MENIU
AfectiuniGenunchi

Ruptura de Menisc | Genunchi Dureros | Dr. Adrian Pojoga

Ce Este Ruptura De Menisc?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai întâlnite probleme ale genunchiului. Meniscul medial este poziționat între osul coapsei si osul gambei, pe partea interioara a genunchiului, in timp ce meniscul lateral este pe partea laterala a genunchiului.

Meniscurile sunt formate dintr-un cartilaj mai dur, de consistență elastica, ca un cauciuc. Ele au rolul de a amortiza socurile in articulatie la impactul cu solul, precum si de a asigura o mișcare lina a acesteia.

Fără meniscuri, femurul si tibia s-ar freca unul de celalalt iar cartilajul care acoperă capetele acestor oase, s-ar uza foarte rapid.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/meniscal-tear.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/ruptura-de-menisc.jpeg

Dr.Pojoga este chirurg ortoped, specializat in diagnosticarea si tratamentul chirurgical al rupturilor de menisc.

Cum Apare Ruptura De Menisc?

La persoanele mai in vârsta, meniscul se rupe de obicei in urma unui traumatism minor. Acești pacienți relateaza că în urma unei simple genoflexiuni sau a unei scurte schimbări de directie in timp ce mergeau au simtit un pocnet, urmat de durere imediata la nivelul genunchiului. Pe măsură ce îmbătrânim, acest cartilaj dur, cauciucat își pierde din grosime si este slăbit. Rupturile degenerative de menisc apar ca rezultat al uzurii. În timp, modificările din structura meniscului îl slăbesc si îl predispun la o ruptură printr-un traumatism minor. Pacientii supraponderali sau cei care efectueaza o muncă fizica cu ridicare de greutati si genuflexiuni sunt mai,,la risc” de a dezvolta o ruptura de menisc.

Ruptura de menisc apare de obicei la două categorii de pacienti: adulti tineri participanti la activitati sportive, care presupun pivotari si accelerari, în urma unui accident si adulti mai in varsta, ca rezultat al uzurii in timp. La tineri, ruptura de menisc poate apare la o schimbare bruscă de direcție în timpul unei alergari. Forța de forfecare cauzată de schimbarea bruscă de direcție, de obicei cu piciorul fixat in altă direcție decât cea de deplasare, poate rupe meniscul. La tineri, rupturile izolate de menisc sunt mai rare. De obicei, exista asociată ruptura unui ligament din genunchi, cum ar fi ligamentul incrucisat anterior LIA.

Care Sunt Diferențele Dintre Meniscul Medial Si Cel Lateral?

Între meniscul medial si lateral există multe asemănări, dar si diferențe.

Amândouă au o forma semicirculara cand le privim de sus si triunghiulara cand le sectionam si sunt poziționate în articulatie in spațiul dintre femur si tibie. Ambele sunt mai groase către marginea externă si devin progresiv mai subțiri spre interiorul articulatiei.

Localizat in partea interna a genunchiului, meniscul medial este de obicei mai frecvent lezat datorită pozitiei sale si a forțelor mai mari suportate. Meniscul lateral este situat pe partea exterioara a genunchiului, este mai mobil decat meniscul medial si de aceea mai rar afectat.

Marginile laterale ale meniscurilor sunt atașate de suprafata tibiei prin intarituri ale capsulei articulare. Marginile interne ale meniscurilor nu sunt atașate de os. Acest lucru faciliteaza funcția meniscurilor in timpul mișcărilor genunchiului.

Meniscurile sunt alimentate cu sânge în marginea laterala a lor, dar nu și în partea interioara.

Datorita fluxului sangvin limitat, potențialul de vindecare al rupturilor atunci când ele apar in partea interioara a meniscului, este foarte scăzut, asa cum este în cazul rupturii degenerative.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/B26F952C-2759-40D1-AA0C-A7E24F2AA6C2.jpeg

Ce Simțim Când Avem o Ruptura de Menisc?

Simptomele in ruptura de menisc pot varia in funcție de tipul leziunii, dacă este o ruptura acuta la un adult tânăr, sau una degenerativa apărută la un pacient mai in vârsta.

În cazul unei rupturi acute la un pacient tânăr, simptomele sunt de obicei:

  • o pocnitură în genunchi, apărută brusc, după un traumatism important.
  • durere intensă, imediat după accident.
  • umflarea si înțepenirea genuchiului.
  • slăbiciune si limitare a mobilitatii.
  • senzația că ceva „agata” în genunchi in timpul mișcării.
  • asocierea frecventa cu o ruptura de ligament care cauzeaza instabilitate si durere suplimentară.

Din contra, ruptura de menisc degenerativa, la un pacient în vârstă se prezintă de obicei cu:

  • pocnet simțit în genunchi după un traumatism minor.
  • durere minimă spre moderată .
  • umflare nesemnificativa.
  • durere atunci când pacientul îngenunchează, urcă scările sau schimbă directia de mers.
  • dificultate la îndreptarea sau îndoirea completa a genunchiului.
  • senzația de blocaj sau că ceva „agata” in genunchi.

Ruptura de menisc e o afecțiune care necesită evaluare ortopedica, în special cele apărute la tineri după un traumatism acut.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/ruptura-meniscului-3.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/C1550164-4143-4ABA-AD6D-F6297DA5D65B.jpeg

Cum Este Diagnosticata Ruptura de Menisc?

Diagnosticul rupturii de menisc începe cu un istoric amănunțit și o examinare clinică de către un chirurg ortoped specializat în genunchi. Descrierea detaliată a accidentului, daca el exista, va ajuta în stabilirea diagnosticului. Durerea la palparea meniscului pe linia articulara sugereaza o ruptura. Un test clinic de provocare, denumit testul McMurray, poate indica de asemenea un menisc rupt.

O radiografie si un examen RMN sunt de obicei recomandate pentru a confirma diagnosticul. Radiografia este utilizată pentru a exclude artroza sau alte modificări la nivelul oaselor genunchiului. Examinarea RMN a genunchiului poate furniza informații în legătură cu părțile moi din articulatia genunchiului. Cartilajul, tendoanele, meniscurile, ligamentele si mușchii pot fi analizate pentru a vedea daca exista sau nu leziuni. RMN-ul poate de asemenea ajuta in detectarea altor afecțiuni ale genunchiului.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/ruptura-meniscului-2-.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/27E06AA7-CAAC-4E07-8331-3C542F9F8D9A.jpeg

Ruptura de Menisc Necesită Operatie?

Nu toți pacienții cu ruptura de menisc au nevoie de operație.

Pacienții în vârstă, cu rupturi degenerative de menisc, dar care au simptome dureroase minime nu au nevoie de operație. Pacienții adulti cu artroza moderată spre severă au de obicei asociate rupturi degenerative ale meniscurilor. La acești pacienți artroza este de obicei sursa principala a durerii si nu ruptura de menisc. Având în vedere asta, operația nu este de obicei recomandată, ci mai degrabă tratamentul conservator, nechirurgical va ajuta în controlul durerii si al inflamatiei.

Tratamentul nechirurgical pentru o ruptură degenerativa de menisc, care nu necesită operație, include:

  • repaus cu limitarea activităților pentru o perioada de timp.
  • orteza elastica de genunchi.
  • aplicații reci locale.
  • medicamente antiinflamatorii.
  • fizio si kinetoterapie pentru recuperarea mobilitatii si a forței musculare.
  • posibil injecții articulare.

Unii pacienti în vârstă, cu rupturi degenerative, în special cei cu rupturi mari, deplasate ale unei părți din menisc pot ajunge la operatie, chiar daca genunchiul lor este artrozic. In timpul artroscopiei, bucățile de menisc care irita genunchiul sunt înlăturate. Aceste bucăți de menisc nu s-ar vindeca dacă ar fi cusute, deoarece nu sunt alimentate cu sange. Aceste bucati de menisc, de asemenea, o data deplasate nu mai indeplinesc functia de amortizor in genunchi si sunt doar simple surse de durere. Acesti pacienti se vor recupera complet după operatie într-un interval de 4-6 săptămâni.

Pacienții tineri cu rupturi acute de menisc sunt cel mai bine tratati chirurgical.

Fără operație meniscul nu se va vindeca, iar dacă pacientul asteaptă prea mult, ruptura poate progresa și țesutul poate deveni din ce în ce mai rupt până cand nu se va mai mai putea repara și va trebui, eventual, înlăturat.

Treimea externă a meniscului este denumita zona rosie. Aceasta zonă este alimentată cu sânge si meniscul se poate vindeca aici daca este cusut. Celelalte doua treimi interioare ale meniscului poarta numele de zona alba. Aceasta parte a meniscului nu este alimentată cu sânge si nu se va vindeca chiar dacă este cusută.

Pentru rupturile in zona rosie a meniscului, Dr. Pojoga recomandă întotdeauna sutura meniscala pentru ca intreg meniscul să fie păstrat pe loc, fără bucăți scoase din el. Înlăturarea unei portiuni semnificative din menisc la adultul tânăr, creste riscul de a dezvolta artroza pe percursul vietii.

Dr. Pojoga realizeaza frecvent interventii de reparare menisc pe cale artroscopica. Două mici incizii sunt realizate în jurul genunchiului și artroscopul este introdus în articulatie. În genunchi sunt introduse instrumente specializate cu care se trec fire prin menisc cu scopul de a ține unite părțile rupte până când acestea se vor vindeca.

Pacientii vor petrece o noapte în spital și vor părăsi spitalul a doua zi postoperator. Genunchiul va fi imobilizat într-o orteza reglabila.

Pentru majoritatea suturilor de menisc pacientii vor putea să mearga cu sprijin imediat, dar cu genunchiul blocat in extensie. Când genunchiul nu este încărcat, pacientii pot mobiliza articulatia între flexie si extensie maximă.

Pacienții vor fi instruiți să facă fizio si kinetoterapie. Recuperarea completă după o reparare de menisc poate dura intre 3-4 luni.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped, supraspecializat in patologia genuchiului, cu expertiza in diagnosticul si tratamentul rupturilor de menisc.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas