MENIU
GenunchiTratamente

Reparare Cartilaj Genunchi | Artroscopie | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Cartilajul Articular?

Articulațiile sunt formate din capetele a doua oase care alunecă unul pe celalalt pentru a realiza mișcarea. Cartilajul articular acoperă aceste capete osoase si permite mișcarea lina, aproape fără frecare si nedureroasă a articulatiei. Totuși acest cartilaj se poate pierde fie datorită unui traumatism sau în timp, prin uzură. Aceasta dispariție a cartilajului la nivelul unei articulatii poarta numele de artroza. O zona limitată în care a cartilajul a disparut partial sau complet este denumită defect condral. Când cartilajul dispare complet de pe capetele oaselor unei articulatiei, artroza devine ,,os pe os”. Deși leziunile de cartilaj pun probleme serioase de tratament, în prezent se înregistrează progrese remarcabile in special pentru interventiile de reparare cartilaj sau de înlocuire a cartilajului afectat.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/reconstructia-cartilajului-.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/reconstructia-cartilajului-3.jpg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia de reparare a cartilajului articular.

Când este Necesară Operația de Reparare Cartilaj?

Când genunchiul începe să piardă din cartilaj, cu aparitia unor zone in care osul este expus si neacoperit de acest strat protector, pacientul incepe sa experimenteze durere, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiei. Aceste simptome se vor accentua în special după activități cu impact articular cum sunt alergarea, schi-ul sau sariturile si urcatul scarilor. Cu timpul, cartilajul sănătos din jurul defectului condral va fi suprasolicitat si se va uza de asemenea, agravand simptomele.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/697AB9D2-158F-428B-9D32-A7B5ACDE392A.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/02CEDD78-4E71-45B6-95C0-822F891E2B49.jpeg

Prin urmare, pacienții vor realiza treptat ca nu mai sunt capabili sa facă activitățile care le făceau plăcere.

Tratamentul initial va fi conservator si va include: repaus, aplicații reci locale, medicamente antiinflamatorii, orteza, recuperare medicala sau injectii articulare (cortizon, acid hialuronic, PRP, celule stem). Dacă aceste tratamente conservatorii nu ameliorează simptomele atunci va fi recomandată o operație de reparare cartilaj, în special pentru pacienții tineri, care au pierdut o parte din cartilaj datorită unui traumatism si nu ca rezultat al uzurii.

Care Sunt cele mai Frecvente Operații de Reparare Cartilaj?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/reconstructia-cartilajului-3.jpg
  • Reconstrucția prin Microfracturi: aceasta este o tehnica simplă care se practica de câteva zeci de ani. Prin aceasta tehnica, sunt realizate mai multe ,,găuri” fine in zona afectată, cu osul neacoperit de cartilaj. Din os, vor iesi la suprafață o varietate de celule care vor forma un ,,fibrocartilaj”,o combinatie de cartilaj, os si tesut fibros cicatriceal. Acest strat de fibrocartilaj va ,,petici” defectul de cartilaj. Aceasta operatie se realizează artroscopic. Recuperarea după operație presupune mers asistat de carje pentru un interval de 6-8 saptamani si gimnastica zilnică de mobilizare a articulatiei. Rezultatele dupa operatia de microfracturi sunt bune. Fibrocartilajul nu este din pacate la fel de rezistent ca cel nativ si la unii pacienti se va toci în timp cu reapariția  durerii.
  • Reconstrucția cu Membrana de colagen AMIC (Autologous Matrix Induced Chondrogenesis). Tehnica este o combinatie între tehnica cu microfracturi si aceasta membrana care se aplica peste defect si acționează ca o ,,schela” pe care se va construi noul cartilaj, mai rezistent mecanic decât fibrocartilajul. Tehnica poate fi realizata deschis sau artroscopic in funcție de mărimea si localizarea defectului de cartilaj.
  • Reconstrucția prin Transplant Osteocondral. Tehnica este asemănătoare cu cea folosită pentru schimbarea găurilor pe un teren de golf. Operația poate fi realizata atat deschis cat si artroscopic. Mai întâi defectul condral este măsurat. Apoi folosind o trefina circulară vor fi recoltati din aria uzată unul sau mai mulți cilindri conținând cartilaj si os subcondral care vor fi înlocuiți cu cilindri identici dar care conțin cartilaj sanatos. În felul acesta pacientul va avea din nou un strat neted de cartilaj. Pentru defecte condral mici se poate utiliza pentru transplant cartilajul pacientului recoltat dintr-o zonă mai periferica a genunchiului. Pentru defecte mai mari este preferabila utilizarea de grefa de la cadavru. Tehnica este foarte eficienta in reconstrucția defectelor de cartilaj si are rezultate excelente.
  • Osteotomia Genunchiului. Aceasta operatie, în sine, nu este o operație pentru refacerea cartilajului. Totuși, ea este adesea realizată împreună cu una din procedurile de reconstrucție de mai sus. Osteotomia este necesară când genunchiul nu este aliniat corect, este în varus sau în valgus. Dacă zona de cartilaj distrusa este reconstruita fără a se corecta axul mecanic al genunchiului, atunci acest cartilaj nou va fi supraincarcat in timp si se va strica prematur. Osteotomia este o procedura prin care un os este tăiat si îndreptat pentru a realinia genunchiul si a descărca o zonă cu cartilaj uzat. Cea mai frecvent realizata osteotomie este cea de valgizare a tibiei, pentru a corecta un genunchi in varus si cea de varizare a femurului pentru genunchi în valgus.

Cum este Recuperarea dupa Reconstrucția Cartilajului?

Recuperarea variază în funcție de tipul de procedura realizat, dar in general pacienții vor merge cu carje fara sprijin pentru o perioadă de 6-8 saptamani dupa o interventie de reparare cartilaj. Exercițiile de mobilizare activă și pasivă vor începe imediat după interventie. Uneori pacienții utilizeza un dispozitiv mecanic care misca singur genunchiul in primele saptamani de dupa operatie. Majoritatea pacienților se vor recupera complet dupa un interval de 4 si 6 luni de la interventie.

Deși refacerea cartilajului articular este unul dintre cele mai dificil de obținut obiective, un Everest al chirurgiei ortopedice, ultimii ani au adus inovații și tehnici chirurgicale excelente, iar viitorul este promițător.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/CE3B8A4A-047F-42D5-AB3C-27E135859CEE.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/2CEEA0E3-7AD1-4EE1-9D65-014BE3F4B50B.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped cu experienta in refacerea chirurgicala a cartilajului articular prin artroscopie genunchi.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas