestei operatii delicate si creste sansele de reusită ale acesteia.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/fc0e125f3a90735d8a516aeb95137f85-1.jpg

Descărcarea zonei de artroză a genunchiului poate atenua foarte mult din durerea pacientului, permitând reluarea activitătilor care îi fac plăcere.

Cum Este Recuperarea După Operația De Osteotomie?

Majoritatea pacientilor necesită 1 sau 2 nopți de spitalizare după o operatie de osteotomie genunchi. Pacienții sunt instruiți sa foloseasca gheață local si sa mențină membrul inferior ridicat. De asemenea le sunt prescrise medicamente împotriva durerii si pentru prevenirea formării de trombi in vene.

Pacienții vor utiliza o orteză si vor merge ajutați de cârje cu sprijin parțial. În medie este nevoie de până la 6 săptămâni până când pacientii vor fi capabili sa meargă cu sprijin complet pe membrul operat.

Programul de recuperare este început imediat după operatie, iar exercitiile de mobilizare a articulatiei sunt permise încă din prima zi. De regula, la 8 saptamani de la operatie exista un început de vindecare a osului, dar va fi nevoie de câteva luni până cand osul se va vindeca complet.

Este nevoie in medie de 4-6 luni pentru un pacient să-și recapete forța în genunchi si să se reîntoarcă la activități sportive după o osteotomie.

reparare cartilaj genunchi
recupeare dupa operatie de cartilaj
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped, supraspecializat in chirurgia genunchiului, cu o vastă experienta in diagnosticarea si tratarea afectiunilor genunchiului.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?