MENIU
GenunchiTratamente

Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior?

reconstructie ligament

Operatia de Revizie Ligament Incrucișat Anterior (LIA) poate fi necesară atunci când cineva își rupe ligamentul reconstruit anterior cu o grefa de tendon sau o grefă artificială.

Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior are o rata de succes cuprinsă între 80-90%, dar, chiar și acest ligament reconstruit chirurgical se poate rupe sau poate deveni mai lax in timp. Există mai multe cauze care pot face ca o grefa ligamentară să cedeze. Cele mai frecvente sunt:

  • Erori de tehnică chirurgicală care favorizează ruperea grefei ligamentare.
  • Un nou traumatism de genunchi, similar cu cel inițial care a produs ruptura ligamentului nativ si care rupe de această data grefa.

Pentru pacienții care au din nou genunchiul instabil după ce și-au rupt ligamentul reconstruit și mai ales pentru cei care doresc să aibă un genunchi stabil pentru a putea practica din nou activități sportive, ar putea fi indicată operatia de revizie ligament incrucisat anterior.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/528771BF-240E-4D5A-9911-FD12EEDEDB22.jpeg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/C03B72E8-5CF7-4384-AF0C-C97DE1BB66F2.jpeg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat în operatii de reconstrucție si revizie ligament incrucișat anterior, cu experientă în diagnosticarea si tratarea pacienților cu reconstructii ligamentare eșuate.

De ce Eșuează o Ligamentoplastie? Tunelele Osoase

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2021/06/lia.jpg

Dr.Pojoga consultă pacienți cu ligamentoplastii LIA eșuate din multiple cauze. Eșecul unei reconstructii de ligament incrucisat anterior este cel mai frecvent datorat unor erori de tehnica chirurgicala.

Cel mai cunoscut exemplu de eroare de tehnica chirurgicala este poziționarea incorectă a tunelului femural sau tibial.

În reconstrucția ligamentului incrucișat anterior, o grefă de tendon este introdusă în articulatie cu un capăt într-un tunel din femur si cu celălalt într-unul din tibie. Din păcate, unii chirurgi folosesc înca tehnici chirurgicale care nu reproduc zonele de fixare native ale ligamentului în genunchi si plasează aceste tunele osoase în afara acestor zone.

Când grefa ligamentara este fixată într-o pozitie greșită ea va suporta forțe biomecanice neobișnuite și în timp se va slăbi sau se va rupe după un traumatism minor.

De ce Esuează o Ligamentoplastie? Alegerea Grefei

Un al doilea factor care ține de intervenția chirurgicală si care poate duce la cedarea prematură a grefei este utilizarea pentru reconstructie de tesut de la cadavru (alogrefa) sau a unei grefe artificiale, sintetice în locul unei grefe recoltate din tendoanele proprii ale pacientului (autogrefa). Numeroase studii au demonstrat rate de eșec mai mari la pacienții la care s-au folosit aceste grefe, în special la cei tineri, cu vârsta sub 30 ani și care practică activitati sportive intense cu pivotare ( schi, baschet, handbal).

Dacă folosim o grefă recoltată de la pacient (autogrefa) si plasăm tunelele perfect în genunchi, atunci sunt cele mai mari șanse ca pacientul să nu își mai rupă niciodată ligamentul!

Motivul este că organismul recunoaște acest țesut ca fiind propriu si îl integrează mult mai bine in os. Autogrefa va fi traversată de noi vase de sânge care o vor hrăni și întări în timp ce grefele recoltate de la cadavru sau cele artificiale nu se vor încorpora în genunchi la fel de bine.

De ce Esuează o Ligamentoplastie? Alte Ligamente Rupte

O a treia cauză de eșec al reconstructiei LIA este lipsa de diagnosticare si corectare a laxitatii altor ligamente care contribuie împreună cu ligamentul încrucișat anterior la stabilizarea genunchiului. De exemplu, cand cineva își rupe LIA, cel mai adesea își rupe si Ligamentul Colateral Medial (LCM).

Deși in general rupturile de LCM se pot vindeca fără operație, cele severe, de grad 3, cel mai adesea se vindecă parțial si rămân cumva mai laxe. În această situație, dacă ligamentul încrucișat anterior este reconstruit si cel colateral nu, atunci laxitatea care persistă în LCM va crește riscurile de rupere a noului LIA, deoarece acesta va suporta forțe mai mari în timpul pivotării si decelerării.

În mod similar, pacientii își pot rupe si ligamentele din partea laterală a genunchiului (ligament colateral lateral LCL si capsula articulară) care nu se vindecă prea bine fără operatie. Dacă acestea nu sunt reparate, noul ligament incrucisat anterior va fi forțat si va eșua prematur.

Nu în ultimul rând, un ligament reconstruit se poate pur si simplu rupe după un accident prin rotație al genunchiului, la fel ca cel care a rupt ligamentul nativ. Chiar si un ligament încrucișat anterior reconstruit perfect se poate rupe dacă este subiectul unui traumatism sever.

Totusi, un ligament bine reconstruit, folosind tesut propriu nu se va rupe mai ușor decât un ligament încrucișat anterior normal.

În schimb si acest ligament bine reconstruit se poate rupe dacă pacientul va relua activitățile sportive cu pivotare înainte de a-și întări musculatura care să îi protejeze genunchiul si noul ligament.

Care Sunt Simptomele unei Reconstrucții LIA Eșuate?

artroscopie genunchi
artroscopie genunchi

Pacienții care au avut o reconstructie de Ligament Incrucisat Anterior în trecut si care își rup din nou ligamentul relatează cel mai adesea:

  • o revenire a instabilitătii și a nesiguranței în genunchi
  • durere si tumefiere articulară
  • zgomot articular
  • senzatia că ceva agată in genunchi
  • posibil blocaj al genunchiului
  • senzația că genunchiul se întinde prea mult
  • imposibilitatea de a se întoarce cu încredere la sporturi cu pivotare

Cum se Realizează Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior?

Operatia de Revizie Ligament Incrucisat Anterior este o procedură destul de dificilă tehnic. Primul pas constă în identificarea cauzei care a dus la eșecul reconstrucției inițiale.

Un istoric amănunțit și o examinare clinică vor fi realizate inițial pentru a determina o cauză posibilă a rupturii. O evaluare imagistica completa care include radiografii, RMN si o scanare CT cu reconstructie 3D a genunchiului va fi indicată pentru a evalua localizarea si dimensiunile tunelelor osoase. Astfel se va stabili dacă pozitionarea incorectă a tunelelor osoase a fost principala cauza sau dacă mai sunt si alte cauze ale eșecului.

Tratamentul chirurgical pentru o grefă ligamentară ruptă este realizat fie intr-o singură fie în două etape.

Dacă tunelele osoase sunt greșit poziționate sau s-au lărgit în timp, atunci va fi necesară o interventie în două etape. Prima interventie va consta în înlăturarea materialului de fixare prezent, curățarea tunelelor osoase de orice urmă de grefa rămasă si umplerea acestor tunele cu grefă osoasă. Din păcate, pacientul va trebui să aștepte cam 4 luni pentru ca această grefă osoasă să se vindece si abia apoi se va putea trece la reconstrucția ligamentara definitivă si la repararea altor structuri necesare (meniscuri, cartilaj, alte ligamente).

În anumite situații, dr.Pojoga va putea face interventia de revizie a ligamentului încrucișat anterior și toate celelalte reparări necesare într-o singură etapa. Pentru asta este nevoie ca tunelele vechi să fie bine pozitionate si să nu se fi lărgit în timp sau să se poata realiza tunele osoase noi în pozitie mai anatomica, fără a intersecta tunelele vechi.

Dr.Pojoga recomanda utilizarea autogrefelor pentru revizia de ligament incrucisat anterior ori de cate ori este posibil, si în special grefa recoltata din tendonul cvadriceps.

Ce Alte Proceduri se Asociază cu o Revizie de Ligament?

Pentru a stabiliza suplimentar genunchiul, în timpul reviziei de ligament incrucisat anterior se practică frecvent si întărirea capsulei si a ligamentului antero lateral cu rol in controlul rotatiei genunchiului. Acesta procedură este denumită tenodeza laterala extraarticulara Lemaire si este extrem de eficientă în stabilizarea genunchiului.

În unele situatii, genunchiul poate fi deformat in varus, adică încurbat spre exterior sau în valgus, încurbat spre interior. Dacă aceasta deformare este asociată cu o ruptură a grefei ligamentare, atunci o osteotomie de genunchi poate fi indicată in același timp cu revizia ligamentului incrucisat anterior, dar acest lucru este mai rar întâlnit în practică.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/revizia-ligamentului-incrucisat-anterior.png
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/1800311037744_kneearthroscopy_2019-10-03-093802_adrian_pojoga_still_014.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/1800311037744_kneearthroscopy_2019-10-03-093802_adrian_pojoga_still_015.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/1800311037744_kneearthroscopy_2019-10-03-093802_adrian_pojoga_still_020.jpg

Cum Este Recuperarea după o Revizie de Ligament Incrucisat Anterior?

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/70ABE41C-E230-4464-95EA-B99500AFD670.jpeg
reparare ligament genunchi

Recuperarea după o operatie de Revizie Ligament Incrucisat Anterior simplă se aseamănă cu cea inițială, după prima reconstrucție, dar va progresa ceva mai lent. Este foarte important ca pacientii să respecte planul de recuperare stabilit de kinetoterapeut.

Fiecare program de recuperare va trebui sa fie individualizat, luând în considerare ce alte proceduri au fost necesare pe lângă revizia LIA (alte ligamente reconstruite, reparari de menisc).

Uneori pacienții vor utiliza o orteză mobila de genunchi în primele săptămâni, cu genunchiul menținut în extensie la mers, dar orteza va fi deblocat’ sau scoasă periodic pentru a realiza exercitii de mobilitate.

O reîntoarcere la activitățile sportive nu este permisa decât după recuperarea forței in mușchii care susțin genunchiul.

dr adrian pojoga

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped experimentat in realizarea reviziilor de ligament încrucișat anterior.

Alte tratamente ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?