MENIU
GenunchiTratamente

Reconstructia de Ligament Incrucisat Anterior LIA | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior LIA?

Operatia de Reconstructie Ligament Incrucisat Anterior LIA sau Ligamentoplastia LIA reprezintă o formă de tratament chirurgical a rupturii acestui ligament. LIA este unul dintre cele 4 ligamente importante ale genunchiului, este situat în centrul articulatiei și are rol în asigurarea stabilității articulare

Când cineva își rupe acest ligament va experimenta durere imediată, insotita de umflarea genunchiului si de o senzația de instabilitate în articulatie. Multi pacienti remarca de asemenea un pocnet la nivel genunchiului in momentul accidentarii. Ruptura acestui ligament duce de regulă la incapacitatea de a avea un genunchi complet funcțional iar pacienții experimentează multiple episoade de instabilitate când genunchii lor cedează in special la miscarile de pivotare.

Cel mai adesea rupturile LIA se produc atunci când :

  • Când cineva aleargă și se oprește brusc.
  • Când cineva se rotește brusc și schimbă direcția de alergare iar piciorul rămâne fixat pe sol.
  • Când cineva aterizeaza pe un singur picior dintr-o săritură și genunchiul îi cedează.

Toate aceste evenimente se petrec de regulă în timpul unor activități sportive cum ar fi: schiul, fotbalul sau baschetul.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/E503729E-B628-4382-BBB1-8CB7F599451E.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/13A22BDD-756E-4269-9090-D5CE57A1A339.jpeg

Pentru pacientii diagnosticati cu ruptura LIA și care doresc să își reia stilul de viață activ este recomandat tratamentul chirurgical: reconstructia artroscopica de ligament incrucisat anterior.

În timpul aceastei operații, ligamentul rupt va fi înlăturat si înlocuit cu o grefa de tendon. Tendonul folosit pentru a reconstrui LIA va fi recoltat de la pacient autogrefa sau de la cadavru allogrefa. În majoritatea cazurilor, dr.Pojoga recomandă grefele recoltate de la pacient, deoarece, spre deosebire de allogrefe, acestea au avantajul de a se integra mult mai bine în genunchi, fiind tesuturi proprii. Avand in vedere acest lucru autogrefele vor fi folosite cel mai frecvent.

Dr.Pojoga foloseste de rutina o grefa recoltata minim invaziv din tendonul cvadriceps pentru a reconstrui LIA, deoarece acest tendon este mai gros si mai rezistent comparativ cu tendoanele ischiogambierilor sau tendonul rotulian si nici nu sunt raportate dureri importante la locul de recoltare, asa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul tendonului patelar.

Reconstrucția ligamentului incrucisat anterior sau Ligamentoplastia se realizeaza minim invaziv, pe cale artroscopica și necesită 1 noapte de spitalizare.

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgie artroscopica cu experienta deosebita în diagnosticarea si tratamentul complex al rupturilor de Ligament Încrucișat Anterior LIA.

Cand Este Indicată Ligamentoplastia LIA?

Ligamentoplastia (Reconstructia de Ligament Incrucisat Anterior LIA) este indicată pentru pacienții diagnosticati cu ruptura LIA si care doresc să reia activitățile sportive care presupun rotiri, sarituri sau opriri bruste. Dacă acești pacienți ar relua activitățile sportive având LIA rupt, cu siguranta ar experimenta multiple episoade de instabilitate când genunchiul le-ar ceda. Aceste episoade ar cauza leziuni suplimentare in genunchi care ar grabi aparitia artrozei. De asemenea acesti pacienți nu ar putea performa pe plan sportiv la fel de bine cum o faceau cu ligamentul intact deoarece si-ar simti genunchiul instabil si pe cale sa cedeze oricând.

Interventia de reconstructie LIA  trebuie luată în considerare dacă ai o fost diagnosticat cu o ruptură de ligament incrucisat anterior și:

  • Simți instabilitate în genunchi la activități sportive sau de zi cu zi.
  • Îti doresti să reiei activitățile sportive.
  • Ai o muncă fizica care presupune mersul pe teren accidentat și ridicarea de greutăți.
  • Ai si o ruptură a altui ligament în afara de LIA.
  • Ai făcut recuperare medicală după accident și simti în continuare durere si instabilitate la nivelul genunchiului.
  • Ai avut mai multe episoade de instabilitate când genunchiul a cedat.

Imediat dupa ce au suferit o ruptura LIA, pacientii trebuie sa renunțe in primul rand la activități sportive cu pivotari pentru a nu leza suplimentar genunchiul.

E recomandată începerea unui program de recuperare funcțională care să includă exerciții pentru recuperarea mobilitatii si menținerea tonusului muscular. Interventia de reconstructie artroscopica a LIA poate fi efectuată imediat după ce pacientul și-a recuperat mobilitatea, poate merge cu sprijin fără probleme, are durere si inflamatie minimă la nivelul genunchiului.

Uneori este nevoie de cateva săptămâni de recuperare funcțională până când genunchiul ajunge în forma optimă pentru interventie!

Cum se Realizează o Reconstrucție de Ligament Incrucisat Anterior LIA?

Operatia de ligamentoplastie sau de reconstructie LIA este realizata pe cale minim invaziva, artroscopica si necesita 1 noapte de spitalizare. In vederea interventiei, medicul anestezist vă va administra o anestezie generala usoara sau o anestezie rahidiana.

Dr.Pojoga va realiza câteva mici incizii în jurul genunchiului denumite portale. Artroscopul, o camera video de dimensiunea unui creion, va fi introdus în genunchi și va transmite imagini detaliate din interiorul articulatiei către un monitor aflat lângă masa de operatie. O grefa de tendon va fi recoltata de la pacient si aceasta va fi masurata si prelucrata atent pentru a deveni noul ligament. Ligamentul rupt va fi înlăturat din articulatie deoarece, în special rupturile din 1/3 mijlocie a ligamentului nu s-ar vindeca dacă cineva ar încerca să le coase cap la cap.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/009.png

Sub controlul camerei video, se realizeaza 2 tunele osoase mici, unul în femur si altul în tibie exact în locurile unde se fixeaza LIA nativ la os. Grefa de tendon prelucrata specific va fi introdusa in articulatie prin aceste tunele si fixata la os cu dispozitive foarte rezistente. Grefa de tendon se va lipi de os în timp și va prelua functia de stabilizare a genunchiului asa cum face LIA nativ.

La finalul interventiei dr.Pojoga va testa stabilitatea si mobilitatea genunchiului pentru a se asigura ca noul ligament a fost poziționat corect in articulatie. Un tub foarte subțire de drenaj va fi lăsat uneori în articulatie până a 2 a zi iar genunchiul va fi pansat steril.

Pacienții vor fi mutați in salonul de terapie intensivă unde vor petrece cateva ore până va dispare complet efectul anesteziei.

A doua zi pacienții vor fi pansati, se va înlătura tubul de dren și vor începe imediat exercițiile de recuperare a mobilitatii și mersul cu sprijin pe membrul operat.

img_0031-1
kneearthroscopy_2019-02-28-160522_adrian_pojoga_still_024

Reconstrucție vs Reparare Artroscopica Ligament Incrucisat Anterior LIA

Studiile clinice actuale recomandă intervențiile de reconstructie ligamentara în defavoarea celor de reparare, în special pentru rupturile LIA din portiunea mijlocie care sunt și de altfel si cele mai frecvent întâlnite.

Dr.Pojoga este unul dintre puținii chirurgi ortopezi din tara care realizează și intervenții de reparare artroscopica a ligamentului incrucisat anterior. Operatia de reparare poate fi realizată cu succes în situațiile în care ligamentul s-a desprins de pe locul de inserție pe os, de pe femur de obicei, dar nu și în cazurile în care ruptura este în porțiunea mijlocie a ligamentului. Cand ligamentul este desprins de pe os, dr. Pojoga îl poate reatasa artroscopic, permițând astfel LIA să se vindece si să rămână la locul său.

Din pacate, in doar 1 din 20 cazuri, o ruptură LIA este reparabila și doar când acesta este desprins de pe os si poate fi astfel reatasat cu succes.

Pentru pacienții în vârstă sau pentru cei care nu doresc să revina la activități sportive, operația nu este de obicei indicată. Dacă totusi acesti pacienți resimt instabilitate in genunchi la activități normale de zi cu zi, și ei pot opta pentru intervenția de reconstrucție LIA .

Cat Durează Recuperarea după o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior?

Imediat după interventie vor incepe exercițiile pentru recuperarea mobilitatii articulare. Ședințele de fiziokinetoterapie vor fi prescrise pentru o perioadă de 3-4 luni cu o frecventa de 2 ori pe săptămână. Pacientii pot pedala deja pe o bicicleta stationara după 7-10 zile de la operație. In aproximativ 2 săptămâni pacienții vor putea merge cu sprijin complet si unii vor renunța la carje.

Uneori e nevoie de 10-12 săptămâni pentru a recupera mobilitatea completa a genunchiului dar majoritatea pacientilor reusesc acest lucru după 6 săptămâni. La 3 luni de la interventie pacienții pot să meargă cu bicicleta afară iar la 4 luni pot deja sa facă jogging. E nevoie însă de 8 până la 9 luni pentru ca pacientii sa se recupereze complet și să participe la activitățile sportive cu risc.

Respectarea cu strictete de către pacient a regimului postoperator este esențială pentru o recuperare completă. Majoritatea pacienților se declara extrem de mulțumiți de rezultatele acestei interventii.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/B55E0628-0748-41F1-8122-39721CB0F697.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3A6F3D85-880E-4B08-865D-BDA21D53170D.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopica a genunchiului. Este foarte experimentat în diagosticarea si tratamentul complex al rupturilor LIA.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas