MENIU
GenunchiTratamente

Reconstructia de Ligament Incrucisat Posterior LIP | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este o Reconstrucție de Ligament Încrucișat Posterior?

Operatia de Reconstructie Ligament Incrucisat Posterior este o interventie chirurgicala prin care ligamentul rupt este inlocuit cu o grefa de tendon care preia functiile acestuia.

Ligamentul Încrucișat Posterior LIP este unul dintre cele mai puternice ligamente ale genunchiului. Este situat impreuna cu Ligamentul Incrucisat Anterior LIA in centrul articulatiei si are rolul de a împiedica tibia sa se deplaseze înspre înapoi în raport cu femurul.

Cineva își poate rupe acest ligament doar ca urmare a unui traumatism sever la nivelul genunchiului. Mecanismul prin care acesta se rupe este de obicei impingerea forțata a tibiei înspre înapoi, ca urmare a unei lovituri directe în partea din fata a genunchiului (lovirea genunchiului de bordul masinii in timpul unui accident sau o cădere la snowboard cu genunchiul îndoit). Adesea, cineva care isi rupe LIP își poate rupe concomitent si alte ligamente cum ar fi Ligamentul Colateral Medial sau Lateral precum si capsula articulara.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/DF3565BC-E56D-4129-B18E-3BF592E518A8.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/190FC548-C0CF-4A6C-AA4D-9FCC16807F02.jpeg

Nu toate rupturile de LIP necesită intervenție chirurgicala!

Totuși, o ruptură completa a LIP, care cauzeaza instabilitate severa la nivelul genunchiului, necesita reconstructie artroscopica. În timpul acestei interventii, ligamentul rupt va fi înlocuit cu o grefa de tendon plasata exact în locul unde era prins acesta. Intervenția artroscopica este mult mai puțin invaziva decât cea deschisa, cu o perioada mai scurta de recuperare.

În urma intervenției de Reconstructie de Ligament Incrucisat Posterior LIP pacientul va obține un genunchi stabil si nedureros cu posibilitatea se a se reîntoarce la toate activitățile, inclusiv cele sportive.

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgie artroscopica cu experienta în diagnosticarea și tratarea  pacientilor cu Ruptura de Ligament Incrucișat Posterior.

Când Necesita Operație o Ruptură de Ligament Încrucișat Posterior LIP?

Ruptura de Ligament Încrucișat Posterior este clasificata pe o scală de la 1-3 in funcție de severitate.

  • Grad 1- o ruptura parțială LIP cu o creștere a laxitatii articulare mai mică de 5mm.
  • Grad 2- o ruptură parțială cu o laxitate cuprinsă între 5-10mm.
  • Grad 3- o ruptură completă LIP cu laxitate mai mare de 10 mm.

Spre deosebire de rupturile de Ligament Incrucișat Anterior LIA, cele de LIP se pot vindeca fără operație dacă diagnosticul este pus rapid, imediat după traumatism si genunchiul este imobilizat în orteza cu mentinerea acestuia în extensie la mers. Când genunchiul este menținut în extensie la mers, LIP rămâne aliniat si nu sunt exercitate forțe suplimentare asupra lui putând să se vindece în poziție corecta. Majoritatea rupturilor de grad 1 si 2 se pot vindeca in acest mod,  fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Totuși, rupturile de grad 3 sau cele asociate cu luxatiile de genunchi, în care sunt rupte de regula si alte ligamente (ligamente colaterale, LIA, corner posterolateral) necesită cel mai adesea tratament chirurgical deoarece genunchiul este foarte instabil.

Cum Se Realizeaza o Reconstructie de Ligament Incrucisat Posterior LIP?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/pcl_reconstruction_0-large.png

Imediat inainte de interventie, pacientul va fi anesteziat, fie prin anestezie rahidiana, fie anestezie generala combinata cu un bloc de nerv periferic. Câteva mici incizii, denumite portale vor fi create in jurul genunchiului pentru a avea acces în interiorul articulației. Ligamentul Incrucisat Posterior rupt va fi înlaturat, iar locurile de insertie ale ligamentului pe tibie si femur vor fi identificate și marcate. În mijlocul acestor zone de inserție vor fi create tunele osoase. O grefă de tendon va fi recoltată, prelucrată și introdusă in aceste tunele. Aceasta grefă va fi tensionata si fixată solid în interiorul tunelelor osoase. Orice altă leziune ligamentară sau meniscală va fi reparată concomitent cu aceasta reconstrucție. Inciziile vor fi suturate și acoperite cu un pansament steril. Membrul inferior va fi imobilizat într-o orteza cu genunchiul blocat în extensie, care va proteja ligamentul încrucisat posterior reconstruit.

Cât Durează Intervenția Chirurgicală?

Reconstrucția Artroscopică de Ligament Incrucișat Posterior poate dura între 1-2 ore. Această intervenție durează mai mult decât reconstrucția ligamentului încrucisat anterior deoarece locurile de inserție ale ligamentului sunt mai dificil de vizualizat și abordat. Mai mult, această intervenție necesită o deosebită atenție deoarece imediat lipite de ligamentul încrucișat posterior sunt vase și nervi vitali. Pacienții vor petrece dupa operatie 1 sau 2 nopti în spital.

Cât Durează Recuperarea După o Reconstructie de Ligament Incrucisat Posterior LIP?

O recuperare completă după reconstrucția ligamentului încrucișat posterior poate lua între 6-9 luni. Dacă a fost necesară și repararea altor structuri, această recuperare poate fi chiar și mai îndelungată.

Reconstrucția de ligament încrucișat posterior are rezultate foarte bune și oferă pacienților un grad înalt de mobilitate cu reîntoarcerea la activitați sportive sau la alte tipuri de activități.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/70ABE41C-E230-4464-95EA-B99500AFD670.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/D0BFF455-42DE-4230-AD8B-A43BB2B250F5.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgia genunchiului, cu vastă experiență în diagnosticul și tratamentul chirurgical al rupturilor de ligament încrucișat posterior.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas