MENIU
GenunchiTratamente

Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior?

Operatia de Revizie Ligament Incrucișat Anterior (LIA) poate fi necesară atunci când cineva își rupe ligamentul reconstruit anterior cu o grefa de tendon. Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior are o rata de succes cuprinsă între 80-90%, dar, chiar și acest ligament reconstruit chirurgical se poate rupe sau poate deveni mai lax in timp.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/acl_reconstruction_0-large-1.png

Există mai multe cauze care pot face ca o grefa ligamentara să cedeze. Cele mai frecvente sunt:

  • Erori de tehnică chirurgicală care favorizează ruperea grefei ligamentare.
  • Un nou traumatism de genunchi, similar cu cel inițial care a produs ruptura ligamentului nativ si care rupe acum grefa.

Pentru pacienții care au din nou genunchiul instabil dupa ce și-au rupt ligamentul reconstruit și mai ales pentru cei care doresc sa aiba un genunchi stabil pentru a putea practica din nou activități sportive, ar putea fi indicată operatia de revizie ligament încrucișat anterior.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/C9E9A81B-CFCE-4E1C-8655-0A6835E3CBE4.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/E361CF5B-8798-477A-B7AF-9B15164E78DC.jpeg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în operatii de reconstrucție si revizie ligament incrucișat anterior, cu experienta in diagnosticarea si tratarea pacienților cu reconstructii ligamentare eșuate.

De Ce Eșuează o Ligamentoplastie LIA?

Dr.Pojoga consultă pacienți cu ligamentoplastii LIA eșuate din multiple cauze. Eșecul unei reconstructii de ligament incrucisat anterior este cel mai frecvent datorat unor erori de tehnica chirurgicala. Cel mai cunoscut exemplu de eroare de tehnica chirurgicala este poziționarea incorectă a tunelului femural sau tibial. În reconstrucția ligamentului incrucișat anterior, o grefa de tendon este introdusa in articulatie cu un capat într-un tunel din femur si cu celalalt într-unul din tibie. Din păcate, unii chirurgi folosesc inca tehnici chirurgicale care nu reproduc zonele de fixare native ale ligamentului în genunchi si plasează aceste tunele osoase în afara acestor zone. Cand grefa ligamentara este fixată într-o pozitie greșită ea va suporta forțe biomecanice neobișnuite și în timp se va slăbi sau se va rupe dupa un traumatism minor.

Un al doilea factor care ține de intervenția chirurgicala si care poate duce la cedarea prematură a grefei este utilizarea pentru reconstructie de tesut de la cadavru (allogrefa) sau a unei grefe artificiale, sintetica in locul unei grefe recoltate din tendoanele proprii ale pacientului (autogrefa). Numeroase studii au demonstrat rate de eșec mai mari la pacienții la care s-au folosit aceste grefe, in special la cei tineri, cu varsta sub 30 ani și care practică activitati sportive intense cu pivotare (ex: schi, baschet, handbal).

Daca folosim o grefa recoltata de la pacient (autogrefa) si plasăm tunelele perfect in genunchi, atunci sunt cele mai mari șanse ca pacientul sa nu își mai rupă niciodata ligamentul.

Motivul este că organismul recunoaște acest țesut ca fiind propriu si îl integrează mult mai bine in os. Autogrefa va fi traversată de noi vase de sânge care o vor hrăni și întări în timp ce grefele recoltate de la cadavru sau cele artificiale nu se vor încorpora în genunchi la fel de bine.

O a treia cauză de eșec al reconstructiei LIA este lipsa de diagnosticare si corectare a laxitatii altor ligamente care contribuie împreună cu ligamentul încrucișat anterior la stabilizarea genunchiului. De exemplu, cand cineva își rupe LIA, cel mai adesea își rupe si Ligamentul Colateral Medial (LCM). Deși in general rupturile de LCM se pot vindeca fără operație, cele severe, de grad 3, cel mai adesea se vindeca parțial si rămân cumva mai laxe. În această situație, dacă ligamentul încrucișat anterior este reconstruit si cel colateral nu, atunci laxitatea care persista in LCM va crește riscurile de rupere a noului LIA, deoarece acesta va suporta forțe mai mari in timpul pivotarii si decelerarii. În mod similar, pacientii își pot rupe si ligamentele din partea laterala a genunchiului (ligament colateral lateral LCL si capsula articulara) care nu se vindecă prea bine fără operatie. Dacă acestea nu sunt reparate, noul LIA va fi forțat si va eșua prematur.

Nu in ultimul rând, un ligament reconstruit se poate pur si simplu rupe după un accident prin rotație al genunchiului, la fel ca cel care a rupt ligamentul nativ. Chiar si un ligament încrucișat anterior reconstruit perfect se poate rupe daca este subiectul unui traumatism sever.

Totusi, un ligament bine reconstruit, folosind tesut propriu nu se va rupe mai ușor decât un ligament încrucișat anterior normal. În schimb si acest ligament bine reconstruit se poate rupe dacă pacientul va relua activitățile sportive cu pivotare înainte de a-și întări musculatura care sa îi protejeze genunchiul si noul ligament.

Care Sunt Simptomele unei Reconstrucții LIA Eșuate?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/14F7999B-0E81-448B-A399-C6B4C36FA3FA.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/0A73F1AF-6F99-40D1-B175-058540C328C8.jpeg

Pacienții care au avut o reconstructie de Ligamentul Incrucișat Anterior în trecut si care își rup din nou ligamentul relateaza cel mai adesea:

  • o revenire a instabilitatii și a nesiguranței in genunchi
  • durere
  • zgomot articular
  • senzatia ca ceva agata in genunchi
  • posibil blocaj al genunchiului
  • senzația că genunchiul se întinde prea mult
  • imposibilitatea de a se întoarce cu încredere la sporturi cu pivotare

Cum se Realizeaza Operatia de Revizie Ligament Incrucișat Anterior?

Operatia de Revizie Ligament Incrucișat Anterior este o procedura destul de dificilă tehnic. Primul pas constă în identificarea cauzei care a dus la eșecul reconstrucției inițiale. Un istoric amănunțit și o examinare clinică vor fi realizate inițial pentru a determina o cauză posibilă a rupturii. O evaluare imagistica completa care include radiografii, RMN si o scanare CT cu reconstructie 3D a genunchiului va fi indicata pentru a evalua localizarea si dimensiunile tunelelor osoase. Astfel se va stabili daca pozitionarea incorecta a tunelelor osoase a fost principala cauza sau daca mai sunt si alte cauze ale eșecului.

Tratamentul chirurgical pentru o grefa ligamentara rupta este realizat fie intr-una fie in două etape. Daca tunelele osoase sunt greșit poziționate sau s-au largit în timp, atunci va fi necesara o interventie in două etape. Prima interventie va consta în înlăturarea materialului de fixare prezent, curățarea tunelelor osoase de orice urma de grefa rămasă si umplerea acestor tunele cu grefa osoasa. Din pacate, pacientul va trebui sa aștepte cam 4 luni pentru ca aceasta grefa osoasa sa se vindece si abia apoi se va putea trece la reconstrucția ligamentara definitiva si la repararea altor structuri necesare (meniscuri, cartilaj, alte ligamente).

In anumite situații, dr.Pojoga va putea face interventia de revizie a ligamentului încrucișat anterior și toate celelalte reparari necesare într-o singură etapa. Pentru asta este nevoie ca tunelele vechi să fie bine pozitionate si să nu se fi lărgit in timp sau sa se poata realiza tunele osoase noi in pozitie mai anatomica, fără a intersecta tunelele vechi.

Dr.Pojoga recomanda utilizarea autogrefelor pentru revizia de ligament incrucisat anterior ori de cate ori este posibil, si în special grefa recoltata din tendonul cvadriceps.

In unele situatii, genunchiul poate fi deformat in varus, adica încurbat spre exterior sau in valgus, incurbat spre interior. Dacă aceasta deformare este asociată cu o ruptură a grefei ligamentare, atunci o osteotomie de genunchi poate fi indicată in același timp cu revizia ligamentului încrucișat anterior, dar acest lucru este mai rar întâlnit în practică.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/revizia-ligamentului-incrucisat-anterior.png

Cum Este Recuperarea după o Revizie de Ligament Incrucișat Anterior?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/528771BF-240E-4D5A-9911-FD12EEDEDB22.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/C03B72E8-5CF7-4384-AF0C-C97DE1BB66F2.jpeg

Recuperarea dupa o operatie de Revizie Ligament Incrucisat Anterior simplă se aseamănă cu cea inițială, dupa prima reconstrucție, dar va progresa ceva mai lent. Este foarte important ca pacientii să respecte planul de recuperare stabilit de kinetoterapeut.

Fiecare program de recuperare va trebui sa fie individualizat, luând în considerare ce alte proceduri au fost necesare pe lângă revizia LIA (alte ligamente reconstruite, reparari de menisc). Uneori pacienții vor utiliza o orteza mobila de genunchi in primele săptămâni, cu genunchiul menținut în extensie la mers, dar orteza va fi deblocata sau scoasă periodic pentru a realiza exercitii de mobilitate. O reîntoarcere la activitățile sportive nu este permisa decât după recuperarea forței in mușchii care susțin genunchiul.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped experimentat in realizarea reviziilor de ligament încrucișat anterior.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas