Comparare Proteza Totala Inversata vs Proteza Anatomica a Umărului
Protezarea totală inversata a umărului a devenit cel mai comun tip de protezare a umărului pentru un umăr cu artroza. Intr-o protezare tradițională a umărului (numită si protezare anatomică a umărului), capul humeral artrozic este înlocuit cu un cap humeral metalic de dimensiuni similare, iar cupa (suprafata glenei) este acoperită cu o componenta de plastic. Spre deosebire de protezarea anatomica, in protezarea totala inversata a umărului, capul humeral este înlocuit cu o cupa iar cupa este înlocuită cu o bilă de metal denumita glenosferă.
Prin acest tip de protezare cu inversarea articulației, cupa montata in locul capului humeral se cuplează și se rotește în jurul bilei care inlocuieste glena. Datorită stabilității acestui design, chiar și pacienții care nu au tendoanele muschilor coafei rotatorilor bune pot obtine un grad destul de mare de mobilitate după intervenția chirurgicală și acest lucru ii ajută la îmbunătățirea funcției. O manșetă bună a rotatorilor este insa necesară pentru o bună mișcare și forță după o protezare anatomică a umărului, deoarece acesti muschi prin actiunea lor centreaza capul humeral pe suprafata glenei, stabilizând articulația, care este esențială pentru funcționarea umărului.
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgie minim invaziva cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea afectiunilor degenerative sau traumatice ale umarului.
Beneficiile Protezarii Totale Inversate a Umărului
Protezarile inversate ale umărului au devenit disponibile pentru prima dată în Statele Unite în 2003. La început, acest tip de proteza a fost folosită numai pentru pacienții care aveau artroza de umar iar tendoanele coafei rotatorilor rupte si imposibil de reparat. In prezent s-a dovedit că acest design funcționează bine si in cazul multor alte afecțiuni, inclusiv fracturi ale umărului, revizia unei proteze de umar montate anterior sau dupa o intervenție chirurgicală nereusita de reparare a coafei rotatorilor și in general pentru pacienții de peste 70 de ani cu artroza la nivelul umarului, chiar dacă coafa rotatorilor nu este ruptă. Numeroasele indicații enumerate mai sus, au dus la situatia că in prezent mai mult de 50% din toate protezarile de umăr se fac acum cu proteza totala inversata.
Studiile recente au arătat că mai mult de 90% dintre aceste proteze inversate au o durata de viata de mai bine de 10 ani fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară și până la 75% dintre acestea sunt inca functionale chiar si la 15 ani. Pacienții se întorc la multe dintre activitățile vieții de zi cu zi fără durere, inclusiv spălarea părului sau ridicarea mâinii pentru a lua ceva dintr-un dulap situat mai sus, precum și activități recreative, cum ar fi golf, tenis, înot și antrenament de fitness.
Mulți pacienți au concepția greșită că implantarea unei proteze a umărului va avea un efect negativ asupra utilizării brațului lor, când de fapt se intampla in mod obișnuit ca aceștia să aibă mai mult confort, mai multă mobilitate și in general un membru mai functional după înlocuirea inversata a umărului.
Cine este candidat pentru Proteza Inversata de Umăr?
Se recomandă o protezare totala inversata a umărului atunci când există:
- O coafa rotatorie deteriorată cu artroza a articulației umărului
- Artroza articulației umărului pentru majoritatea pacienților cu vârsta peste 70 de ani
- Artroza articulației umărului cu antecedente de intervenție chirurgicală anterioară de reparare a coafei rotatorilor
- Un rezultat slab (durere, slăbiciune, pierderea funcției) după o protezare totala anatomică a umărului
- Când o proteza montata anterioar a umărului se deterioreaza si necesita inlocuire
- După o fractură severă a umărului care afectează humerusul (osul brațului)
- Instabilitatea umărului după o protezare totala anatomică anterioară sau o ruptură mare a coafei rotatorilor in cazul umarului protezat anatomic
- Repararea eșuată a unei rupturi masive a coafei rotatorilor
- Tumori care afectează zona articulației umărului
Ce se întâmplă dacă am avut deja o intervenție chirurgicală la umăr?
Ați putea fi un candidat pentru protezarea inversăta a umărului! Protezarea inversata a umarului poate fi indicata multor pacienți cu probleme la umăr, dar mai ales acelor pacienți care au mai fost operați inainte și rezultatele nu se potrivesc cu rezultatul așteptat. Uneori, acest lucru poate fi simplu, cum ar fi tratarea unui pacient care a suferit una sau mai multe interventii de reparare ale coafei rotatorii și care încă are dureri și nu își poate ridica brațul. Cazurile mai complexe includ pacienti cu proteze ale umărului care sunt prea rigide si pacientul nu isi poate utiliza bratul sau prea laxe și, prin urmare se luxeaza usor; fracturi care au fost reparate cu o placă și șuruburi, dar umărul încă nu funcționează bine; sau pacienții care suferă de o infecție după o intervenție chirurgicală anterioară.
Cât de mult imi poate schimba viata aceasta interventie?
Majoritatea pacienților vor obține o mobilitate mai buna a umarului după procedură și vor putea reveni la activități care nu erau posibile înainte de operație. Vă puteți aștepta la o reducere semnificativă a durerii-poate chiar la eliminarea totală a durerii de umăr în unele cazuri. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienții cu înlocuire inversata a umărului au raportat reduceri dramatice ale durerii.
Dacă o protezare inversata a umărului este efectuată ca o intervenție chirurgicală de revizie a unei proteze montate anterior, acest lucru vă poate afecta rezultatele. Țesutul cicatricial vechi poate interfera cu mișcarea dumneavoastră. Unele dureri sau disconfort minor pot persista, chiar și după o revizie cu succes cu o proteza totală inversata a umărului. Dr. Pojoga va va acorda timp înainte de operație pentru a discuta rezultatele așteptate, astfel încât să înțelegeți ce este posibil si ce nu cu aceste proceduri inovative.
Cum este realizata interventia de Protezare Totală Inversata a Umărului?
Interventia de protezare inversata a umărului are multe asemănări cu o proteză tradițională a umărului, inclusiv evaluarea preoperatorie, poziția în timpul intervenției chirurgicale, incizia chirurgicală și planul postoperator pentru primele câteva săptămâni. Cu toate acestea, există o mare diferență: plasarea mingii și a cupei este inversată!
Articulația normală a umărului este o articulație sferică. Articulația umărului constă dintr-o bilă în partea superioară a osului brațului (capul humeral) care se potrivește într-o cupa (glena) care face parte din omoplat (scapula). O protezare inversata umărului folosește un dispozitiv artificial pentru a înlocui articulația umărului deteriorată într-un mod opus – folosește o minge pentru omoplat și o cupa la capătul superior al brațului. Acest lucru se face pentru a crește stabilitatea articulatiei dintre omoplat și braț, astfel încât pacienții fără o manșetă funcțională a rotatorilor să își poată relua mișcarea și activitatile.
În timpul intervenției chirurgicale, se face o gaură în centrul osului brațului pentru a introduce o tija pe care se va pozitiona cupa, în siguranță în os, fără a fi nevoie de ciment osos în aproape toate cazurile. Un implant în formă de bilă denumit glenosfera este fixat la nivelul omoplatului, pe glena cu șuruburi. Alinierea corectă a acestor două piese este esențială pentru succesul intervenției chirurgicale, așa că dr. Pojoga vă va oferi o recomandare pentru scanarea CT a umarului, astfel încât să poată utiliza aceste imagini pentru a planifica și proiecta procedura pe computer înainte de ziua intervenției chirurgicale. Orice dezechilibru va cauza probleme care pot duce la deteriorarea umărului. Dr.Pojoga crede în proverbul tâmplarului: „Măsoară de două ori, taie o dată”. Cercetările au arătat că cea mai bună șansă de a obține un rezultat excelent este să vă asigurați că prima procedură are un plan bine facut și planul este realizat cu atenție în sala de operație.
Cum este Recuperarea dupa Proteza Totala Inversata a Umărului?
Recuperarea dumneavoastră depinde dacă aceasta este prima dumneavoastră procedură chirurgicală sau dacă aveți provocări unice de la o intervenție chirurgicală anterioară. De asemenea, depinde dacă ați avut o fractură sau probleme grave anterioare ale coafei rotatorilor cu acest umăr. Dr. Pojoga va discuta aceste probleme în detaliu înainte de procedura chirurgicală.
După operație, sunteți încurajat să vă mișcați degetele, mâna, încheietura mâinii și cotul pentru a ajuta articulațiile să rămână flexibile și mobile și să restabiliți întreaga funcție a mâinii. Este foarte important să faceti aceste exerciții simple sau mâna și degetele se pot umfla, iar asta va va încetini recuperarea. În unele cazuri, Dr. Pojoga sau personalul său vă vor învăța exerciții tip pendul pentru a iniția mișcările simple în umăr.
În primele șase săptămâni, nu sunt permise ridicări sau activități intense cu brațul sau umărul, astfel încât osul să aibă timp să se lipeasca de suprafața metalică a protezei. În acest timp, mușchii și tendoanele din apropierea noii proteze se vor recupera după intervenție chirurgicală și veți restabili mișcarea și funcționarea mâinii și a cotului.
După șase săptămâni de odihnă, va începe kinetoterapia. Programul de recuperare este diferit după o protezare totală inversata a umărului. După o protezare totală anatomica a umărului, pacienții încep kinetoterapie în prima săptămână. Dar cu o protezare totală inversata a umărului, pacienții nu încep terapia decât după șase săptămâni de repaus.
Dacă ați avut o intervenție chirurgicală anterioară, perioada de recuperare va fi puțin mai lungă. Există, de asemenea, un risc crescut de infecție și complicații. Dr. Pojoga folosește protocoalele actuale pentru a reduce riscul de complicații postoperatorii.