MENIU
Articole

Recuperarea dupa Operatia de Menisc | Artroscopie | Dr. Adrian Pojoga

Recuperarea după o operație de menisc partea varia semnificativ. Recuperarea după o artroscopie de genunchi pentru o ruptura de menisc poate dura mai mult decât anticipați. Pentru unii dintre dumneavoastră recuperarea după acesta operație poate fi rapida, în timp ce pentru alții poate fi mai complicata. Recuperarea depinde de o serie de factori diferiți.

Timpul necesar refacerii după o operație de menisc poate varia in funcție de tipul rupturii de menisc pe care o aveți. Durata recuperării depinde și dacă ați avut sau nu o sutura sau reparare de menisc, sau ați avut doar câteva bucăți de menisc înlăturate in timpul intervenției de meniscectomie parțială.  In unele cazuri durata recuperării după o operație de menisc poate fi măsurată in zile pana la câteva săptămâni, în timp ce în cazurile cu reparare de menisc aceasta poate dura și pana la câteva luni.

Pentru majoritatea dintre dumneavoastră, recuperarea după o operație de menisc este in general un proces rapid. Pacienților le place sa se compare unii cu ceilalți și se mira de ce recuperarea lor nu decurge atât de bine ca a celorlalți. Sunt mai multe chestiuni în joc și acestea pot afecta durata recuperării.

In primul rand, așa cum am mai discutat anterior in celelalte articole, nu orice ruptura de menisc necesita operație. Totuși, dacă ruptura de menisc pe care o aveți necesita operație, probabil ca va întrebați la ce sa va așteptați, in materie de recuperare in zilele și săptămânile care urmează după intervenție. 

Chestiunile care va pot afecta recuperarea după operație includ câteva variabile care sunt sub controlul dumneavoastră și câteva care sunt sub controlul chirurgului.

Pregătirea: in fapt procesul de recuperare ar trebui sa înceapă înainte de operație. Kinetoterpia efectuata înainte de intervenție ar putea fi foarte importanta pentru recuperare! Cu cât mobilitatea si forță musculara a genunchiului este mai buna înainte de operație cu atât recuperarea va fi mai ușoară și mai rapida.

Controlul durerii după operație este de asemenea foarte important pentru o recuperare corecta după operația de menisc. Lucrurile pe care ar trebui sa le aveți acasă pentru a va spori confortul și a ușura recuperarea după operație sunt pungile cu gheata, fașa elastică sau ciorapii compresivi si unele medicamente cu efect analgezic si antiinflamator.

Factorii cheie care influențează recuperarea după operația de menisc.

Exista mai mulți factori care determina cat de rapid și de complet va veți recupera după o operație de menisc. Aceste elemente cheie includ vârsta, greutatea si nivelul de activitate fizica pe care îl aveți sau necesitățile dumneavoastra de natura fizica. Cu cât sunteți mai in vârstă sau aveți o greutate corporala mai mare cu atat recuperarea va fi mai îndelungată.

Tipul de operație pe care l-ați suferit are de asemenea impact asupra recuperării de după intervenție. In unele cazuri, in timpul operației înlăturăm doar o parte din meniscul rupt si acesta intervenție se numește meniscectomie parțială. In general ar trebui sa va recuperați mai repede după o meniscectomie parțiala decât un pacient care a avut meniscul reparat prin sutura meniscala. Asta se întâmpla deoarece meniscul reparat are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Dacă aveți artroza deja si un menisc rupt, puteți sa va așteptați la o recuperare mai anevoioasa. Artroza descoperita în momentul artroscopiei pentru menisc va influenta de asemenea recuperarea după operatie. Daca aveți artroza de genunchi, asta înseamnă ca stratul de cartilaj care acoperă capetele osoase este distrus parțial sau complet. Genunchii cu artroza sunt predispuși la o recuperare mai dificila după o artroscopie. In aceste cazuri aplicațiile reci și compresia locala pot ajuta la ameliorarea durerii și inflamației. Mulți pacienți se simt mai bine cu un bandaj ușor compresiv in jurul genunchiului pe parcursul recuperării. Pacienții cu artroza raportează frecvent o îmbunătățire a simptomelor după ce iau suplimente care conțin glucozamina sau acid hialuronic despre care aceștia cred, fără sa exista însă dovezi, ca ii ajuta in regenerarea cartilajului distrus. Trebuie insa precizat ca operatia de menisc pentru un genunchi artrozic este foarte rar necesara iar beneficiile sunt minore și nu merita riscul.

Câteva dintre variabilele care influențează recuperarea după o operație de menisc sunt sub controlul chirurgului. Putem influenta durerea pe care o simțiți imediat după operație, printr-o serie de medicamente pe care le putem injecta in genunchi înainte de intervenție. Putem de asemenea sa blocam niște nervi din zona genunchiului in așa fel încât sa amelioram durerea in primele 24 ore de după operație. O orteza de genunchi poate fi utilizata după operație si poate oferi siguranță pacientului.

Probabil ca cel mai bun predictor despre cine va evolua bine in urma intervenției pentru menisc, este selecția corecta a cazului. Operațiile de menisc pentru pacienții care sunt obezi, au artroza sau diabet zaharat necontrolat tind sa abia rezultate nesatisfăcătoare.

In general, pacienții tineri, sănătoși și activi fără semne de artroză vor experimenta o recuperare mai rapida după operație. De multe ori genunchiul acestora se va simți deja bine după doar câteva zile. Majoritatea acestor pacienți vor renunța la cârje in 1-2 zile și vor înceta sa mai ia medicamente pentru durere la fel după 2 zile.

Spre deosebire de aceștia, dacă pacienții sunt in vârsta, sunt obezi si au deja artroza, aceștia vor avea nevoie de mai mult timp pentru refacere după operatie. In plus, daca ati suferit o meniscectomie parțială iar genunchiul dumneavoastră era artrozic nu ar trebui sa va așteptați la o recuperare completa dupa interventie.

O discuție cu chirurgul despre așteptările dumneavoastră in legătură cu acesta intervenție ar fi extrem de necesara in acest caz. S-ar putea ca dumneavoastră sa așteptați mai mult decât este realist posibil in urma acestei intervenții. Asigurați-va ca lămuriți toate aceste detalii înainte de operație!

Îmbunătățiți-va starea generala de sănătate înainte de intervenție.

Pentru a va asigura de un rezultat bun post operator, ar trebui sa acordați atenție si stării generale de sănătate înainte de intervenție. Fumătorii au un risc mai mare de infecție si o rata de vindecare mai mica. Diabeticii care nu își țin sub control nivelul glicemiei au de asemenea risc de infecție crescut și se vor vindeca mai lent. Obezitatea este potențial o problema pentru anestezie si recuperarea post operatorie, si poate duce la o progresie rapida spre artroza dupa interventie.

Deci cu cat veti fi in forma fizica mai bună înainte de intervenție cu atat va veti recupera mai repede si veti fi feriti de complicatii!

Mobilizarea genunchiului este încurajată pe parcursul recuperării după operația de menisc.

Imediat după operație s-ar putea sa ezitați sa va ridicati din pat și sa va mobilizați. Indiferent cât de frica va este, ar trebui sa fiți de fapt încurajați sa va plimbați atât cat puteți tolera. Aceasta mobilizare este importanta deoarece scade foarte mult riscurile de atrofiere a musculaturii, formare de cheaguri in vene si de asemenea ajuta plămânii sa se recupereze după anestezie.

Totuși, exista și situații în care veți avea și anumite limitări!

De exemplu, daca ati suferit  o intervenție de reparare a meniscului, atunci veti avea recomandarea de a utiliza cârje si de a evita flexia mare și pivotarea pe genunchi timp de câteva săptămâni. Daca in schimb, meniscul a fost doar curățat si bucățile de menisc rupte au fost îndepărtate, atunci veti relua treptat activitățile pe măsură ce le veti tolera. Luați în considerare aplicațiile de gheata locale și bandajul compresiv pentru a diminua inflamația si a îmbunătăți mobilitatea articulara. Anumite exerciții care va vor fi recomandate sunt utile pentru recuperare.

După o operație de menisc recuperarea este diferita de la pacient la pacient, deci unica pentru fiecare dintre dumneavoastră!

Dacă am opera 10 pacienți in aceeași zi cu ruptura de menisc, am auzi probabil 10 povesti diferite despre recuperarea de după intervenție. Deci nu va grăbiți, si nu va forțați….veti ști cu siguranță când corpul va fi  pregătit pentru a relua diverse activități. Si cel mai important lucru pentru o recuperare rapida este sa respectați cu strictețe indicațiile chirurgului dumneavoastră.

 

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas