MENIU
Articole

Sunt toate Rupturile de Menisc la fel? | Artroscopie | Dr. Adrian Pojoga

Rupturile de menisc sunt foarte des intalnite in practica medicala. Nu toate rupturile de menisc sunt insa la fel. Exista diferente in functie de localizarea rupturilor de menisc. Exista deci diferite tipuri de ruptura de menisc. 

Varsta pacientului ne poate prezice ce tip de ruptura meniscala ar putea fi prezenta in genunchiul sau. Anumite rupturi meniscale se vor linisti in timp, vor inceta sa mai doara si vor merge bine fara interventie chirurgicala. Alte rupturi de menisc pot fi reparate sau suturate si astfel sa evolueza mai bine pe termen lung cu operatie. Acest articol va incerca sa enumere diferitele tipuri de ruptura de menisc si optiunile de tratament bazate pe tipul de ruptura prezent in genunchiul dumneavoastra.

Meniscurile noastre sunt structuri cartilaginoase, cauciucate, in forma literei C, situate intre oasele care compun articulatia genunchiului si cu rol in principal de amortizor si secundar de stabilizator al articulatiei. Cu trecerea anilor, activitatea noastra si microtraumatismele acumulate in timp isi vor spune cuvantul asupra meniscurilor si asa va apare in final ruptura de menisc. 

Nu toate rupturile de menisc sunt la fel! 

Nu sunt toate cauzate de acelasi tip de traumatism. Si, ceea ce este mai important, nu toate rupturile de menisc ar trebui tratate la fel. Intelegand astfel care sunt particularitatile fiecarui tip de ruptura meniscala, veti intelege mai bine ce tip de tratament este necesar pentru a ameliora durerea in genunchiul dumneavoastra.

Exista mai multe tipuri de clasificari pentru rupturile de menisc. In primul rand putem sa le clasificam in functie de localizarea rupturii. Rupturile pot fi localizate mai central sau periferic, in partea din fata sau din spate a meniscului.

Putem de asemenea sa le clasificam in functie de mecanismul de producere al rupturii. Majoritatea rupturilor se produc fara un traumatism sau accident la nivelul genunchiului.

Si in final putem sa le clasificam in functie de stabilitatea lor. O ruptura de menisc stabila este mai putin probabil sa necesite operatie comparativ cu una instabila.

Sa trecem deci in revista aceste tipuri de clasificari.

Tipuri de Rupturi Meniscale. Traumatice sau Netraumatice?

In mod poate surprinzator, majoritatea rupturilor de menisc nu sunt asocate cu un traumatism sau accident sportiv. Majoritatea rupturilor de menisc sunt degenerative “complexe” si ne arata ca meniscul s-a rupt pur si simplu putin cate putin in timp.

Rupturile de menisc pot fi intalnite sub diverse forme si dimensiuni. In functie de tipul de ruptura meniscala vom decide daca pacientul are nevoie sau nu de interventie chirurgicala pentru a ii trata suferinta. Tipul de ruptura meniscala va determina si daca partile rupte de menisc pot fi cusute si meniscul astfel reparat sau vor trebui doar inlaturate din genunchi in timpul interventiei chirurgicale. 

Tipul de ruptura meniscala ne va indica si daca pacientul se poate astepta la o ameliorare sau nu a simptomelor dureroase in urma tratamentului.

Studiile recente demonstreaza ca operatiile de meniscectomie partiala pentru rupturile degenerative de menisc sunt asociate cu un risc de 4 pana la de 10 ori mai mare ca pacientul sa necesite protezare de genunchi in viitor.

Rupturile acute sau traumatice de menisc apar de regula in urma unui traumatism. Acest tip de rupturi tind sa apara mai frecvent la adultii tineri si la copii. O ruptura de menisc in “toarta de cos” sau tip “flap” sunt cele mai intalnite rupturi traumatice de menisc.

Aceste rupturi sunt cel mai adesea reparabile!

Asta inseamna ca in timpul operatiei, vom readuce la loc bucata de menisc rupta si deplasata si o vom fixa acolo cu fire si ancore de sutura care sa o tina pe loc pana la vindecare. Simpla scoatere a acelei bucati de menisc rupte, asa cum se intampla in meniscectomie, nu ar trebui considerata reparare de menisc.

Pe de alta parte, rupturile degenerative de menisc, care rezulta in urma uzurii in timp, nu sunt asociate de regula cu traumatisme. 

Rupturile netraumatice de menisc pot avea si ele forme si dimensiuni variate. Exista rupturi radiale de menisc, in care linia de ruptura este scurta si se intinde de la marginea interna a meniscului catre partea exterioara periferica a acestuia.

Un alt tip de ruptura degenerativa des intalnit este ruptura tip clivaj orizontal. Acestea sunt cu adevarat frecvente, si practic acesta ruptura imparte in 2 parti o mare parte din menisc, asfel incat rezulta 2 discuri in forma de C situate unul deasupra celuilalt. Multe rupturi de tip clivaj orizontal pot fi tratate fara operatie.  In trecut nu credeam ca o ruptura orizontala de menisc s-ar putea vindeca daca am incerca sa o reparam. In prezent tehnicile chirurgicale actuale, ne permit sa reparam cu succes acest tip de ruptura si acesta sa se vindece. 

In cele mai multe cazuri ar fi ideal sa evitam pe cat posibil inlaturarea unei portiuni de menisc din articulatie si sa reparam cat mai mult din tesutul meniscal pentru a pastra acest amortizor valoros in genunchi.

Cea mai grava leziune de menisc dintre toate este ruptura in “toarta de cos”. Puteti sa va ganditi la ea ca la toarta unei galeti.  Puteti sa mutati toarta cu usurinta dintr-o parte in cealalta a galetii.  Acelasi lucru se intampla si in interiorul genunchiului cu aceasta ruptura de menisc. Intreg meniscul sau o mare parte din acesta se rupe, se deplaseaza de la locul lui si sta in partea din fata a genunchiului blocand miscarea acestuia. La fel ca toarta galetii, bucata de menisc rupta se poate deplasa inainte si inapoi in interiorul genunchiului si cauza leziuni de cartilaj prin frecare anormala.

Tipuri de Ruptura de Menisc. Stabila sau Instabila?

Asa cum modul in care tipul de ruptura poate determina daca aceasta este reparabila sau nu, in acelasi fel poate prezice si cat de mult va va deranja aceasta leziune in viitor. In general rupturile mari si instabile, cum sunt cele de radacina, cele radiale, flap sau in “toarta de cos” tind sa fie problematice, in timp ce rupturile degenerative sunt stabile nu produc un discomfort semnificativ.

Rupturile de Menisc Degenerative si Stabile

Cand ne uitam la o leziune degenerativa, marginile meniscului par pur si simplu desirate. Tesutul meniscal s-a uzat in timp, treptat dupa ca an de an a fost folosit, supus presiunilor si frecarilor din articulatie. Este exact ca partea din fata a unei perechi de jeans pe care ati purtat-o mai multi ani si al caror material s-a uzat si tocit.

Rupturile degenerative de menisc nu creaza de obicei bucati mari de menisc instabile, care sa necesite operatie iar majoritatea pacientilor cu rupturi de acest tip vor observa o imbunatatire a simptomelor prin tratament conservator dupa cateva saptamani sau luni.

Rupturile de Menisc Acute, Traumatice si Instabile

Aceste rupturi sunt mult mai rar intalnite comparativ cu cele degenerative, si apar in urma unor traumatisme sau accidente sportive. Marimea, forma si tipul rupturii determina daca acesta este stabila sau instabila. Acest lucru ne poate ghida sa hotaram daca simptomele dureroase se vor calma in timp sau vor continua. De exemplu, daca o bucata de menisc se rupe si devine instabila in urma unui traumatism, acea bucata de menisc se va misca in interiorul genunchiului si va da senzatia ca genunchiul se blocheaza sau ca ceva se agata inauntru. Asta insemna ca pacientul are de obicei simptome dureroase persistente mai ales in legatura cu anumite activitati. Majoritatea pacientiilor nu tolereaza bine acest tip de ruptura meniscala instabila si de obicei vor opta pentru un tratament chirurgical, artroscopie de genunchi, pentru a avea reparat meniscul rupt sau inlaturata portiunea de menisc care irita articulatia.

Rupturile radacinii meniscului au devenit din ce in ce mai des intalnite. Acest lucru se datoreaza fie faptului ca sunt intradevar frecvente, fie faptului ca am invatat noi mai bine cum sa le descoperim. Mai multe lucruri despre acest tip particular de leziune puteti descoperi citind aici. 

Rupturile radacinii meniscului pot sa nu fie cauzate intotdeauna de un traumatism, ci pur si simplu uneori, cand cineva ingenuncheza pentru a ridica un obiect de jos, aude un pocnet si se poate alege cu o astfel de leziune. Totusi situatia este destul de serioasa cu acest tip de rupturi, deoarece acestea creaza un menisc extrem de instabil si cresc riscul de dezvolta in timp artroza. Repararea artroscopica a rupturilor de radacina meniscala pare sa scada semnificativ aceast risc de artroza, si trebuie luata in considerare ca optiune de tratament, mai ales la pacientii care resimt durere si instabilitate in genunchi.

Majoritatea pacientilor cu rupturi degenerative de menisc, pot avea unul sau doua episoade pe an de exacerbare a simptomelor, cand genunchiul lor devine dureros, dar in marea majoritate a timpului tolereaza foarte bine aceste leziuni, duc un stil de viata activ si nu necesita interventie chirurgicala pentru tratarea acestora.

In concluzie retinem ca o ruptura degenerativa stabila de menisc nu va necesita operatie decat rareori, iar cele acute, traumatice si mai ales cele instabile beneficiaza de regula de tratament chirugical prin artroscopie de genunchi. Iar daca se ajunge la interventie chirurgicala pentru o ruptura de menisc, toate eforturile trebuie facute pentru a repara meniscul si pentru a se evita scoaterea bucatilor de menisc care poate creste semnificativ riscul de artroza pentru genunchiul respectiv.

Contact

Nu ezita sa iei legatura cu mine pentru orice problema ortopedica. Sunt aici ca sa te ajut!

Social Media

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutatile din ortopedie, proceduri si tratamente noi.

Copyright © 2020 Dr. Adrian Pojoga. Toate drepturile rezervate.

0768 973 234Contact Whatsapp 021 9886Spital Ponderas