MENIU
AfectiuniGenunchi

Ruptura Ligament Colateral Medial LCM | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Ruptura de Ligament Colateral Medial LCM?

Ruptura de Ligament Colateral Medial LCM este des intalnita, mai ales in entorsele de genunchi cauzate de accidentele sportive.

Genunchiul are 4 ligamente importante care conecteaza femurul (osul coapsei) de tibie (osul gambei). Ligamentul încrucișat anterior LIA si ligamentul încrucișat posterior sunt situate în centrul articulatiei unde se intersectează în X. Ligamentul Colateral Medial se află pe partea interioara (mediala) a genunchiului iar Ligamentul Colateral Lateral pe cea exterioara.

LCM împiedică deplasarea către interior, in valgus a genunchiului, ca de exemplu atunci când un jucator de fotbal este lovit în partea laterala a genunchiului. Când LCM este lezat, fibrele acestuia se rup parțial sau complet . Majoritatea leziunilor LCM se produc la nivelul locului de inserție de pe femur.

Rupturile sunt clasificate pe o scala de la 1-3 în functie de gravitate, 1 fiind o leziune ușoară iar 3 una severa.

Rupturile de ligament colateral medial cauzează dureri importante, uneori mai severe decât rupturile de ligament incrucisat anterior. Genunchiul se simte instabil ca si cum s-ar deplasa către interior la rotirea genunchiului.

Leziunile LCM necesita adesea o evaluare ortopedica pentru a stabili gravitatea leziunii sau dacă mai sunt și alte leziuni asociate, pentru a imobiliza genunchiul într-o orteza si pentru a stabili un plan de recuperare funcțională.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/ligament-colateral-medial.jpg

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în patologia genunchiului cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea rupturilor de Ligament Colateral Medial LCM.

Ce Cauzează o Ruptură de Ligament Colateral Medial?

O ruptură de LCM este aproape întotdeauna cauzată de un traumatism cum ar fi o cădere accidentală sau o accidentare in timpul unei activități sportive. Pe masura ce genunchiul se anguleaza către interior, LCM este întins până când fibrele acestuia cedează și se rup în grade diferite de gravitate. Pacienții relatează adesea un pocnet la nivelul genunchiului urmat de o durere severă. După producerea rupturii, genunchiul va deveni instabil.

ruptura ligament

Care Sunt Simptomele in Ruptura de Ligament Colateral Medial?

Imediat după producerea rupturii, pacienții vor simți o durere localizată pe partea interioară a genunchiului. Unii vor auzi un pocnet la nivelul articulatiei. Acest pocnet este produs de ligamentul care se rupe.

Alte simptome pot fi:

  • Rigiditatea articulatiei.
  • Dificultate la îndreptarea sau flexia genunchiului.
  • Tumefiere localizată pe partea interioara a genunchiului .
  • Dificultate la urcatul și coboratul scărilor, la ridicarea din pozitia de sezut.
  • Senzația de instabilitate în special la mișcările de răsucire.

Rupturile de LCM sunt de regula izolate fara alte leziuni asociate. Totusi sunt situatii, si nu puține, când pe lângă ruptura de LCM se produce si o ruptură ligament incrucisat anterior.

Cum Se Pune Diagnosticul de Ruptură LCM?

Durerea, tumefierea și senzația de instabilitate în genunchi, resimțite după ruptura LCM determină pacientul sa ceara imediat un consult ortopedic.

Dr.Pojoga va realiza initial un istoric al traumatismului stabilind cum si cand s-a produs accidentul, iar apoi va examina cu atenție genunchiul. Locurile de insertie ale ligamentului vor fi palpate deoarece unul sau ambele pot deveni dureroase când LCM se rupe. Laxitatea ligamentului va fi verificată testand genunchiul prin forțare către interior. În urma acestui test va fi determinat gradul de severitate al leziunii. Genunchiul va fi testat de asemenea pentru a verifica dacă există și alte rupturi ligamentare.

În afară de examinarea genunchiulul afectat este foarte important ca medicul ortoped sa examineze și celălalt genunchi ,,sanatos” pentru a verifica cât de tensionate sunt ligamentele normale deoarece unii pacienți au genunchii mai laxi nativ iar alții mai strânși.

Verificarea meniscului medial este de asemenea importantă deoarece durerea resimțită după o ruptura LCM are o localizare apropiată de cea în cazul rupturii de menisc. Totusi în ruptura izolată de menisc nu va exista o laxitate a articulatiei.

Rupturile de LCM sunt clasificate astfel:

  • Grad I: ligamentul a fost întins cu ruperea unui număr mic de fibre, laxitate usoara a articulatiei la testare de 1-5mm.
  • Grad II: ruptură parțială a ligamentului cu laxitate moderată la examinare de 6-10 mm.
  • Grad III: ruptură completă a ligamentului cu laxitate severă mai mare de 10 mm la examinare.

Diagnosticul imagistic este de obicei necesar pentru completarea evaluării și precizarea diagnosticului. Pe radiografii sunt analizate oasele și uneori cand LCM se rupe se poate observă un mic fragment de os smuls odata cu ligamentul. Examenul RMN va aduce detalii suplimentare în ceea ce privește localizarea si gradul rupturii precum si existența leziunilor asociate de menisc sau LIA.

Ruptura de Ligament Colateral Medial Necesită Operație?

În general în rupturile de LCM se va recomanda inițial un tratament conservator. Cele mai multe rupturi de LCM se vor vindeca prin imobilizare pe orteza mobila tip balama timp de 6 săptămâni. Pe lângă imobilizare mai sunt recomandate:

  • Gheață local, pozitie ridicată, bandaj compresiv în primele zile după traumatism .
  • Medicamente analgezice tip Paracetamol la nevoie.
  • Fizio si kinetoterapie pentru a recupera mobilitatea și a menține forța musculara.
  • Evitarea activitatilor sportive cu risc până când ligamentul se vindecă complet.

Din păcate nu toate rupturile de LCM se vindeca bine prin tratament conservator si necesita tratament chirurgical.

Printre acestea se află:

  • Rupturile LCM când ligamentul este smuls de pe tibie. Rupturile la nivelul inserției de pe femur au o șansa mai mare de vindecare comparativ cu cele de pe tibie deoarece rupturile  LCM de pe tibie sunt de obicei retractate. In cazul acestora  tratamentul chirurgical aplicat cât mai rapid va da un rezultat mai bun. În timpul operației, ligamentul rupt va fi tensionat și reatasat la locul de inserție de pe tibie.
  • Unele rupturi LCM de grad III care se vindeca parțial prin tratament conservator. Dacă  în urma imobilizării pe orteza mobilă timp de 6-8 săptămâni, o leziune LCM grad III se va vindeca ajungand doar la un grad 2 de laxitate, atunci operația va fi recomandată în special pentru pacienții care doresc să reia activități sportive cu risc sau la cei care simt instabilitate în genunchi la activitățile de zi cu zi.
  • Ruptura de LCM asociată cu ruptura altor ligamente, situație în care aceasta ruptura este mai bine tratată chirurgical prin reparare sau reconstrucție.

Cum Este Recupearea dupa o Ruptură de Ligament Colateral Medial LCM?

Pacienții cu ruptură de ligament colateral medial LCM sunt de regulă imobilizati in diverse tipuri de orteze. Pentru rupturile de grad I sunt suficiente ortezele elastice simple. Pentru cele de grad III sunt însă recomandate cele reglabile de tip balama. Durata imobilizarii va fi de 2-4 săptămâni pentru grad I, 6 săptămâni pentru gradul II si intre 6 si 8 săptămâni pentru cele de grad III. La sfârșitul perioadei de imobilizare genunchiul ca fi reexaminat de către chirurgul ortoped pentru a verifica dacă ligamentul s-a vindecat.

În cazul pacienților care necesită operație, anumite tipuri de ruptură pot fi reparate prin refixarea ligamentului la os. Totuși majoritatea operațiilor sunt de reconstrucție a ligamentului și nu de reparare. Reconstrucția se realizeaza folosind un tendon recoltat de la pacient sau o banda sintetică Internal Brace care va fi fixată în locurile de insertie de pe femur si tibie.

După intervenție genunchiul va fi protejat cu o orteza reglabila. Exercițiile de mobilitate vor începe imediat după operație. Mersul cu sprijin parțial va începe la 4 săptămâni și va progresa către sprijin complet la 6 săptămâni. Vor fi necesare 2 ședințe de fiziokinetoterapie pe săptămână timp de 2-3 luni. La 8 săptămâni pacienții vor putea merge cu bicicleta iar la 12 săptămâni vor putea alerga. Vor fi necesare însă 4-6 luni pentru reîntoarcerea la activități sportive cu risc. Uneori se recomandă utilizarea unei orteze de genunchi pentru protectie suplimentară la reluarea activităților sportive.

ruptura ligament Genunchi
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecialzat în patologia genunchiului cu vastă experiență în diagnosticarea si tratarea Rupturilor de Ligament Colateral Medial.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

021 9886Spital Ponderas 031 005 1181Centrokinetic Bucuresti
Deschide chat-ul
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?