MENIU
TratamenteUmar

Repararea Coafei Rotatorilor | Artroscopie Umar | Dr. Adrian Pojoga

Ce Înseamnă Repararea Coafei Rotatorilor?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/superior_capsule_reconstruction_technique_0-large.png

Repararea coafei rotatorilor este o interventie  chirurgicală prin care unul sau mai multe tendoane rupte la nivelul umărului sunt refixate la locul lor natural de atașare de pe capul humerusului. Procedura este tipic realizată  artroscopic, prin cateva mici incizii, utilizând  instrumente subțiri, special create, implanturi si fire de sutura extrem de rezistente.

Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor este indicată când cineva are o ruptură completă a unuia sau mai multor tendoane, care îi cauzează durere si slăbiciune musculara.

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgie artroscopica cu experienta în diagnosticarea și tratarea modernă a rupturilor de tendoane la nivelul umarului.

Când Este Indicată Repararea Coafei Rotatorilor?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/4B5B2D95-92EF-43BE-A840-7FDEFCF9AE14.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/CE5D466B-EB47-4B3E-B08C-6FDBA9D66785.jpeg

Coafa rotatorilor este formată din patru mușchi, fiecare cu tendonul lui și care acționează împreună miscand si stabilizand umărul.

Cele mai frecvente afectiuni ale acestor muschi sunt:

  • Tendinita Coafei Rotatorilor cu Bursita Subacromiala asociata este o inflamatie a tendoanelor si a bursei care le acoperă cauzată în timp de mișcări repetitive deasupra capului în timpul muncii sau activităților sportive.
  • Ruptura Tendoanelor Coafei Rotatorilor. Amplitudinea foarte mare a mișcărilor umărului, pe care aceste tendoane o permit, precum si forțele foarte mari suportate de acestea, le predispun în timp la rupturi. Majoritatea rupturilor sunt rezultatul uzurii în timp. Mai rar, aceste rupturi pot apare in urma unui traumatism acut al umarului prin cădere pe o parte. Când un tendon se rupe, acesta se retracta complet sau parțial si se deplasează de la locul de fixare pe capul humerusului. Tendinita, bursita subacromiala si rupturile mici partiale ale tendoanelor se trateaza initial conservator fără operație. Aceste tratamente includ fiziokinetoterapie cu exercitii de intarire a mușchilor, medicație antiinflamatorie și injecții articulare. Când mușchii rotatori sunt bine tonifiati, aceștia țin capul humeral in jos, centrat in articulatie si tendoanele sunt astfel mai protejate de abraziune si inflamatie în timpul mișcărilor deasupra capului. În situatia în care există o ruptură completă a unuia sau mai multor tendoane cu desprindere de pe os, acestea nu se vor vindeca fără intervenție  chirurgicală. Dacă  o persoana are o ruptură completă de tendon și aceasta îi cauzează  durere si slăbiciune  musculara atunci este mai indicat sa beneficieze de o reparare artroscopica a coafei rotatorilor. În timpul operației tendoanele sunt mobilizate si eliberate din tesutul cicatricial si apoi reatasate la locul lor pe os. Dupa reparare, tendoanele vor fi protejate prin imobilizarea temporară a umărului iar in timp ele se vor vindeca și lipi de os. Ca rezultat al acestei vindecari, pacientul va recastiga mobilitatea umărului, forța și își  va relua activitățile pe care nu le putea efectua înainte datorită durerii intense si a slabiciunii musculare. Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor este o procedură efectuată frecvent și care aduce satisfacții foarte mari pacientilor.

Cum se Realizează Intervenția Chirurgicală?

Repararea coafei rotatorilor este realizata de obicei artroscopic. În funcție de localizare, tipul și extinderea rupturii exista mai multe tipuri de proceduri artroscopice.

  • Tehnica de stimulare a vindecarii tendoanelor. Aceasta tehnica utilizeaza celulele proprii si maduva osoasa pentru a induce vindecarea tendonului inflamat sau cu o ruptură parțială. În această tehnica osul este ușor abrazat si perforat cu o tepusa foarte subțire cu scopul de a aduce celule stem si alte substanțe cu potențial de vindecare, din os în tendonul care îl acoperă și care este afectat.
  • Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor. Tendonul este atașat de os cu ajutorul unor dispozitive denumite ancore de sutura, pe o suprafață de câțiva cm pătrați, zona denumita loc de insertie. In anii trecuti tendoanele erau de regula refixate la os folosind un singur rând de ancore prin tehnica single row cu aducerea tendonului la marginea locului de insertie. În prezent tehnica double row este cea mai utilizată, cu fixarea tendonului folosind 2 rânduri de ancore, medial si lateral, cu fire care se încrucișează peste tendon suture bridge apasand uniform tendonul pe os. Aceasta tehnică pare sa aibă o rată de vindecare mai mare in comparație cu tehnica  anterioară deoarece reinsertia tendonului la os este mai solida și mai anatomică .
  • Reconstrucția de Capsulă Superioară. Atunci cand tendonul supraspinos care este plafonul umărului are o ruptura importantă, este retractat si nu mai poate fi adus înapoi la locul de insertie, exista o tehnica noua în care un tendon artificial, o membrana, este folosită pentru a înlocui tendonul rupt. Tendonul artificial va avea rolul de a ține capul humerusului în jos, centrat in articulatie în asa fel încât restul muschilor rotatori să functioneze normal. In fiecare caz, scopul intervenției  de reparare a coafei rotatorilor este de a ajuta pacientii să se reîntoarcă la un stil activ de viață si să se bucure de activitățile care le făceau plăcere înainte.

Cum este Recuperarea După Repararea Artroscopica A Coafei Rotatorilor?

Recuperarea functionala dupa aceasta interventie depinde de mai multi factori cum ar fi: câte tendoane au fost rupte și au necesitat reparare, cât de retractate au fost tendoanele sau cât de degenerate si uzate au fost ele în momentul repararii.

După repararea artroscopica a tendonului supraspinos, cea mai des întâlnită leziune, pacientii vor părăsi spitalul a doua zi după operație si vor fi imobilizati în esarfa timp de 4-6 săptămâni. Pentru a preveni înțepenirea umărului vor începe imediat exerciții de mobilizare pasiva cum sunt exercițiile pendulare. Pentru aceasta pacientul va scoate periodic brațul din esarfa, se va apleca în fața si va lasa brațul să atârne liber ca un pendul imprimand din corp mișcări circulare la nivelul acestuia. În acest fel umărul va fi mobilizat pasiv, fără contribuția activă a mușchilor și zona reparată va fi protejată.

Dupa aceasta perioada de 6 saptamani, pacientul va renunta la imobilizare si va începe un program de recuperare asistat de kinetoterapeut. Kinetoterapia va ajuta la redobândirea treptată a mobilitatii si forței musculare. În medie la 12 săptămâni după operație pacienții vor avea o mobilitate completă, vor fi fără dureri dar vor avea încă musculatura slăbită. Recuperarea forței musculare necesită 6 până la 9 luni deoarece pacientii au avut acest deficit de forță de mai mult timp.

Majoritatea pacienților operati se declară satisfacuti de rezultatul repararii, unii chiar și la 10 ani de la interventie.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/B3A69E5F-EF68-45ED-97C3-37504D1D3C59.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/44B4075C-2C31-4E8F-B928-FD43C977522E.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat un chirurgia umărului cu vastă experiență în repararea artroscopica a coafei rotatorilor.

Alte tratamente ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas