Ruptura Ligament Incrucisat Anterior. De ce Este Important acest Diagnostic?

Ruptura ligament incrucisat anterior este un diagnostic des întalnit în lumea sportivilor, atât profesionisti cât si recreationali. În ciuda progreselor din ultimii ani, realizate în diagnosticarea si mai ales în tratarea acestei afectiuni, ruptura de ligament incrucisat anterior rămâne o afectiune importantă cu impact semnificativ asupra vietii sportivului. Dar, ce este acest ligament si de ce o ruptura de ligament ne poate afecta atât de mult?
Ligamentul incrucisat anterior LIA este situat in centrul articulatiei genunchiului, alături de ligamentul incrucisat posterior LIP, cu care se încrucisează, si de aici vine si denumirea lor, de ligamente încrucisate. Acest ligament are o orientare oblică în articulatie, fiind atașat la un capăt pe femur si la celălalt pe tibie.
Ce Functie are un Ligament Incrucisat Anterior?

Ligamentul incrucisat anterior LIA împiedică, prin tensionarea lui în timpul miscărilor genunchiului, deplasarea excesivă înspre înainte a tibiei față de femur. De asemenea, LIA ajută în asigurarea stabilității rotationale a genunchiului, impiedicând rotatia excesivă in articulatie a tibiei fată de femur.
Putem să comparăm acest ligament cu centura de sigurantă pe care o utilizăm când conducem masina. La fel ca aceasta, ligamentul incrucisat anterior se va tensiona brusc în anumite situatii, pentru a limita miscarea excesivă a articulatiei si în rest va fi mai putin tensionat pentru a permite miscările naturale ale genunchiului.
Deci acest ligament este esential pentru stabilitatea unui genunchi. O ruptura de ligament incrucisat anterior va avea drept consecintă un genunchi instabil.
În timpul unei activităti sportive, acest ligament se poate rupe atunci când este întins excesiv, de regulă printr-o rotire bruscă, accidentală a genunchiului.

Ruptura de ligament incrucisat anterior se poate produce atunci când cineva cade după ce aterizează dintr-o săritură, schimbă brusc direcția de alergare sau este lovit direct în genunchi și articulatia este forțată într-o anumită direcție.
Sportivii care participă la activităti ce implică pivotari, accelerări sau opriri bruște, cum ar fi schi, fotbal, baschet, handbal sau volei au un risc mai mare de a suferi o ruptura de ligament incrucisat anterior.
Femeile sportive își pot rupe mult mai usor ligamentul incrucișat anterior decât bărbatii datorită unor aspecte legate de anatomia genunchiului lor care le predispune la această ruptura de ligament.

Ai căzut si ti-ai răsucit genunchiul?
Dr.Pojoga este medic ortoped specializat în afecțiunile genunchiului cu experientă de peste 15 ani în diagnosticarea si tratarea pacientilor cu ruptura ligament încrucișat anterior.
Pentru a obține o opinie medicală din partea dr. Pojoga, puteți sa ne trimiteți in avans documente medicale relevante pentru cazul dumneavoastra precum: rezultatul unor investigații RMN, CT, radiografii sau consultații anterioare, incarcandu-le aici:
Ruptura Ligament Incrucisat Anterior LIA. Care sunt Cauzele si Când Apare mai Frecvent?

Majoritatea rupturilor de ligament incrucisat anterior se produc în timpul activităților sportive. Sunt cel mai adesea rezultatul unor traumatisme non-contact, unde nu există o lovitură directă la nivelul genunchiului.
Ruptura de ligament apare cand genunchiul se roteste busc, necontrolat în urma unei căderi accidentale. Ligamentul incrucisat anterior se va tensiona încercând să se opună acestei pivotări necontrolate a genunchiului, va ceda si se va rupe.
Cele mai frecvent întâlnite situații sunt:
- o schimbare bruscă de direcție atunci când sportivul aleargă.
- o oprire bruscă din alergare.
- o pivotare cu piciorul care rămâne fixat pe sol.
- o coordonare musculară deficitară atunci când cineva aterizeaza dintr-o săritură.
- o coliziune cu un alt jucător.
Ruptura de ligament incrucisat anterior apare datorită faptului că ligamentul este întins dincolo de limitele sale de rezistentă mecanică.
Majoritatea rupturilor de ligament sunt complete, dar se pot intâlni ocazional si unele partiale. În timpul accidentării, pe lângă ligamentul incrucisat anterior, pot fi lezate si alte structuri. De exemplu rupturile de menisc lateral sau medial sunt frecvent asociate cu ruptura acestui ligament.
Factorii care predispun la o ruptură de ligament incrucisat anterior includ:
- sexul feminin, femeile sportive sunt mai predispuse pentru ruptura LIA.
- participarea la activități sportive cu pivotare si decelerare.
- dezechilibrele musculare între mușchii din fata și cei din spatele genunchiului, precum si slăbiciunea mușchilor fesieri.
- echipament neadecvat.
- suprafata de joc artificială sau terenul accidentat.
Ruptura Ligament Incrucisat Anterior. Care Sunt Simptomele si Când Apar?

O ruptura de ligament incrucisat anterior LIA cauzează de obicei simptome imediate. Dacă totuși simptomele nu au aparut imediat acestea vor aparea cu siguranță în primele 24 de ore.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- un pocnet in articulatie asemănător cu cel creat de ruperea unei benzi de cauciuc.
- umflarea genunchiului.
- durerea care este de obicei intensă și are caracter de arsură.
- scăderea mobilitătii genunchiului.
- dificultate la mersul cu sprijin pe membrul afectat.
- durere la atingere în zona genunchiului.
- senzația de slăbiciune la nivelul genunchiului.
- căldura locală la atingere datorită inflamatiei din articulatie.
- schimbarea aspectului genunchiului în comparatie cu celălalt genunchi sănătos.
- mișcarea anormală a tibiei față de femur la examinarea clinica.
Cum se Pune Diagnosticul de Ruptura Ligament Incrucisat Anterior?

Diagnosticul de ruptura ligament incrucisat anterior se bazează pe trei elemente importante si anume: istoricul afectiunii, examinarea clinică si nu în ultimul rând examinarea imagistică care trebuie să includă obligatoriu o evaluare RMN a genunchiului afectat.
Istoricul afectiunii este esential si pacientul ar trebui sa relateze cât mai amănuntit povestea accidentării, momentul când s-a produs aceasta, si evolutia genunchiului după accidentare. Este important de stabilit dacă este vorba despre o primă accidentare sau au mai fost accidentări similare în trecut la acelasi genunchi.
Examinarea clinică va evalua mobilitatea activă si pasivă a genunchiului afectat, va localiza zonele dureroase, va stabili gradul de tumefiere articulară si apoi gradele de laxitate ligamentară. Dr. Pojoga va examina întotdeauna si genunchiul sănatos al pacientului pentru a compara rezultatele.
Unii genunchi sunt mai laxi natural si este important de stabilit dacă laxitatea detectată este cea nativă a pacientului sau este dobandita în urma accidentării!
Există mai multe teste clinice specifice utilizate pentru a detecta laxitatea articulară cauzata de ruptura de ligament incrucisat anterior. Cele mai importante sunt Testul Lachman care detectează deplasarea excesivă înspre inainte a tibiei fată de femur, si Testul Lateral Pivot Shift care testeaza instabilitatea rotationala a genunchiului cu ruptura de ligament incrucisat anterior.
Examinarea imagistică include obligatoriu o investigatie RMN a genunchiului accidentat. RMN-ul reprezintă în prezent standardul în evaluarea imagistică articulară. Acesta oferă detalii extrem de precise care ajuta chirurgul ortoped la detectarea cu precizie a rupturii de ligament incrucisat anterior precum si a leziunilor asociate ale meniscurilor si cartilajului articular.

De ce se Umflă Genunchiul după o Ruptura Ligament Incrucisat Anterior?
Umflarea genunchiului este unul dintre principalele simptome în ruptura de ligament incrucisat anterior. Pe lângă durerea resimțită imediat si limitarea mobilitătii, sângele si lichidul articular vor umple treptat articulatia, cauzând umflarea acesteia.
Acest proces începe de regulă în primele 2-3 ore după accident. Genunchiul va reacționa la traumatism, producând lichid articular cu rol de protectie și vindecare, iar sângele va ajunge în articulatie din micile vase rupte la nivelul ligamentului incrucișat anterior. Când genunchiul se umple cu lichid, acesta se simte rigid si tensionat.
Utilizarea ghetii va ajuta la controlul umflării si va diminua durerea.
Se Poate Merge după o Ruptura Ligament Incrucisat Anterior?

Majoritatea pacientilor pot merge cu sprijin parțial sau complet pe membrul afectat, având grade diferite de dificultate. Totuși unii pacienți vor avea nevoie de carje deoarece își vor simti genunchiul instabil si nu se vor putea baza pe el.
După ce pacientul a fost evaluat de un chirurg ortoped și a fost exclusă o fractură a genunchiului, acesta va fi lăsat sa calce cu sprijin pe membrul afectat, atât cât poate tolera. Totuși, trebuie limitat mersul pe jos pentru a nu accentua inflamatia în genunchi și durerea. Este de asemenea recomandat să fie evitată răsucirea pe genunchi pentru a nu cauza un nou episod de instabilitate. Purtarea unei orteze de genunchi ajută de obicei în stabilizarea imediată a genunchiului mai ales dacă sunt si alte ligamente afectate.
De la săptămână la săptămână, genunchiul se va simți mai bine si se vor recupera treptat mobilitatea si forța musculară.
Totuși reîntoarcerea la activităti sportive, cu ligamentul incrucisat anterior rupt nu este recomandată deoarece genunchiul poate fi forțat și să cedeze, riscând leziuni noi, în special ale meniscurilor si cartilajului.

Se Poate Vindeca o Ruptura Ligament Incrucisat Anterior fără Operație?
Din păcate, asa cum arata numeroasele studii actuale dedicate acestei afectiuni, răspunsul este încă NU.
Si totusi nu toti pacientii cu ruptura de ligament incrucisat anterior vor avea nevoie de o interventie chirurgicala. Decizia de a trata chirugical sau nechirurgical această ruptura de ligament depinde de mai multi factori individuali ai pacientului.
Tratamentul nechirurgical este cel mai adesea eficient pentru unele categorii de pacienti cum ar fi:
- pacienți în vârstă care sunt sedentari sau desfăsoara o muncă fizică usoară.
- pacienții cu rupturi parțiale de ligament care nu simt instabilitate în genunchi.
- pacienții cu rupturi complete care aleg să renunte la sporturi cu risc si care nu simt instabilitate în activitățile de zi cu zi.
Tratamentul nechirurgical al unei rupturi LIA constă în programe specifice de recuperare functională cu fizioterapie pentru reducerea inflamatiei si durerii articulare si kinetoterapie cu exercitii de recuperare a mobilitătii și de tonifiere a musculaturii.
Pentru majoritatea pacienților tineri cu rupturi complete cu sau chiar si pentru pacienti mai in vârsta care au un genunchi instabil si nu pot participa la activitățile care le fac plăcere, va fi recomandat un tratament chirurgical care presupune:
Reconstructia de ligament incrucisat anterior este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale realizate la nivelul genunchiului. Cei mai mulți dintre pacienți se vor întoarce la o funcție normală a genunchiului după reconstructia artroscopica a acestui ligament.
De ce Este Importantă Operatia pentru Ruptura Ligament Incrucisat Anterior?

Interventia chirugicala pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior este foarte importanta deoarece este singurul mod prin care genunchiul poate redeveni stabil după ruptura acestui ligament.
Dar de ce este importantă stabilitatea ligamentara a genunchiului?
Stabilitatea genunchiului este absolut necesară pentru a preveni leziunile de menisc si cartilaj cauzate de episodele de instabilitate, cu aparitia in timp a artrozei genunchiului.
Un genunchi stabil este de asemenea o conditie obligatorie pentru orice sportiv care isi doreste să revină la activitatea sportivă după o ruptura de ligament. Din acest motiv marea majoritate a sportivilor vor urma un tratament chirurgical pentru ruptura de ligament incrucisat anterior.
Operatia pentru ruptura de ligament incrucisat anterior se efectueaza artroscopic si înseamnă fie reconstructie ligamentara prin înlocuirea ligamentului rupt cu o grefa de tendon sau grefa artificială, fie reparare ligamentară prin tehnica Internal Brace.
Ambele tipuri de interventie sunt foarte eficiente în tratarea acestei leziuni complicate, previn aparitia prematură a uzurii articulare si redau sportivilor capacitatea si bucuria de a practica din nou sportul favorit.

Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia genunchiului, cu mare experiență în diagnosticarea si tratarea rupturilor Ligament Incrucisat Anterior.