Ce Înseamnă Repararea Coafei Rotatorilor?
Repararea coafei rotatorilor este o interventie chirurgicală prin care unul sau mai multe tendoane rupte la nivelul umărului sunt refixate la locul lor natural de atașare de pe capul humerusului. Procedura este tipic realizată artroscopic, prin câteva mici incizii, utilizând instrumente subțiri, special create, implanturi si fire de sutură extrem de rezistente.
Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor este indicată când cineva are o ruptură completă a unuia sau mai multor tendoane, care îi cauzează durere si slăbiciune musculară.
Te doare umărul si vrei să afli care este cauza?
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgie artroscopica cu experientă în diagnosticarea și tratarea modernă a rupturilor de tendoane la nivelul umarului.
Când Este Indicată Repararea Coafei Rotatorilor?
Coafa rotatorilor este formată din patru mușchi, fiecare cu tendonul lui și care acționează împreună miscând si stabilizând umărul.
Cele mai frecvente afectiuni ale acestor muschi sunt:
- Tendinita Coafei Rotatorilor cu Bursita Subacromiala asociata este o inflamatie a tendoanelor si a bursei care le acoperă cauzată în timp de mișcări repetitive deasupra capului în timpul muncii sau activităților sportive.
- Ruptura Tendoanelor Coafei Rotatorilor. Amplitudinea foarte mare a mișcărilor umărului, pe care aceste tendoane o permit, precum si forțele foarte mari suportate de acestea, le predispun în timp la rupturi. Majoritatea rupturilor sunt rezultatul uzurii în timp. Mai rar, aceste rupturi pot apare în urma unui traumatism acut al umarului prin cădere pe o parte. Când un tendon se rupe, acesta se retractă complet sau parțial si se deplasează de la locul de fixare pe capul humerusului. Tendinita, bursita subacromiala si rupturile mici partiale ale tendoanelor se trateaza initial conservator fără operație. Aceste tratamente includ fiziokinetoterapie cu exercitii de intarire a mușchilor, medicație antiinflamatorie și injecții articulare.
Când mușchii rotatori sunt bine tonifiati, aceștia țin capul humeral în jos, centrat în articulatie si tendoanele sunt astfel mai protejate de abraziune si inflamatie în timpul mișcărilor deasupra capului!
În situatia în care există o ruptură completă a unuia sau mai multor tendoane cu desprindere de pe os, acestea nu se vor vindeca fără intervenție chirurgicală. Dacă o persoană are o ruptură completă de tendon și aceasta îi cauzează durere si slăbiciune musculara atunci este mai indicat sa beneficieze de o reparare artroscopica a coafei rotatorilor.
În timpul operației tendoanele sunt mobilizate si eliberate din tesutul cicatricial si apoi reatasate la locul lor pe os. După reparare, tendoanele vor fi protejate prin imobilizarea temporară a umărului iar in timp ele se vor vindeca și lipi de os. Ca rezultat al acestei vindecări, pacientul va recâstiga mobilitatea umărului, forța și își va relua activitățile pe care nu le putea efectua înainte, datorită durerii intense si a slăbiciunii musculare.
Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor este o procedură efectuată frecvent și care aduce satisfacții foarte mari pacientilor.
Cum se Realizează Intervenția Chirurgicală?
Repararea coafei rotatorilor este realizată de obicei artroscopic. În funcție de localizare, tipul și extinderea rupturii exista mai multe tipuri de proceduri artroscopice.
- Tehnica de stimulare a vindecarii tendoanelor. Această tehnică utilizează celulele proprii din măduva osoasă pentru a induce vindecarea tendonului inflamat sau a unui tendon cu ruptură parțială. În această tehnică osul este ușor abrazat si perforat cu o tepusă foarte subțire cu scopul de a aduce celule stem si alte substanțe cu potențial de vindecare, din os în tendonul care îl acoperă și care este afectat.
- Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor. Tendonul este reatașat pe os cu ajutorul unor dispozitive denumite ancore de sutura, pe o suprafață de câțiva cm pătrați, zona denumită loc de insertie. În anii trecuti tendoanele erau de regulă refixate la os folosind un singur rând de ancore prin tehnica single row cu aducerea tendonului la marginea locului de insertie. În prezent tehnica double row este cea mai utilizată, cu fixarea tendonului folosind 2 rânduri de ancore, medial si lateral, cu fire care se încrucișează peste tendon suture bridge apasând uniform tendonul pe os. Această tehnică pare sa aibă o rată de vindecare mai mare in comparație cu tehnica anterioară deoarece reinsertia tendonului la os este mai solidă și mai anatomică .
- Reconstrucția de Capsulă Superioară. Atunci când tendonul supraspinos care este plafonul umărului are o ruptura importantă, este retractat si nu mai poate fi adus înapoi la locul de insertie, există o tehnica nouă în care un tendon artificial, o membrană, este folosită pentru a înlocui tendonul rupt. Tendonul artificial va avea rolul de a ține capul humerusului în jos, centrat in articulatie în asa fel încât restul muschilor rotatori să functioneze normal.
În fiecare caz, scopul intervenției de reparare a coafei rotatorilor este de a ajuta pacientii să se reîntoarcă la un stil activ de viață si să se bucure de activitățile care le făceau plăcere înainte.
Cum este Recuperarea După Repararea Artroscopica A Coafei Rotatorilor?
Recuperarea functionala după această interventie depinde de mai multi factori cum ar fi: câte tendoane au fost rupte și au necesitat reparare, cât de retractate au fost tendoanele sau cât de degenerate si uzate au fost ele în momentul reparării.
După repararea artroscopica a tendonului supraspinos, cea mai des întâlnită leziune, pacientii vor părăsi spitalul a doua zi după operație si vor fi imobilizati în esarfa timp de 4-6 săptămâni. Pentru a preveni înțepenirea umărului vor începe imediat exerciții de mobilizare pasiva cum sunt exercițiile pendulare. Pentru aceasta pacientul va scoate periodic brațul din esarfa, se va apleca în fața si va lasa brațul să atârne liber ca un pendul imprimând din corp mișcări circulare la nivelul acestuia. În acest fel umărul va fi mobilizat pasiv, fără contribuția activă a mușchilor și zona reparată va fi protejată.
După această perioadă de 6 săptămâni, pacientul va renunta la imobilizare si va începe un program de recuperare asistat de kinetoterapeut. Kinetoterapia va ajuta la redobândirea treptată a mobilitătii si forței musculare. În medie la 12 săptămâni după operație pacienții vor avea o mobilitate completă, vor fi fără dureri dar vor avea încă musculatura slăbită. Recuperarea forței musculare necesită 6 până la 9 luni deoarece pacientii au avut acest deficit de forță de mai mult timp.
Majoritatea pacienților operati se declară satisfacuti de rezultatul repararii, unii chiar și la 10 ani de la interventie.
Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat un chirurgia umărului cu vastă experiență în repararea artroscopica a coafei rotatorilor.