MENIU
GenunchiTratamente

Reconstructie Ligament Incrucisat Anterior | Ligamentoplastie | Dr. Adrian Pojoga

Ce este o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior?

reconstructie ligament

Operatia de Reconstructie Ligament Incrucisat Anterior sau Ligamentoplastie reprezintă o formă de tratament chirurgical minim invaziv pentru ruptura acestui ligament.

Ligamentul Incrucisat Anterior este unul dintre cele 4 ligamente importante ale genunchiului. Este situat în centrul articulatiei alături de ligamentul incrucisat posterior și are drept rol principal asigurarea stabilității articulare în special pentru miscările de rotatie.

Când cineva își rupe acest ligament, experimentează de regulă durere imediată, însotită de umflarea genunchiului si de o senzație de instabilitate în articulatie. Multi pacienti remarcă de asemenea un pocnet la nivelul genunchiului în momentul accidentării.

Ruptura de ligament incrucisat anterior duce de regulă la incapacitatea de a avea un genunchi complet funcțional iar pacienții experimentează multiple episoade de instabilitate, când genunchiul lor cedează, în special la miscările de pivotare.

reconstructie ligament incrucisat anterior

Ce cauzează o Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior?

Cel mai adesea o ruptura de ligament incrucisat anterior se poate produce atunci când :

  • Cineva aleargă și se oprește brusc.
  • Cineva se rotește brusc și schimbă direcția de alergare iar piciorul rămâne fixat pe sol.
  • Cineva aterizează pe un singur picior dintr-o săritură și genunchiul îi cedează.

Toate aceste evenimente se petrec de regulă în timpul unor activități sportive cum ar fi: schi, fotbal, rugby, baschet sau volel.

reconstructie ligament incrucisat anterior
ruptura ligament genunchi

Cum se tratează Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior?

Pentru majoritatea pacientilor diagnosticati cu ruptura ligament incrucisat anterior, care doresc să își reia stilul de viață activ si mai ales să prevină uzura prematură a articulatiei, este recomandat tratamentul chirurgical: reconstructie de ligament incrucisat anterior sau ligamentoplastie.

În timpul aceastei operații, ligamentul rupt va fi înlăturat partial si înlocuit cu o grefa de tendon. Tendonul folosit pentru o reconstructie de ligament incrucisat anterior va fi recoltat de la pacient, asa numita autogrefa sau de la cadavru alogrefa.

În unele cazuri, atent selectionate poate fi folosită si o grefa artificială pentru reconstructia ligamentara, grefa LARS.

În majoritatea cazurilor însă, dr.Pojoga recomandă grefele recoltate de la pacient, deoarece, spre deosebire de alogrefe sau grefele artificiale acestea au avantajul de a se integra mult mai bine în genunchi, fiind tesuturi proprii, acceptate usor de organism. Având in vedere acest lucru autogrefele sunt folosite cel mai frecvent in practica curentă.

Dr.Pojoga foloseste de rutină o grefa recoltată minim invaziv din tendonul cvadricipital pentru o reconstructie de ligament incrucisat anterior, deoarece acest tendon este mai gros si mai rezistent comparativ cu tendoanele ischiogambierilor sau tendonul rotulian si nici nu sunt raportate dureri importante la locul de recoltare, asa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul tendonului patelar.

Reconstrucția ligamentului incrucisat anterior sau Ligamentoplastia se realizeaza minim invaziv, pe cale artroscopica și necesită 1 sau 2 nopti de spitalizare.

artroscopie genunchi
reconstructie ligament

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in chirurgie artroscopica cu experienta deosebita în tratamentul complex al pacientilor cu Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior.

Când se indică o Ligamentoplastie?

Ligamentoplastia (Reconstructie Ligament Incrucisat Anterior LIA) este indicată obligatoriu pentru pacienții diagnosticati cu ruptura de ligament incrucisat anterior si care doresc să reia activitățile sportive care presupun rotiri, sărituri sau opriri bruste.

Dacă acești pacienți ar relua activitățile sportive având ligamentul rupt, cu siguranta ar experimenta multiple episoade de instabilitate când genunchiul le-ar ceda în special la rotirea bruscă. Aceste episoade ar cauza leziuni suplimentare în genunchi care ar grăbi aparitia artrozei.

De asemenea acesti pacienți nu ar putea performa pe plan sportiv la fel de bine cum o făceau cu ligamentul intact deoarece si-ar simti genunchiul instabil si pe cale să cedeze oricând.

Interventia de reconstructie LIA sau ligamentoplastie ar trebui luată în considerare dacă pacientul a fost diagnosticat cu o ruptura de ligament incrucisat anterior și:

  • Simte instabilitate în genunchi la activități sportive sau de zi cu zi.
  • Îsi doreste să reia activitățile sportive.
  • Are o muncă fizica care presupune mersul pe teren accidentat și ridicarea de greutăți.
  • Are si o ruptură a altui ligament în afară de LIA.
  • A făcut recuperare medicală după accident și simte în continuare durere si instabilitate la nivelul genunchiului.
  • A avut mai multe episoade de instabilitate când genunchiul a cedat.

Când se realizează o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior?

Imediat după ce au suferit o ruptura de ligament incrucisat anterior, pacientii trebuie să renunțe în primul rând la activitățile sportive cu pivotări pentru a nu leza suplimentar genunchiul.

E recomandată începerea unui program de recuperare funcțională care să includă exerciții pentru recuperarea mobilitatii si menținerea tonusului muscular. Interventia de reconstructie artroscopica a LIA poate fi efectuată imediat după ce pacientul și-a recuperat mobilitatea, poate merge cu sprijin fără probleme, are durere si inflamatie minimă la nivelul genunchiului.

Uneori este nevoie de cateva săptămâni de recuperare funcțională până când genunchiul ajunge în forma optimă pentru interventie!

ruptura ligament Genunchi

Cum se realizează o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior?

Operatia de ligamentoplastie sau reconstructie ligament incrucisat anterior este realizata pe cale minim invazivă, artroscopică si necesită 1 sau 2  noapti de spitalizare. În vederea interventiei, medicul anestezist vă va administra o anestezie generală usoară sau o anestezie rahidiana.

Dr.Pojoga va realiza câteva mici incizii în jurul genunchiului denumite portale. Artroscopul, o camera video de dimensiunea unui creion, va fi introdus în genunchi și va transmite imagini detaliate din interiorul articulatiei către un monitor aflat lângă masa de operatie.

O grefa de tendon va fi recoltata de la pacient si aceasta va fi măsurata si prelucrată atent pentru a deveni noul ligament. Grefa de tendon poate fi recoltată minim invaziv din tendonul cvadricipital, tendoanele ischiogambierilor sau din tendonul rotulian. Tendonul rotulian este singurul care se recolteaza cu câte o pastila de os la fiecare capăt. Aceasta grefa mai este denumita si os-tendon-os, tocmai din acest motiv.

Ligamentul rupt va fi înlăturat partial sau complet din articulatie deoarece, în special rupturile din 1/3 mijlocie a ligamentului nu s-ar vindeca dacă cineva ar încerca să le sutureze cap la cap.

Sub controlul camerei video, se realizeaza 2 tunele osoase mici, unul în femur si altul în tibie exact în locurile unde se fixează ligamentul incrucisat anterior nativ la os.

Grefa de tendon, prelucrată specific, va fi introdusă in articulatie prin aceste tunele si fixată la os cu dispozitive foarte rezistente. Grefa de tendon se va lipi de os în timp și va prelua functia de stabilizare a genunchiului, asa cum face ligamentul nativ.

La finalul interventiei dr.Pojoga va testa stabilitatea si mobilitatea genunchiului pentru a se asigura că noul ligament a fost poziționat corect în articulatie. Un tub foarte subțire de drenaj va fi lăsat uneori în articulatie până a 2 a zi iar genunchiul va fi pansat steril.

Pacienții vor fi mutați in salonul de terapie intensivă unde vor petrece câteva ore până va dispare complet efectul anesteziei.

A doua zi pacienții vor fi pansati, se va înlătura tubul de dren și vor începe imediat exercițiile de recuperare a mobilitătii și mersul cu sprijin pe membrul operat.

img_0031-1
kneearthroscopy_2019-02-28-160522_adrian_pojoga_still_024

Reconstructie vs Reparare Artroscopica Ligament Incrucisat Anterior

Studiile clinice actuale recomandă intervențiile de reconstructie de ligament incrucisat anterior în defavoarea celor de reparare, în special pentru rupturile LIA din portiunea mijlocie care sunt de altfel si cele mai frecvent întâlnite.

Dr.Pojoga este unul dintre puținii chirurgi ortopezi din tara care realizează și intervenții de reparare artroscopica a ligamentului incrucisat anterior.

Operatia de reparare poate fi realizată cu succes în situațiile în care ligamentul s-a desprins de pe locul de inserție pe os, de pe femur de obicei, dar nu și în cazurile în care ruptura este în porțiunea mijlocie a ligamentului. Cand ligamentul este desprins de pe os, dr. Pojoga îl poate reatasa artroscopic, permițând astfel ligamentului să se vindece si să rămână la locul său.

Din pacate, în doar 1 din 20 cazuri, o ruptură LIA este reparabila și doar când acesta este desprins de pe os si poate fi astfel reatasat cu succes.

Pentru pacienții în vârstă sau pentru cei care nu doresc să revină la activități sportive, operația nu este de obicei indicată. Dacă totusi acesti pacienți resimt instabilitate în genunchi la activități normale de zi cu zi, și ei pot opta pentru intervenția de reconstrucție ligament incrucisat anterior.

Cât durează recuperarea după o Reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior?

Imediat după interventie pacientii vor începe exercițiile pentru recuperarea mobilitătii articulare. Ședințele de fiziokinetoterapie vor fi prescrise pentru o perioadă de 3-4 luni cu o frecventă de 2-3 ori pe săptămână. Pacientii pot pedala deja pe o bicicletă stationară după 7-10 zile de la operație. În aproximativ 2 săptămâni pacienții vor putea merge cu sprijin complet si unii vor renunța la cârje.

Uneori e nevoie de 10-12 săptămâni pentru a recupera mobilitatea completă a genunchiului dar majoritatea pacientilor reusesc acest lucru după 6 săptămâni. La 3 luni de la interventie pacienții pot să meargă cu bicicleta afară iar la 4 luni pot deja să facă jogging.

E nevoie însă de 8 până la 9 luni pentru ca pacientii sa se recupereze complet și să participe la activitățile sportive cu risc!

Respectarea cu strictete de către pacient a regimului postoperator este esențială pentru o recuperare completă. Majoritatea pacienților se declara extrem de mulțumiți de rezultatele acestei interventii.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/B55E0628-0748-41F1-8122-39721CB0F697.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3A6F3D85-880E-4B08-865D-BDA21D53170D.jpeg
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopica a genunchiului. Este foarte experimentat în diagosticarea si tratamentul complex al rupturilor LIA.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?