MENIU
AfectiuniUmar

Ruptura Coafei Rotatorilor | Reparare Tendon Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Ruptura Coafei Rotatorilor?

Ruptura coafei rotatorilor reprezintă leziunea unuia sau mai multor tendoane dintr-un grup de 4 mușchi care sunt responsabili de mobilitatea si stabilitatea umărului. Tratamentul acestor leziuni este adesea chirurgical si consta in interventia de reparare tendon coafa rotatori.

Umărul are cel mai mare grad se mobilitate in comparatie cu celelalte articulatii ale corpului. Leziunile coafei rotatorilor sunt des întâlnite la sportivii care fac activități cu mana deasupra capului cum ar fi înotul, tenisul sau voleiul. Pot sa apară de asemenea la cei care lucreaza cu mana sus cum sunt tâmplarii sau zugravii.

Rupturile de coafa rotatorie sunt frecvente. O ruptură completa a coafei rotatorilor este atunci cand unul dintre tendoane este complet desprins de pe locul lui de inserție de pe capul humerusului. Pacienții cu rupturi de coafa rotatorie experimentează adesea slăbiciune la nivelul umarului si durere in umar si brat. Activitățile zilnice care presupun ridicarea bratului devin dificil de realizat datorită durerii si slăbiciunii musculare.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/shoulder_suture_passers_group_0-large.png

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia umarului cu experienta în diagnosticarea si tratarea pacienților cu ruptura de coafa rotatorie.

Ce Cauzeaza Ruptura Coafei Rotatorilor?

Articulatia umărului este cea mai mobilă articulatie din corp si de aceea este supusă constant unor forțe care o suprasolicita. Cu timpul, aceste forțe determina uzura tendoanelor și astfel apare ruptura coafei rotatorilor.

Dr.Pojoga descrie aceste modificari ca fiind asemănătoare unei franghii care se desira atunci cand este supusa unor forte de frecare. Franghia se va desira încetul cu incetul până când în final se va rupe. O cădere sau un traumatism, cum ar fi o luxatie de umar, poate duce la ruperea brusca a unui tendon care de altfel era intact. Cel mai adesea insa, tendonul se va rupe progresiv in timp. Tendoanele coafei rotatorilor se pot desprinde usor si treptat de pe os, pe măsură ce imbatranim deoarece sunt supuse constant unei tensiuni la locul de inserție pe os.

Câteva elemente contribuie la rupturile cronice de coafa rotatorie:

 • scăderea vascularizatiei tendoanelor pe masura ce imbatranim.
 • prezența unor proeminente osoase în umar care irită tendonul in timpul mișcării. Intr-un  sindrom de impingement sau conflict subacromial, tendonul este iritat si adesea franjurat de atingerea cu un os, acromion mai proeminent.
 • activități repetitive cu mana deasupra capului in timpul muncii sau activitatilor sportive.

Care Este Diferența dintre Ruptura Parțiala si Completa De Coafa Rotatori?

Ruptura parțială înseamnă desprinderea incompletă a tendonului de pe locul de insertie pe humerus. În mod normal, tendoanele coafei rotatorilor se insera pe o suprafață de câțiva centimetri patrati pe capul humerusului. Daca tendonul pastreaza mai mult de 50% din aceasta insertie, atunci ruptura este parțială.

Într-o ruptura completa, tendoanele se desprind complet de pe os. Cand tendonul este desprins complet, muschiul nu mai poate transmite forța contractiei către os si pacientul va simți pe langa durere si o slabiciune musculara.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/anatomie-umar-rmn.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/6CC8E0DB-B9D1-461A-B9CD-12EA3A085FFF.jpeg

Care Sunt Simptomele intr-o Ruptura de Coafa Rotatori?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/ruptura-coafei-totatorilor.jpg

Simptomele tipice asociate cu o ruptură de coafa rotatori sunt:

 • durere pe partea laterala a bratului.
 • durere nocturna care deranjaza somnul.
 • slăbiciune la tentativa de a ridica brațul.
 • agravarea durerii la ridicarea bratului sau ducerea mâinii la spate.
 • durere persistenta, profunda.
 • crepitatii si zgomote articulare la miscare.

O ruptură de coafa rotatori datorată unui traumatism cauzeaza de obicei o durere imediată si intensă. Durerea poate fi frecvent însoțită de un pocnet si de pierderea brusca a forței in braț. Prin comparație, rupturile cronice, care apar in timp, pot avea simptome mai ușoare la început, cum ar fi un usor disconfort la ridicarea brațului. Cu timpul, durerea si slăbiciunea musculara se vor agrava. Activitățile de rutina, cum ar fi ridicarea unui obiect de pe un raft mai înalt, pot deveni dificil de realizat.

Frecvent, durerea este prezentă și pe parcursul noptii si intrerupe somnul, acesta fiind de altfel si motivul principal pentru care pacientii se prezinta la consultatie. Este important de știut că în anumite cazuri, o ruptură de coafa rotatori poate sa nu cauzeze dureri severe. Totusi, o scădere importantă a fortei musculare poate indica o ruptură severa de coafa rotatori care sa necesite o interventie chirurgicala de reparare tendon.

Cum Este Diagnosticata Ruptura De Coafa Rotatori?

Dacă ati suferit un accident si ați simțit imediat durere și slăbiciune în umăr si braț este recomandat să mergeti la un consult ortopedic.

Un chirurg ortoped va obține mai întâi de la dumneavoastra un istoric detaliat al afecțiunii care să cuprinda simptomele si cum au debutat acestea. Apoi, umărul dumneavoastra va fi examinat clinic cu atenție. Mai întâi, vor fi evaluate gradele de mobilitate, iar mai apoi forța fiecăruia dintre cei 4 mușchi ai coafei rotatorilor. Exista cateva teste clinice specifice care pot sugera o ruptură a acestor tendoane.

Diagnosticul imagistic este util pentru a confirma suspicinea. Radiografiile vor arata daca exista o artroza la nivelul umărului, depozite de calciu la inserția tendoanelor sau daca exista proeminente osoase care predispun la ruptura tendoanelor coafei rotatorilor. Va fi recomandată o examinare RMN a umărului care va demonstra dacă tendoanele sunt partial sau complet rupte. RMN-ul arata care dintre tendoane este rupt si daca aceste tendoane rupte sunt retractate de la locul normal de insertie. RMN-ul va evalua de asemenea dacă există o atrofie a muschilor coafei rotatorilor care apare frecvent în situatia rupturilor vechi de tendoane.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/75-1.jpeg

Ce Interventii de Reparare Tendon Exista?

Inflamatia tendoanelor coafei rotatorilor, precum si rupturile mici sau parțiale ale coafei rotatorilor se pot recupera prin tratament conservator. Aceste tratament nechirurgical include de obicei repaus, aplicații reci sau calde locale, fizio si kinetoterapie. In anumite cazuri, injectiile cu corticosteroizi sau cu plasma centrifugata (PRP) pot ajuta la reducerea inflamatiei si durerii.

Majoritatea rupturilor complete ale coafei rotatorilor la pacientii activi fizic ar trebui tratate chirurgical, deoarece nu se videca singure, devin din ce in ce mai mari si mai retractate si simptomele se agraveaza in timp. Daca pacientul asteaptă prea mult timp, un tendon rupt se va retracta atât de mult față de locul de inserție încât nu va mai putea fi reparat chirurgical. In  aceasta situatie vor fi recomandate alte interventii chirurgicale de salvare.

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale de reparare tendon, indicate fiecare in functie de tipul leziunii și nevoile pacientului.

Acestea includ:

 • Reparare Artroscopica Coafa Rotatori: majoritatea pacienților sunt tratati prin repararea artroscopica a acestor tendoane. În aceasta formă de tratament, sunt utilizate tehnici si instrumente minim invazive pentru a reatasa tendonul rupt la locul normal de insertie pe capul humeral. Recuperarea dupa această procedura este mai rapida comparativ cu tehnicile clasice.
 • Reconstructie de Capsula Superioara: pentru pacientii cu rupturi masive si retractate de coafa rotatori, cand tendonul nu mai poate fi readus la locul de insertie, se va implanta artroscopic o grefa artificiala de tendon care ii va lua locul. Aceasta este o procedura noua, care are rezultate promitatoare în tratamentul acestor rupturi dificile.
 • Proteza de Umăr: pentru pacientii cu rupturi mari si foarte retractate de tendoane, care nu mai sunt reparabile si a caror umăr a devenit artrozic va fi recomandata implantarea unui tip special de proteza, denumita proteza inversata de umar. Aceasta operatie este in mod normal adresata pacientilor în vârstă și dă rezultate foarte bune datorită eliminarii durerii si recuperarii unei funcții rezonabile a umărului .
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia umarului. Este expert in diagnosticarea si tratarea rupturii de coafa rotatorie (Reparare Tendon).

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti