MENIU
AfectiuniGenunchi

Sindromul Dureros Femuro Patelar | Dr. Adrian Pojoga

Sindromul Dureros Femuro Patelar

Durerea localizată în partea din fata a genunchiului, in jurul rotulei este o problemă foarte des întâlnită.

Dacă ai dificultăți cu coboratul scărilor, sau te doare genunchiul atunci când te ridici în picioare după ce ai stat mai mult timp pe un scaun sau când alergi în panta atunci te numeri printre miile de pacienti care au aceasta problema: Sindrom Dureros Femuro Patelar.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/durerea-anterioara-de-genunchi-2.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/3E787F60-31AF-4FC5-9BEE-48DF3784712A.jpeg

Dr.Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in patologia genunchiului, cu o vasta experiență in diagosticarea si tratarea pacientilor cu sindrom dureros femuro patelar.

Ce Este Sindromul Dureros Femuro Patelar?

Sindromul dureros femuro patelar poate afecta pacienți din toate grupele de vârstă. Se consideră că aproximativ 25 % din populație va suferi la un moment dat de durere în fața genunchiului. Acesti pacienti poti fi foarte variati, de la adolescenti pe care aceasta durere îi împiedică sa mai faca sport până la persoane în vârstă care ezită sa mai coboare scările de frica durerii si slăbiciunii genunchiului.

Cauzele durerii din fata genunchiului pot varia in functie de vârstă, nivel de activitate fizică sau tipul de activitate sportiva practicat. Dr.Pojoga consulta pacienti cu durere in jurul rotulei, care pot fi atât sedentari cat si foarte bine antrenati fizic si activi.

In majoritatea acestor cazuri examinarile imagistice cum sunt radiografiile sau RMN urile nu arată nici o modificare semnificativă la nivelul genunchiului. Acest lucru a dus in ultimii ani la schimbarea completa a modului in care gândim tratamentul acestei afectiuni.

Care Sunt Principalele Simptome?

Durerea in partea din fata a genunchiului este cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor tinere si la alergători. La unii pacienti durerea poate fi moderata iar la altii foarte severa. Durerea se poate simti ca o senzatie de arsura in fata genunchiului sau poate fi acuta ca o înțepătura la nivelul rotulei.

Majoritatea pacientilor resimt aceasta durere cand se ridica de pe un scaun sau atunci cand urca si mai ales cand coboară o scara. Unii pacienti simt zgomote în jurul rotulei la mobilizarea genunchiului. Statul cu genunchiul în flexie pentru o perioadă mai îndelungată poate deveni inconfortabil. Dacă durerea din fata genunchiului se agraveaza în timp, pacientul poate începe să simtă nesiguranta la nivelul genunchiului respectiv si asta îl va îngrijora.

Multi alergatori suferă de durere localizata in fata genunchiului si au dificultăți mai ales la coborârea în panta, deoarece presiunea pe rotula este foarte mare in timpul acestei activitati.

De Ce Face Zgomote Genunchiul?

Aceste zgomote pe care unii pacienți le simt în jurul rotulei la mobilizarea genunchiului nu sunt periculoase.

In majoritatea cazurilor, cauzele acestor zgomote nu sunt mecanice, adică nu sunt cauzate de oasele care se freaca unul de celălalt si se uzeaza!

Cel mai adesea aceste zgomote sunt cauzate de inflamarea tesuturilor din jurul rotulei si in general nu sunt periculoase.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/durerea-anterioara-de-genunchi-1.jpg
https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/EE30448D-99AE-4DA3-BDC6-C05A35B12D9E.jpeg

Care Sunt Cauzele unui Sindrom Dureros Femuro Patelar?

Cauza cea mai frecventa a sindromului dureros femuro patelar este dezechilibrul muscular sau mai precis un anumit tip de dezechilibru muscular. La această concluzie s-a ajuns dupa ce au fost analizați foarte multi pacienti sau atleți care suferă de acest sindrom. Analizarea modului in care acești pacienti merg sau alearga a scos la iveala unele tipare comune care pot genera acest sindrom dureros. Slabiciunea musculara cauzeaza durere care la randul ei va accentua slabiciunea si se creaza astfel un cerc vicios. Programele de recuperare care tintesc corectarea, de exemplu, a inclinarii excesive a bazinului in timpul alergarii, prin tonifierea musculaturii fesiere, au dus la ameliorarea semnificativa a durerilor de genunchi.

Alergatorii sau ciclistii pot dezvolta durere in partea din fata a genunchiului prin suprasolicitare, dacă se antrenează prea intens sau într-un ritm prea rapid. Se recomanda creșterea progresivă a intensității efortului care să nu depășească 10% pe saptamana.

Unii pacienti pot însă să aibă durere in fata genunchiului datorită unor leziuni existente la nivelul genunchiului, cum ar fi condromalacia rotulei sau o plica sinoviala inflamata.

Exista 3 mari categorii de pacienti cu durere in partea din fata a genunchiului:

1.Sindromul dureros femuro patelar la pacienții tineri.

Trebuie precizat ca majoritatea pacientilor nu au durere datorita cauzelor pe care le vom enunța mai jos ci mai degraba datorita unui mers anormal sau dezechilibrarii musculaturii.

Totusi multi pacienti nu au incredere in această teorie a dezechilibrului muscular si isi explica durerea prin existenta unei leziuni la nivelul articulatiei. Asocierea falsa însă a simptomelor cu o anumita leziune articulara face ca pacientul sa amane de multe ori efectuarea exercițiilor de kinetoterapie, care sunt dovedite drept cele mai eficiente în tratarea acestei afectiuni.

 • Condromalacia rotulei: este uzura cartilajului care acopera rotula. Poate fi privita ca o forma de debut a artrozei. Pe masura ce acest cartilaj se uzează, se presupune ca aceast lucru cauzeaza iritarea altor structuri din genunchi în timpul unor activitati.                                   Nu este însă absolut sigur ca aceasta este o sursa comuna a durerii de genunchi deoarece condromalacia este des intalnita si la pacienti care nu au dureri. Condromalacia rotulei este descoperită întâmplător in timpul intervențiilor chirurgicale pentru alte afecțiuni, iar acei pacienti nu au durere in partea din fata a genunchiului. Intarirea musculturii prin exerciții de kinetoterapie amelioreaza frecvent durerile cauzate de condromalacia rotuliana, iar operatia este foarte rar necesara. Ortezele elastice pot ajuta de asemenea in calmarea durerilor de genunchi.
 • Plica sinoviala mediala: plica sinoviala este o fasie de tesut normal care este prezenta in 25% dintre genunchi. La unii pacienti, aceasta plica se îngroașă si devine inflamata. Acesti pacienti simt dureri pe partea interna a rotulei in special la indoirea genunchiului. Simptomele cauzate de plica mediala inflamata se vor calma prin repaus cu modificarea nivelului de activitate, tratament antiinflamator si uneori injectii articulare cu cortizon. In cazul in care acest tratament conservator esueaza, va fi recomandată artroscopia de genunchi pentru înlăturarea plicii.
 • Tendinita rotuliana: este o cauza comuna a durerii din fata genunchiului.  Este o afectiune care apare prin suprasolicitare in special la sportivii care efectuează frecvent sărituri sau sprint-uri. De aceea afecțiunea este denumită adesea ,,genunchiul saritorului”. Durerea este localizată în fata genunchiului imediat sub rotula. Zona devine extrem de sensibilă la atingere. Tendinita rotuliana se va vindeca de obicei dupa o perioada de repaus urmata de un program intens de recuperare. Injecțiile cu plasma PRP si interventiile chirurgicale vor fi recomandate daca simptomele nu se amelioreaza dupa minim 4-6 luni de tratament conservator.
 • Instabilitatea rotuliana:  Luxatiile de rotula sunt mult mai frecvente decat se credea în anii trecuti. Daca cineva are instabilitate  rotuliana, asta înseamnă că rotula nu se centreaza si nu aluneca cum ar trebui in șanțul ei de pe femur denumit trohlee. Rotula se poate luxa partial, subluxatie sau complet. Unii pacienti pot fi tratati conservator cu orteza si kinetoterapie dar cei mai multi vor avea nevoie de operatii pentru realinierea rotulei.
 • Grasimea infrapatelara Hoffa: unii dintre pacientii cu sindrom dureros femuro patelar au o inflamatie a grasimii din spatele tendonului rotulian. Pe RMN se pot observa edemul si inflamatia acestei structuri. Grasimea Hoffa a inceput sa capteze din ce in ce mai multa atentie deoarece se pare ca este sursa principala a durerii în foarte multe cazuri. Multi dintre acesti pacienti se vor ameliora in timp si vor trebui ținuți sub observație iar altii vor avea nevoie de injectii locale cu cortizon sau de artroscopie cu înlăturarea unei portiuni din grasimea Hoffa.

2.Genunchiul alegatorului.

Alergatorii dezvolta frecvent dureri în fata genunchiului si de aceea acest sindrom este denumit genunchiul alergatorului.

Particularitatea acestor cazuri este aceea ca la examinarea radiologica sau RMN a genunchiului nu se remarca leziuni semnificative ale structurilor articulare. Contrar opiniei generale, aceste dureri localizate in fata genunchiului nu sunt cauzate decat rareori de o condromalacie sau de o plica.

Ca pacient, sa fii tratat pentru un sindrom dureros femuro patelar poate fi un proces foarte frustrant deoarece deoarece durerea simtita este foarte reala si intensa, iar pe baza investigatiilor imagistice rareori se poate stabili sursa acesteia.

Sursa durerii la acesti pacienti este de regula funcțională, cauzata de slabiciunea musculaturii soldului care permite femurului sa se roteasca excesiv spre interior crescând presiunea pe rotula.

Din imagine se observa cum pozitia si forta musculara a soldului si coapsei contribuie la alinierea rotulei.

Chirurgia este foarte rar indicata pentru tratamentul genunchiului alegatorului. Cel mai adesea simptomele se vor ameliora prin exercitii de intarire a musculaturii si stabilizare. Multi pacienti vor putea continua alergarea chiar și cu dureri minime la care se vor adapta cu timpul.

Strategiile pe care le pot aplica sportivii cu sindrom dureros femuro patelar includ:

 • Un pas mai scurt la alergare, previne inclinarea prea mare a bazinului.
 • O cadenta mai crescuta (numărul de pasi/minut) de asemenea previne bascularea bazinului si alte tulburari ale mersului.
 • Evitarea terenului accidentat, a pantelor.
 • Antrenament corect, gradual.
 • Taping rotulian/ orteza cu stabilizare rotula.
 • Talonete plantare
 • Întărirea musculaturii fesiere, abductorii si rotatorii soldului.

3.Durerea in partea din fata a genunchiului la pacientii vârstnici.

 • Artroza: Artroza genunchiului poate cauza erodarea cartilajului care acopera rotula. Artroza care implica in special rotula este mai frecventa la femei. In stadiile initiale, artroza femuro patelara poate fi tratata eficient prin fiziokinetoterapie, injectii articulare sau medicamente analgezice. Cand artroza este severa se impune tratament chirurgical cu protezarea partiala sau totala a genunchiului.

Cum Se Trateaza un Sindrom Dureros Femuro Patelar?

Sindromul dureros femuro patelar este tratat de regula cu succes fara interventie chirurgicala. Cei mai multi dintre pacienti vor avea o evolutie favorabilă daca urmeaza un program riguros de recuperare functionala centrat pe tonifierea musculaturii soldului si a coapsei si imbunatatirea stabilității trunchiului.

Cand Se Va Vindeca un Sindrom Dureros Femuro Patelar?

O greșeală pe care o fac frecvent pacienții este aceea ca se asteapta sa vada progrese semnificative dupa doar cateva saptamani de tratament iar asta din pacate nu se întâmplă aproape niciodată.

Este nevoie de regula de 3-4 luni pentru a vedea îmbunătățiri reale, iar o vindecare completa poate lua intre 9-12 luni.

https://www.chirurgieartroscopica.ro/wp-content/uploads/2020/10/dr-copy.png

Programeaza o consultatie

Dr. Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat in patologia genunchiului cu experienta vasta in diagosticul si tratarea durerii anterioare de genunchi.

Alte afectiuni ale genunchiului

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas