MENIU
AfectiuniUmar

Ruptura Coafa Rotatorie | Reparare Tendon Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Ruptura de Coafa Rotatorie?

ruptura tendon umar

Ruptura de coafa rotatorie reprezintă leziunea unuia sau mai multor tendoane dintr-un grup de 4 mușchi care sunt responsabili de mobilitatea si stabilitatea umărului. Tratamentul acestor leziuni este adesea chirurgical si constă în interventia de reparare tendon coafa rotatorie pe cale artroscopica.

Umărul are cel mai mare grad de mobilitate în comparatie cu celelalte articulatii ale corpului si din acest motiv tendoanele coafei rotatorilor sunt supuse în permanentă unui stress mecanic care poate cauza uzura si în final ruptura lor. Leziunile coafei rotatorilor sunt des întâlnite la sportivii care fac activități cu mâna deasupra capului cum ar fi înotul, tenisul sau voleiul. Pot să apară de asemenea la cei care lucrează cu mâna sus cum sunt tâmplarii sau zugravii.

Rupturile de coafa rotatorie sunt frecvente. O ruptură completă a coafei rotatorilor este atunci când unul dintre tendoane este complet desprins de pe locul lui de inserție de pe capul humerusului. Pacienții cu rupturi de coafă rotatorie experimentează adesea slăbiciune la nivelul umarului si durere in umar si brat. Activitățile zilnice care presupun ridicarea bratului devin dificil de realizat datorită durerii si slăbiciunii musculare.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/anatomia-umarului-jpg.jpg

Aveti o durere de umar si vreti să stiti care este cauza?

Dr. Pojoga este medic ortoped specializat în afectiunile umarului cu experientă în diagnosticarea si tratarea pacienților cu ruptura de coafa rotatorie.

Ce Cauzează Ruptura de Coafa Rotatorie?

Articulatia umărului este cea mai mobilă articulatie din corp si de aceea este supusă constant unor forțe care o suprasolicită. Cu timpul, aceste forțe determină uzura tendoanelor și astfel apare ruptura coafei rotatorilor.

Dr.Pojoga descrie aceste modificări ca fiind asemănătoare unei frânghii care se desiră atunci când este supusă unor forte de frecare. Franghia se va desira încetul cu încetul până când în final se va rupe. O cădere sau un traumatism, cum ar fi o luxatie de umar, poate duce la ruperea bruscă a unui tendon care de altfel era intact. Cel mai adesea însa, tendonul se va rupe progresiv în timp. Tendoanele coafei rotatorilor se pot desprinde usor si treptat de pe os, pe măsură ce îmbătrânim deoarece sunt supuse constant unei tensiuni la locul de inserție pe os.

Câteva elemente contribuie la rupturile cronice de coafa rotatorie:

  • scăderea vascularizatiei tendoanelor pe măsura ce îmbătrânim.
  • prezența unor proeminente osoase în umar care irită tendonul in timpul mișcării. Într-un  sindrom de impingement sau conflict subacromial, tendonul este iritat si adesea franjurat de atingerea cu un os, acromion mai proeminent.
  • activități repetitive cu mâna deasupra capului in timpul muncii sau activitătilor sportive.

Care Este Diferența dintre Ruptura Parțiala si Ruptura Completă De Coafa Rotatorie?

Ruptura parțială înseamnă desprinderea incompletă a tendonului de pe locul de insertie pe humerus. În mod normal, tendoanele coafei rotatorilor se inseră pe o suprafață de câțiva centimetri pătrati pe capul humerusului. Daca tendonul păstrează mai mult de 50% din aceasta insertie, atunci ruptura este parțială.

Într-o ruptura completă, tendoanele se desprind complet de pe os. Când tendonul este desprins complet, muschiul nu mai poate transmite forța contractiei către os si pacientul va simți pe lângă durere si o slăbiciune musculară.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/anatomie-umar-rmn.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/6CC8E0DB-B9D1-461A-B9CD-12EA3A085FFF.jpeg

Care Sunt Simptomele într-o Ruptura de Coafa Rotatorie?

ruptura coafa rotatori

Simptomele tipice asociate cu o ruptură de coafa rotatorie sunt:

  • durere pe partea laterală a bratului.
  • durere nocturnă care deranjază somnul.
  • slăbiciune la tentativa de a ridica brațul.
  • agravarea durerii la ridicarea bratului sau ducerea mâinii la spate.
  • durere persistentă, profundă.
  • crepitatii si zgomote articulare la miscare.

O ruptură de coafa rotatorie datorată unui traumatism cauzează de obicei o durere imediată si intensă. Durerea poate fi frecvent însoțită de un pocnet si de pierderea bruscă a forței în braț. Prin comparație, rupturile cronice, care apar în timp, pot avea simptome mai ușoare la început, cum ar fi un usor disconfort la ridicarea brațului. Cu timpul, durerea si slăbiciunea musculara se vor agrava. Activitățile de rutina, cum ar fi ridicarea unui obiect de pe un raft mai înalt, pot deveni dificil de realizat.

Frecvent, durerea este prezentă și pe parcursul noptii si întrerupe somnul, acesta fiind de altfel si motivul principal pentru care pacientii se prezintă la consultatie!

Este important de știut că în anumite cazuri, o ruptură de coafa rotatorie poate să nu cauzeze dureri severe. Totusi, o scădere importantă a fortei musculare poate indica o ruptură severă de coafa rotatorie care să necesite o interventie chirurgicală de reparare tendon.

Cum Este Diagnosticată Ruptura De Coafa Rotatorie?

Dacă ati suferit un accident si ați simțit imediat durere și slăbiciune în umăr si braț este recomandat să mergeti la un consult ortopedic.

Un chirurg ortoped va obține mai întâi de la dumneavoastră un istoric detaliat al afecțiunii care să cuprindă simptomele si cum au debutat acestea. Apoi, umărul dumneavoastra va fi examinat clinic cu atenție. Mai întâi, vor fi evaluate gradele de mobilitate, iar mai apoi forța fiecăruia dintre cei 4 mușchi ai coafei rotatorilor: supraspinos, infraspinos, subscapular si rotund mic. Există câteva teste clinice specifice care pot sugera o ruptură a acestor tendoane.

Diagnosticul imagistic este util pentru a confirma suspicinea. Radiografiile vor arăta dacă există o artroză la nivelul umărului, depozite de calciu la inserția tendoanelor sau dacă există proeminente osoase care predispun la ruptura tendoanelor coafei rotatorilor. Va fi recomandată o examinare RMN a umărului care va demonstra dacă tendoanele sunt partial sau complet rupte. RMN-ul arată care dintre tendoane este rupt si dacă aceste tendoane rupte sunt retractate de la locul normal de insertie. RMN-ul va evalua de asemenea dacă există o atrofie a muschilor coafei rotatorilor care apare frecvent în situatia rupturilor vechi de tendoane.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/75-1.jpeg

Ce Interventii de Reparare Tendon Există?

Inflamatia tendoanelor coafei rotatorilor, precum si rupturile mici sau parțiale ale coafei rotatorilor se pot recupera prin tratament conservator. Acest tratament nechirurgical include de obicei repaus, aplicații reci sau calde locale, fizio si kinetoterapie. În anumite cazuri, injectiile cu corticosteroizi sau cu plasma centrifugată (PRP) pot ajuta la reducerea inflamatiei si durerii.

Majoritatea rupturilor complete de coafa rotatorie, la pacientii activi fizic ar trebui tratate chirurgical, deoarece nu se videcă singure, devin din ce în ce mai mari si mai retractate si simptomele se agravează în timp. Dacă pacientul asteaptă prea mult timp, un tendon rupt se va retracta atât de mult față de locul de inserție încât nu va mai putea fi reparat chirurgical. În  această situatie vor fi recomandate alte interventii chirurgicale de salvare.

Există mai multe tipuri de interventii chirurgicale de reparare tendon, indicate fiecare in functie de tipul leziunii și nevoile pacientului.

Acestea includ:

  • Reparare Artroscopică Coafa Rotatorie: majoritatea pacienților sunt tratati prin repararea artroscopică a acestor tendoane. În aceasta formă de tratament, sunt utilizate tehnici si instrumente minim invazive pentru a reatasa tendonul rupt la locul normal de insertie pe capul humeral. Recuperarea după această procedură este mai rapidă comparativ cu tehnicile clasice.
  • Reconstructie de Capsulă Superioară: pentru pacientii cu rupturi masive si retractate de coafa rotatorie, când tendonul nu mai poate fi readus la locul de insertie, se va implanta artroscopic o grefa artificială sau de tendon care îi va lua locul. Aceasta este o procedură nouă, care are rezultate promitătoare în tratamentul acestor rupturi dificile.
  • Proteza Totala Inversată de Umăr: pentru pacientii cu rupturi mari si foarte retractate de tendoane, care nu mai sunt reparabile si a căror umăr a devenit artrozic va fi recomandată implantarea unui tip special de proteză, denumită proteză inversată de umar. Această operatie este în mod normal adresată pacientilor în vârstă și dă rezultate foarte bune datorită eliminării durerii si recuperării unei funcții rezonabile a umărului .
dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in patologia umarului. Este expert in diagnosticarea si tratarea rupturii de coafa rotatorie (Reparare Tendon).

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Mesajul dumneavoastră
Doriți sa programati o consultație?
Doriți sa programați o consultație cu Dr. Adrian Pojoga?