Ce Este Operația de Reparare Menisc?
Repararea artroscopica a meniscului este o interventie chirurgicala minim invazivă, folosită frecvent pentru a trata o ruptura de menisc lateral sau medial.
Meniscurile sunt pernuțe de cartilaj, de consistența unui cauciuc, cu formă semilunară, situate între cele 2 oase ale articulației genunchiului, având in principal rolul de amortizor. În acest fel, meniscurile protejază cartilajul care acoperă capetele femurului si tibiei, si faciliteaza miscarea naturală a genunchiului.
Meniscurile sunt structuri slab vascularizate și asta afectează capacitatea lor de vindecare in cazul unei rupturi!
Treimea externă a meniscului este ceva mai bine vascularizată decât restul meniscului. Această parte a meniscului este cunoscută și ca zona roșie. Rupturile din zona roșie se pot vindeca singure sau atunci când sunt reparate prin sutură.
Spre deosebire de această zonă, cele 2 treimi interne ale meniscului, cunoscute ca zona albă sunt lipsite de vascularizație. În această zonă, datorită lipsei nutrienților din sânge, orice ruptură nu se poate vindeca. Rupturile apar mai frecvent în aceasta zonă, deoarece aici meniscul este mai subțire și adesea degenerat.
În timpul unei operații de reparare menisc, rupturile din zona albă sunt adesea netezite sau înlăturate sub controlul artroscopului deoarece aceste rupturi nu s-ar vindeca dacă ar fi cusute.
Totuși, ori de câte ori este posibil, dr. Pojoga repară prin sutură artroscopică o ruptura de menisc, păstrând astfel acest important protector al cartilajului în genunchi.
Dr.Pojoga este chirurg ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopică cu experienta deosebită în diagnosticarea și tratarea rupturilor de menisc.
Când Este Necesară Operația de Reparare Menisc?
Pacienții cu ruptura de menisc descriu frecvent simptome ca: blocaj articular, tumefiere a articulatiei sau durere intensă la nivelul genunchiului. Aceste simptome sunt mai intense atunci când pacientul se rotește pe genunchi sau îngenunchează. Durerea este localizată de obicei pe partea internă a genunchiului (ruptură de menisc medial) sau pe cea externă (ruptură de menisc lateral). Durerea de genunchi datorată unei rupturi de menisc, poate fi adesea diminuată prin simpla schimbare de poziție a genunchiului.
Deoarece durerea și blocajul articular vin și pleacă din senin, fără semne de prevestire, majoritatea pacienților devin în timp din ce in ce mai nesiguri pe genunchiul afectat. Aceste simptome devin și mai severe atunci când pacientul participă la activități care presupun rasucire sau flexie mare a genunchiului cum ar fi unele activitati sportive sau urcatul si coborâtul unei scări.
Consecințele mecanice ale rupturii de menisc și care afectează funcționarea normală a genunchiului pot include:
- pocnete articulare asociate cu durere imediată
- imposibilitatea bruscă de a îndrepta genunchiul (blocaj articular)
- scăderea gradului de mobiltate a genunchiului când pacientul încearcă să îndoaie genunchiul
Ruptura de menisc este diagnosticată prin realizarea în primul rând a unui istoric amănunțit și mai apoi printr-un examen clinic detaliat. De obicei există puncte dureroase la palpare în zona meniscului. Cateva teste clinice specifice, cum este testul McMurray, pot reproduce senzația de agățare dată de ruptura de menisc.
Examinarea RMN va confirma de regulă diagnosticul de ruptură de menisc și va indica cu precizie localizarea rupturii și tipul acesteia. Dacă examenul RMN arăta o ruptură de menisc și mai ales dacă pacientul are simptome în legatură cu aceasta, atunci va fi indicată operația artroscopică de reparare a meniscului.
Dr. Pojoga repară prin sutura rupturile de menisc ori de câte ori este posibil, dar sunt si situatii când sutura nu este indicata. Rupturile degenerative de menisc, situate într-o zonă unde nu există vascularizație nu pot fi cusute pentru ca nu s-ar vindeca. În aceste cazuri, bucațile instabile de menisc, care cauzează durere și blocaj articular, vor fi înlăturate artroscopic păstrând restul de menisc sănătos în articulație. Această interventie este denumită meniscectomie partiala artroscopica.
Repararea meniscului rupt, cu păstrarea funcției meniscului, va ajuta la prevenirea aparitiei artrozei precoce în genunchi. Functionarea normală a meniscului cu rolul lui in amortizarea socurilor si în distribuirea presiunii în articulatie este esențială pentru a avea un genunchi sănătos si a recăpăta un stil de viata activ.
Repararea artroscopica a meniscului este o procedura bine definită, cu rata mare de succes si cu un procent mic de complicatii. Păstrarea meniscului pe loc si prevenirea astfel a aparitiei modificărilor degenerative cum ar fi artroza, constituie un motiv serios pentru a alege repararea meniscului. Dacă meniscul nu este reparat în scurt timp de la producerea rupturii, ruptura se va agrava in timp, si va deveni din ce în ce mai complexa si imposibil de reparat.
Având în vedere acest lucru e bine ca meniscul să fie reparat cât mai repede posibil. Nu amânati operatia de reparare menisc!
Care Sunt Operațiile de Reparare Menisc?
- Reparare Menisc prin Sutura All Inside
Artroscopul, o camera video foarte subțire va fi introdus în genunchi. Tesutul din jurul rupturii de menisc va fi abrazat în scopul de a obtine sangerare locală si de a crește astfel potențialul de vindecare.
Ruptura din menisc va fi cusută cu ajutorul unor dispozitive speciale denumite ancore. Aceste dispozitive au fire de sutură care vor fi trecute prin capetele rupturii si apoi tensionate.
În felul acesta bucățile de menisc rupt sunt readuse la locul lor unde se vor vindeca. Deoarece meniscurile se vindecă greu si necesită mult timp, firele folosite nu sunt absorbabile, dar acestea vor fi acoperite de țesut odată cu vindecarea meniscului.
- Reparare Menisc prin Sutura Inside Out
În afară de cele 2 mici portale artroscopice va fi făcută o altă mică incizie pe partea interna sau externă a genunchiului în funcție de meniscul care trebuie reparat.
Prin portalele artroscopice vor fi introduse în genunchi canule specializate care arată ca niste tuburi foarte subtiri de metal. Prin aceste canule vor fi introduse ace subtiri si lungi cu un fir atasat la capăt. Aceste ace for fi trecute in jurul rupturii de menisc si vor iesi în afara genunchiului prin mica incizie laterală sau medială. Firele vor fi tensionate si înnodate în afara genunchiului readucând astfel meniscul rupt în poziție normală.
Aceasta tehnică este în continuare considerată gold standard în repararea artroscopică a meniscului, dar odată cu dezvoltarea si perfecționarea dispozitivelor de sutura all inside această tehnică va deveni mai putin utilizată.
Este o tehnică extrem de eficienta în repararea rupturilor mari de menisc cum sunt cele în toarta de coș sau în transplantul de menisc.
- Meniscectomie Partială Artroscopică
Când ruptura de menisc implică partea interioară a meniscului, si anume zona albă, unde nu există potențial de vindecare, iar bucățile de menisc rupt irită articulatia si cauzeaza durere, acestea vor fi înlăturate chirurgical. Dr. Pojoga va înlătură cu atenție doar bucățile de menisc care sunt instabile si nu mai servesc ca amortizor în genunchi asa cum face meniscul sănătos.
Este important pentru o functie normala sa păstrăm cât mai mult din menisc în articulatie!
Această procedură este de regulă indicata pacienților mai în vârsta cu rupturi degenerative de menisc care au aparut in timp, ca urmare a uzurii.
Există si unele situatii, cu pacienti tineri care au rupturi grave de menisc care nu pot fi reparate si din păcate trebuie înlăturate. În aceste situatii dr. Pojoga recomandă înlocuirea țesutului meniscal înlăturat cu un menisc artificial Actifit care va ajuta la refacerea meniscului pierdut.
Cât Durează Recuperarea după Operația de Menisc?
Durata recuperarii după o operație de menisc depinde de tipul interventiei realizate adică dacă meniscul a putut fi reparat prin sutură sau nu. Puteti citi mai multe despre recuperarea post operatorie aici.
Dacă ruptura de menisc a fost intr-o zona nevascularizata si bucatile de menisc rupt au fost înlăturate artroscopic, atunci recuperatea va fi foarte rapida. Dupa acestă procedură, denumită meniscectomie partiala, pacientul poate părăsi spitalul chiar în aceeași zi cu operatia, și va relua mersul cu sprijin imediat. Pacienții sunt sfătuiți să își menajeze genunchiul timp de 3-5 zile după operație, pentru a diminua durerea si inflamatia locală. Exercitiile pentru mobilitate vor fi începute imediat. Pacienții vor putea utiliza destul de repede bicicleta stationara dar cu rezistenta minima pentru început. De regulă se recomanda câteva ședințe de kinetoterapie dar multi dintre pacienți vor alege să facă singuri exercițiile de recuperare. Marea majoritate a pacienților își vor reveni complet după o meniscectomie partiala cu reluarea tuturor activităților după 4-6 saptamani de la operație.
Dacă ruptura de menisc a putut fi reparată prin sutura, atunci meniscul va trebui protejat o perioadă pentru a i se permite să se vindece.
Aceasta nevoie de protectie va face ca perioada de recuperare să fie mai îndelungată, dar acest efort va merita în final cănd meniscul se va vindeca si genunchiul va fi protejat!
De regula pacientul va utiliza o orteza de genunchi care va mentine genunchiul in extensie în timpul mersului timp de 4-6 săptămani. Mersul in acest interval va fi cu sprijin partial ajutat de cârje. Orteza va fi utilizată doar in timpul mersului si somnului. În restul timpului pacientul va înlătura orteza, va mobiliza progresiv genunchiul si va tonifia musculatura prin exercitii. După acest interval de 6 săptămani pacientul va renunta la orteza si va începe un program mai intens de recuperare. Genoflexiunile vor fi interzise până la 12 săptămâni datorită fortelor pe care le crează la nivelul meniscului reparat.
Activitătile sportive cu pivotare sau decelerare se pot relua după minim 3-4 luni de la operatie.
Programeaza o consultatie
Dr. Pojoga este chirurg ortoped specializat in chirurgia meniscului. Are o vastă experiență in diagnosticarea si tratamentul complex al rupturilor de menisc.