Ce este Ruptura de Radacina Meniscala?
Ruptura de rădăcina meniscala este considerată in prezent o afecțiune gravă cu consecinte serioase si ar trebui tratata cu atentie!
Atât meniscul medial, cât și cel lateral au un zone de fixare foarte solide la os si capsula in special in partea din spate a articulatiei, iar aceste atasamente se numesc radacini meniscale. Aceste radacini meniscale sunt importante deoarece țin meniscul în poziție, oferă stabilitate fibrelor circumferențiale ale cercului meniscal și împiedică extruzionarea meniscului adica impingerea lui in afara articulatiei situatie in care acesta pierde functia de amortizor in genunchi.
Atunci când există o ruptură a rădăcinii meniscale, s-a demonstrat prin teste biomecanice că aceasta este echivalentă functional cu pierderea întregului menisc deoarece meniscul ramas neancorat este impins complet sau partial in afara articulatiei si nu mai poate proteja astfel cartilajul.
Imagine RMN cu vedere coronală care demonstrează o ruptură a rădăcinii posterioare a meniscului medial. Meniscul este rupt de pe locul său de atașare și tinde să se subluxeze posteromedial. Această deplasare a meniscului in afara articulatiei poate duce la un menisc medial nefuncțional și la dezvoltarea precoce a artrozei.
Iată un exemplu perfect al sechelelor timpurii ale rupturii rădăcinii de menisc medial:
În stânga, demonstrând semnul fantomă (sageata alba) din cauza extruzionarii meniscului din articulație. De asemenea, remarcați edemul osos din condilul femural medial (sageata galbena), consecinta unei supraincarcari a cartilajului articular cauzata de meniscul medial deplasat și minim funcțional.
Cum se produce o Ruptura de Radacina Meniscala?
Există două grupuri diferite de pacienți care suferă de rupturi ale rădăcinii meniscale:
Primul grup este format din sportivii tineri care suportă o ruptura traumatica a meniscului. Aceasta ruptura poate fi asociata cu o leziune a ligamentelor incrucisate LIA, LIP și a altor combinații de ligamente. În aceste circumstanțe, rădăcina meniscală este de obicei ruptă împreună cu ligamentul și se recomandă efectuarea unei reparații concomitente a rădăcinii meniscale in acelasi timp cu repararea sau reconstructia ligamentara. Nerepararea rupturii rădăcinii meniscale în aceste circumstanțe poate duce la dezvoltarea artrozei, eșecul interventiei de reconstrucție a ligamentului încrucișat prin ruptura grefei si alte probleme mai departe.
Al doilea grup de pacienți care își rup frecvent rădăcina meniscală este format din adulții în vârstă de peste 50 de ani. Consecințele rupturii rădăcinii meniscale par a fi mult mai severe la această grupă de vârstă. Ruptură rădăcinii meniscale in aceste cazuri poate apărea ca urmare a unui traumatism minor sau aparent banal. Cel mai adesea acesti pacienti resimt un pocnet în spatele genunchiului insotit de durere cand se ridica din pozitia ghemuit sau in timp ce ridica o greutate. Ruptura radacinii meniscale poate fi destul de severă la acesti pacienti deoarece poate duce la dezvoltarea rapidă a artrozei. La unii dintre acești pacienți, edemul osos destul de semnificativ care poate apare, fracturile de insuficiență osoasa sau apariția osteonecrozei (necroză avasculară spontana tip SONK) pot masca ruptura radacinii meniscale si impiedica medicul să vadă că toate acestea au fost cauzate de fapt de ruperea rădăcinii meniscale.
Cum se Diagnosticheaza pe RMN o Ruptura de Radacina Meniscala?
Rupturile rădăcinii meniscale pot fi observate pe imaginile RMN coronale, axiale și sagitale. Pe vederea sagitală, așa cum se vede în figura, există un „semn fantomă” care indică ruptura rădăcinii meniscale. Un menisc normal și sănătos, pozitionat normal ar trebui să arate ca un triunghi negru închis; cu toate acestea, in această figură, nu mai vedem forma triunghiulara tipica deoarece meniscul a disparut din spatele genunchiului, este o fantomă. De fapt ruptura rădăcinii sale a dus la deplasarea meniscului in afara articulatiei si la disparitia de pe imaginea RMN.
Ai un genunchi dureros si nu stii care este cauza?
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în patologia genunchiului cu o vastă experiență în diagnosticarea si tratarea rupturilor de menisc.
Cum se trateaza o Ruptura de Rădăcina Meniscala?
Tratamentul rupturilor rădăcinii meniscale la pacienții în vârstă poate fi foarte dificil. Acest lucru se datorează faptului că acestia sunt diagnosticați de regula destul de tarziu când artroza lor a progresat spre stadii severe. Datorită dovezilor din ce in ce mai multe acumulate despre acest tip de rupturi meniscale care pot duce la artroza progresivă, ar trebui luată în considerare o încercare de reparare chirurgicala a rădăcinii meniscale inca de la primele semne aparute cum ar fi dezvoltarea durerii și umflarea articulatiei dupa activități fizice, care indică de obicei progresia artrozei, inainte de evidentierea îngustarii spațiului articular sau orice edem osos al compartimentului afectat la scanările RMN. O osteotomie concomitentă de femur distală sau de tibie proximală poate fi de asemenea indicată dacă pacientul pezinta o deformare a axului genunchiului in varus sau valgus, pentru a descărca compartimentul afectat.
Cum se repara chirurgical o Ruptura de Radacina Meniscala?
Operatia de reparare a radacinii meniscului este realizata minim invaziv cu ajutorul artroscopiei de genunchi. Anestezia necesara poate fi generala sau rahianestezie. Pacientii vor petrece de regula o singura noapte in spital.
În timpul interventiei Dr.Pojoga va realiza 2 sau 3 mici incizii denumite portale in jurul genunchiului dumneavoastra prin care vor fi introduse in articulatie artroscopul si diverse instrumente necesare efectuarii procedurii.
Dupa evidentierea leziunii radacinii meniscale, locul unde urmeaza sa fie refixat meniscul va fi curatat pentru a ajuta la vindecarea meniscului. Cu un instrument special tip pensa meniscul va fi ancorat cu mai multe fire de sutura. Cu ajutorul unui ghid special dr.Pojoga va fora un tunel in osul tibiei care va fi iesi in articulatie exact in locul unde va fi refixat meniscul. Firele care ancoreaza meniscul vor fi trecute prin acest tunel osos si fixate cu un buton special pe suprafata osului tibial. In acest fel radacina meniscului va fi readusa la locul de unde s-a rupt, va fi refixata solid pe os si se va vindeca.
Rupturile rădăcinii meniscale au fost catalogate ca o patologie semnificativă doar în ultimii 5 sau 6 ani. Cercetarea problemei este în plina desfășurare iar studiile recente au demonstrat că repararea acestor rupturi ale rădăcinii poate restabili caracteristicile meniscului, de amortizor al greutății, in limite destul de normale cu împărțirea echilibrata a incarcarii in compartimentului afectat, prevenind astfel uzura prematura a cartilajului si aparitia artrozei.
Ce se intampla dupa interventia chirurgicala?
Pacienții care au o suferit o interventie chirurgicala de reparare a rădăcinii meniscale trebuie să mearga fara sprijin pe membrul respectiv, ajutati de carje sau cadru de mers timp de 6 săptămâni după operație. Majoritatea pacientilor vor utiliza o orteza reglabila de genunchi timp de 6 saptamani. Kinetoterapia va începe inca din prima zi după operație. Pacienții sunt limitati în mișcarea genunchilor la 90 de grade de flexie a genunchiului în primele 4 săptămâni după operație și apoi, după acest timp, pot crește treptat aplitudinea miscarilor genunchiului. La șase săptămâni de la operație, este inițiat un program de protecție parțială a mersului cu sprijin pe membrul afectat, iar pacienții pot renunta treptat la cârje atunci când pot demonstra un mers fără șchiopătare. Utilizarea unei biciclete staționare poate fi de asemenea începută in primele saptamani. Pacienții ar trebui să evite activitățile de impact, genuflexiunile adânci, ghemuitul, ridicarea de greutati sau să stea cu picioarele încrucișate timp de minim 4 luni după operație pentru a proteja repararea rădăcinii meniscului.