Sindromul Dureros Femuro Patelar
Durerea localizată în partea din fata a genunchiului, in jurul rotulei este o problemă foarte des întâlnită.
Dacă ai dificultăți cu coboratul scărilor, sau te doare genunchiul atunci când te ridici în picioare după ce ai stat mai mult timp pe un scaun sau când alergi în panta înseamnă că te numeri printre miile de pacienti care au aceasta problemă: Sindrom Dureros Femuro Patelar.
Dr.Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în patologia genunchiului, cu o vastă experiență în diagosticarea si tratarea pacientilor cu sindrom dureros femuro patelar.
Ce Este acest Sindrom Dureros Femuro Patelar?
Sindromul dureros femuro patelar poate afecta pacienți din toate grupele de vârstă. Se consideră că aproximativ 25 % din populație va suferi la un moment dat de durere în fața genunchiului. Acesti pacienti poti fi foarte variati, de la adolescenti pe care această durere îi împiedică sa mai faca sport până la persoane în vârstă care ezită să mai coboare scările de frica durerii si slăbiciunii genunchiului.
Cauzele durerii din fata genunchiului pot varia in functie de vârstă, nivel de activitate fizică sau tipul de activitate sportivă practicat. Dr.Pojoga consultă pacienti cu durere in jurul rotulei, care pot fi atât sedentari cat si foarte bine antrenati fizic si activi.
În majoritatea acestor cazuri examinările imagistice cum sunt radiografiile sau RMN urile nu arată nici o modificare semnificativă la nivelul genunchiului. Acest lucru a dus in ultimii ani la schimbarea completă a modului în care gândim tratamentul acestei afectiuni.
Care Sunt Principalele Simptome?
Durerea în partea din fata a genunchiului este cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor tinere si la alergători. La unii pacienti durerea poate fi moderata iar la altii foarte severa. Durerea se poate simti ca o senzatie de arsura in fata genunchiului sau poate fi acută ca o înțepătura la nivelul rotulei.
Majoritatea pacientilor resimt această durere când se ridica de pe un scaun sau atunci când urcă si mai ales când coboară o scara. Unii pacienti simt zgomote în jurul rotulei la mobilizarea genunchiului. Statul cu genunchiul în flexie pentru o perioadă mai îndelungată poate deveni inconfortabil. Dacă durerea din fata genunchiului se agravează în timp, pacientul poate începe să simtă nesigurantă la nivelul genunchiului respectiv si asta îl va îngrijora.
Multi alergatori suferă de durere localizata în fata genunchiului si au dificultăți mai ales la coborârea în pantă, deoarece presiunea pe rotula este foarte mare in timpul acestei activitati.
De Ce Face Zgomote Genunchiul?
Aceste zgomote pe care unii pacienți le simt în jurul rotulei la mobilizarea genunchiului nu sunt periculoase.
In majoritatea cazurilor, cauzele acestor zgomote nu sunt mecanice, adică nu sunt cauzate de oasele care se freaca unul de celălalt si se uzeaza!
Cel mai adesea aceste zgomote sunt cauzate de inflamarea tesuturilor din jurul rotulei si in general nu sunt periculoase.
Care Sunt Cauzele unui Sindrom Dureros Femuro Patelar?
Cauza cea mai frecventa a unui sindrom dureros femuro patelar este dezechilibrul muscular sau mai precis un anumit tip de dezechilibru muscular.
La această concluzie s-a ajuns după ce au fost analizați foarte multi pacienti sau atleți care suferă de acest sindrom. Analizarea modului in care acești pacienti merg sau aleargă a scos la iveala unele tipare comune care pot genera acest sindrom dureros.
Slăbiciunea musculară cauzează durere care la rândul ei va accentua slăbiciunea si se crează astfel un cerc vicios. Programele de recuperare care tintesc corectarea, de exemplu, a înclinării excesive a bazinului în timpul alergării, prin tonifierea musculaturii fesiere, au dus la ameliorarea semnificativă a durerilor de genunchi.
Alergatorii sau ciclistii pot dezvolta durere în partea din fată a genunchiului prin suprasolicitare, dacă se antrenează prea intens sau într-un ritm prea rapid. Se recomandă creșterea progresivă a intensității efortului care să nu depășească 10% pe săptămână.
Unii pacienti pot însă să aibă durere in fata genunchiului datorită unor leziuni existente la nivelul genunchiului, cum ar fi condromalacia rotulei sau o plica sinoviala inflamata.
Exista 3 mari categorii de pacienti cu durere in partea din fata a genunchiului:
Sindromul Dureros Femuro Patelar la pacienții tineri
Trebuie precizat că majoritatea pacientilor nu au durere datorită cauzelor pe care le vom enunța mai jos ci mai degrabă datorită unui mers anormal sau dezechilibrării musculaturii.
Totusi multi pacienti nu au incredere în această teorie a dezechilibrului muscular si isi explică durerea prin existenta unei leziuni la nivelul articulatiei. Asocierea falsă însă a simptomelor cu o anumită leziune articulară face ca pacientul sa amâne de multe ori efectuarea exercițiilor de kinetoterapie, care sunt dovedite drept cele mai eficiente în tratarea acestei afectiuni.
- Condromalacia rotulei: este uzura cartilajului care acoperă rotula. Poate fi privita ca o formă de debut a artrozei. Pe măsura ce acest cartilaj se uzează, se presupune că acest lucru cauzează iritarea altor structuri din genunchi în timpul unor activitati. Nu este însă absolut sigur că aceasta este o sursă comună a durerii de genunchi deoarece condromalacia este des întâlnită si la pacienti care nu au dureri! Condromalacia rotulei este descoperită întâmplător în timpul intervențiilor chirurgicale pentru alte afecțiuni, iar acei pacienti nu au durere în partea din fată a genunchiului. Întărirea musculturii prin exerciții de kinetoterapie ameliorează frecvent durerile cauzate de condromalacia rotuliană, iar operatia este foarte rar necesară. Ortezele elastice pot ajuta de asemenea in calmarea durerilor de genunchi
- Plica sinoviala mediala: plica sinoviala este o fâsie de tesut normal care este prezentă în 25% dintre genunchi. La unii pacienti, aceasta plica se îngroașă si devine inflamată. Acesti pacienti simt dureri pe partea interna a rotulei în special la îndoirea genunchiului. Simptomele cauzate de plica mediala inflamată se vor calma prin repaus cu modificarea nivelului de activitate, tratament antiinflamator si uneori injectii articulare cu cortizon sau acid hialuronic. În cazul în care acest tratament conservator esuează, va fi recomandată o artroscopie de genunchi pentru înlăturarea plicii.
- Tendinita rotuliana: este o cauza comună a durerii din fata genunchiului. Este o afectiune care apare prin suprasolicitare în special la sportivii care efectuează frecvent sărituri sau sprint-uri. De aceea afecțiunea este denumită adesea ,,genunchiul săritorului”. Durerea este localizată în fata genunchiului imediat sub rotula. Zona devine extrem de sensibilă la atingere. Tendinita rotuliana se va vindeca de obicei dupa o perioada de repaus urmata de un program intens de recuperare. Injecțiile cu plasma PRP si interventiile chirurgicale vor fi recomandate daca simptomele nu se ameliorează dupa minim 4-6 luni de tratament conservator.
- Instabilitatea Rotuliană: Luxatiile de rotula sunt mult mai frecvente decât se credea în anii trecuti. Daca cineva are instabilitate rotuliană, asta înseamnă că rotula nu se centrează si nu alunecă cum ar trebui în șanțul ei de pe femur denumit trohlee. Rotula se poate luxa partial, subluxatie sau complet. Unii pacienti pot fi tratati conservator cu orteza si kinetoterapie dar cei mai multi vor avea nevoie de operatii pentru realinierea rotulei.
- Grasimea infrapatelara Hoffa: unii dintre pacientii cu sindrom dureros femuro patelar au o inflamatie a grăsimii din spatele tendonului rotulian. Pe RMN se pot observa edemul si inflamatia acestei structuri. Grăsimea Hoffa a inceput sa capteze din ce in ce mai multă atentie deoarece se pare ca este sursa principală a durerii în foarte multe cazuri. Multi dintre acesti pacienti se vor ameliora în timp si vor trebui ținuți sub observație iar altii vor avea nevoie de injectii locale cu cortizon sau de artroscopie cu înlăturarea unei portiuni din grasimea Hoffa.
Genunchiul Alegătorului
Alergatorii dezvoltă frecvent dureri în fata genunchiului si de aceea acest sindrom este denumit genunchiul alergatorului.
Particularitatea acestor cazuri este aceea ca la examinarea radiologica sau RMN a genunchiului nu se remarcă leziuni semnificative ale structurilor articulare. Contrar opiniei generale, aceste dureri localizate în fata genunchiului nu sunt cauzate decât rareori de o condromalacie sau de o plica.
Ca pacient, sa fii tratat pentru un sindrom dureros femuro patelar poate fi un proces foarte frustrant deoarece deoarece durerea simtită este foarte reală si intensă, iar pe baza investigatiilor imagistice rareori se poate stabili sursa acesteia.
Sursa durerii la acesti pacienti este de regulă funcțională, cauzată de slabiciunea musculaturii soldului care permite femurului sa se rotească excesiv spre interior crescând presiunea pe rotulă.
Din imagine se observă cum pozitia si forta musculară a soldului si coapsei contribuie la alinierea rotulei.
Chirurgia este foarte rar indicată pentru tratamentul genunchiului alegătorului. Cel mai adesea simptomele se vor ameliora prin exercitii de intărire a musculaturii si stabilizare. Multi pacienti vor putea continua alergarea chiar și cu dureri minime la care se vor adapta cu timpul.
Strategiile pe care le pot aplica sportivii cu sindrom dureros femuro patelar includ:
- Un pas mai scurt la alergare, previne inclinarea prea mare a bazinului.
- O cadentă mai crescută (numărul de pasi/minut) de asemenea previne bascularea bazinului si alte tulburari ale mersului.
- Evitarea terenului accidentat, a pantelor.
- Antrenament corect, gradual.
- Taping rotulian/ orteza cu stabilizare rotula.
- Talonete plantare
- Întărirea musculaturii fesiere, abductorii si rotatorii soldului.
Sindromul Dureros Femuro Patelar la pacientii vârstnici
- Artroza: Artroza genunchiului poate cauza erodarea cartilajului care acoperă rotula. Artroza care implică in special rotula este mai frecventă la femei. În stadiile initiale, artroza femuro patelară poate fi tratată eficient prin fiziokinetoterapie, injectii articulare sau medicamente analgezice. Cand artroza este severă se impune tratament chirurgical cu protezarea partiala sau totală a genunchiului.
Cum Se Trateaza un Sindrom Dureros Femuro Patelar?
Sindromul dureros femuro patelar este tratat de regula cu succes fără interventie chirurgicală. Cei mai multi dintre pacienti vor avea o evolutie favorabilă dacă urmeaza un program riguros de recuperare functionala centrat pe tonifierea musculaturii soldului si a coapsei si imbunatatirea stabilității trunchiului.
Injectiile articulare cu acid hialuronic sau PRP joacă un rol important în tratarea unui sindrom dureros femuro patelar. Prin efectul lor de lubrefiere al articulatiei, acestea facilitează miscarea, scad inflamatia din jurul rotulei si permit o recuperare functională mai eficientă si lipsită de durere.
Când Se Va Vindeca un Sindrom Dureros Femuro Patelar?
O greșeală pe care o fac frecvent pacienții este aceea că se asteaptă sa vada progrese semnificative după doar câteva săptămâni de tratament iar asta din păcate nu se întâmplă aproape niciodată.
Este nevoie de regulă de 3-4 luni pentru a vedea îmbunătățiri reale, iar o vindecare completă poate lua între 9-12 luni.
Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in patologia genunchiului cu experienta vasta in diagosticul si tratarea durerii anterioare de genunchi.