MENIU
AfectiuniUmar

Ruptura de Tendon Biceps | Durere Umar | Dr. Adrian Pojoga

Care Sunt Afecțiunile Tendonului Biceps?

Afecțiunile tendonului biceps pot fi inflamatii sau rupturi de tendon. Tendoanele sunt benzi rezistente de țesut care conectează muschiul de os. O ruptura de tendon biceps poate fi acută sau cronică.

Un traumatism poate cauza o ruptură parțială sau completă de tendon. Tendonul biceps se va rupe de regulă aproape de locul unde se fixează pe os, fie în articulatia umărului, fie în cea a cotului. Dacă  ruptura de tendon are loc la nivelul cotului, leziunea poartă numele de Ruptură Tendon Biceps Distal. Dacă în schimb, tendonul se rupe la nivelul umărului ea se va numi Ruptură Tendon Biceps Proximal.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/biceps.jpg

Dr.Pojoga este chirurg ortoped specializat în chirurgia umărului, cu experiență în diagnosticarea si tratarea afectiunilor tendonului biceps.

Ce Cauzează Durere La Nivelul Bicepsului?

Durerea in biceps este cel mai frecvent datorată tendinitei bicipitale sau rupturii de tendon. Sportivii aruncatori sau cei care practică munci fizice grele sunt predispusi la apariția durerii si leziunilor bicipitale.

Suprasolicitarea poate crea microrupturi în tendon și acestea pot progresa în timp pana la ruptură completă. În unele situații, o ruptură de coafa rotatorie sau inflamatia acestor tendoane poate duce la durere care iradiaza în lungul bicepsului.

Cum Știm Dacă Avem O Ruptură De Tendon Biceps?

Într-o ruptură de tendon biceps, simptomele pot fi:

 • un pocnet auzit in timpul traumatismului.
 • durere imediată si intensă.
 • tumefiere si învinetire la nivelul cotului si brațului.
 • scăderea  capacității de a roti palma către exterior, supinatie.
 • scăderea forței de flexie a cotului.
 • un defect palpabil in fața cotului în cazul rupturii complete de biceps distal.
 • semnul Popey cu corpul bicepsului căzut în  jos, spre braț, în cazul unei rupturi complete de biceps proximal.
 • dificultate la ridicarea brațului deasupra umărului.
 • durere la atingerea părții din față a umărului sau cotului.

Cum Se Trateaza Ruptura De Tendon Biceps?

Este important ca mai întâi pacientul sa fie examinat de către un chirurg ortoped. În timpul examinării clinice, se va observa dacă există o deformare în regiunea cotului sau umărului. Vor fi evaluate mobilitatea si forța umărului și cotului, în special capacitatea de a roti antebratul cu rezistența, care va fi comparată cu partea sănătoasă.

O radiografie de umăr sau de cot vor fi de obicei efectuate pentru a exclude o fractură asociată. Un examen RMN va fi, de asemenea, indicat pentru a determina dacă ruptura de tendon este completă sau parțială, sau dacă mai sunt si alte leziuni asociate, cum ar fi o ruptura de coafa rotatori la nivelul umărului .

Pentru un tendon inflamat sau cu ruptură parțială va fi recomandat de obicei un tratament nechirurgical. Acesta va cuprinde:

 • Repaus
 • Gheata local
 • Evitarea suprasolicitarii
 • Controlul durerii
 • Fizio si kinetoterapie
 • ocazional injecții (cu corticosteroid sau PRP)

Pentru pacienții cu rupturi parțiale de biceps care nu observă o îmbunătățire a simptomelor după acest tratament conservator va fi luat în calcul un tratament chirurgical.

Ruptura de Tendon Biceps Necesită Operație?

Ruptura de tendon biceps proximal poate sa nu necesite operație, dar asta depinde de vârstă, nivelul de activitate si de intensitatea simptomelor. Pacienții în vârstă, mai sedentari pot fi tratați fără operație pentru o ruptura de tendon biceps proximal, cu rezultate foarte bune. Totuși, rupturile de tendon biceps proximal la pacienții în vârstă sunt adesea asociate cu o ruptura de coafa rotatori iar aceasta ruptura necesită de obicei operație deoarece nu se vindeca si se agraveaza in timp. Pacienții tineri cu ruptura izolata de tendon biceps proximal necesită de obicei operație pentru a recăpăta forța musculara și a preveni instalarea durerii cronice. Operația este denumita Tenodeza de Biceps si constă in fixarea tendonului biceps în șanțul sau din partea de sus a humerusului unde stă în mod normal.

Ruptura de tendon biceps distal necesită operație aproape întotdeauna, deoarece nu se vindecă și majoritatea pacienților vor continua să simtă slăbiciune și durere în biceps dacă nu sunt operati. Ba mai mult, cu cât cineva așteaptă mai mult până la operație cu atât interventia va fi mai dificilă si rezultatele functionale mai slabe.

In timpul operației de reparare a tendonului biceps distal, tendonul este reatasat pe locul lui de insertie anatomic la nivelul osului radius.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/swivelock_biceps_technique_0-large.png

Cum Se Poate Preveni O Ruptura De Tendon Biceps?

Multe cazuri de tendinita pot fi prevenite urmând strategiile de mai jos:

 • evitați suprasolicitarea.
 • limitați numărul de repetiții la exercitiile pentru forța musculara.
 • limitați greutatea pe care o ridicati de la sol.
 • opriți activitățile care cauzeaza durere în biceps.
 • evitați greșelile de tehnică în timpul activităților sportive sau din cadrul muncii.

Cel mai important ar fi de remarcat ca orice disconfort, durere la nivelul umărului sau brațului, fie ea cu debut imediat, sau încet în timp, trebuie să  fie un semnal de alarma pentru a scădea  solicitarea umărului ca prim pas in prevenirea unei rupturi de tendon biceps.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped, specialist în umăr, cu experiență în tratamentul leziunilor de biceps.

Alte afectiuni ale umarului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas